Bitcoin İşlemlerinin Yarısından Fazlası Şüpheli

Ciphertrace adlı kripto para veri analizi firmasının yaptığı araştırmada, önemli bazı veriler var

Bitcoin kaç dolar

Ciphertrace adlı kripto para veri analizi firmasının yaptığı araştırmada, önemli bazı veriler var. Kripto para borsalarının ya da bu borsaların hizmet sağlayıcılarının yarısından fazlasının KYC (Müşterini Tanı) konusunda sıkıntıları olduğu belirtilen araştırmada, bu durumun da kara para aklanması riskini artırabileceğinin üzerinde duruldu.

Bitcoin ve Kara Para Aklama

Ciphertrace firmasının yaptığı araştırmadan Bitcoin işlemleri incelendiğinde ortaya daha da ilginç bir durum çıkıyor. Yapılan araştırmaya göre, borsadan borsaya yapılan Bitcoin işlemlerinin yüzde 74’ünde, gönderilen Bitcoin’ler başka bir ülkede yer aldığı tahmin edilen farklı adreslere yollanmış. Bu durumun da kara para aklama konusunda riski artıran önemli bir faktör olduğu iddia ediliyor. 

Konuya dair yapılan araştırmada, bu durumun regülasyon süreçlerine olası etkisi de üzerinde de duruluyor. Şu anda büyük bankaların, her ne kadar kripto para kullanım oranları artmaya devam etse de kripto para sektörüne çok sıcak bakmadığı belirtilirken, bu riskler ile başa çıkmakta da zorlanabilecekleri belirtiliyor.

Ülkemizde de kripto para ile vergi kaçırma ya da kara para aklama önemli bir sorun. MASAK başkanı Hayrettin Kurt, geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili olarak bir açıklama yapmıştı. Kurt, 140 milyon TL değerinde paranın Türkiye’deki kripto para borsaları aracılığı ile yurt dışına çıkarılmak istendiğini ifade ederken, bu duruma bloke koyduklarını söylemişti.

Ancak yine de son dönemde gelen haberler oldukça olumlu. PayPal’ın da kendi platformu üzerinde kripto para alım satımını sağlamak için çalışmalar yaptığı iddia edilmişti. Hatta kaynaklar, PayPal üzerinde direkt olarak Bitcoin ve çeşitli kripto paraların alınıp satılması için üç aylık kısa bir süre kaldığını vurgulamıştı. 

Regülasyonlar Ne Durumda?

Genel duruma bakıldığı zaman, Bitcoin ve kripto paralar konusunda yaşanan son regülasyon gelişmeleri de olumlu görünüyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde bu konu hakkında Avrupa Birliği’nden önemli bir açıklama gelmişti. Birliğin ekonomik ilişkilerden sorumlu yöneticisi Valdis Dombrovskis bir açıklama yaparak dijital ürünler noktasında öncü olmayı amaçladıklarına vurgu yapmıştı. Başarılı yönetici, Avrupa’nın bu konuda öncü olması gerektiğini belirtmişti. Yine getirmeyi planladıkları yeni regülasyonların yasaklayıcı değil, tam tersi inovasyonu teşvik edici yönde olacağını açıklamıştı.

Aynı zamanda İran’da cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de kripto paralar konusunda önemli hamleler yapıyor. İran’da Bitcoin madenciliği çok önemli bir sektör haline gelmiş durumda. Ruhani de geçtiğimiz günlerde, madencilik sektöründe daha yeni regülasyonlara ihtiyaç duyulduğunu söylemişti.