COVID-19 Pandemisi İle Gerekliliği Anlaşılan Eşler Arası Çevrimiçi Öğrenmenin Geleceği

Koronavirüs pandemisi, eğitim alanında daha yenilikçi fikirlere ihtiyaç olduğunu gösterdi ve blockchain’in buna bir çözümü var

blockchain-egitim

Koronavirüs pandemisi, eğitim alanında daha yenilikçi fikirlere ihtiyaç olduğunu gösterdi ve blockchain’in buna bir çözümü var.
Coronavirüs salgını, hayatımızın çeşitli önemli yönlerini değiştirdiği gibi eğitim sektörünü de değiştiriyor Birçok şehir karantinada olduğu için veya kısıtlamalarını artırmaya başladığı için, öğretme ve öğrenmenin çoğunluğu dijital platformlara aktarılmıştır.

Eşler Arası Öğrenme Nedir?

Eğitim çeşitli gelişmelerden ve değişimlerden geçiyor. Bu değişiklikler, son birkaç ay içinde COVID-19 salgını tarafından hızlandırıldı. Bununla birlikte, virüs eğitim sistemini açıkça durdurmadı. Yalnızca öğrenme içeriği sunmanın ve almanın yeni yollarını istedi. Bu yollardan biri, bir süredir var olan eşler arası öğrenmeyi içeriyor.

Gerçek  bir sınıf ortamında, bir eğitimci bilgiyi öğrencilerle paylaşır. Eşler arası öğrenmede, öğrenciler diğer öğrencilerle bilgi alış-verişi yaparlar. P2P öğrenimi işyerlerine ve endüstrilere kadar uzanır. Eşler arası öğrenmenin tamamlayıcı öğrenme olduğu ve örgün eğitimin yerini alma amaçlı olmadığı unutulmamalıdır.

Eşler Arası Öğrenmenin Faydaları

Eşler arası öğrenme, bilgi paylaşanlara ve alanlara fayda sağlamaktadır. Öğrencilerin gerçek bir sınıfta oldukları kadar sağlıklı öğrenmeleri sanlanır. Aynı durum, işe alınan bir dış uzmandan istedikleri kadar bilgi edinmesi gereken çalışanlar için de geçerlidir. Bu tür öğrenmenin yararlarından bazıları şunlardır:

  • Degreed tarafından yapılan bir araştırma , çalışanların patronlarına yaklaşmak yerine akranlarından yeni şeyler öğrenmeyi tercih ettiklerini açıkladı.
  • Akran eğitimcileri, öğrencilerin her gün neler yaşadıklarını anlar. Öğrencilerin karşılaştığı deneyimleri bilirler ve bu onlara dış eğitmenler veya öğretmenler üzerinde bir avantaj sağlar.

Çevrimiçi eğitim sektörü büyüdükçe eşler arası öğrenme de değişmektedir. Bazı öğrenciler not okumak yerine video içeriğini izlemeyi tercih ederler. Aynı şey, kariyerlerini ilerletmek için pratik projeleri izlemekle ilgilenen genç profesyoneller için de söylenebilir. Eşler arası öğrenme platformları, video formatında sunulan pratik adım adım öğrenme içeriği sağlayarak bu boşluğu kapatmayı amaçlamaktadır.

Blockchain’in Eğitimdeki Yükselişi

Blockchain teknolojisine, birçok endüstride bulunan sorunları çözme yeteneği nedeniyle çivi arayan bir çekiç denir. Blockchain’in eğitimdeki kullanım durumları, teknolojinin finans ve ödemelerde uygulanması kadar önemlidir. Teknolojinin eğitim alanındaki uygulamaları arasında kimlik yönetimi, derece ve sertifikaların doğrulanması, bulut depolama, kayıt yönetimi, dijital hakların korunması, eğitim kurumlarına yapılan güvenlik ve takip bağışları bulunmaktadır.

Giderek artan sayıda öğrenci çevrimiçi ders alıyor. 6 milyondan fazla Amerikalı çevrimiçi ders alıyor ve derece almayı dört gözle bekliyor. Bazı çevrimiçi öğrenciler, kariyerlerini değiştirmek veya hızlandırmak isteyen kariyer uzmanlarıdır. Bu sayıdaki çevrimiçi öğrenci, sahte derecelere ve sertifikalara kolayca yol açabilir. İsviçre’deki St. Gallen Üniversitesi , derecelerinin gerçekliğini doğrulamak için bir blockchain pilot projesi başlattı. Böyle bir sistemi kullanmak, dereceleri doğrulamak için gereken süreyi birkaç günden sadece saniyelere indirir.

Öğrencilerin saklayabilecekleri çok kayıt var. Bunlar arasında katılım, modüller, notlar ve hatta ödemeler de vardır. Kurumlara ait bu kayıtlar yerine, verilerin değişmez olduğu blok zincirine kaydedilebilirler. Öğrenciler, istedikleri zaman verilerine erişebilirler. Kıbrıs’taki Lefkoşa Üniversitesi, öğrencilerin not, sertifika ve daha fazlası gibi bilgilerini saklamak için bir blockchain sistemi geliştirdi.

Blockchain hala gelişmekte olan bir teknolojidir. Gerçek potansiyeli ve sınırlamaları henüz tam olarak bilinmemektedir. Teknoloji, gelecekte eğitim sektöründe daha fazla kullanım durumuna sahip olacaktır. Şimdiye kadar açık olan şey, coronavirüs pandemisinin eğitim alanında yenilikçi fikirlere olan ihtiyacı göstermesidir. Genç çalışanlar kariyer becerilerini geliştirmek için çevrimiçi platformları kullanabilirken, öğrencilerin yeni bir öğrenme yöntemine ihtiyaçları vardır.