Dolar Maliyet Ortalaması (DCA) Nedir?
Dolar maliyet ortalaması (DCA), bir yatırımcının, oynaklığın genel satın alma üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla, bir hedef varlığın periyodik satın alımlarına yatırılacak toplam tutarı böldüğü bir yatırım stratejisidir. Satın alımlar, varlığın fiyatına bakılmaksızın ve düzenli aralıklarla gerçekleşir. Gerçekte, bu strateji, hisse senetlerini en iyi fiyatlarla satın almak için piyasayı zamanlamaya yönelik ayrıntılı çalışmanın çoğunu ortadan kaldırır. Dolar maliyet ortalaması, sabit dolar planı olarak da bilinir.
Dolar-Maliyet Ortalamasını Anlamak
Dolar maliyet ortalaması, bir yatırımcının uzun bir süre boyunca tasarruf ve kazanç oluşturmak için kullanabileceği bir araçtır. Aynı zamanda, bir yatırımcının daha geniş hisse senedi piyasasında kısa vadeli oynaklığı etkisiz hale getirmesinin bir yoludur. Dolar maliyet ortalamasına mükemmel bir örnek , hesaptaki herhangi bir özsermayenin fiyatına bakılmaksızın düzenli alımların yapıldığı 401 (k) planlarında kullanılmasıdır.
Bir 401 (k) planında, bir çalışan, yatırım veya endeks fonlarından oluşan bir menüye yatırım yapmak istediği, maaşının önceden belirlenmiş bir miktarını seçebilir. Bir çalışan maaşını aldığında, çalışanın 401 (k) ‘ya katkıda bulunmayı seçtiği miktar yatırım tercihlerine yatırılır.
Dolar maliyet ortalaması, ortak veya endeks fonu hesapları gibi 401 (k) planlarının dışında da kullanılabilir. Daha temel tekniklerden biri olmasına rağmen, dolar maliyet ortalaması, ETF’lerle işlem yapmak isteyen yatırımcılara başlamak için hala en iyi stratejilerden biridir.
DOLAR MALİYET ORTALAMASI İLE İLGİLİ TEMEL ÇIKARIMLAR
- Dolar maliyet ortalaması, bir öz sermaye yatırımını düzenli aralıklarla, aralıklı olarak eşit tutarlarda birden çok küçük yatırıma bölme uygulamasını ifade eder.
- Dolar maliyet ortalamasının amacı, oynaklığın hedef varlığın fiyatı üzerindeki genel etkisini azaltmaktır. Periyodik yatırımlardan biri her yapıldığında fiyat büyük olasılıkla değişeceğinden, yatırım o kadar yüksek dalgalanmaya maruz kalmaz.
- Dolar-maliyet ortalaması, varlık fiyatlandırması açısından yetersiz zamanlanmış bir toplu yatırım yapma hatasından kaçınmayı amaçlamaktadır.
- Dolar maliyet ortalaması, belirli bir süre boyunca aynı yatırıma tutarlı bir dolar tutarı yatırma uygulamasını ifade eder.
- Dolar maliyet ortalamasının yöntemi yatırım riskini azaltır.
- Dolar-maliyet ortalamasının artıları, yatırım yapmanın duygusal bileşeninin azaltılması ve kötü satın alma zamanlamalarının önlenmesidir.
- Dolar-maliyet ortalamasının dezavantajları arasında, uzun vadede daha yüksek getiri kaçırma ve diğer tüm yatırım risklerine bir çözüm olmaması yer alır.
Dolar Maliyet Ortalaması Neden Kullanılır?
Dolar maliyet ortalaması, bir yatırımın performansını zaman içinde iyileştirir, ancak bu durum yalnızca yatırımın fiyatı artarsa mümkün olacaktır. Strateji, yatırımcıyı piyasa fiyatlarının düşme riskine karşı koruyamaz.
Stratejinin genel fikri, fiyatların nihayetinde daima yükseleceğini varsayar. Bu stratejiyi, şirketin ayrıntılarını bilmeden bireysel bir hisse senedi üzerinde kullanmak tehlikeli olabilir çünkü strateji, bir yatırımcıyı, pozisyondan çıkmaları gereken bir anda daha fazla hisse senedi almaya devam etmeye teşvik edebilir.
Dolar maliyet ortalama stratejisi kullanan yatırımcılar, genellikle bir yatırımdaki maliyet tabanlarını zaman içinde düşürecektir. Daha düşük maliyet esası, fiyatı düşen yatırımlarda daha az zarara yol açacak ve fiyatı yükselen yatırımlarda daha fazla kazanç sağlayacaktır.
Dolar Maliyet Ortalaması: Artıları ve Eksileri
Bunun yerine sabit bir miktar yatırım yapabilirsiniz, örneğin her ay 300 $. Hisse senetleri bir ayda 10 dolardan işlem görürse, 30 hisse alırsınız. Daha sonra 12 $ ‘a çıkarsa, o ay 25 hisseye sahip olacaksınız demektir. Ve fiyat bir ay daha 8 dolara düşerse, 37 hisse biriktireceksiniz. .
Dolar Maliyet Ortalaması Avantajları
Avantaj 1: Duygusal Bileşeni Azaltır
Dolar maliyet ortalamasının bir avantajı, yatırım yaparken karar verme sürecinizin duygusal bileşenini çıkarmasıdır. Fiyatın ne kadar çılgınca dalgalandığına bakılmaksızın, tercih ettiğiniz yatırımın belirli bir dolar miktarını satın almaya önceden belirlenmiş bir seyirde devam edeceksiniz. Bu şekilde, fiyat çılgın bir hızla düştüğünde yatırımınızdan kurtulamayacaksınız, bunun yerine daha düşük bir maliyetle daha fazla hisse alma fırsatı olarak göreceksiniz.
Avantaj 2: Kötü Zamanlamayı Önler
Paranızı belirli bir yatırıma tek seferde yatırırsanız, büyük bir piyasa düşüşünden hemen önce yatırım yapma riski vardır. 2007’de başlayan piyasa gerileme döneminden hemen önce bir yatırıma atladığınızı hayal edin. Krizden önce paranızın yalnızca bir kısmını yatırmış olsaydınız daha fazla para kaybedersiniz.
Tabii ki, bu madalyonun diğer tarafı, piyasa bir boğa piyasasında yükselişe geçmeye başlamadan önce doğru zamanda yatırım yapmayı da kaçırabilirsiniz.
Dolar Maliyet Ortalaması Dezavantajları
Dezavantaj 1: Zaman İçinde Piyasa Yükseliyor
Dolar maliyet ortalamasının bir dezavantajı, piyasanın zamanla yükselme eğiliminde olmasıdır. Bu, daha önce toplu bir meblağ yatırırsanız, belirli bir süre boyunca yatırılan daha küçük miktarlardan daha iyi sonuç vereceği anlamına gelir. Toplu ödeme, piyasanın yükselen eğiliminin bir sonucu olarak uzun vadede daha iyi bir getiri sağlayacaktır.
Dezavantaj 2: İyi Yatırımları Belirlemek İçin Kesin Çözüm Değil
Ancak dolar maliyet ortalaması, tüm yatırım riskleri için bir çözüm değildir. Pasif bir dolar-maliyet ortalama yaklaşımını tercih etseniz bile iyi yatırımları belirleme görevini üstlenmeniz ve araştırmanızı yapmanız gerekecektir. Tanımladığınız yatırımın kötü bir seçim olduğu ortaya çıkarsa, yalnızca sürekli olarak kaybedilen bir yatırıma yatırım yapacaksınız.
Ayrıca, pasif bir yaklaşım benimseyerek, değişen ortama yanıt vermeyeceksiniz. Yatırım ortamı değiştikçe, yaklaşımınızı yeniden düşünmenizi isteyebilecek bir yatırım hakkında yeni bilgiler edinebilirsiniz.
Örneğin, XYZ şirketinin kazançlarını artıracak bir satın alma işlemi yaptığını duyuyorsanız, şirketteki riskinizi artırmak isteyebilirsiniz. Bununla birlikte, dolar-maliyet ortalama yaklaşımı bu tür bir dinamik portföy yönetimine izin vermez.