Drep (DREP) Nedir?

Giriş Mevcut blockchain düzeninde her bir blockchain izole edilmiş bir adada var olmakta ve son derece parçalanmıştır


Giriş

Mevcut blockchain düzeninde her bir blockchain izole edilmiş bir adada var olmakta ve son derece parçalanmıştır. Bu durum blockchain’in benimsenmesini ciddi şekilde sınırlandırıyor. Başka bir zayıf nokta ise her blok zincirinin kendi “taraftarları” veya onu diğerlerinden daha fazla tercih eden hayranları olmasıdır. Sonuç olarak, geliştiriciler, birden fazla tabana hitap eden merkezi olmayan uygulamalar (DApp’ler) yapmak zorundadır. Bu, verilerin ve kullanıcıların daha fazla ayrılmasına yol açar.

DREP yukarıda bahsettiğimiz sorunun çözmek isteyen yeni bir blockchain projesidir. Geliştiricilerin birden fazla zincirde akıllı sözleşmeler oluşturmasını ve dağıtmasını kolaylaştırmak için zincirler arası teknolojiyi ve tescilli geliştirme kitlerini kullanmayı amaçlıyor.

Bu kılavuzda, DREP ekibinin bunu nasıl başarmayı umduğundan bahsedeceğiz. Ayrıca platformun kendi tokeni DREP’ten söz ödeceğiz.

DREP Nedir?

Şu anda, blok zincirinin benimsenmesi, veri silolarının büyük verimsizlik kaynakları olduğu bir ayrım durumundadır. Ayrıca hem kamu hem de sanayi zincirlerinin rekabet avantajlarını en yüksek seviyeye çıkarmak için kapalı döngü bir ekosistem kurdukları gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, kullanıcıların erişimini artırmak için, farklı genel zincirler birden fazla DApps (Merkezi Olmayan Uygulamalar) sürümünün geliştirilmesi, böylece veri parçalanmasını ve kullanıcı ayrımını daha da artırması gerekir. Bu sorunlu noktayı çözmek için DREP’ler, bir “bağlayıcı”nın temelini oluşturmak için Merkezi Olmayan Kimlik (DID), zincirler arası teknolojiler ve DREP’in Yazılım Geliştirme Kiti’nin (SDK) kullanılmasını önererek, çoklu genel zincirlerde daha kolay DApp dağıtımı sağlar. Homomorfik şifreleme kullanımıyla zincirler arası veri entegrasyonunu ve veri paylaşımı gizliliğini korurken basitleştirilmiş bir süreç haline getirir.

Drep ID özelliği, DREP’e büyük avantaj sağlar.

Blockchain teknolojisi, teknik inceleme makalelerinden gerçek dünya uygulamalarına ve kitlesel benimsemeye doğru ilerledikçe, işletmeler genellikle blockchain teknolojisinin potansiyelinden tam olarak yararlanmak için teknik bilgi birikiminden yoksundur. Bu aşamada, ister altyapı katmanı ister uygulama katmanı olsun, pazara hızlı bir şekilde girmek ve veri parçalanmasının sıkıntılı noktalarını çözmek için yüksek oranda verimli bir çözüm gereklidir. Bu açıdan, DREP’in benzersiz rekabet avantajı, gelişmiş API’ler ve eklentiler desteği ile özelleştirilebilir, iki katmanlı bir genel zincir mimarisi kullanan esnek ve kullanımı kolay bir “araç takımları” geliştirme yeteneğinde yatmaktadır.

Ekim 2019’da başlatılan DREP, blockchain birlikte çalışabilirliğini kolaylaştırmak isteyen bir blockchain çalışmasıdır. DREP ekibi, mevcut ayrılmış blockchain kurulumunun yerini alacak daha açık bir blockchain ağı kurmak istiyor. DREP, bu parçalanmış blockchain kurulumunun blockchain potansiyelini geri tuttuğuna inanıyor. Herhangi bir tek blok zinciri yalnızca sınırlı sayıda uygulamayı destekleyebilirken, birbirine bağlı büyük bir ağ çok daha fazlasını başarabilir.

DREP platformu, geliştiricilerin merkezi olmayan uygulamaları, yerleşik cüzdanları, kripto değişim platformlarını vb. kolayca entegre etmeleri için “bağlayıcılar ve araç takımları” sağlamak istiyor. DREP Zinciri, ağın güvenliğini sağlamak adına Yetkilendirilmiş Bizans Hata Toleranslı konsensüs algoritmasına güvenir. DREP Chain akıllı sözleşmeleri, Ethereum Virtual Machine’in akıllı sözleşmeleriyle de uyumludur.

DREP, blockchain için aşağıdakileri faydaları sağlaması öngörülmektedir:

  • Ticarileşmesini kolaylaştırmak
  • Hem bireyler hem de kuruluşlar için kişisel ve özelleştirilmiş bir deneyim sağlamak
  • Kullanıcı parçalanmasına çözüm bulmak ve zincirler arasında veri bağlantısını ve paylaşımını teşvik eder

DREP Nasıl Çalışır?

DREP, verileri daha verimli bir şekilde işleyebilen bir ‘Akıllı Çalışma Hattı’ fikrini önerir. Akıllı Boru Hattı, akıllı sözleşmelerden daha karmaşık uygulamaları işleyebilir. Nasıl ve neden olduğunu açıklayalım.

Bir bloğun işleyebileceği maksimum veri sınırlıdır. Örneğin, Ethereum’da bir blok için kullanılabilecek maksimum gazın 10 milyon olduğunu düşünün. Bu, geliştiricilerin yalnızca belirli bir sınıra kadar verileri işleyebilecekleri veya ağı tıkama riski taşıdıkları anlamına gelir. Bu, dağıtılabilen DApp’lerin yaratıcılığını ve kapsamını kısıtlar. Akıllı sözleşmelerin “aktif çağrı işlevi” yoktur. Bu, harici komut dosyaları gerektiren görevleri tamamlayamayacakları anlamına gelir. Akıllı çalışma hattı aşağıdaki avantajlara sahiptir:

  • Daha karmaşık süreçleri yönetebilir.
  • Akıllı sözleşmelerin aksine, gaza dayanmaz ve bu, daha gelişmiş uygulamaları destekleyebileceği anlamına gelir.
  • WASM sanal makine kullanımı sayesinde her türlü programlama dilini destekler. Geliştiriciler herhangi bir dilde kod yazabilir ve ardından bunu WASM bayt kodunda derleyebilir

Yetkilendirilmiş Bizans Hata Toleranslı (DBFT) Mekanizması

DREP, hem Delegated Proof of Stake (DPoS) hem de Pratik Bizans Hata Toleranslı (PBFT) fikir birliği mekanizmalarından ödünç alınan bir fikir birliği mekanizması olan DBFT’yi kullanır. DBFT’de “temsilci” olarak bilinen katılımcılar, ağın sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamaktan sorumludur. Temsilci heyeti aşağıdaki sorumluluklarla ilgilenir:

  • Normal node işlemleri için kararlı bir sunucu ağının sağlanması
  • Node’ların blok zincirinde yayınlanan işlemleri almasını sağlamak
  • İşlemlerin doğrulanmasını sağlamak
  • Node’ların doğrulandıktan sonra veri tabanına işlem eklemesini sağlama
  • DREP ağının yönetiminde yer almak

DREP Token

DREP, DREP zincirinin yerel tokenidir ve bu ekosistemde aşağıdaki rolleri oynar:

  • Alt zincirler arası işlemler için ödeme olarak
  • DREP blok zincirine dayalı oyunlar için oyun içi para birimi olarak
  • DREP istemcisindeki varlıklar için ödeme olarak

DREP tokenlerinin aşağıdaki şekilde dağıtılması planlandı:

  • Stratejik token Satışı için %1,85
  • Özel ön satış için %4,50
  • Kamu ön satış için %9,30
  • Kamu Satışı için %6
  • Gate.io başlangıç ​​satışı için %10
  • Ekosistem geliştirme için %18
  • Geliştirici topluluğu için %15
  • Takım ve danışmanlar için %17,8
  • Vakıf Rrezervi için %17,55

DREP Token Ekonomisi

Eylül 2021 itibariyle, DREP 0,8 dolardan işlem görüyor ve  yaklaşık 70 milyon dolarlık bir piyasa değerine sahip. Bu da tokeni tüm kripto para birimleri arasında 678. sıraya yerleştirdi. Tokenin 24 saatlik hacmi 1, 160, 272, dolaşımdaki arzı 39,900,000.00  ve toplam maksimum 10 milyar arzı bulunuyor. DREP’in şimdiye kadarki en yüksek fiyatı yaklaşık 3 dolar. En düşük fiyatı ise 0,03

DREP Nasıl Alınır?

DREP tokenleri Binance ve Gate.io’da listelenmektedir. Bu borsalar üzerinden satın alabilirsiniz. Binance’te DREP USDT ve BTC karşısında listelenmiş durumda. Tokenin büyük oranda işlem hacmi Binance’te bulunuyor. Bu yüzden likidite sorunu yaşanması olası değildir. Gate.io’da daha düşük likidite bulunmasına rağmen ETH ile işlem yapabilme fırsatını sunuyor. Size uygun yöntemi seçerek satın alım yapabilirisiniz.