Ethereum’un Arkasındaki Dahi Vitalik Buterin Kimdir?

Vitalik Buterin, kripto para birimi dünyasında en bilinen isimlerden biridir

Ethereum'un Arkasındaki Dahi Vitalik Buterin Kimdir?

Vitalik Buterin, kripto para birimi dünyasında en bilinen isimlerden biridir. Buterin, piyasa değeri açısından Bitcoin’in arkasındaki en değerli ikinci kripto para birimi ağı olan Ethereum’un yaratıcısıdır.

Bu yazımızda Ethereum’un arkasındaki dahi isim Buterin hakkında; Vitalik Buterin Kimdir, Vitalik Buterin’in Dünü ve Bugünü, Kişisel Yaşamı, Kariyeri ve Ethereum Rusya adlı başlıkları bulabilirsiniz. İyi okumalar!

Vitalik Buterin Kimdir

Vitaly Dmitriyevich “Vitalik” Buterin 31 Ocak 1994 doğumlu olup, Ethereum’un kurucu ortağı ve Bitcoin Dergisi’nin kurucu ortağı olarak bilinen bir Rus – Kanadalı programcı ve yazardır.

2011’den beri Bitcoin topluluğunda bir yazar ve geliştirici olarak ve Mihai Alisie ile birlikte popüler Bitcoin Dergisi’nin (Mayıs 2012’de ilk sayı) kurucu ortağı olarak aktif olarak yer almaktadır. Vitalik Buterin, ilk olarak Kasım 2013’te Ethereum hakkında yazdı ve varlığı “kripto para birimi 2.0″” olarak tanımladı ve “Bitcoin blok zincirini sadece paradan daha fazlası için kullanma” fikrini ortaya attı.

Vitalik Buterin’in Dünü ve Bugünü

Vitalik Buterin 1994 yılında Rusya’da doğdu ve 6 yaşında Kanada’ya taşındı. Buterin 2011 yılında Bitcoin’i keşfetti ve hakkında yazmaya başladı, bu çalışmalarının sonunda ise Mihai Alisie ile Bitcoin Dergisi’ni kurdu. 2012 yılında Kanada’daki Waterloo Üniversitesi’ne girdi ancak kripto para birimlerinde gittikçe daha fazla odaklanınca, 2013’te üniversiteyi bıraktı. Bu konuda şöyle diyor: “Özel uygulamalar hakkında merak duymak ve spesifik alanlara yönelmek- o zamanlardan beri hayatıma yön veren Ethereum’un doğumu böyle oldu.”

2014 yılında, Ethereum’un ether için ön satışı büyük bir tepki aldı. Ethereum ona göre, “hemen her şeyi kodlamak, merkezsiz hale getirmek, güvence altına almak ve ticaret yapmak” için kullanılabilir. Vitalik şimdi öncelikli olarak yeni nesil akıllı ve merkezi olmayan uygulama platformunun oluşturulmasıyla ilgileniyor. The Business Blockchain: Gelecek İnternet Teknolojisinin Sözü, Uygulaması ve Uygulaması (William Mougayar, Vitalik Buterin) ve THE BITCOIN: Bitcoin’in Küresel Ekonomiyi Nasıl Devrediğini (Charlie Lee, Vitalik Buterin) yazdı. İlgi alanları arasında matematik, algoritmalar, kriptografi, mekanizma tasarımı, ekonomi, sosyal bilim, politika ve akılcı felsefe yer almaktadır.

Kişisel Yaşamı

Buterin, Rusya’nın Kolomna kentinde bir bilgisayar bilimcisi olan Dmitry Buterin ve Natalia Ameline’ın çocuğu olarak doğdu. Ailesi daha iyi istihdam olanakları için Kanada’ya göç ettiğinde altı yaşına kadar o bölgede yaşamıştı. Kanada’daki ilkokulda üçüncü sınıftayken Buterin, yetenekli çocuklar için özel düzenlenmiş bir sınıfa yerleştirildi ve matematik, programlama ve ekonomiye ilgi duyduğu anlaşılmaya başlandı.

Buterin Toronto’daki özel lisesi Abelard Okulunda dört yıl boyunca “Hayatımın en ilginç ve üretken yılları bu yıllar oldu diyebilirim.”dedi. “Öğrenciler ve öğretmenler arasında daha yakın bağlantı ve verilen eğitimin derinlik seviyesi, beni öğrenmek ve birincil hedefim olarak öğrenmeye odaklanmak istememi sağladı.”

Buterin, “asla geleneksel eğitim sisteminden ilham almamış olmasına rağmen, entelektüel sorgulamaya adanmışlık ve odaklanma” konularında şunları yazmıştır:

“Tutumumu ve sonuçlarının büyük ölçüde değiştiğini fark ettim. Eğitim sonuçta sadece bireysel gerçekleri ezberlemekten ve hatta bireysel kavramları öğrenmekten çok daha fazlasıdır.”

Buterin, 17 yaşındayken babasından Bitcoin’i öğrendi. 2012 yılında Uluslararası Bilişim Olimpiyatları’nda bronz madalya kazandı. 2013 yılında, kodlama konusundaki heyecanını paylaşan diğer ülkelerdeki geliştiricileri ziyaret etti. O yıl daha sonra Toronto’ya döndü ve Ethereum için bir whitepaper önerdi. Öğrenimine Waterloo Üniversitesi’nde devam etti ancak 100.000 dolar aldığı Thiel Bursunu da okulu da 2014 yılında bıraktı ve Ethereum’da tam zamanlı çalışmaya başladı.

30 Kasım 2018’de Buterin, Dies Academicus aracılığıyla Basel Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi’nden fahri doktora aldı.

Kariyer 

Bitcoin Dergisi

Buterin, bir Bitcoin blog forumunda, bir Bitcoin blogu çıkarmaya çalışan bir kişiyle tanıştı. Blogun sahibi, kendisi için bir makale yazacak herkese beş Bitcoin (o dönemin parasıyla yaklaşık 3.50 dolar) sundu. Bitcoin’e olan ilgi eksikliği nedeniyle web sitesi kısa süre sonra kapanana kadar Buterin, site için makale yazmaya devam etti.

Eylül 2011’de başka bir kişi , Buterin’in ilk kurucu ortak olarak kabul edileceği ve lider yazar olarak katkıda bulunacağı bir pozisyon olan Bitcoin Magazine adlı yeni bir yayın hakkında Buterin’e ulaştı.

Buterin ayrıca Bitcoin Weekly dahil olmak üzere diğer yayınlar için Bitcoin ile ilgili konular hakkında yazdı. 2012’de Bitcoin Dergisi daha sonra basılı bir baskı yayınlamaya başladı ve kripto para birimlerine adanmış ilk ciddi yayın olarak anıldı. Buterin 2014 yılının ortalarına kadar yazmaya devam ederken, Bitcoin Dergisi BTC Media tarafından satın alındı.

Buna ek olarak Buterin, kripto para birimi ve blockchain teknolojisi konularında özgün ve orijinal araştırma makaleleri yayınlayan hakemli bir akademik dergi olan Ledger’in yayın kurulunda görev aldı.

Ethereum 

Buterin’in bir “merkezi olmayan madencilik ağı ve yazılım geliştirme platformu” olarak tanımladığı Ethereum’u kurdu. Kurucusu ve yaratıcısı olduğu yeni kripto para birimi, ekosistemin geliştirilmesini kolaylaştırdı.

Buterin ilk olarak Ethereum’u 2013’ün sonlarında bir whitepaper’da yayınladı. Vitalik Buterin, Bitcoin’in uygulama geliştirme için bir betik diline ihtiyacı olduğunu savundu. Ancak anlaşma sağlanamayınca, daha genel bir betik diliyle yeni bir platform geliştirilmesini önerdi. Ethereum Projesi hakkında konuşan Buterin, “Kriptograflar, matematikçiler ve iktisatçılarla etkileşime girme şansım olan endüstrinin böylesine ilginç ve disiplinler arası bir alanda çalışma fırsatına sahip olduğum için gerçekten minnettarım. Zaten dünya çapında on binlerce insanı etkileyen yazılım ve araçlar geliştirmeye yardımcı olmak ve her hafta bilgisayar bilimi, ekonomi ve felsefede ileri problemler üzerinde çalışmak harika.” Bununla birlikte, New Yorker’ın 2018 baskısındaki bir  makalesinde babası, Buterin’in blockchain dünyasının filozofu olarak, ona odaklanmaktan kaçınmaya çalıştığını öne sürüyor. “Zamanını araştırmaya odaklamaya çalışıyor” diyor Dmitry Buterin [Vitalik’in babası]. “Topluluğun kendisine çok fazla önem verdiği için çok da mutlu değil. O, topluluğun daha esnek olmasını istiyor.”

Açık Kaynaklı Yazılım 

Buterin, diğer açık kaynaklı yazılım projelerine geliştirici olarak katkıda bulunmuştur.

Ethereum Rusya

Ethereum girişimcisinin anavatanı Rusya için ekonomik ve politik uygunluğunu tanıdığından, 2 Haziran 2017’de St.Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu (SPIEF) etkinliğinde Vladimir Putin ile Vitalik Buterin bir araya geldi. Rusya Başkanı Putin, “Olası bir durumda, Rus ortaklarla ilişki kurma fikrini desteklediğini” söyledi.