Kripto Para Birimi Ethereum Classic (ETC) Nedir? Nasıl Çalışır?

Ethereum Classic, akıllı sözleşmeler yapan açık kaynaklı, merkezi olmayan, blockchain tabanlı dağıtılmış bir kripto para birimi platformudur

etc-nedir

Ethereum Classic, akıllı sözleşmeler yapan açık kaynaklı, merkezi olmayan, blockchain tabanlı dağıtılmış bir kripto para birimi platformudur. “Kod Kanun” ilkesine dayanarak, akıllı sözleşmeler, kendi başlarına programlanan kendi kendine çalışabilen otonom dijital uygulamalardır. Bu tür uygulamalara örnek olarak, otomatik vezne makineleri (ATM) ve bitcoin sisteminin çalışmasını yöneten sistemler verilebilir. Şimdi bu rehber yazımızda kripto para birimi Ethereum Classic’i yani kısaca ETC’yi yakından tanıyacağız.

Ethereum Classic Nedir?

Ethereum Classic, çatallanma (hard fork) olayı sonucunda Ethereum’dan (ETH) ayrılarak ortaya çıkmış bir kripto paradır. Ethereum Classic, orijinal Ethereum blok zinciridir ve merkezi olmayan uygulamaların ve akıllı sözleşmelerin uygulanmasına izin verir. Proje, temel ilkelere sarsılmaz bir inançtan doğmuştur. Bir kripto para biriminin mantarlanabilir ve blok zincirinin değişmez olmasının önemini sembolize eder. Ethereum Classic, merkezi olmayan yönetişim avantajı sunarak bu tür akıllı sözleşmeleri yürütmeyi kolaylaştırır. Bu tür uygulamaların çalışmasını izleyen harici müdahale, izleme, manipülasyon veya sansürleme gereği veya olasılığı yoktur.

Sert Çatal

Ethereum platformunda DAO (Merkezi Olmayan Özerk Kuruluş) olarak bilinen akıllı bir sözleşme oluşturuldu. DAO aslında yatırımcıların sermayeyi nasıl tahsis edeceklerine oy vereceği bir risk sermayesi fonuydu. Fon o kadar popülerdi ki, o sırada var olan tüm Etherlerin yaklaşık %14’ünü çekerek 150 milyon dolar topladı.

Akıllı bir sözleşmenin avantajı ve dezavantajı özerk yürütmesidir. Bu durumda, akıllı sözleşmede birinin DAO’dan 3.6 milyondan fazla Ether çalmasına izin veren bir tasarım hatası vardı. Ethereum’un yaratıcısı Vitalik Buterin ve topluluğun çoğunluğu, paranın geri ödenebilmesi için blok zincirini 1920000 bloğuna geri döndürecek sert bir çatal yapmak istedi.

Yaşanan sert çataldan sonra, insanların fonlarını iade etmek için orijinal Ethereum blok zinciri kaldı ve şimdi Ethereum Classic veya ETC olarak biliniyor. Orijinal blok zincirini benimsemeye ve desteklemeye devam eden topluluk, değişmez bir blok zincir olması gereken şey üzerinde dışarıdan bir etki olmaması gerektiğine inanıyor. Ethereum Classic o zamandan beri kripto para dünyasında kendi yolunu belirledi.

Mevcut ağ verilerine göre, çatal 5.900.000 blokta gerçekleştirildi ve ağ katılımcılarının çoğu için tam anlamıyla fark edilmedi. Katılan düğümlerin, üç ay önce yayınlanan en son yazılıma yükseltilmesini gerektirir. Raporlar, katılımcıların çoğunun, çoğu değişim düğümü ve madencilik havuzunun çataldan önce gerekli yazılıma yükseltildiğini gösteriyor. Çatal ve yükseltme nedeniyle herhangi bir hata veya herhangi bir operasyonel sorun bildirilmemiştir.

Yaşanan çatal sonucu Ethereum Classic’in kendisini diğer ethereum blok zincirlerinden ayırmasına yardımcı oldu. Genel ethereum topluluğu, Proof of Stake (POS) konsensüs sistemine geçişi savunmaya devam ediyor, Ethereum Classic topluluğuProof of Work (POW) konsensüs mekanizmasına bağlı kalmaya devam ediyor. POW savunucuları, kaynak ve güç yoğun bir algoritma olmasına rağmen, mümkün olan en iyi merkeziyetsizliği elde etmenin avantajlarına sahip olduğunu ve madencilik donanımına ve dolayısıyla blok zincirine yatırım yapmak için katılımcılardan gerçek bir bağlılık gerektirdiğini düşünüyor.

Ethereum Classic Nasıl Çalışır?

ethereum-classic-nasil-calisir

Ethereum Classic hakkında bilinmesi gereken en önemli şey akıllı sözleşmelerdir. Nick Szabo, akıllı sözleşmeleri 1994 yılında icat etti. Ancak, o zamanlar, akıllı sözleşmeleri güvenli bir şekilde saklayabilecek merkezi olmayan bir platform yoktu. Blockchain mükemmel bir platform sağladı. Akıllı sözleşmeler Ethereum Classic blok zincirinin üzerine inşa edilmiştir ve bir sözleşmenin kurallarını otomatik olarak uygular. Akıllı sözleşmeler bir günde bankacılık, dosya depolama, sigorta, kimlik ve itibar hizmetlerinde vb. sayısız aracı hizmetini ortadan kaldırabilir.

Ethereum Classic’in Turing-complete Sputnik Sanal Makinesi akıllı sözleşmeleri yürütüyor. Bir Turing-complete makinesi, bir Turing Makinesi’ni simüle edebilir. Bir bilgisayarın bir Turing makinesinden daha fazlasını yapabileceği asla kanıtlanmamıştır ve bu nedenle Sputnik Sanal Makinesi, üzerine kodlanmış herhangi bir bilgisayar programını çalıştırabilir. Ethereum Classic fikri sadece para birimini merkeziyetsizleştirmek değil, aynı zamanda merkezi olmayan bir dünya bilgisayarı yapmaktır.

ETC düğümlerinde sanal makineyi finansal olarak çalıştırmak için bir teşvik vardır. Düğümler, sözleşmelerle ilgili işlemleri işlemek için ETC ücretleri alır. Akıllı sözleşmeler, Ether Classic’teki insanlara ödeme yapabilir.

  • Emerald Yazılım Geliştirme Kiti (SDK)

Ethereum Classic’e özgü, dapps oluşturmak için bir araç seti olan Emerald Software Developer Kit’i üretti. SDK, geliştiriciler için kullanıcı arayüzü, kitaplıklar ve diğer araçlar gibi başka bileşenler içerir. Ethereum Classic bir platform olduğundan, nihai hedef, mümkün olduğu kadar çok geliştiricinin blok zincirinin üzerine inşa etmek. ETC, genellikle IoT olarak adlandırılan nesnelerin internetine odaklanmayı amaçlamaktadır. Bir röportajda, ETC geliştiricisi Igor Artamonov,

“Blok zinciri üzerindeki akıllı sözleşmeler, dağıtılmış ağda, protokolde çalışan makineler arasındaki basit anlaşmalar için en ideal olan uygulama IoT’dur. ”

  • Geth

Geth, Go programlama dilini kullanarak “Ethereum Classic düğümü çalıştıran çok amaçlı bir komut satırı aracı” sağlar. Geth, ETC ekibinin aktif gelişimini gösteren Ethereum’un sert çatalından bu yana yüzde 40’ın üzerinde yeni kod içeriyor. Program, ETC mayın, cüzdanlar arasında para transferi, akıllı sözleşmeler oluşturmak ve hesapları yönetmek için izin verir.

Ethereum ve Ethereum Classic’in Farkları

eth-vs-etc

Bir zamanlar, Ethereum topluluğu büyük ve mutlu bir aileydi. Ağ, Vitalik Buterin’in beyni idi ve ilk olarak Temmuz 2015’te piyasaya sürüldü.

Ancak Ethereum’un saldırıya uğradığı ve 50 milyon dolarlık fonların çalındığı Haziran 2016’da bir felaket yaşandı. Bu, bir sonraki adımda ne olacağı konusunda gergin bir duruşa yol açtı. Sonuçta, sert bir çatalın gerçekleşmesine karar verildi. Sert çatal bir blok zincirini etkili bir şekilde ikiye bölmeyi planlayan sert bir eylemdir. Bazı eleştirmenler, bunu yapmanın, blok zincirlerinin değişmez olduğu algısını zayıflatacağı konusunda uyardılar. Bazıları ise bunun Ethereum’un başlangıçta dayandığı ilkelere aykırı olduğunu iddia etti. Ancak sonuç olarak yüzde 85’i sert çatal için oy kullandı.

Yaşanan çatal bir soruyu da beraberinde getirdi: Ethereum mu yoksa Ethereum Classic mi?

  1. Ethereum ve Ethereum Classic farklı ağlar üzerinde çalışır.
  2. Her iki para birimi de aynı teknolojiyi kullanır ancak farklı ekipler tarafından geliştirilir.
  3. Her iki para birimi farklı güncellemeler ve geliştirmeler ile ilerler.
  4. Ether ve Ether Classic iki farklı para birimidir ancak aynı cüzdanda saklanabilir
  5. ETH blok ödülü 3 ETH iken ETC blok ödülü 4 ETC’dir.
  6. Büyük tokenlar Ethereum ağı üzerinde çalışır ancak Ethereum Classic ağı da ERC20 tokenları destekler
  7. ETH ve ETC farklı değerlere sahiptir.
  8. Ethereum PoS’a geçmeye hazırlanırken Ethereum Classic PoW ile devam etmektedir.

Ethereum Classic’in Kısa Bir Tarihçesi

Ethereum Classic, orijinal blok zincirine devam etti ve Temmuz 2016’da Ethereum’dan ayrıldı. Orijinal zincirin çataldan sonra kaybolacağı tahmin edildi, ancak madenciliği ve ticareti devam etti. Sonunda Poloniex ETC’yi listeledi ve fiyat ETH’lerin üçte birine ulaştı.

Çeşitli Ethereum altdizimlerine yapılan sert saldırılardan sonra, ETC  “Bağımsızlık Bildirgesi (Declaration of Independence)” yayınladı. Bildiride

“merkezi olmayan, sansüre dayanıklı bir blok zincirine inanıyoruz. Ethereum’un kapatılamayan ve ters çevrilemez akıllı sözleşmeler yapan bir dünya bilgisayarı olarak orijinal vizyonuna inanıyoruz. ” ifadeleri yer aldı.

Bağımsızlık Bildirgesi’nin temel ilkelerinden bazıları:

“Kod kanuntur; Ethereum Classic kodunda, ana defterin değişmezliğini, mantarlanabilirliğini veya diğer özelliklerini ihlal eden hiçbir değişiklik yapılmayacaktır; işlemler veya ana defter geçmişi hiçbir nedenle geri alınamaz/değiştirilemez. ”

Açıkçası, bu ilkeler Ethereum ile uyumlu değildi ve bu nedenle ETC, Ethereum Vakfı ile ilişiğini kesmek durumunda kaldı.

Sonunda, hırsız ETC’yi DAO hackinden piyasaya attı, ancak şaşırtıcı bir şekilde ETC fiyatı oldukça sabit kaldı. Tüm kaostan sonra, Ethereum Classic sonunda bir geliştirme ekibi kurabildi ve kendi yolunda yola çıktı.

ETC Takımı Hangi Üyelerden Oluşuyor?

Başlangıçta, Ethereum Classic takımı ”ETCDEV” bilinçli bir şekilde daha düşük bir profile sahip kişilerden oluşmaktaydı. Yüksek profilli liderin eksikliği, ETC felsefesinin merkezi olmayan ve güçlü insan etkisinden uzak olmaları ile uyumludur. Ancak bu ekip artık aktif değil. Şu anda, Ethereum Classic geliştirme ETC Labs ve IOHK Grothendieck ekibi tarafından yönetiliyor.

ethereum ekibi
Geçmiş ETCDEV Liderlik Ekibi

Madeni Para Arzı ve Sürdürülebilirlik

ETC, madencilik ve madeni para tedariki söz konusu olduğunda ETH’den büyük ölçüde ayrılıyor. Ethereum, zamanla Proof of Work (PoW) ile madenciliği zorlaştıran yerleşik bir Zorluk Bombası’na (Difficulty Bomb) sahiptir. Zorluk Bombası sonunda tüm madencileri Proof of Stake’e geçmeye zorlayacaktır. ETC bu zorluk bombasını durduruyor ve PoW ile devam etmeyi amaçlıyor.

Ortalama olarak, blok başına 5 ETC ödülü ile 10-14 saniyelik blok süreleri vardır. Blok süreleri çok kısa olduğundan, işlem ücretleri nispeten düşüktür ve ortalama ücret yaklaşık 1 senttir.

Ethereum Classic, madeni para arzının 210 milyon tokenla kapatılacağı 2025 yılına kadar blok ödülleriyle enflasyona bağlı kalacaktır. Ethereum’un sınırı yok ve şimdilik enflasyonist olmayı planlıyor. ETC, bu para politikasının Classic’i daha güvenli bir yatırım haline getirdiğine inanıyor çünkü madeni paraların değeri arzdaki sürekli artış nedeniyle zamanla azalmayacak.

Gelecek Projeler ve ETC’nin Yol Haritası

2018 yılında, geliştirme ekibi ilk ETC  cüzdanı olan Emerald Desktop Wallet’ı çıkardı. Ayrıca daha önce bahsettiğimiz zorluk zaman bombasını çıkardılar ve ölçeklenebilirlik için yan zincirler üzerinde çalışmaya başladılar.

Sonraki iki yıl boyunca, Ethereum Classic ekibi, Ethereum zinciriyle uyumluluğu geliştirmek, Sputnik Sanal Makinesi’ni geliştirmek ve Proof of Authority (PoA) ile yan zincirler uygulamak için çalışıyor.

Kripto Para Birimi ETC Nereden Satın Alınır?

ETC için Binance ve Bittrex’te BTC ve ETH ile ticaret yapabilirsiniz. ETC’yi, kullanımı kolay bir seçenek olan Coinbase üzerinden doğrudan USD ile de satın alabilirsiniz.

Daha teknik olarak ileri düzey kullanıcılar Ethereum Classic ağını desteklemek için bilgisayar kaynakları tahsis ederek ETC alabilir. Bu yöntem genellikle blok ödülleri için “madencilik” olarak adlandırılır. ETC satın alma dışında, madenciliğini de yapabilirsiniz. Proje, web sitelerinde madencilik havuzlarının kapsamlı bir listesini sunmaktadır.

ETC için mal veya hizmet alışverişi de yapabilirsiniz. ETC kazanmanın bir yolu geliştirici olmak ve kendi Ethereum Classic uygulamalarınızı oluşturmaktır.

Kripto Para Birimi ETC Nerede Saklanır?

ETC tokenlarınız için birçok depolama seçeneğiniz vardır. İdeal olarak, Ethereum Classic tarafından sağlanan Emerald cüzdanını kullanmanızı sağlıklı olabilir. Bu seçenek size uygun değilse, ETC ekibinin önerdiği tonlarca ek seçenek vardır.

Ayrıca mobil bir cüzdan için Jaxx, ETC’yi destekler. Ancak, maksimum güvenlik için Ledger Nano S donanım cüzdanını veya Trezor’u kullanabilirsiniz.

ETC: Sonuç

Ethereum Classic ilk dönemlerinde hızlı bir yükseliş yaşadı fakat sonraları değer kaybına uğramaya başladı. Bazı uzmanlara göre bunun sebebi, Ethereum Classic’in Ethereum kadar bilinirliğe sahip olmamasıdır. Bu teori doğru olacak ki, şimdilerde iki para arasında azımsanamayacak kadar ciddi bir fark var.