Perpetual Protocol (PERP) Nedir?

Giriş Perpetual Protocol (PERP) kripto para ve altın, ham petrol ve fiat gibi diğer varlıkların ticaretini destekleyen, vadeli işlem benzeri sözleşmelerin ticaretine odaklanan bir DeFi platformudur


Giriş

Perpetual Protocol (PERP) kripto para ve altın, ham petrol ve fiat gibi diğer varlıkların ticaretini destekleyen, vadeli işlem benzeri sözleşmelerin ticaretine odaklanan bir DeFi platformudur.

Kripto türevleri sanal para ticaretine eğlence katmaya geldi. Popüler türev ürünler arasında vadeli işlemler ve kalıcı sözleşmeler bulunuyor. Bir vadeli işlem sözleşmesinde, katılımcılar bir kripto varlığının gelecekteki fiyatına bahse girerler. Öte yandan kalıcı bir sözleşme, bir vadeli işlem sözleşmesinin niteliklerini taklit eder, ancak sabit bir son kullanma tarihi yoktur. Ne yazık ki, diğer şeylerin yanı sıra karşı taraf riskleri ve ücretleri nedeniyle alımı yavaş olmuştur.

Neyse ki, merkezi olmayan finans (DeFi), merkezi bir platformda türev ticareti yaparken ortaya çıkan riskleri ortadan kaldırdı. Ancak, Uniswap, Balancer ve diğer DeFi ağları tarafından DeFi ekosistemine güç sağlamak için alınan yaklaşım, sürekli sözleşmeleri işlemek için ideal değildi. Bu nedenle Perpetual Protocol yeni bir piyasa oluşturma modeliyle boşluğu doldurdu.

Perpetual Protocol, ilk günlerinde Tayvan merkezli seçkin bir ekip tarafından desteklendi. Ancak devam eden gelişimi, dünyaya yayılmış dağıtılmış bir ekibin katılımını gördü. Perpetual’ın kurucu ortakları Yenwen Feng ve Shao-Kang Lee’dir. Ayrıca ekip, blok zinciri geliştiricileri, araştırmacıları ve mühendislerinden oluşur. Projenin misyonuna inananlar arasında Binance Labs, Alameda Research, CMS, Three Arrows Capital, Divergence Ventures, Mechanism Capital ve Multicoin Capital yer alıyor.

Perpetual Protokol Nasıl Çalışır?

Perpetual Protocol, vadeli işlem benzeri sözleşmelerin ticaretine odaklanan bir DeFi platformudur. İlginç bir şekilde, kripto para biriminin altın, ham petrol ve fiat gibi diğer varlıkların ticaretini destekler. Onu diğerlerinden ayıran şey, sanal otomatikleştirilmiş piyasa yapıcıları (vAMM’ler) kullanmasıdır. Bu, DeFi ekosisteminde yaygın olan otomatikleştirilmiş piyasa yapıcı (AMM’ler) yaklaşımının bir yinelemesidir.

AMM’ler ve vAMM’ler arasındaki farkın ne olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. AMM modelini kullanan bir sistem, doğrudan likidite havuzları kullanırken, vAMM, bir havuz yerine fonların akıllı bir sözleşmede tutulduğu sanal havuzlar sunar. İşlem sırasında sözleşme teminat desteğini işler. Bu nedenle, Perpetual gibi vAMM’den ilham alan platformlardaki likidite algoritmik olarak kanıtlanabilir. Balancer ve Uniswap gibi AMM tabanlı protokoller, likidite sağlayıcıları aracılığıyla bir piyasanın gücünü tahmin eder.

vAMM’ler, her zaman mevcut olan likidite, öngörülebilir fiyatlandırma, tarafsız piyasalar gibi avantajlar sağlar ve sözleşmelerin tamamen teminat altına alınmasını sağlar. Yeterli teminatla, tüccarlar uzlaşma sırasında her zaman adil paylarını alırlar. Özellikle, bu özelliklerin bir kombinasyonu, AMM durumunda bahisçiler tarafından üstlenilecek olan kalıcı kayıp riskini ortadan kaldırır.

Kesintisiz likidite ve stakerlar için kalıcı kayıpların ortadan kaldırılmasının yanı sıra, Perpetual ağı yatırımcıların pozisyonlarını 20X’e kadar kaldıraçla desteklemesine olanak tanır.

Perpetual Protocol, xDAI ve Chainlink

Ethereum blok zinciri, Perpetual Protocol’e güç sağlar. Ancak, merkezi olmayan platformdaki yüksek gaz maliyetlerini en aza indirmek için sistem, bir katman iki ölçeklendirme çözümü olan xDAI’yi kullanır. Ölçeklendirme platformu, Perpetual’ın Takas Odası ve Sigorta Fonu gibi temel bileşenlerini yönetir.

Ağ, başlık altında Ethereum ile ara yüz oluşturduğundan, kullanıcıları para yatırmak için MetaMask’ı kullanabilir. Neyse ki, Perpetual’da bir pozisyon açmak bir meta işlem olarak ele alınır, dolayısıyla gaz maliyeti yoktur.

Finansmanı doğru bir şekilde belirlemek için sistem, yaygın olarak endeks fiyatı olarak bilinen büyük borsalardan toplu bir fiyat sağlamak için Chainlink oracles’a güvenir. Perpetual, FTX exchange’in pozisyon büyüklüğünü fonlama oranıyla çarparak saatlik fonlama ödemesini hesaplama planını benimser. Fonlama oranı, bir taraf tarafından sürekli bir sözleşmede ödenen küçük bir ücrettir.

Perpetual Protocol Token (PERP)

Ağın yerel tokeni PERP, sırasıyla 100 milyon ve 150 milyon tokenlik bir başlangıç ​​ve maksimum arza sahip bir ERC-20 jetonudur. PERP tokenleri ekosistem, tohum yatırımcıları, ekip/danışmanlar, stratejik yatırımcılar ve Dengeleyici ağı arasında paylaşılır. İlginç bir şekilde, tokenin maksimum arzı, yönetim topluluğunun anlaşmasına bağlı olarak ayarlanabilir.

PERP, yönetim ve stake ile ilgili işlevleri yönetir. Ağ başlangıçta en çok katkıda bulunanların kararlarını desteklese de, tüm Perpetual Protocol topluluğundan gelen fikirleri ve önerileri barındırmak için işlevi merkezden uzaklaştırmayı amaçlar. Ancak, fikir önermek veya gönderilen fikirlere oy vermek, PERP tokenlerinin tutulmasını gerektirir. Yönetim oylaması yoluyla topluluk, teminatlandırma oranını, ücret oranını, sürdürme marjı gereksinimini, başlangıç ​​teminatı gereksinimini, stake dönemi uzunluğunu ve tasfiye ücreti oranını değiştirebilir.

PERP tokenleri, daha fazla ödül almak için stake edilebilir. Stake ödüllerinin yanı sıra, PERP stakerları sistemin işlem ücretlerinin yüzde 50’sini paylaşır. Stake edilen fonlar yedi gün boyunca kilitli tutulur. Perpetual bu dönemi bir çağ olarak adlandırır. Bu süreden sonra, stakelerlar bir para çekme talebi başlatmadan önce fonlarını geri çekmelidir. Bir çağ bir hafta sürse de, stake edenlerin ömrü boyunca bir çağa katılabileceğini unutmayın. Ancak kazanılan ödüllerin sayısı, kilitlenme döneminde ne kadar süredir aktif olduklarına bağlı olacaktır.

Stake’ten kazanılan işlem ücretleri bir dönemin bitiminden sonra talep edilebilir, ancak PERP cinsinden stake teşvikleri “sonraki yılda aynı ayın ilk gününde” yararlanılır. Bu, ödüller için uzun bir bekleyiş gibi görünse de, kısmen özel ve uzun süreli kullanıcıları çekmek içindir.

PERP’in Diğer Faydaları

Lansman sırasında sistem, listeyi genişletme vaadiyle BTC/USDT ve ETH/USD sözleşmelerini destekledi.

İki anlaşmadan herhangi biriyle etkileşimde bulunan tüccarlar, yüzde 10 başlangıç ​​marjı, yüzde 5 sürdürme marjı, yüzde 0,1 işlem ücreti ve 60 dakikalık bir fonlama aralığına uymak zorundadır. Başlangıç ​​teminatı, bir pozisyon açmak için gereken minimum tutarı temsil eder. Bakım marjı, pozisyonu açık tutmak için gereken tutarı temsil eder.

Perpetual Protocol sistem tarafından “Teminat Gereksinim Oranı” olarak adlandırılan sürdürme marjı yüzde beşin altına düştüğünde tasfiyeyi başlatır. Tasfiye sırasında, ağ, pozisyon sahiplerini, pozisyonların yeterince teminat altına alınmasını sağlamakla görevli kuruluşları tasfiye teşvikleriyle ödüllendirir. Şu anda, teşvikler, bir tüccarın standart pozisyon boyutunun yüzde 2,5’i olarak belirlendi. Buna ek olarak Sigorta Fonu ekstra teminat tutar. Ek teminatı saklamanın yanı sıra, bir tacirin normal pozisyon büyüklüğü bakıcılara ödeme yapmak için yeterli değilse, Sigorta Fonu tasfiye ücretlerini tamamlar.

Sistemin likidite madenciliği programı, Perpetual ekibi tarafından erken benimseyenleri ödüllendirmek için bir öneridir. Erken benimseyenler, işlem ücretlerinde ve finansman ödemelerinde indirim alırlar. Program, daha fazla tüccar çekmeyi, topluluğun eline daha fazla PERP tokeni koymayı ve wash trading’den caydırmayı amaçlıyor.

PERP Nasıl Alınır?

PERP tokenleri en popüler borsalardan biri olan Binance üzerinden satın alınabilir. Binance üzerinde PERP tokenleri USDT, BUSD ve BTC karşısında listeleniyor. Bu kripto paralar ile Binance üzerinden PERP tokenleri alınabilir.