Tangle Nedir? Blockchain’den Neden Farklı?

Blockchain, 2008’de gerçek bir teknolojik atılımdı


Blockchain, 2008’de gerçek bir teknolojik atılımdı. Para, güvenlik, e-ticaret ve bir bütün olarak İnternet dünyasında yeni bir kilometre taşı oldu. Şu anda kelimenin tam anlamıyla her yerde ve modern iş dünyası onu dünya çapında kullanıyor. Bilgileri sonradan değiştirme olanağı olmadan kaydetme fikri birçok kullanımın önünü açtı. İlk olarak bildiğiniz gibi, ilk kripto para birimi olan Bitcoin’de uygulandı, ancak daha sonra bankalara, güvenlik sağlayıcılarına, sigortacılara, hükümetlere vb. bu teknolojinin avantajları uygulandı.

İnsanlar neden blok zincirine bu kadar öne verdi? Çünkü bu sistem, kişi ne kadar güçlü veya zengin olursa olsun, hiç kimsenin halka açık defterde kodlanmış bilgileri kurcalamamasını garanti eder. Ancak, güneşin bile karanlık noktaları vardır. Zamanla insanlar bu sistemin ideal olmadığını ve çözülmesi gereken sorunlar olduğunu anladılar. Örneğin, blok zinciri büyüdükçe, defter her yeni işlemde ağırlaşır ve yavaşlar. Veya madenciler olmadan var olamaz ve bu nedenle ücretler kaçınılmazdır.

Birkaç yıllık geliştirme ve evrimden sonra, veri doğrulama ve korumaya yönelik başka yaklaşımlar icat edildi. Hiç işlem ücreti olmayan, madencilere veya ağı sürdürmek için başka birine ihtiyaç duymayan, en küçük miktarlarda kripto para ve hisse gönderip alabileceğiniz bir kripto para birimi hayal edebiliyor musunuz? Son zamanlarda, bu rüya gerçek oldu.

Tangle (DAG) Tam Olarak Nedir?

Bana en ilginç görünen teknolojilerden biri DAG. Kelime anlamı olarak yönlendirilmiş döngüsüz grafik anlamına gelir . Bu terim Tangl’ın çalışmasını sağlayan sistemin adıdır. Tangle’ın ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve neden birçok uzmanın bunun bilgi depolamanın ve doğrulamanın geleceği olduğunu düşündüğünü birlikte incelyeceğiz. Tangle, IOTA‘da (Nesnelerin İnterneti uygulaması) kullanılan DAG’ın başka bir adıdır. Tangle sistemi blok zinciri yapısından farklıdır, ancak aynı şeyi yapar. Bağımsız ve kendi kendini yöneten bir işlem ağı oluşturur.

Daha ayrıntılı olarak, DAG bilgileri düzenlemek, kaydetmek, depolamak ve doğrulamak için kullanılan bir mimari ve matematiksel bir modeldir. Kripto para birimlerinden ve daha özel olarak IOTA’da Tangle, bloklarda toplanmayan veya blok zincirinde olduğu gibi doğrusal olarak düzenlenmeyen bir işlem kayıt sistemidir. Bunun yerine, daha çok bir ağaç veya bir grafiğe benziyor. Birbirine dolanmış birçok zincir gibi düşünülebilir. DAG üzerinden işlem yapmak istediğinizde, önceki iki işlemi doğrulamanız gerekir. Bu nedenle grafik yönlendirilmiştir. Ve “döngüsel olmayan” kelimesi, geçmiş işlemlerin gelecekteki ve şimdiki işlemleri doğrulayamayacağı anlamına gelir.

IOTA, şu an itibariyle bu teknolojiyi uygulayan en büyük kripto para birimidir. Nesnelerin İnterneti, her türlü cihazın birbiriyle doğrudan iletişim kurduğu ve makineden makineye işlem yapabilen bir kavramdır. Sensörler, kameralar, ev aletleri, araçlar, cep telefonları vb. – her şey tek bir büyük ağda birbirine bağlanacak. 2017’de 8 milyardan fazla cihazdan oluşuyordu ve tahminler 2021’de bu sayının iki katından daha büyük olacağı yönünde.

Madenciler olmadan M2M işlemleri çok küçük olabilir, bu nedenle ağa bağlı cihazlar birbirleriyle özgürce konuşabilir ve işlevlerini bağımsız olarak yerine getirebilir. DAG yaklaşımının çözdüğü bir diğer sorun da ölçeklenebilirliktir. Bitcoin’de defter ne kadar büyük olursa, o kadar ağırlaşır ve yavaşlar. Bunun hakkında daha fazla konuşacağız. Tangle tam tersi bir teknolojidir. IOTA ağının bilgi işlem gücü, sisteme bağlanan her yeni cihazla birlikte büyür. Bu, makinelerin birbirleriyle işbirliği yapabileceği ve bağımsız olarak çalışabileceği, kendi kendini yöneten bir mikroekonominin yaratılmasını sağlar.

Tangle ve Blockchain’in Farkı Ne?

Bildiğiniz gibi iki teknoloji de kriptografiye dayanıyor ancak onları birbirine bağlayan tek şey bu. Tangle ve blockchain benzerliklerden daha fazla farklılıklara sahiptir. Blok zincirindeki düz çizgi, her bir sonraki kaydın bir öncekini doğruladığı ve tüm sistemin bakımını yapan özel kullanıcılar – madenciler arasında dağıtılan daha önce yapılan tüm işlemler hakkındaki bilgileri içerir. Dahası, her düğüm veya sıradan terimlerle her blok zinciri kullanıcısının genel muhasebe defterinin geçerli güncellenmiş sürümüne sahip olması gerekir.

Blockchain’in elbette eksileri ve artıları vardır. Blok boyutu sınırlıdır ve her saat oluşturulan blok sayısı da sınırlıdır. Defter büyür ve madencilik görevi zorlaşır, bu da daha yüksek blok ödüllerine yol açar. Böylece sistem daha yavaş ve daha pahalı hale gelir. Bununla birlikte, ölçeklenebilirlik sorunları, blok zinciri tabanlı kriptolar için ancak son zamanlarda uygun hale geldi ve bunun nedeni, onların uzun geçmişidir. Gelecekte diğer sistemlerin bu sorunu nasıl çözeceğini kim bilebilir?

Yeni kripto fikirleri blok zincirinin peşinden gidiyor ve hatta kriptografinin geleceği olduğunu iddia ediyor. DAG yaklaşımı, defterin yalnızca madencilere değil tüm kullanıcılara dağıtıldığı anlamına gelir. Aslında burada madenci yok ya da ağın her katılımcısı bir madenci diyebiliriz. Bu nedenle sistem her yeni kullanıcıyla daha da güçleniyor. Ve Tangle aracılığıyla yapılan daha fazla işlemle, defterdeki her yeni kayıt bir öncekiyle aynı hacimde bilgi içerdiğinden daha ağır ve yavaşlama olmuyor. Tüm ağın bakımını yapmanıza gerek kalmadan yalnızca iki işlemin doğrulanması yeterli oluyor.

Peki, blockchain ile Tangle arasında basit ve anlaşılır bir karşılaştırma yapmaya çalışalım:

  • Tangle daha akıcı ve ölçeklenebilirdir ve blok zinciri daha yavaş ve daha az üretkendir. Tabii ki blockchain konsensüs mekanizmasına göre değişiklik gösterebilir.
  • Tangle’da blok ödülü yoktur ve düğümlerin işlemleri doğrulamak için ücrete ihtiyacı yoktur. Bir blok zincirinde ya ücretler çok yüksektir ya da madenci eksikliği vardır. Her iki durum da kötü çünkü ya parayı transfer etmek için çok uzun süre beklemek zorunda kalırsınız ya da makul olmayan bir bedel ödemek zorunda kalırsınız.
  • Blockchain teknolojisi saygın ve güvenilirdir. IOTA ve DAG için aynı şeyi söyleyemeyeceğim; henüz gerçek etkinliklerini ve güvenilirliklerini göstermediler.
  • Bitcoin ve Ethereum, hiç şüphesiz, IOTA’dan çok daha güvenli ve bilgisayar korsanlarına karşı dayanıklıdır.
  • IOTA bir kripto para birimi olmasına rağmen, merkezi olmayan doğası oldukça tartışmalıdır.
Tangle’da işlem sayısı arttıkça ölçeklendirme de artar.

Merkezsiz Yönetim

Tangle’ın güvenlik açığı, blok zincirinden çok daha yüksektir. Yüzde 34 saldırısına dayanabileceği, yani ağı kolaylaştıran tüm bilgi işlem gücünün üçüncü kısmından fazlasının bir kişi veya kuruluş tarafından kontrol edilmesi durumunda, onu hackleyip sahte işlemler yapabilecekleri belirtiliyor. Bitcoin ile bir taraf, sadece teoride mümkün olan blok zincirinin tüm hash gücünün yüzde 50’sinden fazlasını kontrol edebilir.

Bu tür problemlerin önüne geçebilmek için IOTA, koordinatör düğümün konumunu bünyesine dahil etmiştir. Birçok kripto para birimi uzmanı, bunun diğer herhangi bir IOTA kullanıcısından daha fazla güce sahip bir otorite olan merkezi bir partinin işareti olduğunu söylüyor. Bununla birlikte Tangle geliştiricileri bu önlemin mecazi anlamda, yeni doğan teknolojisi için eğitim tekerlekleri gibi geçici olduğunu iddia ediyor.

İşlem Hızı ve Ücretler

İki ağdaki veri kayıtlarının yapısı farklı olduğundan, bu varyasyonlar işlemlerin maliyetinde ve zamanında daha fazla eşitsizliğe yol açmaktadır.

Bir madencinin Bitcoin transferini doğrulaması ve bloğu deftere eklemesi gerekir ki bu zor bir matematik problemidir. Blok zinciri ne kadar büyük olursa, o kadar zorlaşır. Madenciler ücret sistemi tarafından teşvik ediliyor, ancak burada ana BTC sorunlarından biri yatıyor. Ücretler yüksek olduğunda, ağı korumak için daha fazla madenci vardır ve teorik olarak iyidir. Ancak, Bitcoin kullanıcılarının işlem yapmak için daha düşük ücretlere ihtiyacı var. Kripto para birimleri için ana hedefler nelerdir? Daha fazla özgürlük, konfor ve hız. Yani, diyelim ki, bir pizza için BTC ile ödeme yapmak istiyorsanız, Bitcoin’in tamamına değil, biraz Satoshi’ye ihtiyacınız var. Bu tür küçücük ödemeler, transfer ettiğiniz tutardan daha yüksek bir ücret alınca anlamsız hale geliyor. Bu nedenle, düşük ücretler de teoride iyidir. Ancak madenci ödülü düşük olduğunda, çok az sayıda düğüm bu işi yapmak ister. Böylece Bitcoin ağında ya çok yavaş ya da çok pahalı işlemleriniz oluyor.

Aksine, Tangle ile kullanıcılar, işlemleri doğrulamak için herhangi bir ücret almazlar. IOTA gönderirken, algoritma tarafından seçilen iki işlemi onaylamanız gerekir ve görev sadece birbirleriyle çakışmadıklarından emin olmaktır. Ayrıca bir kriptografik görevi çözmeniz gerekir, ancak Bitcoin’de olduğu gibi daha önce yapılan tüm anlaşmaların tüm geçmişi üzerindeki anlaşmayı etkilemez. Böylece görev çok daha kolay ve gereken süre çok daha kısadır. Bu nedenle DAG tabanlı kripto para birimleri ücretlidir ve blok zinciri olanlardan çok daha hızlı çalışır.
Bir önceki bölümde Bitcoin’in merkezi olmayan doğasından bahsetmiştik ve bu konu hakkında buraya bir şeyler eklenebilir. Zamanla, blok zinciri o kadar büyük olabilir ki, yalnızca çok güçlü düğümler onu koruyabilir. Daha önce de belirtildiği gibi işlemleri doğrulayabilmek için tüm defteri barındırmanız gerekir. Bu nedenle, bu büyük sunucular ve madencilik çiftlikleri, tüm hash gücünün yüzde 51’ini geçebilir ve kendi başına karar veren merkezi bir taraf haline gelebilir. Bu, Bitcoin’in ana fikriyle çelişmektedir. Tangle sitemin bu tarz bir olayın yaşanması ağ yeterince büyüdüğünde mümkün değildir.