Ponzi Nedir? Ponzi Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır?

Bir saadet zinciri, yatırımcılar için çok az risk ile yüksek getiri oranları vaat eden hileli bir yatırım dolandırıcılığıdır

ponzi-semasi-nedir

Bir saadet zinciri, yatırımcılar için çok az risk ile yüksek getiri oranları vaat eden hileli bir yatırım dolandırıcılığıdır. Ponzi programı, yeni yatırımcılar edinerek erken yatırımcılar için getiri sağlar. Bu, her ikisi de yeni yatırımcıların fonlarını daha önceki destekçilere ödemek için kullanmaya dayandığından bir piramit şemasına benzer.

Hem saadet zinciri hem de piramit şemaları, yeni yatırımcıların seli kuruduğunda ve etrafta dolaşmak için yeterli para olmadığında nihayetinde dibe vurur. Bu noktada planlar çözülür.

Ponzi Sistemi İle İlgili Temel Bilgiler

  • Bir piramit şemasına benzer şekilde, Ponzi programı, çok az riskle veya sıfır riskle büyük bir kâr vaat eden yeni yatırımcılar satın alarak eski yatırımcılar için getiri sağlar.
  • Her iki hileli düzenleme de, daha önceki destekçilere ödeme yapmak için yeni yatırımcıların fonlarını kullanmaya dayanıyor.
  • Bir saadet zinciri uygulayan şirketler, tüm enerjilerini yatırım yapmak için yeni müşterileri çekmeye odaklıyor.

Ponzi Şemalarını Anlamak

Bir saadet zinciri, müşterilere çok az riskle ya da hiç risk almadan büyük bir kâr sözü verilen bir yatırım sahtekarlığıdır. Bir saadet zinciri uygulayan şirketler, tüm enerjilerini yatırım yapmak için yeni müşterileri çekmeye odaklamaktadır.

Bu yeni gelir, orijinal yatırımcılara meşru bir işlemden elde edilen ve kâr olarak işaretlenen getirilerini ödemek için kullanılır. Ponzi programları, daha eski yatırımcılara getiri sağlamaya devam etmek için sürekli bir yeni yatırım akışına dayanır. Bu akış bittiğinde, şema dağılır.

Ponzi Şemaları Nasıl Çalışır?

Ponzi programı düzenleyicileri, insanları yüksek getiri vaat ederek para yatırmaya ikna eder. Bu hileli programın organizatörü, bir getiri ödemek için yatırılan parayı kullanır. Yatırımcı taahhüt edilen getiriyi aldıklarını düşünür ve herhangi bir şeyin yanlış olduğundan veya ters gittiğinden şüphelenmez.

Yatırımcılar genellikle arkadaşlarını ve iş arkadaşlarını da yatırım yapmaya teşvik eder. Ponzi programı geliştiricileri, mağdurları bulmak için kiliseler gibi topluluk gruplarını hedefleyebilir. Ponzi şemalarının yüzlerce kurbanı olabilir.

Ponzi Şemasının Kökenleri

“Ponzi Şeması” terimi, 1919’da Charles Ponzi adlı bir dolandırıcıdan sonra türetilmiştir. Ancak, bu tür bir yatırım dolandırıcılığının kaydedilen ilk örnekleri 1800’lerin ortalarına kadar izlenebilir. Aslında, Ponzi Şeması olarak bilinen yöntemin teknikleri, 1844’te yayınlanan Charles Dickens, Martin Chuzzlewit ve 1857’de Little Dorrit tarafından yazılan iki ayrı romanda anlatılmıştır.

Charles Ponzi’nin 1919’daki orijinal planı ABD Posta Hizmetleri’ne odaklanmıştı. Posta servisi o dönemde, göndericinin posta ücretini önceden satın almasına ve yazışmalarına dahil etmesine olanak tanıyan uluslararası yanıt kuponları geliştirmişti. Alıcı, kuponu yerel bir postaneye götürür ve bir yanıt göndermek için gereken öncelikli havayolu posta pulları ile değiştirir.

Önemli Bir Nokta: Ponzi programları, daha eski yatırımcılara getiri sağlamaya devam etmek için sürekli bir yeni yatırım akışına dayanır.

Bu tür bir takas, yasadışı bir uygulama olmayan arbitraj olarak bilinir. Ancak Ponzi açgözlüdür ve çabalarını genişletti. Menkul Kıymetler Borsası Şirketi adı altında 45 günde %50, 90 günde %100 getiri sözü verdi. Posta pulu düzenindeki başarısı nedeniyle yatırımcılar hemen ilgisini çekti. Parayı gerçekten yatırmak yerine, Ponzi parayı yeniden dağıttı ve yatırımcılara kâr elde ettiklerini söyledi. Plan, The Boston Post Menkul Kıymetler Borsası Şirketini araştırmaya başladığında Ağustos 1920’ye kadar sürdü. Gazetenin soruşturmasının bir sonucu olarak, Ponzi federal yetkililer tarafından 12 Ağustos 1920’de tutuklandı ve çeşitli posta dolandırıcılığıyla suçlandı.

Ponzi şeması kavramı 1920’de sona ermedi. Teknoloji değiştikçe, Ponzi şeması ve teknikleri de değişti. 2008 yılında, Bernard Madoff, bir müşterinin var olmayan yatırımlardan kâr elde ettiğini göstermek için ticaret raporlarını tahrif eden bir saadet zinciri yürütmekten suçlu bulundu.

Ponzi şemasında kullanılan teknolojiden bağımsız olarak, çoğu benzer özellikleri paylaşır:

  1. Az riskle yüksek getiri garantisi garantisi
  2. Piyasa koşullarından bağımsız olarak tutarlı bir getiri akışı
  3. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) tescilli olmayan yatırımlar
  4. Gizli olan veya açıklanamayacak kadar karmaşık olarak tanımlanan yatırım stratejileri
  5. Müşterilerin yatırımları için resmi evrakları görmelerine izin verilmemesi
  6. Müşteriler paralarını çekmekte zorluk çekmesi

Ponzi Şemalarının Ortak Özellikleri

Ponzi şemalarının çoğu, aşağıdaki gibi bazı ortak özelliklerle birlikte gelir:

1. Minimum riskle yüksek getiri vaadi

Gerçek dünyada, yapılan her yatırım bir dereceye kadar risk taşır. Aslında, yüksek getiri sunan yatırımlar genellikle daha fazla risk taşır. Dolayısıyla, birisi yüksek getirili ve az riskli bir yatırım teklif ederse, bu gerçek olamayacak kadar iyi bir anlaşma olabilir. Yatırımcı muhtemelen herhangi bir getiri görmeyecek.

2. Aşırı tutarlı getiri

Yatırımlar her zaman dalgalanmalar yaşar. Örneğin, kişi belirli bir şirketin hisselerine yatırım yaparsa, hisse fiyatının artacağı ve diğer zamanlarda azalacağı zamanlar vardır. Bununla birlikte, yatırımcılar, dalgalanan piyasa koşullarından bağımsız olarak tutarlı bir şekilde yüksek getiri sağlayan yatırımlara her zaman şüpheyle yaklaşmalıdır.

3. Kayıt dışı yatırımlar

Bir plana yatırım yapmak için acele etmeden önce, yatırım şirketinin ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) veya merkezi düzenleyicilerine kayıtlı olup olmadığını doğrulamak önemlidir . Kayıtlıysa, yatırımcı meşru olup olmadığını belirlemek için şirketle ilgili bilgilere erişebilir.

4. Lisanssız satıcılar

Yasalarına göre, kişi belirli bir lisansa sahip olmalı veya düzenleyici bir kuruma kayıtlı olmalıdır. Çoğu saadet zinciri, lisanssız kişiler ve şirketlerle ilgilenir.

5. Gizli ve sofistike stratejiler

Anlaşılamayacak kadar karmaşık prosedürlerden oluşan yatırımlardan kaçınılmalıdır.

Ponzi ve Piramit Şemaları Arasındaki Fark

Saadet zinciri, katılımcıların paralarını gerçek bir yatırımda işe koyduklarına inandıkları hileli bir yatırımdır..

Piramit şemaları, hileli ve çok seviyeli pazarlama işletmeleridir. Katılımcılar, para kazanmak için yeni üyeler almaları gerektiğini bilirler. Piramidin en üst seviyelerinde olanlar, daha düşük seviyelerdeki yeni acemilerden para kazanır. Ne yazık ki, alt piramit seviyesindekiler asla para kazanacak kadar yeni üye bulamazlar. Piramit çöktüğünde, piramidin altındakiler çok fazla zaman ve para israf ettiklerini fark ederler.

Ponzi Şemalarından Kaçınmak İçin İpuçları

  • Abartılı kazanç iddialarında bulunan herhangi bir yatırım fırsatına karşı dikkatli olun.
  • Yatırımları ve yatırım yaptığınız kişileri seçerken gerekli özeni gösterin. Başka bir deyişle, paranıza yatırım yapmadan önce hazıelığınızı ve araştırmalarınızı çok iyi yapın.
  • Yatırım yapmadan önce, bağlantısız bir komisyoncu veya lisanslı mali danışman gibi tarafsız bir üçüncü şahsa danışın.