Kripto varlıkları arasında açık kaynaklı projeye sahip olan bir diğer para birimi olan Solana (SOL), akıllı sözleşmeler ile etkileşime girebiliyor. Merkezi olmayan (DeFi) projeler arasında da yer alan Solana (SOL) ayrıca Ethereum’un uzun vadeli rakiplerinden biri olarak da görülüyor. Blok zincir üzerindeki ölçeklenebilirlik sorununu ortadan kaldırmaya amaçlayan Solana (SOL), bunun amacını gerçekleştirebilmek için Proof of Stake konsensüsü ile Proof-of-History (PoH) fikir birliği algoritmalarının birleşiminden yararlanıyor. Solana (SOL) projesi bu sayede ölçeklenebilirlik sorununa çözüm sunmayı hedefliyor. Solana (SOL) aynı zamanda dördüncü nesil bir blok zinciri.
Solana (SOL) Kimin ve Kim Kurdu?
2017 çalışmalarına başlanan Solana (SOL) projesinin arkasındaki en önemli isim Anatoly Yakovenko olarak biliniyor. Qualcomm’un kıdemli mühendisleri arasında yer alan Yakavenko, Dropbox’ta yazılım mühendisliği de yapmıştır. 2017 yılında Qualcomm’dan meslektaşı olan Greg Fritzgerald ile beraber mesai harcayarak Solana Lab projesini kurmuştur.
2020 yılına gelindiğinde kripto para borsalarındaki yerini almaya Solana (SOL), yatırımcılardan ve kullanıcılardan büyük bir ilgi görmeyi başardı. Şüphesiz bu durumda Solana (SOL) projesinin etkisi de oldukça fazla. Özellikle Anatoly Yakovenko tarafından geliştirilen Proof of History, ölçeklenebilirlik sorununun giderilmesi açısından büyük bir adım olarak görülüyor. Bu durum aynı zamanda Solana (SOL) projesini özel kılan etkenlerden biri olarak da dikkat çekiyor.
Solana (SOL) Nedir ve Nasıl Çalışır?
Gelecek yıllarda Ethereum’a ciddi rakip olabilecek kripto para birimlerinden biri olarak görülen Solana (SOL) aynı zamanda sanal gerçeklik evreni vadeden metaverse coin’leri arasında da yer alıyor. Temel olarak blok zincir üzerindeki ölçeklenebilirlik sorunu gidermeyi misyon edinen Solana (SOL), bunun için Proof-of-History ve Proof-of-Stake mekanizmalarını bir araya getirmeyi başarıyor. Solana (SOL) protokolü ile merkezsiz finans (DeFi) uygulama oluşturmayı kolaylaştırmak için de tasarlanmıştır. Güvenlik ve ölçeklenebilirlik konusunun yanında kullanıcı ve yatırımcılarına hız da vadeden Solana (SOL), yenilikçi hibrit konsensüs modeli ile dikkat çekmeyi başarıyor. Dördüncü nesil bir blok zinciri olan proje, verimliliğini en üst seviyeye taşımak için de büyük bir çaba sarf ediyor. Son olarak Solana (SOL)’nın geleceğin kripto dünyası için önemli olduğunu da belirtelim.