Stop-Limit Emri Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Temel Rehber

GİRİŞ Kripto para trade etmek istiyorsanız, belirli kavramlara aşina olmak son derece iyi olacaktır

stop-limit-nedir-temel-rehber

GİRİŞ

Kripto para trade etmek istiyorsanız, belirli kavramlara aşina olmak son derece iyi olacaktır. Bu yazıda da stop limit ile ilgili olarak bazı sorulara cevap arayacağız. Kripto para borsalarında işlem yaparken kullanabileceğiniz farklı alım emri türleri vardır. Bu tarz emirler, temel olarak size esnek bir trade imkanı sunar. Aynı zamanda bu limitleri girdiğiniz zaman, piyasayı yakından takip etme ihtiyacınız da ortadan kalkar. Bu türlerden birisi de stop limittir. 

Stop-limit emri, stop emrinin özelliklerini bir limit emrininkilerle birleştiren ve riski azaltmak için kullanılan, belirli bir zaman diliminde gerçekleşen koşullu bir ticarettir. 

Stop limit nedir sorusunu yanıtlayabilmek için limit emre ek olarak stop loss ya da Türkçe kullanımı ile ‘zararı durdur’ ne demektir ona bakmak gerekir. Stop loss emri verdiğinizde; aslında borsaya şunu söylemiş olursunuz: Benim elimdeki ürünü belirli bir fiyata düşünce sat.  

Bir diğer durum da limit emirdir. Limit emir de aslında temel olarak stop loss ile aynıdır. Bu, sadece elinizdeki ürünün fiyatı artınca satılacağı anlamına gelir.

Stop-Limit Emri Nedir?

Bir stop-limit emri iki fiyattan oluşur: bir stop fiyatı ve bir limit fiyatı. Bu emir türü, belirli bir stop fiyatı karşılandıktan sonra bir menkul kıymet satın almak veya satmak için bir limit emrini etkinleştirmek amacıyla kullanılabilir.

Örneğin 100 $ ‘dan hisse satın aldığınızı ve hissenin yükselmesini beklediğinizi hayal edin. Tahmininiz yanlışsa, hisseleri satmak için bir stop-limit emri verebilirsiniz. Stop fiyatını 90 $ olarak ve limit fiyatını 90.50 $ olarak ayarlarsanız, hisse senedi 90 $ veya daha kötü bir seviyeden işlem görürse emir etkinleştirilecektir. Ancak, bir limit emri yalnızca seçtiğiniz limit fiyat piyasada mevcutsa gerçekleştirilecektir. Hisse senedi bir gecede hisse başına 89 $ ‘a düşerse yani sizin stop fiyatınızın altına düşerse, emir aktif hale gelir. 

Stop-Limit Emri İle İlgili Temel Çıkarımlar

  • Stop-limit emirleri, riski azaltmak için zararı durdurma emrinin özelliklerini bir limit emrinin özellikleriyle birleştiren koşullu bir ticarettir.
  • Stop-limit emirleri, yatırımcıların emrin ne zaman doldurulması gerektiği konusunda kesin kontrole sahip olmalarını sağlar, ancak bunun yerine getirilmesi garanti edilmez.
  • Traderlar genellikle kârları kilitlemek veya olumsuz zararları sınırlamak için stop-limit emirleri kullanırlar.

Stop-Limit Emirleri Nasıl Çalışır?

Stop-limit emri, iki fiyat noktasının belirlenmesini gerektirir.

  1. Limit: İşlem için fiyat hedefinin dışı.
    Stop-limit emrinin yürütülebilir olarak kabul edildiği bir zaman çerçevesi de ayarlanmalıdır. Stop-limit emrinin birincil faydası, yatırımcının emrin ne zaman doldurulması gerektiği konusunda tam kontrole sahip olmasıdır.
    Olumsuz, bütün sınır emirleri olduğu gibi, stok / emtia belirli bir süre boyunca durma fiyata ulaşmak etmezse ticaret yürütülecek garanti edilmez olmasıdır.

    Stop-limit emri, belirli bir stop fiyatına ulaşıldıktan sonra belirli bir fiyattan veya daha iyisi yerine getirilecektir. Stop fiyatına ulaşıldığında, stop-limit emri , limit fiyattan veya daha iyi bir fiyattan alış veya satış için bir limit emri haline gelir. Bu tür bir emir, hemen hemen her çevrimiçi broker için mevcut bir seçenektir .

    Stop-Limit Emirlerinin Özellikleri

    Stop emri, belirlenmiş bir fiyata ulaşıldığında yürütülebilir hale gelen ve ardından cari piyasa fiyatından doldurulan bir emirdir. İşlemler tamamlandıkça cari piyasa fiyatındaki herhangi bir değişikliğe bakılmaksızın, geleneksel bir stop emri tamamen doldurulacaktır.

    Limit emri, belirli bir fiyata belirlenen bir emirdir. Sadece işlemin limit fiyattan daha uygun olduğu düşünülen bir fiyattan gerçekleştirilebildiği durumlarda uygulanabilir. Alım satım faaliyeti, fiyatın limit fiyat açısından elverişsiz hale gelmesine neden olursa, siparişle ilgili faaliyet durdurulur.

    İki emri birleştirerek, yatırımcı işlemi gerçekleştirmede çok daha fazla hassasiyete sahip olur.

    Stop emri, fiyatın olumsuz bir konuma geçip geçmediğine bakılmaksızın, stop fiyatına ulaşıldıktan sonra piyasa fiyatından doldurulur. Bu, piyasanın hızlı bir şekilde uyum sağlaması durumunda alım satımların arzu edilen fiyatların altında tamamlanmasına yol açabilir. Bir limit emrinin özellikleri ile birleştirilerek, yatırımcının limitine bağlı olarak fiyatlandırma elverişsiz hale geldiğinde alım satım durdurulur. Bu nedenle, bir stop-limit emrinde, stop fiyatı tetiklendikten sonra, fiyat yatırımcının belirlediği limit fiyatta veya daha iyi olmadıkça emrin tamamlanmamasını sağlamak için limit emri devreye girer.

    Stop-Limit Emirinin Gerçek Dünyadan Örneği

    Örneğin, Apple Inc.’in (AAPL) 170,00 $ ‘dan işlem gördüğünü ve bir yatırımcının ciddi bir yükseliş ivmesi göstermeye başladığında hisse senedini satın almak istediğini varsayalım. Yatırımcı, stop fiyatı 180.00 $ ve limit fiyatı 185.00 $ olan alım yapmak için bir stop-limit emri koydu. AAPL’nin fiyatı 180,00 $ stop fiyatının üzerine çıkarsa, emir etkinleştirilir ve bir limit emrine dönüşür. Emir, limit fiyat olan 185,00 $ ‘ın altında gerçekleştirilebildiği sürece işlem gerçekleştirilecektir. Stok 185,00 $ ‘ın üzerinde boşluk bırakırsa, emir yerine getirilmez.

    Alış stop-limit emirleri, emir anında piyasa fiyatının üzerinde, satış stop-limit emirleri ise piyasa fiyatının altında verilir.

    Sonuç

    Kaldıraçlı piyasalar, en az kripto para piyasaları kadar risklidir. Gerek spot işlem yaparken, gerekse de marjın piyasalarda işlem yaparken, stop limit kullanmak çok büyük bir önem taşır. Bu sebepten ötürü de trade konusunda kendinizi geliştirmeniz gerçekten çok önemlidir.