Blockchain Ağları Güvenli Midir? Yeni Başlayanlar İçin Temel Rehber

Blockchain Nedir

blockchain-güvenli-midir-temel-rehber

Blockchain Nedir?

Son on yılda bankacılık, yatırım veya kripto para birimini takip ediyorsanız, Bitcoin ağının arkasındaki kayıt tutma teknolojisi olan “blok zinciri” terimini duymuş olabilirsiniz.

TEMEL ÇIKARIMLAR

  • Blockchain, belirli bir veritabanı türüdür.
  • Bilgileri saklama şekli bakımından tipik bir veritabanından farklıdır. Blok zincirleri, verileri daha sonra birbirine zincirlenen bloklar halinde depolar.
  • Yeni veriler geldikçe yeni bir bloğa girilir. Blok verilerle doldurulduktan sonra önceki bloğa zincirlenir, bu da verileri kronolojik sırayla birbirine zincirler.
  • Bir blok zincirinde farklı bilgi türleri depolanabilir. Ancak şimdiye kadarki en yaygın kullanım, işlemler için bir defter olarak kullanılmıştır.
  • Bitcoin’in durumunda, blok zinciri merkezi olmayan bir şekilde kullanılır, böylece tek bir kişi veya grubun kontrolü yoktur. Bunun yerine, tüm kullanıcılar toplu olarak kontrolü elinde tutar.
  • Merkezi olmayan blok zincirleri değişmezdir, bu da girilen verilerin geri döndürülemez olduğu anlamına gelir. Bitcoin için bu, işlemlerin kalıcı olarak kaydedildiği ve herkes tarafından görüntülenebileceği anlamına gelir.

Blockchain Güvenli Mi?

Blockchain teknolojisi, güvenlik ve güven konularını çeşitli şekillerde açıklar. İlk olarak, yeni bloklar her zaman doğrusal ve kronolojik olarak depolanır. Yani, her zaman blok zincirinin “sonuna” eklenirler. Bitcoin’in blok zincirine bakarsanız, her bloğun zincir üzerinde “yükseklik” adı verilen bir konumu olduğunu görürsünüz.

Blok zincirinin sonuna bir blok eklendikten sonra, çoğunluk bunu yapmak için bir fikir birliğine varmadıkça geri dönüp bloğun içeriğini değiştirmek çok zordur. Bunun nedeni, her bloğun, kendisinden önceki bloğun karması ve daha önce belirtilen zaman damgası ile birlikte kendi karmasını içermesidir. Karma kodlar, dijital bilgileri bir sayı ve harf dizisine dönüştüren bir matematik işlevi tarafından oluşturulur. Bu bilgiler herhangi bir şekilde düzenlenirse, karma kod da değişir.

İşte bunun güvenlik için önemli olmasının nedeni şudur: Diyelim ki bir bilgisayar korsanı blok zincirini değiştirmek ve Bitcoin’i herkesten çalmak istiyor. Kendi tek kopyalarını değiştirirlerse, artık diğer herkesin kopyasıyla uyumlu olmayacaktır.

Böyle bir hack ile başarılı olmak, bilgisayar korsanının blok zincirinin kopyalarının %51’ini aynı anda kontrol etmesini ve değiştirmesini gerektirmektedir. Böylece yeni kopyaları çoğunluk kopya ve dolayısıyla üzerinde anlaşılan zincir haline gelecektir. Böyle bir saldırı, aynı zamanda, tüm blokları yeniden yapmaları gerekeceğinden, muazzam miktarda para ve kaynak gerektirecektir çünkü artık farklı zaman damgalarına ve hash kodlarına sahip olacaklardır.

Bitcoin’in ağının boyutu ve ne kadar hızlı büyüdüğü göz önüne alınırsa, böyle bir başarıya ulaşmanın maliyeti muhtemelen çok fazla olacaktır. Bu sadece çok pahalı olmakla kalmaz, aynı zamanda büyük olasılıkla sonuçsuz kalacaktır.

Blockchain Nasıl Kullanılır?

Artık bildiğimiz gibi, Bitcoin’in blok zincirindeki bloklar, parasal işlemlerle ilgili verileri depolar. Ancak, blok zincirinin aslında diğer işlem türleri hakkında da veri depolamanın güvenilir bir yolu olduğu ortaya çıktı.

Halihazırda blockchain’i dahil eden bazı şirketler arasında Walmart, Pfizer, AIG, Siemens, Unilever ve bir dizi diğerleri sayılabilir.

Blockchain kullanmak, markalara bir gıda ürününün rotasını, her duraktan ve son olarak teslimatından itibaren izleme yeteneği verir. Bir gıdanın kontamine olduğu tespit edilirse, her duraktan başlangıç ​​noktasına kadar izlenebilir. Sadece bu değil, aynı zamanda bu şirketler artık temas halinde olabilecek diğer her şeyi görebiliyor ve sorunun çok daha erken tanımlanmasına ve potansiyel olarak hayat kurtarmasına izin veriyor. Bu, pratikte blok zincirlerinin bir örneğidir, ancak diğer birçok blok zinciri uygulama biçimleri de vardır.

Para Birimi Alanında Blockchain

Blockchain, Bitcoin gibi kripto para birimlerinin temelini oluşturur. ABD doları Federal Rezerv tarafından kontrol edilmektedir. Bu merkezi otorite sistemi altında, bir kullanıcının verileri ve para birimi teknik olarak bankalarının veya hükümetlerinin kontrolü altındadır. Bir kullanıcının bankası saldırıya uğrarsa, müşterinin özel bilgileri risk altındadır. Müşterinin bankası çökerse veya istikrarsız bir hükümetin olduğu bir ülkede yaşıyorsa, para biriminin değeri risk altında olabilir.

Blok zinciri, operasyonlarını bir bilgisayar ağına yayarak, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan çalışmasına olanak tanır. Bu sadece riski azaltmakla kalmaz, aynı zamanda işlem ücretlerinin çoğunu da ortadan kaldırır.

Kripto para birimi cüzdanlarını tasarruf hesapları için veya bir ödeme aracı olarak kullanmak, özellikle devlet kimliği olmayanlar için çok önemlidir. Bazı ülkeler savaştan zarar görebilir veya kimlik tespiti sağlayacak gerçek altyapıdan yoksun hükümetler olabilir. Bu tür ülkelerin vatandaşlarının tasarruf veya aracılık hesaplarına erişimi olmayabilir ve bu nedenle, serveti güvenli bir şekilde depolamanın bir yolu olmayabilir.

Sağlık Hizmeti Alanında Blockchain

Sağlık hizmeti sağlayıcıları, hastalarının tıbbi kayıtlarını güvenli bir şekilde saklamak için blok zincirinden yararlanabilir. Bir tıbbi kayıt oluşturulduğunda ve imzalandığında, hastalara kaydın değiştirilemeyeceğine dair kanıt ve güven sağlayan blok zincirine yazılabilir. Bu kişisel sağlık kayıtları, özel bir anahtarla blok zincirinde kodlanıp saklanabilir. Böylece bunlara yalnızca belirli kişiler tarafından erişilebilir ve gizlilik sağlanır.

Akıllı Sözleşmeler

Bir akıllı sözleşme , kolaylaştırmak doğrulamak veya bir sözleşme anlaşması müzakere etmeye blockchain içine inşa edilebilir bir bilgisayar kodudur. Akıllı sözleşmeler, kullanıcıların kabul ettiği bir dizi koşul altında çalışır. Bu koşullar karşılandığında, anlaşmanın şartları otomatik olarak yürütülür.

Örneğin, potansiyel bir kiracının akıllı bir sözleşme kullanarak bir daire kiralamak isteyeceğini varsayalım. Ev sahibi, güvenlik depozitosunu ödediği anda kiracıya dairenin kapı kodunu vermeyi kabul eder. Hem kiracı hem de ev sahibi, anlaşmanın ilgili kısımlarını akıllı sözleşmeye gönderecek ve bu sözleşmenin başladığı tarihte güvenlik depozitosu için kapı kodunu tutacak ve otomatik olarak değiştirecektir. Ev sahibi kira tarihine kadar kapı kodunu sağlamazsa, akıllı sözleşme güvenlik teminatını iade eder. Bu, tipik olarak noter, üçüncü taraf arabulucu veya avukat kullanımıyla ilişkili ücret ve süreçleri ortadan kaldıracaktır.