Bu yıl içinde kripto para birimlerine yatırım yapmayı planlıyor musunuz? Bu alanda 5000’den fazla kripto para birimi mevcut. Kripto Para alanına yatırım yapmak için en iyi kripto para birimlerinin seçilmesi kolay bir iş değildir. Ancak bu yazımızda, 2020’de yatırım yapmak için en iyi kripto para birimlerinin bir listesini sizler için hazırladık.
2020’deki en iyi kripto para birimlerine daha yakından bakmadan önce, kripto para birimlerine yatırım yapmanın nedenleri üzerinde biraz duralım.
Neden Kripto Para Birimlerine Yatırım Yapmalısınız?
Birçok kişi kripto para birimlerinin finansın geleceği olduğunu savunuyor. Bu ifade gerçekleşmesi mümkün olmayan bir ifade değil. Dijital para birimleri, daha düşük ücretler, şeffaflık ve işlem hızı gibi kriterler açısından geleneksel fiat parayla karşılaştırıldığında birçok avantaj sunuyor.
Kripto para birimlerine, yatırımcının bakış açısından baktık ve kripto para birimlerine yatırım yapma düşüncesine karşılık, göz önünde bulundurulması gereken 5 temel nedeni derledik:
Tutar: Kesirli yatırım, minimum yatırım engellerini azaltır, böylece neredeyse herkes kripto para satın alabilir.
Likidite: Kripto para borsaları 7/24 açıktır, böylece varlıklarınızı istediğiniz zaman alıp satabilir, satın alabilir ve ödünç alabilirsiniz.
Şeffaflık: Blockchain, dünyadaki herkesin kullanabileceği tüm işlemleri kaydeder. Bu, yatırımcılar için yüksek bir şeffaflık düzeyi sağlar.
Çeşitlendirme: Çok sayıda kripto para birimi bulunması, riskleri azaltmayı ve portföyünüzü kolayca çeşitlendirmenizi sağlar.
Ücretler: Dijital para birimleri geleneksel yatırım varlıklarına göre daha düşük ücretler sunmaktadır. Bu da kripto paraları yatırımcılar için daha avantajlı hale getiren diğer bir seçenek oluyor.
Kripto para birimlerine yatırım yapmanın faydalarına değindiğimize göre, 2020’de yatırım yapmak için en iyi kripto para birimlerinin listesine göz atabilirsiniz. Bu liste, bu kripto para birimlerinin önümüzdeki aylarda sürdürülebilir büyüme gösterme potansiyeline dayanıyor.
Bitcoin (BTC)
Bitcoin, anında ödemeleri kolaylaştırmak için eşler arası teknolojiyi kullanan ilk dijital para birimlerinden biridir. Blockchain platformunda üretilebilecek maksimum Bitcoin miktarı 21 milyon adettir. Dijital para biriminin geleceğinin olduğuna inanan birçok Bitcoin destekçisi var. Bitcoin’i onaylayanların çoğu, dünyanın dört bir yanındaki işlemler için çok daha hızlı ve düşük ücretli olduğu için ödeme sistemini kolaylaştırdığına inanıyor. Yatırım yapılacak en iyi kripto para birimleri listesinin, dünyanın en popüler kripto para birimi olan Bitcoin’den farklı bir kripto para birimi ile başlaması düşünülemezdi. Aslında, bu dijital para biriminin popülaritesi, piyasadaki diğer kripto paralara karşı en büyük avantajlardan biridir. Yazım anı itibariyle BTC $11.280 seviyelerinde işlem görüyor.
Bitcoin kripto para piyasasına hakim olmaya devam ettiği sürece, yatırımcılar her zaman (piyasa belirsizliği dönemlerinde bile) yüksek likidite seviyelerinden faydalanacaktır. Yıllar boyunca, Bitcoin dalgalı ama tutarlı bir büyüme gösterdi.
Ripple (XRP)
Piyasa değeri ile üçüncü, ancak sıralamamızda ikinci olan kripto para birimi, bu listede en umut verici yatırımlar arasında. Yazım anı itibariyle $0,310681 ile işlem görüyor. Sağlam teknoloji ve ağ, uluslararası ticaret, bankacılık ve ödeme ağları alanında hızla yeni fırsatlar sunmaktadır.
Havale devi MoneyGram, ödeme çözümleri için blockchain teknolojisini kullanmak amacıyla 2019’da Ripple’dan 11 milyon doların üzerinde para aldı. Şirket, bir basın bülteninde “MoneyGram, Blockchain yeteneklerinin kullanımını ölçekleyen ilk para transferi şirketi Ripple ile stratejik ortaklığını genişletmeye devam etti.” ifadelerini kullandı.
MoneyGram, XRP’de çalışan bir ürün olan Ripple’ın İsteğe Bağlı Likiditesine büyük ölçüde güveniyor. Ripple’a yönelik bu kurumsal ilgi, XRP’nin 2020’deki yükseliş tahmininin arkasındaki anahtar faktörlerden biridir.
Şubat 2020’de, Avrupa para transferi hizmeti Azimo, müşteri transferlerinin hızını artırmak için Ripple’ın İsteğe Bağlı Likiditesini (On-Demand Liquidity) kullanmaya başlayacağını duyurdu.
Ripple hizmetlerini kullanan şirketlerin listesi uzayıp gidiyor. Uzmanlar, 2020’nin XRP’nin daha fazla benimsenmesine ve dolayısıyla bunun fiyatını önemli ölçüde artırdığına inanıyorlar.
Litecoin (LTC)
Litecoin, 2020’de görmezden gelmemeniz gereken başka bir kripto para birimidir. Litecoin, işlem hızına öncelik vermek amacıyla kuruldu ve popülaritesi arttıkça hız avantajı kanıtlamış oldu. Blockchain.info’daki verilere göre, Bitcoin ağının ortalama işlem onay süresi şu anda işlem başına 9 dakikanın biraz altındadır (bir bloğun doğrulanması ve blok zincirine eklenmesi için geçen süre), ancak trafik yüksek olduğunda bu süre büyük ölçüde değişebilir. Litecoin için bu süre yaklaşık 2,5 dakikadır. Prensip olarak, onay süresindeki bu fark Litecoin’i satıcılar için daha çekici hale getirebilir. Bu sebeple LTC, ödemeler söz konusu olduğunda en hızlı ve en uygun fiyatlı kripto para birimlerinden biridir. Teknolojisi ile ileri profile sahip olan bu kripto para birimini piyasa değeri ile yazım itibariyle yedinci sırada bulunuyor.
Litecoin’in üzerindeki para birimlerinden olan Bitcoin ve Ethereum ile karşılaştırıldığında, bu kripto para birimi çok daha uygun fiyat seviyesinde büyük bir potansiyel sunuyor. Her LTC birimi şu anda 100 $ ‘dan daha düşük bir fiyatla işlem görüyor ve bu da daha fazla sayıda yatırımcıya fırsat sunuyor.
Ripple’a benzer şekilde, Litecoin’in fiyatı da büyük ölçüde benimsenmeye bağlıdır. Litecoin kısa süre önce MeconCash ile yaptığı ortaklık sayesinde Güney Kore’deki normal ATM’lere entegre edileceğini doğruladı.
Ethereum (ETH)
Ethereum’un bilindiği üzere tanıtıma ihtiyacı yoktur. Ancak kısaca söylemek gerekirse Ethereum, herkese açık, açık kaynaklı, eşler arası bir sanal makine ağıdır. Akıllı kontrat fonksiyonuna sahip blockchain temelli dağıtılmış bir hesaplama platformu ve işletim sistemidir. Bitcoin en popüler kripto para birimi olabilir, ancak hiç kimse Ethereum’u inkar edemez ki en etkili altcoin Ethereum’dur. Nedeni basit: Ethereum blok zinciri, binlerce projenin üzerine gelişmesini sağlıyor.
300 doların üzerinde olan Ethereum, kripto para biriminde başlayanlar için çok erişilebilir bir yatırım olmaya devam ediyor. Bu para biriminin gücü, ağının gücü ile yakından ilişkilidir. Ethereum ağına dayanan daha merkezi olmayan uygulamalar ve ekosistemler daha güçlü ETH tokenleri haline gelecektir. Ethereum’un Bitcoin’in fiyatına uyması pek olası olmasa da, analistler önümüzdeki aylarda bu kripto para birimi için hala büyük bir potansiyel görüyorlar.
Neo (NEO)
Kripto para dünyası oldukça küçük bir dünya. Gerçekten önde gelen birkaç isim var ve Da Hongei kesinlikle bunların arasında. Dijital ekonomiyi optimize etmek için blockchain teknolojisini kullanan açık kaynaklı, topluluk odaklı bir platform olan NEO’nun arkasındaki akıl yine kendisine ait.
Genesis Block 100 milyon NEO tokeni ile sonuçlandı. Yatırımcılar tokenlerin yarısını aldı ve geri kalanı akıllı bir sözleşmeye kilitli kaldı. Her yıl, NEO geliştirme ekibinin uzun vadeli hedeflerini finanse etmek için toplam 15 milyon token serbest bırakıyor.
Yazım anı itibariyle NEO 12 dolar seviyelerinde işlem görüyor.
Zcash (ZEC)
Sizce Bitcoin size gizlilik sunuyor mu? Çoğu kripto para birimi hükümetler ve şirketler tarafından sahiplerince izlenebilir. Peki gizliliği yakalamak mümkün değil mi? Zcash olağanüstü mahremiyet arayanlar için bir sığınaktır.
Tıpkı Bitcoin gibi, Zcash’in toplam sabit 21 milyon ZEC token kaynağı var. Gizlilik özelliklerinin yanı sıra ZEC, Bitcoin veya Litecoin gibi diğer kripto para varlıklarından çok da farklı değil. Zcash esas olarak eşler arası değer aktarımları için tasarlanmıştır.
Zcash’in fiyatı genel piyasa performansıyla yakından ilişkilidir. Yazım anı itibariyle ZEC 82 dolar seviyelerinde işlem görüyor. Bununla birlikte, Bitcoin olumlu bir şekilde gelişmeye devam ederse, muhtemelen Zcash’i takip edecek.
Stellar (XLM)
Stellar buradaki en popüler projelerden biridir. Stellar, 2014’ten beri varlığını koruyorve daha da güçlenerek gelişimi devam ettiriyor. Yatırım için en uygun fiyatlı kripto paralar arasında ve yazım itibariyle 0,109895 $’dan işlem görüyor.
Sınırsız işlemler için açık kaynaklı, merkezi olmayan bir protokol olan Stellar, 100 milyar Stellar tokenından oluşan bir ağ ile başlatıldı. Tokenlara şimdi Lümen veya XLM belirteçleri deniyor.
Stellar’ın nihai hedefi, SWIFT sisteminin yerini almak ve küresel para piyasasını bozmaktır. XLM tokenları sayesinde Stellar ağı, herhangi bir döviz çifti arasında sınır ötesi işlemlere olanak tanır. Stellar’ın ayırt edici bir özelliği, diğer kripto para birimleri için bir omurga görevi görmesidir. Bu durum Stellar’a kendini geliştirmek ve ölçeklemek için büyük bir fırsat verir.
Cardano (ADA)
Cardano, blockchain’deki en yeni üyelerinden biridir. 2015 yılında piyasaya sürülen bu teknolojik platform, büyük ölçekli finansal uygulamalara ev sahipliği yapmayı hedefliyor. Merkezi olmayan ekosistem, kendi kripto para birimi olan ADA üzerinde çalışır.
Kripto para birimi ADA, değer aktarımları için hızlı ve güvenilir bir araç olarak tasarlanmıştır. Cardano ağı, güncellemeler söz konusu olduğunda yüksek derecede esneklik sunan katmanlar üzerine kuruludur. Cardano ayrıca dApp’lerin geliştirilmesine izin verdiğinden, kripto para birimi topluluğu, birden çok hizmetin etrafında gelişmesini bekler ve bu nedenle ADA’yı daha yükseğe iter.
Cardano, ileri teknoloji kullanan insanlardan oluşan güçlü bir topluluğa güveniyor. Şirket, Cardano ağında kullanılan programlama dilleri hakkında birden fazla kurs sunmak için Malta Üniversitesi ile bile ortaklık kurdu. Cardano yazım itibariyle 0,137843 $’dan işlem görüyor.
Tron (TRX)
Kısaca bahsetmek gerekirse; Tron, dağıtılmış depolama teknolojisine sahip ücretsiz, küresel bir dijital içerik eğlence sistemi oluşturmayı amaçlayan ve dijital içeriğin kolay ve uygun maliyetli bir şekilde paylaşılmasını sağlayan, blockchain tabanlı merkezi olmayan bir platformdur. 2017 yılında TRON Vakfı tarafından kurulan bu ekosistem, hızlı bir şekilde kripto dünyasındaki en alçakgönüllü projelerden birine dönüştü. Proje ekibi, başlangıçta 1 trilyon dolar değerinde olan küresel eğlence endüstrisiyle uğraşmaya çalıştı. Sonrasında tüm dapps pazarıyla mücadele ederek vizyonlarını büyük ölçüde genişlettiler.
TRON’un amacı, kullanıcıların dijital içeriği kolay ve düşük maliyetli bir şekilde paylaşmalarını sağlayan ücretsiz, küresel bir dijital eğlence sistemi oluşturmaktır. Çok karışık mı geldi? Bir an Netflix’i düşünün. Bu üçüncü taraf içeriği yoğunlaştırır ve talep üzerine geniş kitleye dağıtır. İçerik oluşturucular için, Netflix’te içerik barındırmanın büyük bir maliyeti vardır.
TRON’un amacı, aracıyı kesmek ve herkesin blockchain tabanlı ekosisteminde dijital içerik barındırmasına izin vermektir.
İçerik oluşturucular için bu model, onlara üçüncü taraf dağıtım kanallarının fiyatını düşürmek için benzersiz bir şans verir. Halk için, içerik oluşturucunun tarafındaki düşük ücretler içeriğe erişmek için daha düşük fiyatlara dönüşebilir. TRX, bu ekosistemin kripto para birimidir. Tron, yazım itibariyle 0,020566 $’dan işlem görüyor.
Ontology (ONT)
Ontoloji halka açık çok zincirli bir platformdur. Amacı, iş dünyası arasında blockchain teknolojisinin benimsenmesini artırmaktır. Ontoloji, işletmelerin konuyla ilgili önceden bilgi sahibi olmadan blockchain çözümleri uygulamasını sağlar.
Ontology tarafından geliştirilen çoklu araçlar sayesinde, her büyüklükteki işletmeler güven mekanizmaları başlatabilir ve bunları ihtiyaçlarına göre uyarlayabilir.
Ontology blockchain protokolü, özellikle kimlik doğrulama ve veri alışverişi söz konusu olduğunda, blockchain iş uygulamaları için öğrenme eğrisini önemli ölçüde azaltır. Ağ, maksimum 1 milyar token kaynağı olan ONT tokenında çalışır. ONT para birimi, yazım itibariyle 0,706537 $’dan işlem görüyor.