Solana (SOL) Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Temel Rehber

GİRİŞ Solana hakkında bilinmesi gereken ilk şey, teknik olarak karmaşık bir blok zinciri olduğudur

solana-coin-nedir-temel-rehber

GİRİŞ

Solana hakkında bilinmesi gereken ilk şey, teknik olarak karmaşık bir blok zinciri olduğudur.

Ethereum ve Tezos’a benzer şekilde Solana akıllı sözleşmeleri destekler. Bu, geliştiricilerin, merkezi olmayan bir değişim gibi merkezi olmayan uygulamaları Solana’nın üzerine inşa edebileceği anlamına gelir. Solana’yı diğer akıllı sözleşme platformlarından ayıran şey, Solana’nın saniyede yüz binlerce işleme ölçeklendirebilmesidir.

Solana (SOL) Nedir?

Solana, merkezi olmayan finans (DeFi) çözümleri sağlamak için blockchain teknolojisinin izinsiz doğasını kullanan bankaların oldukça işlevsel bir açık kaynak projesidir. Proje üzerindeki fikir ve ilk çalışma 2017’de başlarken, Solana resmi olarak Mart 2020’de merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Solana Vakfı tarafından başlatıldı.

Solana protokolü, merkezi olmayan uygulama (DApp) oluşturmayı kolaylaştırmak için tasarlanmıştır . Blockchain’in temelde yatan Proof of Stake (PoS) konsensüsüyle birleştirilmiş bir Proof of History (PoH) konsensüsü sunarak ölçeklenebilirliği iyileştirmeyi amaçlamaktadır.

Yenilikçi hibrit fikir birliği modeli sayesinde Solana, hem küçük ölçekli yatırımcılar hem de kurumsal yatırımcıların ilgisini çekiyor. Solana Vakfı için önemli bir odak noktası, merkezi olmayan finansmanı daha büyük ölçekte erişilebilir kılmaktır.

Solana’nın Kurucuları Kimlerdir?

Anatoly Yakovenko, Solana’nın arkasındaki en önemli kişidir. Profesyonel kariyeri Qualcomm’da başladı ve burada hızla üst sıralara yükseldi ve 2015 yılında kıdemli personel mühendis müdürü oldu. Daha sonra profesyonel yolu değişti ve Yakovenko Dropbox’ta yazılım mühendisi olarak yeni bir pozisyona girdi.

Yakovenko, 2017 yılında daha sonra Solana olarak hayata geçecek bir proje üzerinde çalışmaya başladı. Qualcomm’daki meslektaşı Greg Fitzgerald ile birlikte çalıştı ve Solana Labs adında bir proje kurdular. Süreçte birkaç eski Qualcomm meslektaşını da çeken Solana protokolü ve SOL token 2020’de halka açıklandı.

Solana Coin: SOL

SOL tokenı, ETH’nin Ethereum’da veya XTZ’nin Tezos ağında yaptığı gibi Solana’da benzer bir rol oynar. SOL, bir doğrulayıcı düğüm çalıştırmak ve bir stake etme ödülü kazanmak için kullanılabilir. Ne kadar çok SOL yatırırsanız, periyodik olarak lider olarak seçilme olasılığınız o kadar yüksek olsa da, stake etmeye başlamak için minimum bir gereklilik yoktur.

Stake etmeye ek olarak, SOL, Solana ağına değer iletmek için kullanılır. Maksimum SOL arzı 489 milyondur.

Solana’yı Benzersiz Yapan Nedir?

Solana’nın masaya getirdiği temel yeniliklerden biri, Anatoly Yakovenko tarafından geliştirilen Proof of History (PoH) fikir birliğidir. Bu konsept, protokolün daha fazla ölçeklenebilirliğine izin verir ve bu da kullanılabilirliği artırır.

Solana, blok zincirinin sunduğu inanılmaz derecede kısa işlem süreleri nedeniyle kripto para birimi alanında yaygın olarak bilinir. Solana’nın hibrit protokolü, hem işlem hem de akıllı sözleşme yürütme için önemli ölçüde azaltılmış doğrulama sürelerine izin verir. Işık hızında işlem süreleriyle Solana, kurumsal olarak da büyük ilgi gördü.

Solana protokolünün hem küçük ölçekli kullanıcılara hem de kurumsal müşterilere hizmet vermesi amaçlanmıştır. Solana’nın müşterilerine verdiği ana vaatlerden biri, artan ücretler ve vergiler karşısında şaşırmayacaklarıdır. Protokol, ölçeklenebilirlik ve hızlı işlemeyi garanti ederken düşük işlem maliyetlerine sahip olacak şekilde tasarlanmıştır.

Uzun süredir devam eden profesyonel uzmanlık yaratıcıları Anatoly Yakovenko ve Greg Fitzgerald’ın projeye kattığı Solana, Şubat 2021 itibarıyla CoinMarketCap sıralamasında 42. sırada yer alıyor.

Dolaşımda Kaç Solana (SOL) Coin Var?

Solana Vakfı, dolaşımda toplam 489 milyon SOL tokeninin serbest bırakılacağını duyurdu. Şu anda bunlardan yaklaşık 260 milyonu piyasaya çoktan girdi.

SOL token dağıtımı şu şekildedir:

% 16,23 ilk tohum satışına gitti, tokenlerin % 12,92’si bir kurucu satışa tahsis edildi, SOL tokenlarının % 12,79’u ekip üyeleri arasında dağıtıldı ve tokenlerin % 10,46’sı Solana Vakfı’na verildi. Kalan tokenler zaten halka açık ve özel satışlar için serbest bırakıldı veya hala piyasaya sürülüyor.

Solana Ağı Nasıl Güvende Tutulur?

Solana, Proof of History (PoH) ve Proof of Stake ( PoS ) fikir birliği mekanizmalarının benzersiz bir kombinasyonuna güveniyor .

Proof of History, işlemlerin büyük bir kısmından sorumlu olduğu için Solana protokolünün ana bileşenidir. PoH, başarılı işlemleri ve aralarında geçen zamanı kaydederek, blok zincirinin güvenilmez doğasını sağlar.

Proof of stake (PoS) konsensüsü, PoH süreçleri için bir izleme aracı olarak kullanılır ve kendisi tarafından üretilen her blok dizisini doğrular.

İki fikir birliği mekanizmasının kombinasyonu, Solana’yı blok zinciri endüstrisinde benzersiz bir fenomen haline getiriyor.

Solana’nın Avantajları Nelerdir?

Çok hızlı olduğu için Solana her türlü projeyi destekleyebilir. Merkezi olmayan borsalar Solana’da harika çalışıyor. Solana’da çalışan bir DEX, yalnızca 0,00001 $ ‘a mal olan ortalama bir ticaretle saniyede on binlerce işlemi temizleyebilir. Bu, kriptoda şimdiye kadar var olan her şeyden daha büyük, gerçekten muazzam bir takas sağlayacaktır.

Solana ayrıca ödemeler için de iyi bir platform olacaktır. Kripto para birimi topluluğu, Visa ağının 3.000 TPS’yi temizlediğini, ancak en yüksek talepte 10.000 TPS veya daha fazlasına ölçeklenebildiğini belirtiyor.

Solana’yı (SOL) Nereden Satın Alabilirsiniz?

SOL tokenları çoğu borsada satın alınabilir. Solana ticareti yapmak için bir seçenek, Şubat 2021 itibariyle en yüksek SOL / USDT işlem hacmine sahip olan 8.947.213 $ ‘a sahip olan Binance’de.