Satoshi Nakamoto Olduğu Düşünülen Nick Szabo Kimdir?

Nick Szabo’nun hayatı Nick Szabo, kripto para dünyasının en çok tanınan ve saygı gören isimlerinden biridir

Nick Szabo’nun hayatı

Nick Szabo, kripto para dünyasının en çok tanınan ve saygı gören isimlerinden biridir. Yeni çağın başlangıcı olarak düşünülen kripto paraların yaratıcılarından biridir, bu yüzden adı tarihe geçebilir. Kendi inkar etse de birçok kişi tarafından Bitcoin’in efsanevi yaratıcısı Satoshi Nakamoto olduğu düşünülmektedir. Hiç bir kaynak konu hakkında kesin kanıt gösterememiştir, bütün iddialarda kanıtlanamayacak boşluklar bulunmaktadır. Nakamoto olsa da olmasa da Szabo’nun Bitcoin ve kripto paraların doğumuna katkıda bulunduğu kesindir ve yaygın şekilde kabul görmüştür.

Nick Szabo da genellikle gizemli görünen bir karaktere sahip. Szabo’nun Macaristan doğumlu olduğu biliniyor. Washington Universitesi’nde bilgisayar bilimleri okudu ve 1989’da mezun oldu. Gizlilik ve kriptografiye ilgi duymaya başladı. Çocukluğu ve ebeveynleri hakkında konuşsa da fazla detay vermedi bu yüzden hayatının öncesi hakkında pek bir bilgimiz bulunmuyor. Szabo şu anda Universidad Francisco Marroquín’den fahri doktora sahibi.

Bir röportajında Szabo babasının 1950’lerde Sovyetler Birliği’ne karşı çıkan Macar ayaklanmasında savaştığını söyledi. Dolayısıyla hükümetlerin ve diğer merkezi otoritelerin gücünü kötüye kullandığına şahit oldu. Kriptografi ve gizlilik ile ilgili araştırmaları yapan birçok akademisyen ve geliştirici merkezi otoritelerin gücünün azalması gerektiğini düşünmüştür. Szabo da bu yüzden kripto paralarla alakalı araştırmalarını yapmış olabilir.

Kripto Paralara Katkıları

Szabo Bitcoin ve kripto paralara katkıları dolayısıyla kripto para geliştiricileri tarafından büyük saygı görüyor. Çünkü bu alanda birçok araştırmaya ilham verdi. En büyük katkılarından bir tanesini akıllı sözleşmeler alanında yaptı. Ünlü araştırmalarından biri de Bit Gold ve akıllı sözleşmeler adlı makaleleriydi. O yıllarda kriptografinin finansal işlemlerde kullanılabileceği biliniyordu ancak henüz yeteri kadar etkili çalışabilen bir sistem kuran olmamıştı.1998 yılında Szabo Bit Gold adında merkezsiz bir dijital paranın mekanizmasını tasarladı. Bit Gold Bitcoin’in öncesinde gelen ve Bitcoin’e ilham verdiği düşünülen bir projedir. Bit Gold yapısında kullanıcılar işlemci güçlerini kullanarak kriptografik bulmacaları çözmeye çalışıyorlar, bugünün proof-of-work madenciliğine çok benzer. Çözülen bulmacalar herkese açık kayıtlar arasına giriyor ve bulmacayı çözen kişinin herkese açık anahtarıyla ilişkilendiriliyor. Her çözüm gerçekleştiği zaman bir sonraki bulmacanın da bir parçası oluyor. Bu şekilde zincir halini alan ve sürekli büyüyen zincir elde edilmiş oluyor. Bu sistemde katılımcıların işlemleri onaylayabilmesi için bir konsensüs ile çalışmaları gerekiyordu. Tıpkı Bitcoin blockchain’i gibi.

Akıllı Sözleşmeler, “Smart Contracts” kelimeleri yan yana ilk olarak 1996’da Szabo tarafından kullanıldı.  Szabo akıllı sözleşmeleri “İşlemlerin sözleşme olarak bilgisayarla onaylanmasını sağlayan bir protokol.” sözleriyle tanımladı.

Nick Szabo, Satoshi Nakamoto mu?

Szabo Nakamoto olduğu iddialarını defalarca reddetmesine rağmen, bazı araştırmalara göre Nick Szabo’nun Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto’nun gizemli kimliğinin arkasına saklanan kişi olma ihtimali oldukça güçlü. Kripto dünyasının en büyük gizemlerinden birinin Satoshi’nin gerçek kimliği olduğunu biliyoruz. Çoğu araştırmacı, Nick Szabo’nun aşağıdaki nedenlerle Bitcoin yaratıcısının kimliğinin arkasına saklanabilecek en uygun aday olduğuna inanıyor:

Bit Gold Projesi

Belirttiğimiz gibi, Szabo, “Bit Gold” adında Bitcoin’in önemli bir atasını yarattı. Bit Gold, Bitcoin mimarisinin temelini oluşturan ilk dijital para birimi örneklerinden biridir. Bazı kaynaklardan elde edilen delillere ve özellikle Gizmodo adlı blogda yer alanlara göre, Szabo ve Satoshi kendi kripto para projeleri ile ilgili tavsiyeler için aynı grupla iletişime geçti. Bu grubun içerisinde kriptograflar, finans uzmanları ve bilgisayar mühendisleri vardı.

Szabo ayrıca, Bit Gold’un nasıl başlatılacağına dair tavsiye isteyen bir blog gönderisinin tarihini, Satoshi Bitcoin hakkındaki ilk makalesini 2008’de yayınladıktan sonra yazılmış gibi görünecek gibi değiştirdi. Bu yayında Szabo, Bit Gold’un temelinin “bir grup madencinin bilgisayarlarını yoğun hesaplama gerektiren matematik bulmacalarını çözmek için kurması ve daha sonra bu bulmacalara yönelik çözümlerin güvenli halka açık kayıtlarda yayınlanması” fikrine dayandığını söylüyor. Yazı aslında 9 Nisan 2008’de, Nakamoto Bitcoin whitepaper’ı yayınlamadan birkaç ay önce yayınlandı. Sonra aniden tarih 27 Aralık olarak görünmeye başladı.

Peki bu durum nasıl fark edildi? Çünkü yazının url kısmında orijinal tarih hala düzenlenmemişti ve nisan ayı olarak görünüyordu. Tabii ki bunlar çok uzak tahminler ve sadece spekülasyondan da ibaret olabilir.

Aynı Gizmodo raporuna göre, Satoshi ve Szabo oldukça benzer bir yazı stiline sahipler. Eğer Szabo’nun blogunu ve Satoshi’nin Bitcoin üzerine ilk belgesini karşılaştırırsak, bazı benzerlikler bulmamız oldukça kolay. O kadar benzerdi ki Birmingham’daki Aston Üniversitesi’nde Satoshi’nin gerçek kimliği olabilecek olası adayları belirlemek için araştırmanın başlamasına neden oldu. Soruşturma Szabo’nun el yazısının Satoshi’ninki ile benzer işaret ve ifadeler de içeren çarpıcı paralellikleri olduğu sonucuna vardı.

Bitcoin Hakkında Benzer Argümanlar

9 Haziran 2017de, yazar Juice kendi blogunda Szabo ve Satoshi arasındaki benzerliklere dikkat çekti. Juice’a göre ikisinin de Bitcoin’in neden değerli olması gerektiğine dair argümanları neredeyse tıpatıp aynı. Nakamoto’nun kimliği hakkında tüm soruşturmalara rağmen, hala daha Bitcoin’in gerçek yaratıcısının kim olduğunu bilemiyoruz.

Nick, Satoshi olsun ya da olmasın, asıl önemli olan bu bilim adamının kripto toplumuna sağladığı büyük katkı. Gizli bir kişi olması ve perde arkasından çalışıyor olması, onu kripto dünyasında daha da ünlü bir hale getiriyor. Gizliliğe önem veren kripto paraların yaratıcısının kimliğinin gizli kalması veya muamma olması kripto paraların başarılı olabileceğinin sinyallerini veriyor.