Ambrosus (AMB) Nedir?

Giriş Ambrosus (AMB), gıda ve ilaç endüstrisi için blok zinciri izleme yazılımı geliştirmek isteyen bir projedir


Giriş

Ambrosus (AMB), gıda ve ilaç endüstrisi için blok zinciri izleme yazılımı geliştirmek isteyen bir projedir.

Tedarik zinciri yönetimini çevreleyen sorunları ele alan birkaç popüler blok zinciri projesi var ve bunun iyi bir nedeni var. Tedarik zinciri yönetimi, neredeyse herkesin ademi merkeziyetçilikten yararlanabileceği konusunda hemfikir olan bir alandır ve blok zincirini tedarik zincirine uygun şekilde birleştirebilen projeler büyük yatırımcı ilgisi gördü.

Ancak VeChain ve Waltonchain gibi çok daha iyi bilinen kripto paralarla Ambrosus gerçekten rekabet edebilir mi?

Bu Ambrosus incelemesinde, teknolojilerini, geliştirmelerini, ekiplerini ve yol haritalarını analiz ederek projeyi inceleyeceğiz. Ayrıca AMB tokeninin uzun vadeli benimsenme ve büyüme potansiyeline de bir göz atacağız.

Ambrosus (AMB) Nedir?

Ambrosus, gıda ve ilaç tedarik zincirlerini hedef alıyor. Tedarikçilerin ve tüketicilerin tüm alanlarda orijinallik, menşe, uygun kullanım ve uyumluluk sağlamak için ürünleri izleyebileceği güvenli bir tedarik zinciri oluşturmak için yüksek teknoloji sensörleri, akıllı sözleşmeleri ve blok zinciri protokollerini birleştirmeyi planlıyorlar.

Ambrosus, gıda ve ilaç endüstrilerini blockchain tedarik zinciri yönetimi için en uygun olarak belirledi ve bu nişlere odaklandıktan sonra uzayda kendileri için bir isim oluşturuyorlar. Tahminler, ilaç endüstrisinin tedarik zinciri sorunları nedeniyle yılda 46 milyar dolar kaybettiğini iddia ettiği için bu endüstrileri seçmek için iyi bir neden var.

Ambrosus Platformu

Ambrosus protokolü, Ethereum blok zincirine dayanmaktadır. Platform ayrıca Ambrosus’un IoT cihazlarından bir blok zincirine kaydedilecek bilgileri iletmesine izin veren diğer dağıtılmış teknolojileri de içerir. Ambrosus protokolünün üç ana bileşeni vardır. Bunlar Measurements Repository, Requirements Smart Contract ve Amber Token’dır.

  • Ölçümler Deposu: Ürüne özel bilgileri kaydeden ve saklayan, tedarik zinciri içinde doğru izlemeyi sağlayan veritabanı yönetimi bileşenidir.
  • Gereksinimler Akıllı Sözleşmesi: Bu, Ölçümler Deposu’na kaydedilen ürünler için kalite kontrol standartlarının tanımlandığı yerdir. Bu akıllı sözleşmeler, platform kullanıcıları tarafından oluşturulur ve herkese açıktır. Bu sözleşmeler, izlenen ürünlerin müşterinin kalite güvence gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını belirler.
  • Amber Token: Amber token (AMB), Ambrosus platformu için yardımcı program belirtecidir. Bu bir ERC-20 jetonudur ve Ambrosus ekosisteminde çeşitli kullanımları vardır. Bunlardan biri, ürünler tedarik zinciri boyunca hareket ederken ürün bilgilerinin güncel kalmasını sağlamaktır. AMB jetonları ürün takibinin bir parçası olarak kullanıldığından, tüketicilerin AMB jetonlarını kullanmaları için bir teşvik vardır.

Bir tedarik zinciri yönetim platformunda tahmin edebileceğiniz gibi, Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazları, Ambrosus platformunun ayrılmaz bir parçasıdır. Bu IoT cihazlarının çoğu, ürünlerin tedarik zinciri boyunca hareket ederken fiziksel olarak izlenmesine izin veren sensörler, izleyiciler ve etiketlerdir. Bu IoT cihazları, ürünlerle ilgili bilgileri üreticilere ve tüketicilere iletmek için de çok önemlidir.

Ambrosus’un eklediği ilginç bir özellik, geliştiricilerin herhangi bir blok zinciri programlama bilgisi olmadan bile API çözümleri oluşturmasına olanak tanıyan bir Javascript arabirimidir. Bu, çözümü düşünen yeni kuruluşlar için sürtünmeyi azaltmak için yapıldı ve Lisk tarafından sağlanan çözüme benzer.

Ambrosus Kullanım Alanları

Ambrosus zaten kullanımda ve etkili olduğunu kanıtlıyor. Bu tür bir kullanım, Ambrosus sisteminin bölgedeki vanilya ihracatçıları tarafından tedarik zinciri boyunca çeşitli müşterilerle bilgileri (menşe kanıtı gibi) izlemek ve paylaşmak için kullanıldığı Madagaskar Bourbon Vanilla’dadır.

Ambrosus ayrıca MegaMart süpermarketlerinde satılan sığır etinin kalitesini izlemek ve sağlamak için Koreli Nongshim Data Systems (NDS) ile ortaklık kurdu. Çözüm, veteriner kontrolleri, sıcaklık kontrolü ve tedarik zinciri verileri dahil olmak üzere çiftlikten süpermarkete kadar olan bilgileri takip eder.

Halihazırda takip edilen kullanım örneklerine ek olarak, Ambrosus teknik incelemesinde tanımlanan bir dizi potansiyel kullanım durumu vardır:

  • Hammadde izlenebilirliği
  • Lüks ürünler için orijinallik koruması
  • Gerçek zamanlı uygunluk denetimi
  • İlaç ve dondurulmuş ürünler için teslimat koşullarının izlenmesi
  • Denetim amacıyla üretim süreçlerinin izlenmesi

Ambrosus Ekibi

Ambrosus ekibinin çoğu, kripto dostu atmosfer nedeniyle İsviçre’de bulunuyor. Ekip, kripto piyasasının ayı piyasası atmosferinde bile hızla büyüdü ve 2019’un başlarından itibaren ekip, bir düzine pozisyon daha açarak 37 üyeye ulaştı.

Angel Versetti , Ambrosus’un CEO’su ve bu projeden önce start-up ve kripto para yatırımlarında geniş bir deneyime sahipti. Daha önce Birleşmiş Milletler ve Dünya Kaynakları Forumu’na yenilikçi teknolojilere yapılan yatırımlar konusunda danışmanlık yaptı. Yenilikçi teknolojilerde uzman olarak kabul edilir ve ekonomik forumlarda ve blok zincir konferanslarında sık sık konuşur.

Dr. Stefan Meyer, Ambrosus’un CTO’su ve projeye sensörler, veri şifreleme ve gıda analizi konularında 20 yıllık deneyimle geliyor. Nestle ve MHM Microtechnique gibi şirketler için araştırmalar yürüttü ve İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’ndeki bütünleştirici Gıda ve Beslenme Merkezi’nin kurucu direktörlüğünü yaptı.

AMB Tokeni

AMB (Amber) tokeni, Ambrosus platformu için bir yardımcı hizmet gerçekleştirmek için kullanılan bir ERC-20 uyumlu tokendir. Blok zincirinde izlenen ürünlere bağlanır ve Ambrosus ağı için veri toplamak ve iletmek için kullanılır. Aynı zamanda Ambrosus ağı içinde değer aktarımı yapar.

Şu anda öngörüldüğü gibi, AMB tokeninin üç hayati işlevi vardır:

  • AMB, AMB-NET’teki işlemler için ödeme olarak kullanılabilir. Bir varlık veya olay her oluşturulduğunda, oluşturma ücreti olarak küçük bir miktarda AMB gerekir.
  • AMB tokenleri, fiziksel bir ürünün dijital kaydını oluşturmak için kilitlenebilir. Bu aynı zamanda kötü aktörlerin dolandırıcılık yapma veya tedarik zincirini kullanan diğer taraflardan herhangi birini kandırmaya çalışma teşvikini de azaltır.
  • AMB, AMB-NET’te bir Masternode çalıştırmak için gereken teminattır. Bu, bir kullanıcının Masternode olarak kabul edilmesi için belirli bir miktarda AMB’yi kilitlemesini ve karşılığında, işlemleri doğrulamak veya yeni varlıklar oluşturmak için ödenen ücretlerin bir kısmını toplamasını gerektirir.

Ambrosus, 22 Eylül 2017’den 22 Ekim 2017’ye kadar bir ICO gerçekleştirdi ve yaklaşık 32 milyon dolar topladı. Tokenlerin her biri 0,30 dolardan satıldı ve yaklaşık 361 milyon jetonun %40’ı kullanıma sunuldu. Ne yazık ki, piyasa kısa süre sonra ayı moduna girdi, bu nedenle 6 Ocak 2018’de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 1,85 $’a ulaştıktan sonra, madeni para değerinin istikrarlı bir şekilde düştüğünü gördü.

Bir ERC-20 tokeni olduğu için MetaMask veya MyEtherWallet gibi ERC-20 tokenleriyle uyumlu herhangi bir cüzdanda tutulabilir.

AMB tokenleri yalnızca birkaç borsada listelenir ve en büyük işlem hacmi Binance‘de gerçekleşir. Binance’de sağlıklı bir hacim varken, hacmin %94’ünden fazlası için tek bir borsaya güvenmek, likidite sorunlarına yol açabilir.