Ellipsis Finance (EPS) Nedir?

Giriş Defi ekosistemi, kalite ve değerde sürekli bir artış gösteren harika ürünler ve projeler geliştirmekle meşgul


Giriş

Defi ekosistemi, kalite ve değerde sürekli bir artış gösteren harika ürünler ve projeler geliştirmekle meşgul. Merkezi olmayan ekosistemden bahsetmişken, öne çıkanlardan biri Curve Finance. Proje basit bir konsepte sahip olsa da, lansmanından bu yana birkaç hafta içinde büyük bir hamle yaptı. Sonuç olarak, protokol artık Defi’nin önde gelen platformlarından biri olarak büyük bir duruş sergiliyor.

Bu bizi bu incelemenin ana odağına getiriyor; Ellipsis Finance, Curve Finance’in yetkili çatalı. Çalışabilirliği ve işlevselliği Curve Finance’ten alınmıştır, ancak Binance Akıllı Zincir üzerinde çalıştığı için büyük bir fark vardır.

Curve Finance ve Ellipsis Finance

Curve Finance‘in yetkili çatalı olan Ellipsis Finance’in daha net bir şekilde anlaşılmasını sağlamak için önce ana ağa bakıyoruz.

Curve Finance, sabit paralar arasında verimli takas araçları sağlamak için Ethereum üzerinde çalışan merkezi olmayan bir borsadır. Curve’ün benzersizliği, sırasıyla likidite sağlayıcıları ve tüccarlar için kalıcı kayıpları ortadan kaldırması ve slippage’ı azaltmasıdır.

Ocak 2020’de Michael Egorov tarafından başlatılan platform, stabilcoin’ler için en iyi borsalardan biri olarak ortaya çıktı. Rus Fizikçi Egorov, 2018’den beri Defi projeleri üzerinde çalışıyor olsa da Curve’u sunması iki yıl aldı.

Curve Finance Bitcoin ve sabit paralar için bir değişim olarak Ethereum Blockchain üzerinde çalışır. Kullanıcılara bazı Ethereum tabanlı kripto para birimlerinin takası için doğru platformu sağlamayı amaçlamaktadır. Curve Finance, stablecoin’lere odaklanarak sektördeki popülaritesinin ve başarısının yolunu açtı. Ayrıca protokol, hem likidite sağlayıcıları hem de tüccarlar için kalıcı kayıp ve kayma sorunlarıyla ilgilenir.

Otomatik Piyasa Yapıcısı olarak Curve Finance, kullanıcılarına likidite havuzları sağlamak için kendi teknolojik algoritmasını kullanır. Ayrıca protokol, müşteriler için gerçek zamanlı ticaret verileriyle Defi alanında kendini farklı kılar. Bu nedenle, Curve Finance, sektördeki istikrarlı varlıklar ve istikrarlı paralar için olağanüstü ve en iyi fiyatlara sahiptir.

Diğer geleneksel piyasa yapıcılar, likidite için platformlarındaki varlıklara bağımlıdır; Curve farklı çalışır. Curve Finance, tüm piyasaları tarafından desteklenen varlıklara sahip kullanıcılar için likidite toplar. Ayrıca, Bitcoin çiftlerinin sorunsuz ve hızlı ticaretini destekler. Kullanıcılar platform üzerinden USDT, USDC, DAI, BUSD, TUSD ve diğerleri gibi çeşitli stabilcoinleri takas edebilir.

Ellipsis Finance (EPS) Nedir?

Ellipsis Finance, Binance Smart Chain üzerinde çalışan Curve Finance’in yetkili çatalıdır. Tıpkı Curve gibi, Ellipsis Finance de stablecoin’lerin takasını mümkün kılıyor. Platform Mart 2021’de piyasaya sürüldü ve ana çatalı olarak Curve Finance ekibinden destek alacak.

Ellipsis Finance, Curve Finance’in temel değerini koruyacak. Bu, kullanıcıların para yatırma ve çekme işlemlerinde sıfır ücret alacağı anlamına gelir. Ayrıca, son derece verimli stabilcoin takasları olacak ve likiditede kilitlenme olmayacak.

Takaslar için bir bağlanma eğrisinin kullanılması sayesinde, protokol kullanıcıları için büyük bir fark yaratıyor. Son derece düşük kayma ile stabilcoinleri takas etme fırsatına sahipler. Bu, tüccarların kripto para ticareti için yüksek kaymaya sahip olduğu diğer merkezi olmayan borsalardan oldukça farklıdır. Ellipsis Finance’teki takas ücreti, %0.04 olarak ayarlandı, kullanıcılar için çok cazip. Ayrıca, likidite sağlanması yoluyla tüccarların protokolün tokenlerini toplamasına olanak tanır.

Ayrıca, Curve Finance protokolündeki veCRV sahipleri, toplam Ellipsis Finance token arzının %25’ini alacaktır. Tokenler bir yıldan fazla bir süre boyunca her hafta airdrop ile dağıtalacak. Bu hamle, Ellipsis Finance’in Curve Finance’in yetkili çatalı olduğu gerçeğine dayanmaktadır. veCRV’, Curve Finance’te kullanılan oy kilitleme depozitosudur. İlk olarak, CRV sahipleri token varlıklarını protokolün DAO’sunda kilitleyecektir. Platformdaki yönetim tokeni olan veCRV tokenleri ödül olarak kazanılabilir. Böylece oy kullanma sisteminde bir kullanıcının Curve Finance’te veCRV’nin öne çıkan faydası olan yönetime katılmasını sağlar. Ayrıca kullanıcılar, kilitleme süreleri uzadığında daha fazla veCRV alırlar.

Ellipsis Finance, BUSD, USDT ve USDC için takas çiftleriyle başladı. Platformda desteklenen ilk takas çifti BUSD/USDC’dir. Protokol gelecekte daha fazla çift eklemeyi planlıyor.

Ellipsis Finance Ne Zaman Çıktı?

Ellipsis Finance resmi olarak Mart 2021’de Curve Finance’in yetkili çatalı olarak piyasaya sürüldü. Ellipsis ekibi Curve Finance ekibinden destek alıyor ve Curve Finance’in temel değerlerini taahhüt edecek: güvenilmez ve merkezi olmayan bir mimari, sıfır para yatırma veya çekme ücreti, likiditede kilitlenme yok ve son derece verimli istikrarlı kripto para borsaları.

Ellipsis EPS Tokeni

Ellipsis Finance’in token aşağıdaki dağılıma sahiptir:

  • %55 Likidite Sağlayıcı Ödülleri – Kademeli olarak azalan bir oranla 5 yıllık sürekli para basımı.
  • %20 Geliştirme/Ekip Fonu – Sürekli serbest bırakma ile bir yıllık hak kazanma hakkı vardır.
  • %25 veCRV Airdrop – Bir veCRV anlık görüntüsünü izleyen haftalık dağıtım.

EPS tokeni, gelir getiren bir token olarak çalışır. Böylece, EPS tokenleri stake ederek, kullanıcılar Ellipsis Finance’teki ücretlerden ödül alacaklar.

Elipsis’teki ücretler, paylaşımında bir kalıp izler. EPS Staker’lar ücretlerin %50’sini alırken, kalan %50 Likidite Sağlayıcıları Ödül Havuzu ve Stake Havuzu arasında paylaşılır.

Ödül ve Stake Havuzları

Likidite sağlayıcıları genellikle ödül havuzundan EPS kazanır. Ödüllendirilen EPS üç ay süreç içerisinde ödenir, erken taleplere %50 ceza verilir ve ödül tutarından kesilir.

Diğer yandan bir kullanıcının havuzu daha erken terk etmesi durumunda, çıkışın ne kadar erken veya geç olduğuna bakılmaksızın %50 ceza uygulanır. Her %50 ceza, EPS kasasına/likidite sağlayıcılarına gider. Bu, en sadık EPS sahiplerinin hak kazanma döneminden sonra en büyük faydayı alabileceği anlamına gelir.

Ayrıca, Stake Havuzu likidite sağlayıcılarının erken çıkışlarndan işlem ücretleri ve EPS ceza geliri alır. Ancak, Stake Havuzunun zorunlu bir kilitlenmesi yoktur. Bu nedenle tüccarlar, EPS ödüllerini herhangi bir ceza olmaksızın stake havuzlarından talep etme hakkına sahiptir.

Ellipsis Finance (EPS) Nasıl Alınır?

EPS tokenleri birçok popüler borsada listelenmiş durumda. 2021 Ekim ayı itibariyle en yüksek hacmini Binance borsası üzerinde barındırıyor. EPS tokenleri Binance’te USDT, BUSD, BTC karşılığında işlem görüyor. Dilerseniz Binance üzerinden bu kripto paralar karşılığında EPS satın alabilirsiniz. Alternatif olarak Pancakeswap üzerinden EPS tokenleri farklı tokenlerle swap ederek EPS tokenlerini elde edebilirsiniz. WBNB tokenleri karşılığında EPS tokenlerinin yeterli likiditesi bulunmaktadır.

Yukarıdakilerin haricinde EPS tokenlerini Ellipsis platformunda farklı yollardan kazanabilirsiniz. Eliniz hali hazırda EPS tokenleri varsa stake ederek, ya da farklı havuzlarda likidite sağlayarak EPS tokenlerini kazanabilirsiniz.