Curve Finance (CRV) Nedir?

13 Ağustos’ta Curve geliştirici ekibi, CRV’yi Ethereum topluluğuna sundu

Curve-Finance-nedir

13 Ağustos’ta Curve geliştirici ekibi, CRV’yi Ethereum topluluğuna sundu. Geçmişte likidite sağlayıcılarına dağıtılan dolaşımdaki arzın %3’ü %5’e çıkarıldı, Curve görünüşe göre protokolü erken zamandan beri destekleyenleri ödüllendirmek istiyor. CRV şu anda Uniswap, Moonswap ve diğer merkezi olmayan borsalarda işlem görüyor.

Curve, Ocak 2020’deki lansmanından bu yana Ethereum’un merkezi olmayan finans (DeFi) ekosisteminde hızla lider bir oyuncu haline geldi. Curve, kullanıcılara kripto para birimlerinde getiri elde etmeleri ve merkezi olmayan bir şekilde belirli altcoinleri alıp satmaları için bir ortam sunuyor.

Tanım olarak, Curve bir likidite toplayıcıdır. Teşvikler sunarak herhangi bir finans piyasasının önemli bir yönü olan likidite yaratılmasını destekleyen merkezi olmayan bir borsadır. Şimdi, merkezi olmayan bir değişim platformu olarak Curve hakkında biraz daha bilgi edinelim.

Curve Nedir?

Yukarıda belirtildiği gibi Curve, kullanıcılara belirli Ethereum tabanlı varlıkları kolayca takas etmeleri için bir platform sağlamaya odaklanan bir protokoldür. Projenin söz konusu kurucusu Michael Egorov’un yakın tarihli bir röportajında açıkladığı gibi:

“Curve’den bahsetmişken, bu açıkça Ethereum’daki stabilcoinler ve bitcoin tokenleri için tasarlanmış bir borsadır.”

Satın alma emirleriyle eşleşmek için belirli bir siparişte satış emirleri gerektiren geleneksel merkezi olmayan borsaların aksine, Curve, pazarlarının likiditesini desteklemek için bir pazar oluşturma algoritması veya algoritmaları kullanır. Bu, Curve’yi Automated Market Maker (AMM) protokolü yapar.

Farkında olmayanlar için, bir market maket (piyasa yapıcı), bir piyasaya likidite sağlarken aynı zamanda alış ve satış fiyatları arasındaki farktan da kar sağlayan, finansal enstrümanlar alıp satan bir yazılım veya varlıktır.

Dolayısıyla, bir market maker algoritması uygulayarak Curve, kendi platformunda siparişlerin daha hızlı eşleştirilmesine izin verebilir. Egorov, yukarıda belirtilen aynı röportajda, uyguladığı algoritmanın Curve piyasalarına “Uniswap veya Balancer’dan 100-1000 kat daha yüksek pazar derinliği” sağlayabileceğini söyledi.

“Curve’nin temel özelliği, kilitli aynı toplam değer için Uniswap veya Balancer’dan 100-1000 kat daha yüksek pazar derinliği sağlayabilen pazar oluşturma algoritmasıdır. Bu dinamik hem traderlara hem de likidite sağlayıcılarına yardımcı oluyor. Çünkü bunlar için temel getiriler Uniswap’tan daha yüksek ve benzer şekilde piyasa derinliği ile aynı faktörden kaynaklanıyor. “

Bu ifade, traderların, hatta daha büyük “güçlü kullanıcıların” kripto para birimlerini, minimum ücret ve kayma ile (bir Curve havuzu tarafından desteklendiği sürece) başka bir para birimiyle kolayca değiştirebileceği anlamına gelir.

Curve Ne İşe Yarar?

Curve ve sınıfındaki diğer Ethereum tabanlı DeFi protokolleriyle ilgili ilginç olan şey, herkesin piyasaya likidite sağlayabilmesidir.

Geleneksel market makerlarının, bir piyasaya likidite sağlamak için çoğunlukla borsayla sağlanan varlıkları veya kendi varlıklarını kullandıkları yerlerde, Curve, likidite sağlamak için tüm kullanıcılara piyasaları tarafından desteklenen varlıklar sunar.

Likidite provizyonu, bunu yapmaktan elde edilebilecek potansiyel kârlar tarafından teşvik edilir. Merkezi olmayan bu likidite havuzları ücretler alır. Bunlar daha sonra likidite sağlayıcılarına aktarılır.

Kripto para birimlerini bir havuza yatırarak elde edilebilecek karlar, büyük ölçüde bir havuzun günlük olarak gördüğü hacme ve biriktirme miktarına bağlı olduğu için değişebilir.

Curve’un 21 Temmuz itibarıyla kendi istatistiklerine göre, Bileşik havuzundaki ortalama likidite sağlayıcısı yıllık %5,51 kazanabilirken, Binance USD havuzundaki ortalama likidite sağlayıcısı bunu iki katına çıkarıyor.

Bu getiriler, özellikle %0 faiz oranlarının olduğu ve fiatın devalüe edildiği bir dünyada kulağa çekici gelse de, bir havuza kripto para birimi sağlamanın riskleri olduğunu unutmamak önemlidir.

Curve, Balancer ve Diğer AMM’lere Likidite Sağlamanın Riskleri

Curve ve diğer AMM protokollerini kullanmanın ana riski, geçici kayıptan (impermanent loss – IL) muzdarip olma riskidir.

Basitçe söylemek gerekirse, geçici bir kayıp, kripto para birimini bir cüzdanda tutmak yerine Curve veya Balancer gibi otomatik bir piyasa yapıcı protokolüne yatırarak kişinin maruz kalabileceği kayıptır. IL’ler, likidite havuzundaki bir tokenın fiyatları farklılaştığında ortaya çıkar.

Bu kayıplar süreksiz olabilir. Ancak, her bir havuzu dengeleme rolüne sahip olan arbitrajcılar, havuzu borsalardaki havuzlanmış varlıkların fiyatına göre yeniden dengelediklerinde IL’ler kalıcı hale gelebilir. Yine, bu sadece Curve ile ilgili bir konu değildir. Uniswap ve Balancer gibi diğer AMM’ler de IL’lere duyarlıdır.

Bununla birlikte, potansiyel IL’lerin büyüklüğü, havuzların bileşimi nedeniyle diğer AMM’lere göre doğal olarak Curve’de daha düşüktür: Curve, stabilcoin merkezlidir. Diğer AMM protokolleri ise neredeyse tüm Ethereum tabanlı altcoin’in alım satımına izin verir. Bir DeFi yorumcısının konu hakkında yazdığı gibi:

“Curve yalnızca stabilcoin ticareti yaptığı için, likidite sağlayıcıları herhangi bir süreksiz kayıp olsa bile minimum düzeyde tecrübe ederler. Bu, Curve’de likidite sağlamayı bazı açılardan Uniswap’ten daha cazip hale getiriyor çünkü getiriler piyasadan bağımsız.”

CRV Nedir?

Daha önce belirtildiği gibi, Curve lansman sırasında tamamen merkezi olmayan bir yapıya sahip değildi. Kullanıcılar Twitter, Reddit veya diğer forumlar aracılığıyla fikir alışverişinde bulunabilirken, Ethereum tabanlı protokolün yönü büyük ölçüde Curve ekibine bağlıydı.

2017’de piyasaya sürülen kripto para birimlerinin aksine CRV, ICO yerine teşvik programı aracılığıyla dağıtılacak. Dijital paraların tam olarak nasıl dağıtılacağına dair ayrıntılar henüz net değil, ancak Curve ekibinin bir üyesi şunları yazdı:

“CRV, Curve.fi likidite sağlayıcılarına verilecektir. Herhangi bir halka açık satış veya ICO olmayacak. Curve’de likidite sağlayan tüm kullanıcılara, CRV’ye ne kadar süreyle ve ne kadar likidite sağladıklarına bağlı olarak 1. günden itibaren geriye dönük olarak CRV verilecektir.”

Bu sistem, geçmişte likidite sağlayan veya şu anda Curve havuzlarına likidite sağlayanların CRV talep etmesine izin verileceği anlamına gelir.

CRV’nin maksimum arz kapitalizasyonu 3,03 milyar token olacaktır. Bu arz aşağıdaki şekilde dağıtılacaktır:

%61′ i (~ 1,85 milyar) likidite sağlayıcılarına gidecek. Bu %61’in %3’ü (~ 90 milyon), CRV’nin piyasaya sürülmesinden önce aktif olan likidite sağlayıcılarına dağıtılacaktır.
%31′ i (~ 939 milyon) Curve hissedarlarına gidecek. Bu hissedarlar, 2 ila 4 yıllık bir hakediş süresine tabi olacakları halde, kamuya açıklanmamaktadır.
%3′ ü (~ 90 milyon) iki yıllık bir hak kazanma süresi ile Curve çalışanlarına gidecek.
%5′ i (~ 150 milyon), yalnızca acil durumlarda kullanılacak olan yanabilir rezervlere gidecek.

CRV, DeFi çılgınlığından kar etmek isteyen traderlar için büyük olasılıkla bir token olarak piyasaya çıkacak olsa da, birincil amacı CurveDAO için bir yönetişim tokenı olmaktır.

Ethereum tabanlı merkezi olmayan organizasyon yöneticisi Aragon’dan yararlanan bir DAO olan CurveDAO, CRV sahiplerinin “zaman ağırlıklı oylama” sistemiyle protokolün yönünü etkilemesine izin verecek. Zaman ağırlıklı sistem, bir teklifi ilk kez oylayan bir sahibinden daha deneyimli bir CRV sahibine karar vermede daha fazla ağırlık verir. Bu sistem, zengin saldırganların protokolü kendi yararlarına kullanmalarını zorlaştırabilir.