ABD Başkanı Trump, Petro’yu Yasakladı

ABD’nin uyguladığı ağır finansal yaptırımlar ve ambargo yüzünden zor günler geçiren Latin Amerika ülkesi Venezüela, geçtiğimiz ay dünyanın ilk petrole dayalı kripto para birimi Petro’yu duyurmuştu


ABD’nin uyguladığı ağır finansal yaptırımlar ve ambargo yüzünden zor günler geçiren Latin Amerika ülkesi Venezüela, geçtiğimiz ay dünyanın ilk petrole dayalı kripto para birimi Petro’yu duyurmuştu.

Buna göre bizzat Venezüela Başkanı Nicolas Maduro tarafından tanıtılan Petro’nun her bir tokeni, Venezüela’daki zengin petrol yataklarından çıkarılan petrol varillerine dayandırılacaktı. Tıpkı doların altına dayalı olması gibi, Petro da petrole dayalı olacaktı. Bilindiği üzere Venezüela, dünyanın en büyük petrol yataklarına ev sahipliği yapıyor.

ABD genelinde kullanımı yasaklandı

Çoğu kripto para yatırımcısı Petro’yu icat eden hükümetin ambargoyu delebilmek için oldukça zeki bir hareket yaptığı noktasında hemfikirdi. Ancak bugün aldığımız bir habere göre ABD Başkanı Donald Trump, Venezüela’nın ulusal kripto para biriminin ABD genelinde kullanımını yasaklama kararı aldığını duyurdu. 

Başkan Trump tarafından imzalanan yasak kararında “Venezüela hükümeti tarafından satışı gerçekleştirilen herhangi bir dijital para birimi, token veya benzeri varlıkların ticareti ABD genelinde yasaklanmıştır” denildi.

6 milyar dolarlık piyasa hacmi

İlk çıktığında Petro’nun değeri 60 dolara, yani Venezüela’da çıkarılan bir varil petrolün fiyatına eşitlenmişti. Ülkenin başkanı Maduro, toplamda 100 milyon Petro tokenin satılacağını ve bu yolla kripto paranın toplam piyasa hacminin 6 milyon dolara çıkacağını açıklamıştı.

Üstelik Maduro’nun açıklamaları arasında Petro’nun ön satışa çıktığı ilk gününde toplam 735 milyon dolarlık satış gerçekleştirdiği bilgisi de yer aldı. Ancak bazı analistlere göre bu iddianın gerçekle hiç alakası yok.