Bitcoin’in Neden Bir Değeri Var?

Bitcoin, internet üzerinden para transferi için verimli bir yol sunar

Bitcoinin-neden-bir-degeri-var

Bitcoin, internet üzerinden para transferi için verimli bir yol sunar. Ayrıca şeffaf bir kurallar dizisi ile merkezi olmayan bir ağ tarafından kontrol edilir, böylece merkez bankası tarafından kontrol edilen fiat paraya bir alternatif sunar. Bitcoin’in nasıl fiyatlandırılacağı hakkında çok fazla konuşma yapıldı ve burada kripto para biriminin fiyatının daha yaygın bir şekilde benimsenmesi durumunda nasıl görünebileceğini keşfetmek için yola çıktık.

Bitcoin ve diğer dijital para birimleri, geleneksel paraya alternatif olarak lanse edildi. Ancak herhangi bir para birimi değeri veren nedir?

Para Birimlerinin Neden Değeri Var?

Bir para birimi, değer deposuysa veya başka bir deyişle, göreceli değerini zaman içinde kaybetmiyorsa güvenilir bir şekilde kullanılabilir. Tarih boyunca pek çok toplumda, nispeten istikrarlı bir değere sahip oldukları için emtia veya değerli metaller ödeme yöntemi olarak kullanılmıştır. Bununla birlikte, bireylerin çok fazla miktarlarda kakao çekirdeği, altın veya diğer eski para birimi türlerini taşımalarını zorunlu kılmak yerine, toplumlar sonunda alternatif olarak darphane para birimine yöneldi. Yine de, birçok darphane para örneğinin kullanılabilir olmasının nedeni, güvenilir değer depoları olmaları, uzun raf ömürleri ve düşük değer kaybı riski olan metallerden yapılmış olmalarıdır.

Modern çağda, basılan para birimleri genellikle değerli metallerden yapılan madeni paralarla aynı gerçek değere sahip olmayan kağıt para biçimini alır. Bireyler elektronik para birimi ve ödeme yöntemlerini kullanıyor olabilir. Bazı para birimleri, “temsili” oldukları gerçeğine dayanır, yani her bir madeni para veya banknot, belirli bir emtia miktarı ile doğrudan değiştirilebilir. Bununla birlikte, ülkeler federal altın arzıyla ilgili endişeleri azaltmak amacıyla altın standardını terk ettikçe, birçok küresel para birimi artık fiat olarak sınıflandırılıyor. Fiat para birimi bir hükümet tarafından çıkarılır ve herhangi bir emtia tarafından desteklenmez, bunun yerine bireylerin ve hükümetlerin tarafların bu para birimini kabul edeceğine dair inancıyla desteklenir. Bugün, çoğu büyük küresel para birimi Fiat para birimidir. Birçok hükümet ve toplum, fiat para biriminin en dayanıklı olduğunu ve zaman içinde bozulma veya değer kaybına en az duyarlı olduğunu bulmuştur.

Az Bulunurluk, Bölünebilirlik, Fayda ve Devredilebilirlik

Başarılı bir para birimi, bir değer deposu olup olmadığı sorusunun yanı sıra, az bulunurluk, bölünebilirlik, fayda, taşınabilirlik, dayanıklılık ve sahtecilikle ilgili nitelikleri de karşılamalıdır. Gelin bu niteliklere birer birer bakalım.

1) Az Bulunurluk

Bir para biriminin değerini korumanın anahtarı, arzıdır. Çok büyük bir para arzı, mal fiyatlarının aniden yükselmesine neden olarak ekonomik çöküşe neden olabilir. Çok küçük bir para arzı da ekonomik sorunlara neden olabilir. Parasalcılık, bir ekonomide para arzının sağlık ve büyümedeki rolünü (veya yokluğunu) ele almayı amaçlayan makroekonomik kavramdır.

Fiat para birimleri söz konusu olduğunda, dünyadaki çoğu hükümet kıtlığı kontrol etmenin bir yolu olarak para basmaya devam ediyor. Birçok hükümet, fiat para biriminin değerini düşürmeye yarayan önceden belirlenmiş bir enflasyon miktarı ile çalışır. Örneğin ABD’de, bu oran tarihsel olarak %2 civarındaydı. Bu, zamanla değişen esnek bir ihraç oranına sahip olan Bitcoin’den farklıdır.

2) Bölünebilirlik

Başarılı para birimleri, daha küçük artımlı birimlere bölünebilir. Tek bir para birimi sisteminin, bir ekonomi içindeki her tür mal ve değer arasında bir değişim aracı olarak işlev görmesi için, bu bölünebilirlikle ilişkili esnekliğe sahip olması gerekir. Para birimi, ekonomi genelinde mevcut olan her mal veya hizmetin değerini doğru bir şekilde yansıtacak şekilde yeterince bölünebilir olmalıdır.

3) Fayda

Etkili olabilmesi için bir para biriminin sahip olması gereken bir diğer nitelik ise bireye fayda sağlamasıdır. Bireyler, mal ve hizmetler için para birimlerinin güvenilir bir şekilde ticaretini yapabilmelidir. Bu, para birimlerinin ilk etapta gelişmesinin temel nedenidir. Böylece bir pazardaki katılımcılar, mallar için doğrudan takas yapmak zorunda kalmazlar. Yardımcı program, para birimlerinin bir yerden diğerine kolayca taşınmasını da gerektirir. Yüklü değerli metaller ve emtialar bu şartı kolayca karşılayamaz.

4) Taşınabilirlik

Para birimlerinin yararlı olabilmesi için bir ekonomideki katılımcılar arasında kolayca aktarılması gerekir. Fiat para birimi terimlerinde, bu, para birimlerinin belirli bir ülkenin ekonomisi içinde ve ülkeler arasında değişim yoluyla transfer edilebilir olması gerektiği anlamına gelir.

5) Dayanıklılık

Etkili olması için, bir para biriminin en azından makul ölçüde dayanıklı olması gerekir. Kolayca zarar görebilen veya yok edilebilen veya zamanla kullanılamaz hale gelen malzemelerden yapılmış bozuk para veya banknotlar yeterli değildir.

6) Sahtecilik

Bir para biriminin dayanıklı olması gerektiği gibi, etkin kalması için sahtesini yapmak da zor olmalıdır. Aksi takdirde, kötü niyetli kişiler para sistemini sahte faturalarla doldurarak kolayca bozabilir ve böylece para biriminin değerini olumsuz yönde etkileyebilir.

Bitcoin’in değerini bir para birimi olarak değerlendirmek için, onu yukarıdaki kategorilerin her birindeki Fiat para birimleriyle karşılaştıracağız.

Bitcoin İle Fiat Para Birimlerinin Karşılaştırılması

1) Az Bulunurluk

Bitcoin 2009’da piyasaya sürüldüğünde, geliştiricisi / geliştiricileri protokolde token arzının 21 milyon ile sınırlandırılacağını şart koşmuşlardır.

Bitcoin’in benimsediği tedarik yaklaşımı, çoğu fiat para biriminden farklıdır. Küresel fiat para arzı genellikle farklı kovalara, M0, M1, M2 ve M3’e bölünmüş olarak düşünülür. M0, dolaşımdaki para birimini ifade eder. M1, M0 artı çek hesapları gibi vadesiz mevduattır. M2, M1 Plus tasarruf hesapları ve küçük vadeli mevduatlar (Amerika Birleşik Devletleri’nde mevduat sertifikaları olarak bilinir). M3, M2 Plus  büyük vadeli mevduatlar ve para piyasası fonlarıdır. M0 ve M1 ticarette kullanıma hazır olduğundan, bu iki kovayı değişim aracı olarak kabul edeceğiz. M2 ve M3 ise değer deposu olarak kullanılan para olarak değerlendirilecektir. Para politikalarının bir parçası olarak, çoğu hükümet, ekonomik faktörlere bağlı olarak ayarlamalar yaparak dolaşımdaki para arzı üzerinde bir miktar esnek kontrol sağlar. Bitcoin’de durum böyle değil. Şimdiye kadar, üretilecek daha fazla tokenin sürekli kullanılabilirliği, sağlam bir madencilik topluluğunu teşvik etti. Ancak bu, 21 milyon token sınırına yaklaşıldıkça önemli ölçüde değişmeye meyilli. O zaman geldiğinde tam olarak ne olacağını söylemek zor.

2) Bölünebilirlik

21 milyon Bitcoin, dünyadaki çoğu fiat para biriminin dolaşımından çok daha küçüktür. Neyse ki, Bitcoin 8 ondalık basamağa kadar bölünebilir. 0.00000001 Bitcoin’e eşit olan en küçük birim, kripto para biriminin arkasındaki sahte geliştiriciden sonra “Satoshi” olarak adlandırılır. Bu, katrilyonlarca bağımsız Satoshi biriminin küresel bir ekonomiye dağıtılmasına izin verir.

Bir bitcoin, ABD dolarından ve diğer birçok fiat para biriminden çok daha büyük bir bölünebilirliğe sahiptir. ABD doları sente veya 1 USD’nin 1/100’üne bölünebilirken, bir “Satoshi” 1 BTC’nin yalnızca 1 / 100.000.000’idir. Bitcoin’in az bulunurluğunu mümkün kılan bu aşırı bölünebilirliktir. Bitcoin zaman içinde fiyatta artış göstermeye devam ederse, tek bir Bitcoin’in küçük fraksiyonlarına sahip kullanıcılar yine de günlük işlemlerde yer alabilir. Herhangi bir bölünebilirlik olmadan, 1 BTC için 1.000.000$ ‘lık bir fiyat, para biriminin çoğu işlem için kullanılmasını engelleyecektir.

3)Fayda

Bitcoin’in en büyük satış noktalarından biri blockchain teknolojisini kullanmasıdır. Blockchain, merkezi olmayan ve güvensiz, dağıtılmış bir defter sistemidir. Yani Bitcoin pazarına katılan hiçbir taraf, sistemin düzgün çalışması için birbirine güvenmek zorunda değildir. Bu, defterin bakımı ve yeni Bitcoin madenciliği için merkezi olan ayrıntılı bir kontrol ve doğrulama sistemi sayesinde mümkündür. Hepsinden daha iyisi, blockchain teknolojisinin esnekliği, kripto para birimi alanı dışında da faydası olduğu anlamına gelir.

4) Taşınabilirlik

Kripto para borsaları, cüzdanlar ve diğer araçlar sayesinde Bitcoin, işlemin boyutuna bakılmaksızın çok düşük maliyetlerle dakikalar içinde taraflar arasında aktarılabilir. Mevcut sistemde para transferi işlemi bir seferde günler sürebilir ve ücrete tabi olabilir. Devredilebilirlik, herhangi bir para biriminin çok önemli bir yönüdür. Bitcoin madenciliği yapmak, blok zincirini sürdürmek ve dijital işlemleri işlemek büyük miktarlarda elektrik gerektirir. Buna rağmen bireyler genellikle bu süreçte Bitcoin’in herhangi bir fiziksel temsilini tutmazlar.

5) Dayanıklılık

Dayanıklılık, fiziksel biçimlerinde fiat para birimleri için önemli bir sorundur. Bir dolarlık banknot sağlam olsa da yırtılabilir, yakılabilir veya başka şekilde kullanılamaz hale getirilebilir. Dijital ödeme biçimleri aynı şekilde bu fiziksel zararlara duyarlı değildir. Bu nedenle Bitcoin son derece değerlidir. Bir dolarlık banknotla aynı şekilde yok edilemez. Ancak bu, Bitcoin’in kaybolamayacağı anlamına gelmez. Bir kullanıcı şifreleme anahtarını kaybederse, karşılık gelen cüzdandaki bitcoinler kalıcı olarak kullanılamayabilir. Bununla birlikte, Bitcoin’in kendisi yok edilmeyecek ve blok zincirindeki kayıtlarda var olmaya devam edecektir.

6) Sahtecilik

Karmaşık, merkezi olmayan blok zinciri defter sistemi sayesinde, Bitcoin’in sahtesini yapmak inanılmaz derecede zordur. Bunu yapmak, aslında Bitcoin ağındaki tüm katılımcıların kafasını karıştırmayı gerektirir, küçük bir başarı değil. Sahte bir bitcoin yaratmanın tek yolu, çifte harcama olarak bilinen şeyi uygulamaktır. Bu, bir kullanıcının aynı bitcoini iki veya daha fazla ayarda “harcadığı” veya aktardığı ve etkin bir şekilde yinelenen bir kayıt oluşturduğu bir durumu ifade eder. Bu, Fiat para birimi ile ilgili bir sorun olmasa da – aynı dolarlık banknotu iki veya daha fazla işlemde harcamak imkansızdır – dijital para birimleriyle teorik olarak mümkündür.

İkili harcamayı olası kılan şey Bitcoin ağının boyutudur. Bir grup madencinin tüm ağ gücünün yarısından fazlasını teorik olarak kontrol ettiği sözde %51 saldırısı gerekli olacaktır. Tüm ağ gücünün çoğunluğunu kontrol ederek bu grup, kayıtları tahrif etmek için ağın geri kalanına hakim olabilir. Bununla birlikte, Bitcoin’e yönelik böyle bir saldırı, çok büyük miktarda çaba, para ve bilgi işlem gücü gerektirecek ve bu nedenle olasılığı son derece düşük hale getirecektir.

Bitcoin Zorlukları

Genel olarak, Bitcoin, Fiat para birimleriyle karşılaştırıldığında yukarıdaki kategorilerde oldukça iyi durumda. Öyleyse bir para birimi olarak Bitcoin’in karşılaştığı zorluklar nelerdir?

En büyük sorunlardan biri, Bitcoin’in bir değer deposu statüsüdür. Bitcoin’in bir değer deposu olarak faydası, bir değişim aracı olarak faydasına bağlıdır. Bunu, bir değer deposu olarak kullanılacak bir şeyin kendine özgü bir değere sahip olması gerektiği varsayımına dayandırıyoruz. Eğer Bitcoin bir değişim aracı olarak başarıya ulaşmazsa, pratik bir faydası olmayacak ve dolayısıyla hiçbir değer deposu olarak çekici olmayacak. Fiat para birimleri gibi, Bitcoin de herhangi bir fiziksel emtia veya değerli metal tarafından desteklenmez. Tarihinin büyük bir bölümünde, Bitcoin’in şu anki değeri esas olarak spekülatif ilgi ile yönlendirildi. Bitcoin, şiddetli fiyat artışları ve medyanın ilgisini çeken bir balonun özelliklerini sergiledi. Bitcoin daha fazla ana akım benimseme görmeye devam ettikçe bu muhtemelen düşecek, ancak gelecek belirsiz.

Bitcoin’in faydası ve aktarılabilirliği, kripto para birimi depolama ve değişim alanlarını çevreleyen zorluklarla karşılaşmaktadır. Son yıllarda, dijital para borsaları bilgisayar korsanları, hırsızlıklar ve dolandırıcılıktan rahatsız oldu. Tabii ki, hırsızlıklar fiat para dünyasında da meydana geliyor. Ancak bu durumlarda, düzenleme çok daha yerleşiktir ve biraz daha basit düzeltme yolları sağlar. Daha geniş anlamda Bitcoin ve kripto para birimleri, düzenleme söz konusu olduğunda hala bir “Vahşi Batı” ayarı olarak görülüyor. Farklı hükümetler, Bitcoin’i önemli ölçüde farklı şekillerde görüyor ve Bitcoin’in küresel bir para birimi olarak benimsenmesinin yansımaları önemli.