Bytecoin (BCN) Nedir?

Bytecoin, herkesin ağının geliştirilmesine katkıda bulunmasına ve finansal gizliliği korumayı seçen herkes için finansal bir çözüm sunan özel, merkezi olmayan ve açık kaynaklı bir kripto para birimidir


Bytecoin, herkesin ağının geliştirilmesine katkıda bulunmasına ve finansal gizliliği korumayı seçen herkes için finansal bir çözüm sunan özel, merkezi olmayan ve açık kaynaklı bir kripto para birimidir. Blok zinciri, ücret gerektirmeyen ve tamamen izlenemeyen küresel, anında ve özel işlemler sunar.

Temmuz 2012’de başlayan Bytecoin, tarihini Bytecoin’in bir çatalı olarak ortaya çıkan bir başka popüler gizlilik kripto para olan Monero ile paylaşıyor. Bytecoin’in misyonu, kullanıcıları için daha az maliyetle daha iyi ve daha gelişmiş hizmetler sunan yeni, gelişmiş ve daha verimli bir finansal sistem geliştirmektir.

Bytecoin ağının aşağıdaki ilkeler üzerine inşa edildiği belirtiliyor:

Kendi kendini düzenleme: Bytecoin finansal sistemi, para biriminin işleyişinde gerekli olan maliyetler için kendi kendini kontrol etmeyi sağlayan merkezi olmayan bir ağdır. İşletim verimliliği en yüksek olduğunda sistemin en uygun durumu belirlemesini sağlar.

Açıklık: Bytecoin açık bir geliştirme ağı çalıştırır, yani ona katılan herkes para birimini kullanır ve sistemi destekler.

Eşitlikçilik: Ağ protokolü, ağı kullanan hem uzmanlaşmış hem de uzman olmayan bilgisayarlarda tutarlı verimlilik göstermek için geliştirilmiştir.

Bytecoin’i Kimler Kullanabilir?

Müşteriler, işletmeler ve yatırımcılar olmak üzere üç ana pazar segmenti Bytecoin çözümlerinden yararlanabilir.

Düzenli kullanıcılar, fonlarını güvenli bir şekilde depolamak ve yönetmek, ücretsiz ve anında uluslararası ödemeler göndermek, işlemler için yüksek anonimlik kurmak ve ortalama bir bilgisayarda bile para birimi madenciliği yaparak ağı desteklemek için Bytecoin’i kullanabilir. Bytecoin emisyon oranı zamanla düşüyor, bu nedenle BCN kripto paralarının değerlerini koruma olasılığı daha yüksek.

İşletmeler, Bytecoin’in adil ve açık iş ideallerini destekleyen kurumsal çözümlerinden yararlanabilir. Ücret ödemeden anında küresel para transferleri gönderip alabilir, ağın saldırılara karşı direncinin keyfini çıkarabilir ve şirketin ve müşterilerin özel verilerini koruyabilirsiniz. Sistemin dolandırıcılık koruma politikasının bir parçası olarak otomatik ters ibrazları engellediğini belirtmek önemlidir, ancak bazen bu iki ucu keskin bir kılıç olabilir.

Bytecoin yatırımcıları, fonlarını güvenli ve özel olarak saklama ve USD ve BTC cinsinden yıllık temettü alma fırsatına sahiptir. Ayrıca, büyük yatırımcılar benzersiz teklifler alabilirler.

Bytecoin Nasıl Çalışır?

Bytecoin ağı, gizlilik odaklı güçlü bir açık kaynak uygulama katmanı protokolü olan CryptoNote kullanılarak tamamen sıfırdan oluşturulmuştur. Birçok projeden farklı olarak, arkasındaki ekibin kullanıcı gizliliği, anonimlik ve ücretsiz işlemlere odaklanarak Bitcoin’in tüm sorunlarını çözmeye çalışması dışında hiçbir şekilde Bitcoin ile benzer değildir.

Herkes, ya madencilik yaparak ya da kripto borsalarında BCN satın alarak Bytecoin ekosisteminin bir parçası olabilir.

Ağın diğer dikkate değer özellikleri işlemler, güvenilirlik, deflasyon ve emisyondur.

Bytecoin İşlemleri

Bytecoin ağındaki tüm işlemler 120 saniye içerisinde gerçekleşir.

Her BCN transferi, kimsenin onu kimin gönderip aldığını ve ne kadar para gönderildiğini bilmesini engelleyen güvenli kriptografik algoritmalarla şifrelenir. İşlemler, blok zinciri aracılığıyla gerçekleştirilir ve kullanıcıların bankalar, ödeme ağ geçitleri ve diğer geleneksel sistemler gibi aracıları atlamalarına olanak tanır. Bir kullanıcının ihtiyaç duyduğu tek şey bir internet bağlantısıdır.

Çoğu blok zinciri, işlemlerini halka açık bir defterde tutar ve herkesin cüzdanlar arasındaki transferleri izlemesine izin verir. Bytecoin işlemleri izlenemez, değiştirilemez ve bağlanamaz. Ağ bunu, bir kerelik anahtar çiftleri ve bir kerelik halka imzaları kullanarak başarır.

Tek seferlik ortak anahtarlar, adresin yeniden kullanılması sorununu çözer. Orijinal gönderici ve alıcının izini gizlemek için tanımlanabilir fonları başkalarıyla karıştırır. Tek seferlik halka imzalar, benzersiz imzanızı rastgele seçilen bir dizi kullanıcı imzasına yerleştirir ve girişinizi anahtarları halkada olan diğer kullanıcılardan ayırt etmeyi imkansız hale getirir. Bytecoin kullanıcıları imzalarının gizlilik seviyesini kontrol edebilir. Doğal olarak, bir işlemin ne kadar anonim olmasını isterseniz, o kadar çok ağ kaynağı kullanır ve bu da daha yüksek işlem ücretlerine yol açar.

Bytecoin Ağ Güvenliği

Tamamen merkezi olmayan blok zincirleri gibi, ağın güvenliği de sistemdeki tüm bilgisayarların toplam hesaplama gücüne dayanır. Daha fazla güç, daha iyi güvenlik. Bu bağlamda, bir Bytecoin cüzdanında saklanan fonlarınız ağ tarafından otomatik olarak güvence altına alınır.

Bytecoin’in fikir birliği algoritmasına Eşitlikçi İş Kanıtı (PoW) adı veriliyor. Büyük miktarda bellek kullanır ve GPU madenciliğini CPU’ya kıyasla daha az verimli hale getirir. Bu tasarım, güçlü GPU ve ASIC madencileri ile daha az verimli CPU’larla madencilik yapmaya çalışanlar arasındaki alanı dengelemek için kasıtlı olarak seçildi.

Bytecoin’in Arzı ve Deflasyonu

Bytecoins (BCN) arzı 184 740 milyon ile sınırlıdır. Mevcut dolaşımdaki arz 184.066.828.814 BCN’dir, yani kripto paraların %99’undan fazlası zaten dolaşımda bulunuyor.

Herkes bir madenci olarak Bytecoin emisyonuna katılmakta özgürdür. Madenciler, tüm işlemlerin doğru bir şekilde işlendiğini onaylar ve işlemi ve kişisel verileri korur. Buna rağmen, madenciler hala kullanıcıların finansal bilgilerine erişemezler.

Her 120 saniyede bir serbest bırakılan Bytecoin sayısı, her yeni blokta azalmaktadır. Bu nedenle, madencilik ödüllerinin yarıya inmesi yaklaşık dört yıl sürüyor. Teorik olarak, emisyonu yıllar içinde azaldıkça madeni para daha fazla değer kazanmalıdır. Bununla birlikte, blok ödüllerini kesen blok zincirlerinin bilgi işlem gücünde düşüş yaşaması ve bu da ağı daha savunmasız hale getirme eğilimi vardır. Bytecoin’in web sitesi, emisyonları yavaş bir hızda azalttığı için blok zinciri için önemli bir sorun olmadığını iddia ediyor.

Bytecoin Madenciliği

Yukarıda belirtildiği gibi, Bytecoin, Eşitlikçi PoW mekanizmasını kullanan ve her modern PC’de madenciliği kolaylaştıran, CPU tarafından çıkarılan bir kripto para birimidir. Blok ödülleri her 120 saniyede bir düşer ve BCN kripto paralarının %99’u zaten dolaşımdadır. BCN madenciliği yapmak için herkes ağa katılabilir.

Bunun yanı sıra, Bytecoin madenciliği yapmadan önce dikkat etmeniz gereken birkaç şey daha var:

  • Madencilik zorluğu ağın hash oranına göre değişir. Sistem trafiğindeki ve madenci sayısındaki dalgalanmalardan bağımsız olarak ağın sabit bir blok oranı tutmasını sağlar.
  • İşlem boyutları sınırsızdır, ancak daha büyük işlemler daha yüksek ücretler gerektirir.
  • Her Bytecoin madenci blokların tercih edilen boyutu için yumuşak bir limit belirleyebilir. Sabit limit, önceki blokların medyanının iki katına eşittir.
  • Her Bytecoin kullanıcısı blok zincirinin boyutu için oy kullanabilir.
  • Çok büyük bloklar oluşturmak için fazla boyut cezası vardır. Tüm büyük bloklar için blok ödülünü azaltır.

Bytecoin Tartışmaları

Bytecoin projesi, 2012’deki mütevazi başlangıcından bu yana tartışmalarla çevrilidir.

İlk olarak, BCN’nin %82’sinin ağlar halka açıklanmadan önce önceden kazılması nedeniyle tepkilerle karşı karşıya kaldı. Monero’nun baş geliştiricisi Riccardo Spagni’nin sözleriyle:

“Böyle yüksek bir merkezileştirme, kripto paranın geliştiriciler tarafından manipülasyona eğilimli olabileceği anlamına gelir. BCN, Binance‘de listelenmeden önce, iddiaları destekliyor gibi görünen, şüpheli derecede düşük işlem hacmine de sahipti.”

Binance listelenmesi de tartışmasız geçmedi. Tüm büyük Bytecoin borsaları, alışılmadık derecede yüksek ağ yükü nedeniyle BCN işlemlerini, para yatırma ve çekme işlemlerini durdurmak zorunda kaldı. Çoğu yatırımcı BCN varlıklarını nakde çeviremezken, Binance’de minyatür BCN balonuna yol açtı. Çok geçmeden, bazı yatırımcılar Bytecoin’i piyasa manipülasyonu yapmakla suçladı.

Kötü şöhretli Binance listesinden bir yıl önce, Bytecoin blok zinciri başka bir sorunla karşılaştı, sonsuz enflasyon hatası. Görünüşe göre, tüm CryptoNote tabanlı kripto para birimleri, hakkında bilgisi olmayan hiç kimsenin tespit edemeyeceği bir şekilde sınırsız madeni para oluşturulmasına izin veren bir yazılım arızasını paylaştı. Ertesi gün, hatadan yararlanılarak 1 milyon yeni BCN parası oluşturuldu.