Herkes İçin Finansal Hizmet: DeFiChain (DFI) Nedir?

DeFiChain’in Ortaya Çıkışı Kripto para endüstrisinin insanlara sunduğu en büyük güç kendi finansal durumlarını üzerinde kontrol sahibi yapmaktır


DeFiChain’in Ortaya Çıkışı

Kripto para endüstrisinin insanlara sunduğu en büyük güç kendi finansal durumlarını üzerinde kontrol sahibi yapmaktır. Kripto paralarım hedefi açık bir şekilde görülse de şu anda kullanılan sistemler kontrolü kullanıcının eline bırakmaktan oldukça uzaktalar. DeFiChain’in temel amacı insanlara gerçekten merkezsiz finans servislerinden yararlanabilme fırsatı tanımak.

DeFiChain, bir blockchain’in işlevselliğini özellikle merkezi olmayan finansa (DeFi) odaklıyor. DeFi blockchain üzerine kurulmuş uygulamalara verilen genel isimdir. DeFi alanında yüksek işlem hacmi ve azaltılmış hata riski sayesinde hedefine ilerleyen DeFiChain, Nakamoto’nun asıl amacı olan Bitcoin’in üzerine yeni bir finansal hizmet kurma öngörüsünün peşinden gidiyor. Bitcoin bu yüzden whitepaper’ında dijital para ve değişim aracı olarak tanımlanıyor. Diğer yandan Ethereum ile birlikte gelen akıllı sözleşmeler ve diğer fonksiyonlar kripto para alanı için evrim niteliğindeydi. Ancak bu gelişimler aynı zamanda işlemlerin yavaşlamasına ve yönetimsel zorluklara neden oldu. DeFiChain bu sorunu çözmek adına sadece merkezsiz uygulamalarda kullanılmak için optimize edilmiş DeFi uygulamalarını geliştirdi. Yeni bir kod seti kullanan DeFiChain, DAO hack’lenmesi ile Parity fonlarının kitlenmesi gibi Ethereum kod hatalarının üstesinden gelecek.

DeFiChain’in Ürettiği Çözümler

Bugün neredeyse bütün finansal hizmetler bankalar tarafından yürütülüyor. Durum böyle olunca aracılara yüksek miktarda para ödeniyor ve yatırımcılar yatırımlarını bölmek istediklerinde daha fazla aracıyla karşılaşıyorlar. Ek olarak yavaş işlemler, sınır ötesi işlemlerin gecikmeleri ve toplumun bazı parçalarının bu hizmetlere ulaşamaması gibi başlıca sorunlar mevcut. Fintech sektörü bir miktar bu durumu düzeltmiş olsa da gelişebileceği sınırlar belirli. DeFiChain bu durumu kendi lehine çevirerek geniş kitlelere yayılmak istiyor.

Kripto paralar ve DeFi ise yeni bir sistem sunuyor. Günümüzde kripto paralar milyarlarca dolar yatırım çekerken DeFi değer bakımından biraz geride kalmış durumda. Kripto para yatırımı söz konusu olduğunda al ve sat dışında kolay ulaşılabilen bir seçenek yok. Fiat para birimlerinde olduğu gibi yatırım seçenekleri yeni ortaya çıkmaya başladı. Yine de fiat para birimleriyle aynı yöntemler kullanılarak kripto para yatırımı yapılamıyor. Eşten eşe borç verme platformları ve değerlerin token haline getirilmesi kısmen faydalı oldu ancak onlar da güvenilir bulunmadı. Dolayısıyla kripto paraların tam yatırım potansiyeline henüz ulaşılamadığını söyleyebiliriz.

DeFiChain kripto para yatırımcıları için herhangi bir kapital biçimiyle yapılabilen yatırımların kripto paralar ile yapılabilmesi için tasarlandı. DeFi için gerekli olan şeyler öne çıkarılarak diğer özelliklerden az da olsa taviz verildi. DeFiChain’in sunduğu özellikler şöyle: merkezsiz borç verme, merkezsiz wrapping tokenleri, merkezsiz fiyatlandırma oracle’ları, merkezsiz borsalar, aktarılabilir borç ve alacaklar, teminatsız merkezsiz borç, değerlerin tokenleştirilmesi ve temettülerin dağıtılması.

Öte yandan DeFiChain blockchain’inde kullanıcılar kendi tokenlerini yaratabilecekler. Bu tokenler DeFiChain tarafından desteklenmeyebilir, dışardan destek alabilirler. Örneğin Ethereum ağında yaratılan bir token DGX Ethereum tarafından desteklenmiyor ancak altınla destekleniyor. DGX fiyatından DGX geliştiricileri sorumlu oluyor. DeFiChain ağında token yaratmak isteyen kullanıcılar tokenin dağıtılacağı adresleri, son arzını, madenci desteği olup/olmayacağı gibi seçenekleri token yaratılmadan önce karar verebiliyor.

Bitcoin ve DeFiChain

Kripto para piyasasını tahmin etmesi oldukça zor. Şu ana kadar binlerce kripto para piyasadan silindi birçoğunun da geleceği belirsiz. Buna rağmen DeFiChain ekibinin Bitcoin’e bakışı iyimser durumda. Öte yandan Bitcoin değer koruma aracı olması giderek daha da kabul görüyor. Neredeyse bütün kripto para yatırımcıları portföyünde BTC bulunduruyor. Bu yüzden Bitcoin’in etrafında merkezsiz finans işleri yapmak oldukça büyük fırsatlar doğuruyor. Bitcoin ağında akıllı sözleşmeleri çalıştırmak görece daha zor ve Bitcoin’le alakalı çok fazla yan proje bulunuyor. Sonuç olarak Bitcoin ağında gerçekten etki yaratan bir yan projeyi göremiyoruz. DeFiChain’in hedefi Bitcoin stabilitesi ve sansürlenemezliğiyle DeFiChain’in ölçeklendirilebilme ve fonksiyonelliğini birleştirerek Bitcoin ile iyi çalışan en iyi Blockchain olmak.

DeFiChain’in Artıları

  • DeFiChain çok yönlü, çeşitli finansal operasyonlar ve kripto paralar için araçlar geliştirilebiliyor.
  • Özel bir ağ olduğu için tüm işlemlerin yüksek verimlilikle gerçekleştirilmesi mümkün oluyor.
  • Merkezsiz finans için daha güvenli bir blockchain.
  • Merkezsiz finans için merkezsiz uygulamaların (dApps) hızlıca geliştirilebilmesi.
  • DeFiChain Blockchain’inin merkezsiz finans dışında bir alanda kullanılmaması. Böylece geliştiricilerin ve alınan kararların %100 merkezsiz finans ile alakalı olması büyük bir avantaj.
  • DeFiChain’in akıllı sözleşmelerinin saldırıya uğrama ihtimalinin oldukça düşük çünkü saldırılacak alan oldukça dar.
  • Güvenilir yönetim
  • Bitcoin blockchain’ini belirli zaman aralıklarıyla “demir atıldığı” için son derece sansüre karşı dayanıklı olması.

$DFI Coin Nedir?

$DFI Coin DeFiChain ekosisteminin iç işlerinde kullanılacak birimidir. DeFiChain Foundation tarafından basılacak tokenler başlangıçta 1.2 milyar adet olarak maksimum arza sahip olacak. DFI coin bütün ödemelerde ve işlemlerde kullanılacak. Başlıca kullanım alanları şöyle;

  • İşlem ücreti ödeme ve merkezsiz borsa işlemleri
  • Token aktarımları için işlem ücretleri
  • DeFi aktivitelerinde işlem ücreti
  • DeFiChain ekosisteminde yer alan diğer kripto para değerlerini almak adına teminat.
  • Bir staking node’a sahip olmak için 1 milyon DFI gerekecek.
  • DeFiChain blockchain’inde yeni bir token yaratmak için bin adet DFI ücret ödenecek.

DFI coin Bittrex ve KuCoin borsalarında işlem görüyor. İşlem hacminin %20’si KuCoin borsasında gerçekleşiyor. DFI Coin Temmuz 2020’de piyasa çıktı ve Şubat 2021 1 milyar dolar, 9 Mayıs 2021’de ise 2 milyar dolar piyasa değerine ulaştı.