Kripto para birimi, kriptografi olarak bilinen gelişmiş şifreleme teknikleri kullanılarak oluşturulan ve yönetilen dijital bir para birimidir. Kripto para, 2009’da Bitcoin’in yaratılmasıyla kağıt üzeri bir kavram olmaktan çıkıp (sanal) gerçekliğe sıçradı. Bitcoin, sonraki yıllarda bir büyüme çekerken, Nisan 2013’te 266$ rekor seviyeye ulaştığında önemli yatırımcı ve medyanın ilgisini çekti. Bitcoin zirvede 2 milyar doların üzerinde bir piyasa değerine sahipti. Ancak kısa bir süre sonra %50’lik bir düşüş, genel olarak kripto para birimlerinin ve özellikle de Bitcoin’in geleceği hakkında şiddetli bir tartışmaya yol açtı. Öyleyse, bu alternatif para birimleri nihayetinde geleneksel para birimlerinin yerini alacak ve bir gün dolar ve euro kadar yaygın hale gelecek mi? Yoksa kripto para birimleri, çok geçmeden alevi sönecek geçici bir moda mı? Cevap yine Bitcoin’de yatıyor.
Kripto Paranın Geleceği
Bazı ekonomi analistleri, kurumsal para piyasaya girdikçe kriptoda büyük bir değişim olacağını tahmin ediyor. Dahası, kripto paranın Nasdaq üzerinde dalgalanma olasılığı var, bu da blok zincirine ve geleneksel para birimlerine alternatif olarak kullanımlarına daha fazla güvenilirlik katacak. Bazıları kripto paranın ihtiyaç duyduğu her şeyin doğrulanmış bir borsa yatırım fonu (ETF) olduğunu tahmin ediyor. Bir ETF, insanların Bitcoin’e yatırım yapmasını kesinlikle kolaylaştıracaktır. Ancak yine de bir fonla otomatik olarak oluşturulamayabilecek kriptoya yatırım yapma talebinin olması gerekir.
Kripto para birimlerinin şu anda karşı karşıya olduğu sınırlamaların bazıları – örneğin bir kişinin dijital servetinin bir bilgisayar çökmesi ile silinebilmesi veya sanal bir kasanın bir bilgisayar korsanı tarafından yağmalanması gibi – teknolojik gelişmelerle zamanla aşılabilir. Üstesinden gelinmesi daha zor olacak olan şey, kripto para birimlerini alt üst eden temel paradokstur – ne kadar popüler olurlarsa, o kadar fazla düzenleme ve hükümet incelemesi çekecekler, bu da varoluşlarının temel öncülünü zedeliyor.
Kripto para birimlerini kabul eden traderların sayısı giderek artarken yine de hâlâ azınlıkta bulunuyorlar. Kripto para birimlerinin daha yaygın bir şekilde kullanılabilmesi için öncelikle tüketiciler arasında yaygın bir kabul görmeleri gerekir. Bununla birlikte, geleneksel para birimlerine kıyasla göreceli karmaşıklıkları, teknolojik olarak uzman olanlar dışında çoğu insanı caydıracaktır.
Bitcoin’i Anlamak
Bitcoin, para basma, işlem işleme ve doğrulama gibi tüm işlevlerin ağ tarafından toplu olarak yürütülmesini sağlayan eşler arası teknolojiyi kullanan merkezi olmayan bir para birimidir.Bu merkeziyetsizlik, Bitcoin’i hükümet manipülasyonu veya müdahalelerinden arınmış kılarken, diğer taraftan, işlerin sorunsuz bir şekilde yürümesini sağlayacaktır. Buna ek olarak bir Bitcoin’in değerini destekleyecek merkezi bir otorite olmaması merkeziyetsizlik kavramının apaçık tanımıdır. Bitcoinler, karmaşık algoritmaları çözmek ve sayıları sıkıştırmak için güçlü bilgisayarlar gerektiren bir “madencilik” süreciyle dijital olarak oluşturulur. Şu anda her 10 dakikada 25 Bitcoin oranında oluşturuluyorlar ve 2140’ta ulaşılması beklenen bir seviye olan 21 milyon ile sınırlandırılacaklar.
Bu özellikler, Bitcoin’i hükümetinin tam inancı ve kredisiyle desteklenen itibari para biriminden temelde farklı kılar. Fiat para birimi ihracı, bir ülkenin merkez bankası tarafından denetlenen oldukça merkezi bir faaliyettir. Banka, para politikası hedeflerine uygun olarak ihraç edilen para birimini düzenlerken, teorik olarak bu tür para ihracı tutarına yönelik bir üst sınır bulunmamaktadır. Ek olarak, yerel para birimi mevduatları genellikle banka iflaslarına karşı bir devlet kurumu tarafından sigortalanmaktadır. Bitcoin ise böyle bir destek mekanizmasına sahip değildir. Bir Bitcoin’in değeri, tamamen yatırımcıların bir noktada ne ödemeye istekli olduklarına bağlıdır. Ayrıca, bir Bitcoin borsası kapanırsa, Bitcoin bakiyesi olan müşterilerin onları geri almak için hiçbir hakları yoktur.
Artan İncelemeler ve Önlemler
Bitcoin’in merkeziyetsizlik ve işlem anonimliğinin temel faydaları, onu kara para aklama, uyuşturucu ticareti, kaçakçılık ve silah tedariki dahil olmak üzere bir dizi yasa dışı faaliyet için tercih edilen bir para birimi haline getirmiştir. Bu, güçlü düzenleyici kurumların ve Mali Suçları Uygulama Ağı (FinCEN), SEC ve hatta FBI ve İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) gibi diğer devlet kurumlarının dikkatini çekti. Mart 2013’te FinCEN, sanal para borsalarını ve yöneticileri para hizmeti işletmeleri olarak tanımlayan kurallar yayınladı. Ek olarak bunları hükümet düzenlemesi kapsamına getirdi. O yılın Mayıs ayında DHS, Mt. Gox (en büyük Bitcoin borsalarından ) Wells Fargo’da kara para aklama karşıtı yasaları çiğnediğini iddia etti.
Ve 2018 Ağustos ayında, New York Finansal Hizmetler Departmanı, çoğu Bitcoin ile ilgilenen, kara para aklamayı önlemek ve tüketicinin korunmasını sağlamak için önlemlerini soran 22 gelişmekte olan ödeme şirketine mahkeme celpi yayınladı.
Bitcoin’e Alternatifler
Yakın zamandaki sorunlarına rağmen, Bitcoin’in lansmanından bu yana başarısı ve artan görünürlüğü, birkaç şirketin alternatif kripto para birimlerini ortaya çıkarmasıyla sonuçlandı. Örneğin:
Litecoin – Litecoin şu anda Bitcoin’in önde gelen rakibi olarak kabul ediliyor ve daha küçük işlemleri daha hızlı işlemek için tasarlandı. Kurucu Charles Lee’ye göre Ekim 2011’de “Bitcoin’in altınına gümüş olan bir dijital para” olarak kuruldu. Bitcoin madenciliği için gerekli olan ağır bilgisayar beygir gücünün aksine, Litecoin normal bir masaüstü bilgisayarla çıkarılabilir. Litecoin’in maksimum limiti 84 milyon (Bitcoin’in 21 milyon limitinin dört katı) ve yaklaşık 2,5 dakikalık işlem süresine sahip, bu da Bitcoin’in yaklaşık dörtte biri.
Ripple – Ripple, 2012 yılında teknoloji girişimcisi Chris Larsen tarafından kurulan OpenCoin şirketi tarafından başlatıldı. Bitcoin gibi Ripple de hem bir para birimi hem de bir ödeme sistemidir. Para birimi bileşeni, Bitcoin gibi matematiksel bir temele sahip olan XRP’dir. Ödeme mekanizması, onaylanması 10 dakika kadar sürebilen Bitcoin işlemlerinin aksine, herhangi bir para birimindeki fonların Ripple ağındaki başka bir kullanıcıya saniyeler içinde transferini sağlar.
MintChip – Çoğu kripto para biriminin aksine, MintChip aslında bir devlet kurumunun, özellikle de Royal Canadian Mint’in yaratılmasıdır. MintChip, elektronik değeri tutan ve bir çipten diğerine güvenli bir şekilde aktarabilen bir akıllı karttır. Bitcoin gibi, MintChip’in de kişisel kimliğe ihtiyacı yoktur; Bitcoin’in aksine, fiziksel bir para birimi olan Kanada doları ile desteklenir.
Kripto Geleceğinde Neler Olacak?
Bitcoin’in ortaya çıkışı, geleceği ve diğer kripto para birimlerinin geleceği hakkında bir tartışma başlattı. Bitcoin’in yakın zamandaki sorunlarına rağmen, 2009 lansmanından bu yana elde ettiği başarı Etherium, Litecoin ve Ripple gibi alternatif kripto para birimlerinin oluşturulmasına ilham verdi.
Ana akım finansal sistemin bir parçası olmayı hedefleyen bir kripto para biriminin, birbirinden çok farklı kriterleri karşılaması gerekebilir. Matematiksel olarak karmaşık olması gerekir ki bunun sebebi dolandırıcılık ve bilgisayar korsanı saldırılarından kaçınmak içindir. Ancak kripto paranın aynı zamanda tüketicilerin anlaması için de kolay olması gerekir. Merkezi olmayan ancak yeterli tüketici korumaları ve korumasıyla vergi kaçırma, kara para aklama ve diğer alçakça faaliyetler için bir kanal oluşturmadan kullanıcının anonimliğini koruması önemlidir. Bunlar karşılanması zor kriterler olduğundan, birkaç yıl içinde en popüler kripto para biriminin, sıkı bir şekilde düzenlenen itibari para birimleri ile günümüzün kripto para birimleri arasında kalan niteliklere sahip olması mümkün müdür? Bu olasılık uzak görünse de, şu anda önde gelen kripto para birimi olarak, Bitcoin’in karşılaştığı zorluklarla başa çıkmadaki başarısının veya eksikliğinin önümüzdeki yıllarda diğer kripto para birimlerinin servetini belirleyebileceği konusunda çok az şüphe var.