Osmosis (OSMO) Nedir?

Osmosis (OSMO), AMM (Otomatik Piyasa Yapıcı) ekosisteminin likidite merkezi


Osmosis (OSMO), AMM (Otomatik Piyasa Yapıcı) ekosisteminin likidite merkezi.

Nasıl ki Ethereum’da Uniswap ve Balancer, Binance Smart Chain’de PancakeSwap gibi AMM’ler varsa Cosmos ekosisteminde de Osmosis (OSMO) projesi ön plana çıkıyor.

Bu yazımızda, Cosmos ekosisteminin AMM’si olan Osmosis (OSMO) hakkında bilinmesi gerekenlere yer vereceğiz.

Osmosis (OSMO) nedir?

Osmosis, geliştiricilerin kendi özelleştirilmiş AMM’lerini tasarlamalarına, oluşturmalarına ve dağıtmalarına olanak tanıyan Cosmos SDK kullanılarak oluşturulmuş, çapraz zincir destekli otomatik piyasa yapıcı (AMM) protokolü.

Osmosis, gelecekte diğer blockchain ağlarına yayılmayı amaçlayan ilk adımda Cosmos için tasarlanmış merkezsiz bir borsa.

Osmosis’in merkezsiz borsası. Kaynak: Resmi web sitesi

Osmosis, Cosmos tabanlı ilk AMM DEX’lerinden biri. Osmosis’deki Toplam Kilitli Değer (TVL) 2022 yılında %100’lük bir büyüme yaşadı. Bununla birlikte Cosmos’un da en yüksek piyasa değerine sahip kripto paralar arasında 20. sırada yer aldığını belirtelim. Bu da Osmosis’in (OSMO) gelecekte daha da büyüme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.

Osmosis, farklı ağlardaki rakipleri Uniswap, Balancer ve Curve Finance’ten esinlenerek oluşturuldu. Bu nedenle bu üç AMM’nin de avantajlarını bünyesinde barındırıyor.

Osmosis Teknik veriler ve token ekonomisi

Token Adı: Osmosis
Ticker: OSMO
Blockchain: Cosmos
Token Türü: Fayda ve yönetişim token’i
Toplam arz: 1,000,000,000 OSMO
Dolaşımdaki Arz: 524,917,789 OSMO

*2023 yılı Şubat ayı verilerine göre

Osmosis (OSMO) projesinin teknik verilerinin ardından gelin bir de token ekonomisine bakalım. Aşağıda dairesel grafikte Osmosis (OSMO) projesinin token ekonomisi yer alıyor.

Cosmos (OSMO) token ekonomisi. Kaynak: Coin98

Yukarıdaki dairesel grafikte de görülebileceği üzere OSMO token ekonomisinde en büyük pay %40,5 ile likidite madenciliği ödülleri için ayrılmış durumda. Geliştiriciler için %22,5 ve stake ödülleri için de %22,5’i ayrılmış. OSMO token’lerin %5’i stratejik rezervlerde tutuluyor. Token’lerin %5’lik diğer bir kısmı da airdrop için ayrılmış durumda. Son olarak kalan %4,5’lik kısım da Osmosis projesinin topluluk havuzunda yer alıyor.

OSMO coin yorumu

Osmo token (OMSO), token sahiplerinin Osmosis protokolünün stratejik yönüne ve gelecekteki değişikliklerine karar vermesine olanak tanıyan bir yönetişim token’i. OSMO genellikle stake etme ve yönetişim amaçlarıyla kullanılıyor.

Osmosis’in global Twitter hesabının 151.000, Türkçe Twitter hesabının ise 447 takipçisi bulunuyor.

OSMO coin yorumlarına OSMO coin ekşi başlığından ve Investing’deki OSMO coin sayfasından ulaşabilirsiniz.

OSMO kurucuları

Sunny Aggarwa (Kurucu Ortak): Aggarwal 2017 yılında Tendermint’te Araştırma Bilimcisi olarak çalıştı. 2018 yılında, merkezsiz internet için protokollere ve ağlara katılmaya odaklanan blockchain altyapı şirketi Sikka’yı kurdu. Sikka şu anda Cosmos Hub, Kava ve Akash ağlarında Top 5 doğrulayıcı olarak faaliyet gösteriyor.

Josh Lee (Kurucu Ortak): Lee, 2019 yılında Aggarwal’ın Tendermint’ten iş arkadaşıydı. Daha sonra Keplr cüzdanını geliştiren Chainapsis şirketini kurdu. Keplr, Cosmos ve diğer kripto para birimleri için saklama hizmeti sağlayan bir cüzdan.

OSMO coin kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Osmosis Coin 30,78 ‘den işlem görüyor. OSMO fiyatı son 24 saat içerisinde -2.53% değişim gösterdi. Osmosis token’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 16,143,787 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 622,431,026 dolar seviyesinde.

Osmosis (OSMO) coin kaç dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Osmosis token $ 0.945158 dolardan işlem görüyor. 2023 yılının Şubat ayı itibariyle OSMO coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 11,25 dolarla kaydetti. Bununla birlikte OSMO token yılın en düşük seviyesini ise 0.678606 dolarla belirledi.

Osmosis (OSMO) coin grafiği

Anlık olarak güncellenen OSMO coin grafiği üzerinden canlı verileri takip edebilirsiniz. İşte Osmosis coin’in son 24 saatte kaydettiği en yüksek ve en düşük fiyat seviyeleri.