Polygon (MATIC) Nedir? Polygon Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Giriş Eski adı Matic Network olan Polygon (POLYGON) Ethereum blockchain’inin ölçeklendirme sorunlarına çözüm olarak geliştiriliyor

zkEVM

Giriş

Eski adı Matic Network olan Polygon (POLYGON) Ethereum blockchain’inin ölçeklendirme sorunlarına çözüm olarak geliştiriliyor. Polygon geliştiricileri Proof-of-Stake yan zincirlerini kullanarak ölçeklendirmeyi sağlamayı hedefliyor. Eğer Ethereum blockchain’i ölçeklendirilirse daha az işlem ücretleri düşebilir, hızlı onaylamalar sağlanabilir ve diğer özelliklerinin kullanımı kolay hale gelebilir.

Polygon başlangıç olarak Binance’in yeni projeleri piyasaya çıkarmak için kullandığını Binance Launchpad aracılığıyla piyasaya çıktı. Polygon diğer ölçeklendirme çözümlerine rakip olabilecek mi? Bu yazımızda bu soruya yanıt ararken Polygon’un özelliklerini inceleyeceğiz.

Polygon’un Başarmak İstedikleri

Ölçeklendirme çözümlerine ek olarak Polygon Network geliştiricileri merkezsiz ağların avantajlarını kaybetmeden kullanılabilirliğini artırmak istiyor. Ayrıca hali hazırdaki merkezsiz uygulama geliştiricilerinin merkezsiz uygulama fonksiyonlarını geliştirmesi ve kullanıcı deneyimini iyileştirmesi için Polygon’un ön ayak olmasını planlıyorlar.

Polygon kurucularına göre merkezsiz uygulamalar çok iyi geliştirilse bile üzerinde çalıştıkları ağlar yetersiz olduğu için tam potansiyellerini karşılayamıyorlar. Ek olarak birçok durumda kullanıcılara yansıyan şeyler oldukça can sıkıcı oluyor ve merkezsiz uygulamalar ortalama bir kullanıcı için kullanılabilir değil.

Ethereum’a kıyasla Polygon işlem ücretleri

Polygon’un potansiyelini ortaya çıkarabilecek ilk blockchain tabi ki birçok merkezsiz uygulaması bulunan Ethereum blockchain’i. Geliştiriciler ilk olarak test yapmak adına test sunucularında Polygon’u deniyor. Şimdilik Etheruem’a odaklanılsa da plasma ağı olduğu için Polygon Network’ün bütün blockchain’ler için ölçeklendirme çözümü olması hedefleniyor.

2019 yılında geliştirici ekip ilk denemesini yaptı ve Ethereum’a bir yan zincir ekledi. Bu zincir üzerine geliştiriciler merkezsiz uygulamaları yerleştirebiliyordu. İlerleyen aylarda 2. bir test yapıldı ve yeni özellikler de devreye sokuldu.

Blockchain’in Temel Sorunlarına Çözümler

Blockchain ne kadar geliştirilirse geliştirilsin, halen çözülemeyen birkaç düğüm mevcut. Bazı durumlarda bir özelliği geliştirmek için diğer özelliklerden vazgeçmek gerekebiliyor. Polygon Network bu sorunları hedefine koyarak buna göre geliştirilmeye başlandı ve avantajlardan verilen tavizi en aza indirgemeyi başardı.

Ölçeklendirme

Polygon’un ölçeklendirme için çözümü oldukça basit ve etkili. Paralel yan zincirler oluşturan Polygon, yan zincirlerin de ana zincirden bağımsız işlem yapmasını sağlayarak ana zincirin yükünü hafifletiyor. Böylece teoride milyonlarca işlemi yapmak mümkün oluyor. Ağın bütünlüğünü sağlamak içinse bazı durak noktaları oluşturuluyor bu durak noktalarında ağ kendi doğruluğunu sağlayarak bir sonraki hedefine ilerliyor.

Blok Boyutları

Bildiğiniz gibi birçok blockchain blokları taşıyabilmesi adına bütün blockchain’in bir kopyasını bulunduran node’ları kullanıyor. Zaman geçtikçe blockchain’in boyutu giderek büyüyor. Sonucunda node sayısı düşüyor ve ağ daha merkezi bir hal almaya başlıyor.

Polygon bu soruna şöyle çözüyor: Polygon sayesinde son durak noktasından itibaren kayıt almak mümkün oluyor. Yani onaylayıcıların bütün ağ bilgisini bilmesine gerek kalmıyor. Ana zincirde kayıtlı olan bütün bilgilerin bütün node’larada bulunması gerekmiyor. Bu sayede mobil cihazlar bile node görevi görebiliyor.

İşlem Hızı

Bitcoin gibi Proof of work konsensüsünü kullanan ağlarda işlem hızları oldukça düşük sayılabilir. Polygon proof of stake’i kullanarak en azından limitleri kaldırıyor ancak diğer proof of stake’lerden farklı olarak merkezsizliği koruyor.

Polygon ağında konsensüs tokenlerini stake edenler tarafından seçilmiş blok üreticileri ile sağlanıyor. Polygon bir tabaka daha yaratıp köklerini ana Ethereum ağından alan bir ağaç gibi onaylamaları sağlayabiliyor. Böylece blok onaylama süreleri merkezsizlik kaybedilmeden 2 saniyenin altına düşebiliyor.

Küçük Miktardaki Ödemeler ve İşlem Ücretleri

Ödeme sistemi olarak kullanılan ağlarda küçük miktardaki ödemeler için farklı kanallar açılması büyük sorunlardan bir tanesi ve bu sorun üzerine yoğunlaşan birçok proje bulunuyor. Polygon Network bu soruna Ethereum Sanal Makine’sini kullanarak çözüm buluyor. Bu özümde her küçük ödeme için yeni bir kanal açılmasına ihtiyaç duyulmuyor.

Polygon ağında bütün Ethereum adresleri aynı zamanda Ethereum adresi olarak kabul ediliyor. Yani alıcıların Polygon Network içerisinde olması gerekmiyor. Alıcının sadece Polygon Cüzdanı bulunması yeterli oluyor.

Yüksek işlem ücretlerine gelindiğinde, sınırlı blok boyutları işlem ücretlerinin değişken olmasında bir etken. İşlem ücretleri genellikle işlem havuzunda bekleyen işlem sayına göre artıyor ve yoğun zamanlarda ücretler astronomik rakamlara ulaşabiliyor.

Polygon bu soruna büyük orandaki işlemlerin blok oluşturucu katmanında hesaplanmasıyla çözüm oluyor. Böylece bütün işlemlerin ücreti düşüyor.

Polygon’u kullanan bazı DeFi projeleri

Polygon Geliştirici Ekibi

Polygon Network ekibi sayıca az olsa da nitelikli isimlerden oluşuyor. Ekipte 3 kurucu, 8 mühendis, bir operasyon müdürü ve topluluk yöneticisi bulunuyor. Ayrıca projeye geçtiğimiz yıl finans alanında deneyimli çalışanlar da katıldı.

Jaynti Kanani Polygon kurucularından ve CEO görevini üstleniyor. Kanani yazılım geliştiricisi ve daha önceden Housing.com’da veri bilimcisi olarak çalışmış.

Polygon COO’su Sandeep Nailwal ikinci kurucu. Daha önceden blockchain geliştiricisi olarak tecrübesi bulunuyor ve eski Scopeweaver CEO’su.

Diğer yandan Polygon’in önemli projelerle ortaklığı bulunuyor bunlardan ikisi MakerDao ve Decentraland.

MATIC Token

Polygon 24 Nisan 2019’da Binance Launchpad’de ICO’sunu gerçekleştirdi. Tipik bir ICO yerine Polygon bir çekiliş yaptı ve 16,666 kişiyi kazanan olarak belirledi.

MATIC tokenleri başlangıçtı 10 milyar token olarak belirlendi. ICO’da bunun %19’u 1,9 milyar token satıldı. Sonuç olarak bütün kazananlar 114,068.44 MATIC sahibi oldu. MATIC tokenleri 0.00263’den satışa sunuldu, bu da 300 dolarlık bir yatırım anlamına geliyor.

Bu çekiliş biletleri kullanıcıların BNB bakiyesine göre dağıtıldı ve kullanıcılara 1 gün içerisinde token satın alma hakkı verildi. Ödemeler BNB ile yapıldı.

Fonksiyon olarak MATIC tokenleri sahipleri dilerlerse tokenlerini stake edebiliyorlar ve karşılığında MATIC kazanabiliyorlar.