Son Zamanlarda Gerçekleşmiş En Büyük 3 Büyük Kripto Para Hırsızlığı

Dijital paralar, yani kripto paralar aslında fiziksel olarak mevcut olmayan, elle tutulmayan emtialardır


Dijital paralar, yani kripto paralar aslında fiziksel olarak mevcut olmayan, elle tutulmayan emtialardır. Fiziksel bir varlığı olmayan bir para biriminin çalınması eğer ki yeterli koruma şartları sağlanamadığı taktirde yine aynı şekilde sanal alemde mümkündür.

Günümüzde çok farklı şekilde kripto para hırsızlığı yapılmaktadır. En çok kullanılanından kısaca bahsetmek gerekirse kripto paralar ile alım satıma imkan veren platformlarda, çift taraflı olarak yapılan harcamayı fark edilememesi. Kripto paraların herhangi bir merkezi yapısı bulunmamaktadır. Sonuç olarak kimde ne kadar kripto para olduğunun bilinmemesi, insanları tedirgin etmeye başlamıştı. Bu sebeple kişilerin hangi platformlarda alışveriş yaptığının tespit edilmesi, kimde ne kadar bitcoin var sorusunun cevabının bulunması ihtiyacı doğdu.

Ancak ‘üçüncü parti’ olarak adlandırılan bazı firmalar (kripto borsaları, internet ortamında kripto para saklama siteleri vb.) bu sefer de kullanıcıların elinde bulundurduğu kripto para bilgilerine rahatlıkla ulaşıp, kişisel bilgilere sahip olabiliyorlardı. Soygunlar genellikle bu firmalar üzerinden yapıldı.

Bir başka hırsızlık yöntemi ise kullanıcıların kripto paralarını saklayabildiği ‘wallet’ yani cüzdanlarının soyulması yöntemidir. Sosyal mühendislik,Oltalama saldırıları,Keylogger ve Hijack gibi saldırı teknikleri ile kullanıcıların bilgileri ele geçirilip, cüzdanlar soyulmaktadır.

Son zamanlarda gerçekleşen ve akıllara durgunluk veren en büyük üç kripto para hırsızlığı olaylarını şöyle anlatabiliriz:

 

Coincheck Soygunu

Kripto paraya sahip birçok kullanıcının paralarını muhafaza ettiği ana merkezlerden bir tanesi de “Coincheck” isimli sistemdi. Coincheck, Japonya merkezli bir bitcoin exchange platformuydu.

2017 yılında yapılan bir soygun ile yaklaşık 800 milyon dolar değerinde kripto para çalındı. Bilgisayar korsanları yaptıkları soygun sonucunda 17 milyar Japon Yeni, yani 166 milyon dolar değerinde bitcoin çaldı.

Bu rakamlar, 2017 yılı içerisinde “Coincheck” tarafından kaybedilen kripto paraların tamamı değildir. Ocak ayında ise hackerlar, Japon borsalarına ait kripto ticaretinden 58 milyar dolar değerinde NEM (550 milyon dolar) çaldı. Polis hali hazırda bu olayı araştırmaya devam etmektedir. Net bir sonuç elde edilmemekle birlikte dolandırıcılığın, Coincheck’in temsilcilerine mail gönderilen bir virüsle yapıldığı ön görülüyor.

 

Sergey Medvedev

Dark-Web marketlerinden Infraud’un kurucularından biri olan Rus vatandaşı Sergey Sergeyevich Medvedev, FBI tarafından Bangkok’ta tutuklandı. Tayland Polisi, 30 polis ile Medvedev’in dairesine yapmış olduğu baskınla çeşitli belgeler ve bir dizüstü bilgisayarı ele geçirmeyi başarmıştır. Bangkok polisinin yapmış olduğu açıklamalara göre Medvedev’e ait 100.000’den fazla bitcoin ele geçirilmiştir. Medvedev’in tutuklanma sırasında çalınan bitcoinlerin yaklaşık olarak 900 milyon dolara denk geldiği tespit edilmiştir.

 

BitGrail’in Çaldırdığı Kriptolar

Geçtiğimiz günlerde, 9 Şubat 2018 tarihinde, İtalyan kripto para borsası BitGrail’in 17 milyon NANO (XRB)’yi çaldırdığı bildirildi. Çalınan kripto para miktarının en az 170 milyon Doların üzerinde olduğu söyleniyor.

 

Her türlü güvenlik önlemlerinin alınmasna rağmen gerçek dünyada olduğu gibi sanal da olsa kıymetli paraların sürekli çalınma ihtimali vardır. Hiçbir şekilde kripto paraların yüzde yüz güvenlik altında tutulması mümkün olmamıştır, olmayacaktır. Çelik kapılar ve yüksek güvenlik önlemleri bulunan en kıymetli bankalarda bile hali hazırda soygun söz konusu olabiliyorken, sanal ortamda bu durum daha da mümkündür. Bu sebeple herkes alabildiğince önlemini almalı, kripto paralarını muhafaza edebildiği en iyi şekilde muhafaza etmelidir.