Çin Merkez Bankası Dijital Para DCEP için Son Dakika Gelişmeleri: Huawei Yarışa Katıldı!

Çin’in önde gelen finans medya kuruluşu Caijing tarafından yayınlanan bir rapora göre, Çin Halk Bankası‘nın (PBoC) dijital para birimini DCEP‘in Shenzhen ve Suzhou‘daki testlerinde, Huawei ve ülkenin en büyük ticari bankaları ile birlikte çalışacak


Çin’in önde gelen finans medya kuruluşu Caijing tarafından yayınlanan bir rapora göre, Çin Halk Bankası‘nın (PBoC) dijital para birimini DCEP‘in Shenzhen ve Suzhou‘daki testlerinde, Huawei ve ülkenin en büyük ticari bankaları ile birlikte çalışacak.

Anonim bir kaynağa dayandırdığı haberde Caijing, ülkenin milli dijital para birimi DCEP’nin PBoC için büyük önem taşıdığını söyledi. Pilot projelerini yürütmesi beklenen devlete ait ticari bankalarla kapalı toplantılar yaptı. Şu an itibariyle, pilot proje üzerinde çalışan sadece dört köklü banka var, ancak haberde, PBoC’nin küçük ve orta ölçekli bankaları işe alarak yeni işbirliği modellerini keşfedeceğini belirtti.

Ülkenin üç büyük telekom operatörü (China Mobile, China Telecom ve China Unicom), bankalarla birlikte yeni para birimi için cüzdan uygulamaları geliştirmek amacıyla yarışa dahil oldu.

Huawei İle Anlaşma İmzalanmıştı

Kasım ayının sonunda Çin Halk Bankası Çin Başkan Yardımcısı Fan Yifei, ülkenin dijital para biriminin gelişimini tamamladığını ve pilot plan üzerinde çalışmaya başladıklarını açıklamıştı. O ayın başlarında, PBoC ile Çin telekomünikasyon devi arasında finansal teknoloji araştırması yapmak üzere stratejik bir ortaklık imzalanması amacıyla Yifei Huawei’nin Shenzhen merkezini ziyaret etmişti.

DCEP Nerelerde Kullanılacak

Yifei ayrıca, DCEP’nin “çok karmaşık bir proje” olduğunu ve bu nedenle hızlı bir şekilde gerçekleşmeyeceğini belirtiyor. Çin’in büyük bir nüfusu var ve her bölgenin ekonomik kalkınma açısından farkları bulunuyor. DCEP’in pilot uygulamaya sürüleceği ilk şehirlerden Shenzhen’de PBoC 2020’de DCEP’nin benimsenmesini hızlandırmaya odaklanacak. Pilot testlerde temel uygulama alanları ulaşım, eğitim, sağlık ve ticaret gibi endüstriler olacak.

5 ila 6 yıllık bir çalışmanın ardından önümüzdeki birkaç ay içerisinde kullanıma sunulması beklenilen DCEP’le birlikte kendi kripto para birimini geliştiren ilk ülkenin Çin olması bekleniyor. Ancak, diğer ülkelerin zaten Çin’i sollamak için çalışmalar yürüttüğü biliniyor. Fransa Merkez Bankası Banque de France’ın da 2020’de dijital parasını test etmeye başlaması bekleniyor.