Stellar’ın Kurucu Ortaklarından Jed McCaleb Kimdir?

Jed McCaleb Amerikalı bir bankacı, programcı ve girişimcidir

Jed McCaleb Kimdir

Jed McCaleb Amerikalı bir bankacı, programcı ve girişimcidir. McCaleb Stelların’ın kurucularındandır ve Stellar’ın CTO’su yani baş teknik sorumlusudur. Stellar’ın kurucu ortaklarından biri olmadan önce, McCaleb 2013 yılına kadar Ripple şirketinin teknik geliştirme departmanını kurdu ve şirkete CTO olarak hizmet verdi. McCaleb ayrıca Mt. Gox ve eşler arası eDonkey ve Overnet ağlarının yanı sıra eDonkey2000 uygulamasını kurdu.

2018 yılının Ocak ayında McCaleb 20 milyar dolarlık Ripple malvarlığı ile Forbes tarafından ‘Dünyanın en zengin insanları listesi’nde 40. sırada yer aldı.

Yaşamının İlk Yılları ve Eğitim

Jed McCaleb Arkansas, Fayetteville’de doğdu ve liseyi bitirdikten sonra Berkeley, California Üniversitesi’ne devam etti. Sonrasında ise okulu bırakmaya karar verdi ve New York’a taşındı.

Kariyeri

Erken Kariyeri

2000 yılında McCaleb MetaMachine Inc.’i kurdu ve eDonkey2000 uygulamasını yayınladı. Sam Yagan da bu ekibe 2001 yılında katıldı ve şirketin CEO’su olarak görev yaptı. McCaleb şirketin CTO’su yani baş teknoloji sorumlusu olarak görev yapmış ve eşler arası eDonkey ağının yanı sıra Overnet ağı ve eDonkey2000 uygulamasını geliştirmeye devam etmiştir. En iyi zamanlarında, bu ağ 4 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahip olarak büyük bir başarıya imza attı. Eylül 2006’da şirket, RIAA ile bir anlaşmaya vardı ve şirketin ve üst düzey yöneticilerinin “eDonkey, eDonkey2000, Overnet ve diğer yazılım sürümlerini dağıtmayı derhal bırakacağını” kabul etti ve şirket, RIAA’ya telif hakkı ihlali davalarından kaçınmaya çalıştı.

2007 yılında Jed McCaleb, Magic: The Gathering kartları için bir ticaret sitesi oluşturmak amacıyla Mtgox.com alan adını satın aldı. Orijinal fikrinden yola çıktıktan sonra, McCaleb siteyi 2010 yılının sonlarında bitcoin-dolar işlemlerini işleyebilecek bir Bitcoin borsası olarak yeniden tasarladı. Web sitesi sadece birkaç ay içinde popülerlik kazandı. McCaleb’in şirketi daha sonrasında satıldı ve Mark Karpeles Şubat 2011’de ve 2014 yılındaki çöküşüne kadar şirkette azınlık sahibi olarak kaldı.

2011 yılında McCaleb, Bitcoin’de kullanılan madencilik tekniğinden farklı olan Ripple protokolü olarak bilinen ağ üyeleri arasında işlemlerin fikir birliği ile doğrulandığı dijital bir para birimi geliştirmeye başladı. David Schwartz’ı işe aldı ve baş stratejist olarak Arthur Britto’yu eklemeden önce Jesse Powell’dan bir yatırım aldı. McCaleb, Chris Larsen’i Opencoin olarak bilinen yeni şirketin CEO’su olarak işe aldı. Yatırımlarını güvence ederken Ripple protokol ve para gelişimini sürdürmüştür. McCaleb Temmuz 2013 yılında şirketteki aktif rolünü bırakmıştır.

Neden Ripple’ı Bıraktı?

Quora adlı forumda, Ripple CTO’su David Scwartz’ın açıklamalarına göre herkesin merak ettiği bu durum şu şekilde gelişti:

“Jed, Ripple’ın Yönetim Kurulu’nun uygulamayı reddettiği birden fazla onaylanmayan fikre sahipti. Böylece Jed Stellar’ı bu fikirlere dayanarak başlattı.

Jed, Ripple’ın bir Facebook hediye kampanyası yapmasını istedi. Kurumsal kimliğiyle Ripple bunu yapmazdı. Stellar’ın yaptığı ilk şeylerden biri buydu. Hediye dağıtma fikri genellikle kripto para camiasında bir felaket olarak kabul edilir. Reddedilen fikirlerinin her birinin kötü olduğu açıkça anlaşıldığında Stellar, Ripple’ın bir klonu olmak için döndü.

Jed XRP’sini çabucak boşaltmaya çalıştı ve Ripple birden fazla dava ile onu durdurmaya çalıştı. Ripple’ın reddetmesi sayesinde, Jed’in XRP’sinin muhtemelen 1 milyar dolardan fazla değeri olacak. Gösterilen birçok çabaya rağmen, muhtemelen kendi kendine buralara kadar gelip milyarder olan sayılı kişilerden biri olacak.

 

Şirketler yatırımcı istediğinde, bu yatırımcılar oy haklarına sahip olurlar. Bu yatırımcılardan bazıları da Yönetim Kurulunda yer alır. Ve buralara, iyi kararlar vermenize yardımcı olacak akıllı insanlar getiririlir. Heck, Jed Chris’i CEO olarak getirdi. Jed’in bu konularda başgösteren nahoş tepkisi, şirket hakkında halka kötü şeyler söylemek ve bir rakip başlatmaktı. Açıkça konuşmak gerekirse, şirketin yasadışı veya ciddi bir şekilde ahlaksız bir şey yaptığını düşünmüyorsanız, yatırımcılarınıza ve çalışanlarınıza bu şekilde ihanet etmek mantıksızdır.

Bunun Stellar’ın şimdi ne yaptığı veya başarı olasılıkları hakkında bir yorum olmadığını unutmayın. Jed McCaleb’ın Stellar’ı neden başlattığıyla ilgili. Oradaydım. Ama tarafsız olduğumu iddia edemem. Bu sadece nispeten emin olduğum kısımlar. Daha da kötüsü olduğundan şüphelendiğim şeyler var.”

Daha Sonra Gelişen Kariyeri

2014 yılında kar amacı gütmeyen Joyce Kim ile Stellar Kalkınma Vakfı kurulmuştur. Bu vakıf geliştirmeye açık, sınır ötesi fiat ve dijital para arasındaki parasal işlemlere izin veren, Stellar kaynak protokolünü içermektedir. Vakfın kuruluşu 31 Temmuz 2014’te gerçekleşmiştir ve vakıf kuruluşu esnasında, teknoloji şirketi Stripe’den 3 milyon dolar kredi almıştır.

Mayıs 2017’de McCaleb, Stellar ağında ticari bir girişim binası olan Lightyear.io’yu da başlattı. Lightyear, Stellar’ın başlangıçta gelişmekte olan dünyaya yönelik küresel bir ödeme ve döviz değişimi olmasını kolaylaştırdı. Ekim 2017’de Lightyear, Stellar’ın para birimini kullanarak Güney Pasifik’te blockchain bankacılığını başlatmak için IBM ile ortaklık kurdu. Eylül 2018’de McCaleb, Lightyear ve Chain.com’un birleşmesi için InterStellar adlı yeni birleştirilmiş varlığı yarattı.

New York Times, McCaleb’i 2018’de blockchain devrimine liderlik eden ilk 10 kişiden biri olarak adlandırdı. Bu oldukça kayda değer bir başarı idi.

Hayırseverlik Faaliyetleri

McCaleb, Makine İstihbarat Araştırma Enstitüsü’ne (MIRI) 500.000 ABD Doları değerinde XRP bağışta bulundu ve aynı zamanda halen en büyük bağışçılarından biri olmaya devam ediyor ve bu kurumların danışma kurullarına da katılıyor. Şubat 2018’de McCaleb, kar amaçlı yapay zeka güvenliği grubu OpenAI’ın yeni bir bağışçısı olacağını duyurdu.