Algorand Nedir? ALGO Nedir?

Algorand, tüm katılımcılar için merkeziyetsiz, ölçek ve güvenlik sağlamayı amaçlayan, halka açık bir kripto para birimi blok zinciri ve protokolüdür. Yerel para birimi ALGO‘dur. Algorand, izinsiz bir proof of stake protokolü kullanır

algorand-algo-nedir

Algorand, tüm katılımcılar için merkeziyetsiz, ölçek ve güvenlik sağlamayı amaçlayan, halka açık bir kripto para birimi blok zinciri ve protokolüdür. Yerel para birimi ALGO‘dur. Algorand, izinsiz bir proof of stake protokolü kullanır. ALGO’lara sahip olan tüm kullanıcılar, hisseleriyle (ne kadar ALGO’ya sahip oldukları) orantılı olarak bloklar önererek ve oylayarak fikir birliğine katılmak da dahil olmak üzere protokolün tüm işlevlerine otomatik olarak katılmaya hak kazanır. 

Algorand’ın sunduğu diğer ayırt edici faktörler arasında hızlı işlem işleme, düşük maliyetli ve merkezi olmayan fikir birliği ve çatal olmaması yer alıyor. Algorand hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Öyleyse yazımızı okumaya devam edebilirsiniz?

Algorand (ALGO) Nedir?

Başlangıç Kılavuzu:

Algorand, işlem hızlarını artırarak ve işlemlerin ağında nihai olarak kabul edilmesi için gereken süreyi azaltarak kripto para birimi için olası kullanım durumlarını genişletmeyi amaçlayan bir dizi yeni projeden yalnızca biridir.

Resmi olarak 2019‘da piyasaya çıkan Algorand, yukarıda saydığımız bu nitelikleri kripto para birimlerinin geleneksel olarak tasarlanma şeklinden sapan kararlarla elde etmeyi amaçlıyor.

Bunlardan en önemlisi, Algorand’ın her yeni blokla ekonomisine sunduğu ALGO kripto para birimini cüzdanlarında belirli bir miktarda para birimi tutan herkese dağıtmasıdır.

Algorand ayrıca, kullanıcıların hem yeni hem de mevcut varlıkları temsil edebilen akıllı sözleşmeler (merkezi olmayan uygulamalar oluşturmak için programatik sözleşmeler) ve tokenlar oluşturmasına olanak tanır.

Bu özellikler, çeşitli girişim yatırımcılarını, platformun gelişimini finanse etmek için gerçekleştirilen ALGO’nun erken özel satışlarına çekmede başarılı oldu.

ALGO Yerel Tokenı

(Bir Hollanda müzayedesi , toplam arzın satılabileceği en yüksek fiyatı belirlemek için tüm teklifler alındıktan sonra teklifin fiyatının belirlendiği bir halka arz açık artırma yapısıdır. Bu tür bir müzayedede yatırımcılar, satın almak istedikleri tutara miktar ve fiyat olarak teklif verirler.)

Projenin temel özellikleri:

  • Merkezi olmayan ekonomi: Merkeziyetsizlik kavramı, işletmeler ve tüm mal/hizmet tüketicileri için çok önemlidir. Ekonomi daha dijital, kesintisiz ve şeffaf hale geldikçe, işletmelerin stratejik önemlerini kaybetmemek ve potansiyellerini sürdürmek için merkeziyetsizliği içeren teknolojileri kullanmaları gerekir.
  • Güvenlik ve ölçeklenebilirlik: Protokol, dünya çapında önemi olan finansal sistemlerle karşılaştırılabilir yüksek bir ödeme işleme hızını garanti eder.
  • İşlemin tam olarak tamamlanması: Bu, Algorand’ın yenilikçi bir gelişmesidir. Blok zinciri, işlemlerin anında ve koşulsuz tamamlanmasını sağlar. Diğer blok zincirleri belirsizlikten ve işlemsel bütünlük eksikliğinden muzdariptir, ancak Algorand’ da bu sorun çözülmüştür.
  • Bilimsel araştırma ve etkili iş ortaklarının kullanımı: Algorand, dünyaca ünlü şirketlerde çalışan güvenilir iş liderleriyle işbirliği yapmaktadır.

Algorand’in Neden Bir Değeri Var?

Algorand halka açık yeni bir blok zinciridir. Yani teknolojisi yeni olsa da, gerçek dünya piyasa koşullarında henüz çok fazla test görmemiştir.

Kullanıcılar, Algrorand’ın teknik özelliklerinin yeni tür merkezi olmayan uygulamalar tasarlamak ve başlatmak isteyen geliştiriciler için tercih edilen blok zinciri olacağını düşündüklerinden dolayı ALGO kripto para birimini değerli bulabilirler.

Yatırımcılar ayrıca, bir blockchain operasyonuna katılmanın maliyetini düşüren Proof-of-stake blok zincirlerinin nihayetinde piyasada daha başarılı olacağına inanmaları durumunda Algorand’ı bir kripto para portföyünün uygulanabilir bir parçası olarak görebilirler.

Token Ekonomisi

Protokolün gelişimini denetleyen ve finanse eden, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Algorand Vakfı, ALGO kripto para biriminin yalnızca 10 milyar biriminin oluşturulacağını söylüyor. Vakfın protokolün başlamasından sonraki beş yıl içinde tamamlanmasını beklediği dağıtım takvimi aşağıda bulunabilir:

Genel Token Dağılımı:

3.0 milyar
İlk 5 yıl içinde dolaşıma (başlangıçta açık artırma yoluyla) enjekte edilecek tahmini algolar

1.75 milyar
Tahmini katılım ödülleri (zaman içinde dağıtılır)

2.5 milyar
Relay node runners (zaman içinde dağıtılır)

2.5 milyar
Algorand Foundation & Algorand, Inc.

0.25 milyar
Son kullanıcı bağışları (zaman içinde dağıtılır)

Algorand Vakfı ayrıca, ödemelerin nasıl işlediği ve kullanıcıların blok zincirine katılımları için yeni fonlar almayı bekleyebilecekleri zaman hakkında ek ayrıntılar yayınladı.

Algorand’ı (ALGO) Kim Geliştirdi?

Bilgisayar bilimcisi ve Massachusetts Institute of Technology (MIT) profesörü Silvio Micali tarafından yaratılan Algorand, lansman sırasında zaten seçkin bir kariyere sahip olan köklü bir akademisyen tarafından başlatılmış olması nedeniyle belki de nadir bir projedir.

Örneğin Micali, meslektaşı Shafi Goldwasser ile yaptığı çalışmalardan dolayı bilgisayar bilimi dünyasında önemli bir ödül olan 2012 Turing Ödülü’nün de sahibi olma özelliğini taşımaktadır.

Her yıl bu ödüle layık görülen Bilgisayar Makineleri Derneği’ne göre, Micali, alanın temel yapı taşlarından bazıları hakkındaki temel kavramları resmileştiren çalışma yoluyla kriptografiyi daha “kesin bir bilim” haline getirmeye yardımcı olmakla tanınıyor.

Micali, 2017’de Stony Brook Üniversitesi profesörü Jing Chen ile birlikte Algorand teknik incelemesini yazdı. Bu temel çalışma, projenin resmi web sitesinde bulunan teknik incelemelerde diğer akademisyenler ve kriptograflar tarafından geliştirilmiştir.

Bu çalışma, teknolojiyi ilerletmek için kurulan ve çabaları için ALGO tokenlarının tahsisini alan Singapur merkezli bir şirket olan Algorand Vakfı tarafından finanse edildi.

Algorand (ALGO) Ne için kullanılır?

Algorand blok zincirinin genel sürümü, öncelikle diğer geliştiricilerin kripto para birimi ile beslenen yeni türden uygulamalar oluşturmasını sağlamak için tasarlanmıştır.

Platform, gayrimenkul, telif hakkı, mikrofinans ve daha pek çok alanda kullanılmıştır. Kullanım durumlarının daha ayrıntılı bir özeti Algorand Foundation’ın resmi web sitesinde bulunabilir.

Algorand için kod açık kaynaklıdır ve klonlanabilir, kopyalanabilir, özel veya izinli blok zincirlerinde başka şekilde kullanılabilir.

ALGO Cüzdanları

ALGO’yu Nereden Satın Alabilirim?