Terra (LUNA) Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Temel Rehber

GİRİŞ Terra, öncelikli amacı, kullanıcıları ticaretten ziyade fayda odaklı olmak üzere, blockchain teknolojisini küresel ölçekte kitlelere getirerek e-ticaret dünyasında ekstra gizli ücretler ödemekten kurtarmak olan dijital bir para birimidir. Terra, piyasadaki iniş çıkışları karşılamak için Terra’nın...

terra-luna-coin-nedir-temel-rehber-coin-bilgi

GİRİŞ

Terra, öncelikli amacı, kullanıcıları ticaretten ziyade fayda odaklı olmak üzere, blockchain teknolojisini küresel ölçekte kitlelere getirerek e-ticaret dünyasında ekstra gizli ücretler ödemekten kurtarmak olan dijital bir para birimidir. Terra, piyasadaki iniş çıkışları karşılamak için Terra’nın mevcut döviz kuruna dayalı olarak kripto paraları basarak veya yakarak kendi kendini düzenleyen bir algoritma kullanan bir stabilcoin’dir.

Terra (LUNA) Nedir?

Terra’nın birincil hedefi, küresel ölçekte blockchain teknolojisinin benimsenmesini artırarak kullanıcıları e-ticaret dünyasında ekstra gizli ücretler ödemekten korumaktır. Terra, esnek bir para arzı kullanarak fiyat istikrarına ulaşan teminatlandırılmamış bir stabilcoin’dir. Terra büyüme odaklı ve ABD Doları, Çin Yuanı, Euro, Japon Yeni ve diğer fiat para birimlerine bağlı varlıklar ile çeşitli bir kripto ekosistemi oluşturmayı hedefliyor.
Terra’nın doğru fiat döviz kurunu destekleyen algoritmik modeli sayesinde, bu para birimleri topluluğu arasındaki dönüşümler basittir. Terra ödeme ağı, döviz bozdurma işlemlerini kontrol etmeye yardımcı olan kendi tokenı tarafından desteklenir. Sistem, piyasadaki iniş ve çıkışları ayarlamak için Terra’nın mevcut döviz kuruna dayalı olarak kripto paraları basarak veya yakarak düzenler.

Toplam denge arzı görevi gören 1 milyar LUNA token var. Tokenların yayın programı halka açık değildir.

LUNA tokenları, protokolde verilen sabit coinlerin teminatı olarak hareket eder. LUNA tokenleri, stabilcoin talebine göre algoritmik olarak yakılır ve yayınlanır. Mekanizma, stabilcoinlere sabit değerlerini korumaları için baskı yapar. Ayrıca, stabilcoin  çıkarma ve yakma süreciyle ilgili ücretler de vardır. Bu ücretlerin bir kısmı LUNA sahiplerine dağıtılacaktır

Terra (LUNA Token) Analizi ve İş Modeli

Terra, toplanan gelir bakımından en büyük 3. blok zinciridir, 2 milyondan fazla kullanıcının gerçek dünyada kullanımına sahiptir ve yatırılan sermayeye göre potansiyel olarak 10 kat verim sağlayabilir.

Terra, e-ticarette ödemeler için ulusal para birimlerine sabitlenmiş bir stabilcoin setidir. Terra’yı kabul eden işyerlerine 6 saniyede ödeme yapılır ve mevcut 7 günlük takas süresine göre %0,6 ücret ve %2,8 kredi kartı ücreti ödenir. 2020 Kasım ayında Terra 330 milyon dolarlık ödeme hacmi gerçekleştirdi ve bu da yaklaşık 3,3 milyon dolar gelirle sonuçlandı. Terra, BTC ve ETH’den sonra en çok gelir getiren üçüncü blok zinciridir.

Şu anda, işlem ücretlerinin çoğu, popüler bir Güney Kore e-ticaret ödeme uygulaması olan CHAI’nin 2 milyondan fazla kullanıcısı tarafından tahsil edilmektedir. CHAI aracılığıyla ne kadar fazla e-ticaret satın alımı yapılırsa, stake’lerle o kadar fazla gelir paylaşılacaktır.

E-ticaret ödeme uygulaması CHAI, aylık 2,4 milyondan fazla işlem ve 2 milyondan fazla kullanıcı ile Terra ekosisteminde en çok çekişe sahiptir. CHAI’nin haftalık yaklaşık 300 bin aktif kullanıcısı ve haftada 15 bin yeni kullanıcısı var. Şirket, Japonya ve Tayvan’a genişleme çabası içindeyken kullanıcı sayısının artmaya devam edeceğini umuluyor.

LUNA Token, temettü getiren hisse olarak hareket eder, çünkü token sahipleri işlem ücretlerinin %100’ünü alır. Şu anda, LUNA sahiplerinin yaklaşık % 28,9’u tokenı paylaşıyor ve yıllık verimin % 10,37’sini alıyor .

Terra Takımı Kimlerden Oluşuyor?

Do Kwon (CEO)
· Anify’ın kurucusu ve eski CEO’su.
· Stanford Üniversitesi Mezunu

Daniel Shin (Terra COO’su, CHAI CEO’su)
· 9 yıldır seri girişimci
· 3,5 milyar dolar gelirle TMON e-ticaret işi kurdu.
· McKinsey ve JPMorgan Chase’de geçmiş deneyim

Ekibin hem blok zinciri hem de e-ticaret sektörü deneyimi var. Terra ayrıca McKinsey ve Uber gibi üst düzey çalışanlardan ve Wharton, Princeton ve LSE gibi birinci kademe üniversitelerden yetenekleri çekmeyi başarıyor.

Terra Yatırımcıları

terra-analysis-14

Terra, 2018 yılında yukarıda belirtilen yatırımcılardan tohum finansmanı turunda 32 milyon dolar topladı.
Cryptorank’a göre, Terra ayrıca 0,8 $ / LUNA token fiyatına 62 milyon dolarlık bir ICO’ya sahipti.

Terra’yı Benzersiz Yapan Nedir?

Terra, kripto para birimlerinin sınırsız faydalarını fiat para birimlerinin günlük fiyat istikrarı ile birleştirdiğini belirterek, fiat-sabit sabit paralar kullanarak kendisini ayırmaya çalışıyor. Stabilcoin arzını talebine göre otomatik olarak ayarlayan bir algoritma aracılığıyla bire bir sabit tutar. Bunu, LUNA sahiplerini, LUNA ve stablecoin’leri ihtiyaca göre, stabilcoin arzını talebi karşılayacak şekilde genişletmek veya daraltmak için karlı döviz kurlarında takas etmeye teşvik ederek yapar. Terra, özellikle Asya-Pasifik bölgesinde ödeme platformlarıyla bir dizi ortaklık kurmuştur.

Temmuz 2019’da Terra, e-ticaret platformlarında uygulama kullanılarak yapılan satın alımların Terra blockchain ağı üzerinden işlendiği Güney Kore merkezli bir mobil ödeme uygulaması olan Chai ile bir ortaklık duyurdu. Her işlem, satıcıdan (ortalama olarak) % 2-3 oranında bir ücrete tabidir. Ayrıca Terra, Terra’nın benimsenmesini savunan bir grup işletme ve platform olan Terra Alliance tarafından desteklenmektedir. Şubat 2019’da şirket, 45 milyon kullanıcı tabanını ve 25 milyar dolar brüt ticari değeri temsil eden 10 farklı ülkeden e-ticaret platformlarının ittifaka üye olduğunu duyurdu.

Terra Coin Verileri

Terra coin grafikleri incelendiğinde volatil bir yapıya sahip olduğu görülüyor. Dolayısıyla yatırımcılar riskli de olsa zaman zaman getirdiği kazançlar dolayısıyla ile Luna Coin’i tercih ediyor gibi görünüyor.

Bunların yanında özellikle Luna coin Binance listelenmesinin ardından gözle görülür bir artış ivmesine girdi ve yazının yayına hazırlandığı an itibariyle de 24 saat içinde yaklaşık olarak %13’lük artış gösterdiği ifade edilebilir. Dolayısıyla yatırımcıların Terra coin’e ilgisinin olduğu ifade edilebilir.

Luna coin satın almak isteyenler için bazı verileri paylaşmakta fayda var.

CoinMarketCap verilerine göre, 2,985,368,905 USD ile piyasa hacmi bakımından 29. sırada yer alan Terra coin, yazının yayına hazırlandığı sırada 6.94 dolardan işlem görüyor. Bunun yanında dolaşımda 427,880,636 LUNA bulunurken toplam arzın 937,414,698 LUNA olduğu görülüyor.