Mehmet Şimşek Kripto Para Açıklaması

Başbakan Yardımcısı olan Mehmet Şimşek yaptığı açıklamasında kripto paralarla işlemlerini yapan kişilerin olumsuzluklarla karşılaşma ihtimali olduğu konusunda uyardıklarını belirtti


Başbakan Yardımcısı olan Mehmet Şimşek yaptığı açıklamasında kripto paralarla işlemlerini yapan kişilerin olumsuzluklarla karşılaşma ihtimali olduğu konusunda uyardıklarını belirtti.

CHP Niğde Milletvekili olan Ömer Fethi Güner’in, sanal para birimi Bitcoin hakkındaki soru önergesine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek cevap verdi. Şimşek, Bitcoin’in Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu tarafından elektronik para olarak kabul edilmediğini belirtirken kripto para kullanarak işlem yapan kişilerin de çeşitli olumsuzluklarla karşılaşabileceği hakkında uyardıklarını belirtti.

Risk ve Getiri 

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bitcoin gibi teknolojilerin ne olarak sınıflandırılacağı hakkında küresel çapta bir uzlaşmaya varılamadığını belirtirken Rusya, İngiltere, ABD, Çin ve Kanada gibi ülkelerde bu teknolojiye yönelik bazı düzenlemelerin getirildiğini, yapılan bu düzenlemelerle beraber bahse konu olan teknolojilerin sanal emtia, emtia, parasal hizmet, özel para, sanal varlık ve hesap birimi gibi farklı başlıkların altında sınıflandırıldığını belirtmiştir. Şimşek aynı zamanda diğer ülkelerde yer alan bu gelişmelerin devletimiz tarafından da takip edildiğini ve bahse konu olan teknolojilerin olası risklerinin ve getirilerinin ülkemiz tarafından çalışmalarının yapıldığını açıladı.

Şimşek, SPK tarafından bu teknolojiler hakkında bir düzenlemenin veya tanımlamanın bulunmamasından ötürü kripto paralara yönelik olarak türev ve spot işlemler yapılmaması hakkında bildirimlerin de yapıldığını belirtirken Türkiye Sermaye Piyasalar Birliği’ne üye olanlara genel mektup aracılığıyla konu hakkında bildirimin de yapıldığının altını çizdi.