COTI Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Başlangıç Rehberi

COTI Nedir


COTI Nedir?

Kripto para birimlerinin çevrimiçi ödeme ortamını önemli ölçüde değiştirmesi uzun zamandır bekleniyordu. Bunu başarmak için kripto para birimlerinin kullanıcı dostu, kullanışlı ve yüksek düzeyde ölçeklenebilir olması gerekir. Ucuz kalırken yüksek işlem hacmi sağlamaya çalışmanın getirdiği zorlukların üstesinden gelmek için birkaç blockchain tabanlı teknoloji oluşturuldu, ancak bunlar pek başarılı olamadı. Karşılaşılan bir diğer zorluk, bilinmeyen taraflar arasında sayısız ters ibraz ve işlem iptaline yol açan güven eksikliğidir. Ayrıca tüccarlar davranışlarından ziyade belirli bir sektörle olan ilişkilerine göre genellikle “yüksek riskli” veya “düşük riskli” olarak sınıflandırılır.

Bu yazımızda COTI coin nedir ve özellikleri nelerdir inceleyeceğiz.

COTI Coin

COTI, (Currency Of The Internet) yani İnternetin Para Birimi, güvene dayalı algoritmalardan yararlanarak, zaman içinde birbirine bağlı işlemlerden oluşturulan, yönlendirilmiş bir döngüsel olmayan grafik tabanlı defter biçiminde yenilikçi bir temel katman protokolü kullanarak bu zorlukları çözmeyi planlıyor. Güven, ağ katılımcısının tarihsel davranış verilerinin ve onlar hakkındaki nesnel bilgilerin bir kombinasyonuna dayanmaktadır. COTI benzersiz bir makine öğrenimi algoritması kullanarak güveni hesaplayarak bunu dikkate alır. Güven, işlemleri daha hızlı doğrulamak ve onaylamak için Trustchain Algoritmasında kullanılır. Güven zincirleri, yeni işlemler kendileri ile benzer güven derecelerine sahip önceki iki işleme eklendiğinden büyür. Bu, her kullanıcının yüksek düzeyde güvene sahip olmakla ilişkili faydalar (yani daha hızlı onay süreleri) nedeniyle güven oluşturma davranışında bulunurken yüksek düzeyde güvene sahip olmaya teşvik edildiği yenilikçi bir konsensüse dayalı onay mekanizması ortaya çıkarır.

 

COTI ekibinin kilit isimleri.

COTI Güvenli Mi, Alınır Mı?

COTI, ağ güvenliğini sağlayarak olası saldırıları izlemek, tespit etmek ve bunlara karşı savunmak için mekanizmalar oluşturmuştur. Böyle bir mekanizmanın bir örneği, COTI’nin Çift Harcama Önleme (DSP) node’larıdır. COTI ayrıca, diğer kripto para birimlerinde mümkün olmayan ancak çok gerekli bir özellik olan, işlem gönderirken ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkları ele almak için yeni protokolleri barındırır. Anlaşmazlık çözümü, bir tahkim hizmetinin kullanılmasıyla sağlanır. Bu hizmet, bir anlaşmazlık durumunda adil bir sonuç sağlamak için oyun teorisi ilkelerinden yararlanır ve iki ihtilaflı taraftan hangisinin haklı olduğunu belirlemek için oy kullanır.

COTI’nin vizyonu kullanıcıların internette bilgi alışverişinde bulunduğu kadar özgürce değer alışverişinde bulunmalarını sağlamaktır. Bunu başarmak için, yüksek verim ve çalışması için güvene ihtiyaç duyan herhangi bir endüstri tarafından kullanılabilecek ölçeklenebilir bir bloksuz protokol oluşturan, yönlendirilmiş bir döngüsel olmayan grafik (DAG) dağıtılmış defterine dayalı Trustchain Protokolü geliştiriliyor.

COTI anlaşmazlıkları dolandırıcılığı (ör. çifte harcama) ve hataları çözmek için bir tahkim mekanizmasına ek olarak, muazzam ölçeklenebilirlik gerektiren endüstriler için ihtiyaç duyulan altyapıyı sağlamak için benzersiz bir konuma sahiptir. COTI ayrıca işletmeler, tüccarlar, hükümetler,  ve geliştiriciler için çok sayıda araç sağlayan bir MultiDAG yapısı ve yüksek performanslı akıllı sözleşmeler sunar.

COTI Pay

Visa ve Mastercard gibi geleneksel ödeme sistemleri, kırk yıl önce geliştirilen teknolojiyle çalışan eski sistemleri çalıştırmak için gerekli olan yüksek ücretler, reddedilen ödemeler ve merkezileştirme nedeniyle tüketicilere ve perakendecilere her yıl yüz milyarlarca dolara mal oluyor. Yavaş yerleşimler ve karmaşık çoklu para birimi desteği ile birleştiğinde, bu sistemler küresel büyüme ve gelişme için bir yüktür. Ayrıca sistemin karmaşıklığı nedeniyle yaklaşık iki milyar insan sistemin dışında kalıyor.

Blockchain teknolojisinin başlangıçta bu zorluklara bir çözüm sunduğu düşünülüyordu, ancak teknoloji küresel bir ödeme ağı için gereken devasa ölçeği, hızı ve istikrarı destekleyemediği için henüz başarılı. Aynı zamanda kimlik, güven, istikrar, ölçeklenebilirlik, yüksek işlem maliyetleri ve diğer pek çok konuyla ilgili çözülmemiş birçok zorluğu da barındırıyor ve Blockchain ve kripto para biriminin yaygın olarak benimsenmesi gecikiyor. Dağıtılmış defterler artık yönlendirilmiş grafik (DAG)teknolojisine dayalı defterlerin oluşturulmasıyla gelişmiştir. Blockchain tabanlı ağlarda daha büyük ölçek, ağ kullanılabilirliği üzerinde olumsuz etkilere yol açarken, DAG tabanlı ağlarda daha fazla ağ kullanımı, gelişmiş ağ ölçeklenebilirliğine yol açar.

COTI Pay, tüketicilere ve tüccarlara fiyat istikrarlı bir kripto para olan COTI Dime’ı ve ayrıca küresel olarak merkezi olmayan bir dijital para birimi olan COTI’yi (İnternet Para Birimi) kullanan büyük ölçüde geliştirilmiş bir ödeme deneyimi sağlamak için uyum içinde çalışacak çeşitli teknolojileri barındırır. Bir dizi uygulama ve hizmetle karakterize edilen kapsamlı bir ödeme ekosistemi sunar.

COTI’nin ayrıca bir NFT oyunu da bulunuyor.

COTI Pay’in Özellikleri

Dünya çapında tüketici ödeme işlemleri yıllık 50 trilyon doları aşıyor ve giderek artan bir şekilde elektronik ödeme yöntemleri kullanılarak gerçekleştiriliyor. Ancak ödeme endüstrisindeki yoğun rekabete rağmen, tüketiciler ve tüccarlar yüksek ücretler ve düşük onay oranlarıyla karşı karşıya. Dijital para birimleri zorlayıcı bir alternatif olabilir, yine de mevcut biçimleriyle yaygın ödeme bağlamlarında kullanımları pratik değildir.

COTI Pay Hangi Sorunları Çözüyor?

Günlük ödeme senaryolarında dijital para birimlerinin kullanımı ve benimsenmesi, aşağıda ayrıntıları verilen çeşitli faktörler nedeniyle sınırlandırılmıştır COTI Pay’de bu sorunları çözmek adına yola çıktı:

Ölçeklenebilirlik: Bitcoin ağı büyüdükçe, ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldı. Ağ tıkanıklığı, daha yüksek ücretler ve daha yavaş işlem zamanları. Ağ şu anda ortalama olarak saniyede yaklaşık 20 işlem (TPS) gerçekleştirebilirken, Visa 65.000 gerçekleştirebilir.

Hız ve tutarlılık: Bitcoin ağındaki işlem onay süreleri yalnızca yavaş olmakla kalmaz, aynı zamanda önemli ölçüde dalgalanır. Bir Bitcoin işleminin doğrulanması için altı kez onaylanması gerektiğinden, işlem ortalama 30 dakika ile 16 saat arasında sürebilir.

Değiştirilebilirlik: Bazı Bitcoin işlemlerinin yasa dışı niteliği nedeniyle, gelişmiş geri izleme teknolojileri sayesinde Bitcoin’leri bir yasa dışı faaliyet geçmişine bağlayabilir ve böylece meşru karşı taraflarca kabul edilmesini azaltabilir.

Üçüncü taraf güvenlik açıkları: Bitcoin ağının kendisi hiçbir zaman tehlikeye girmemiş olsa da, bireylerin Bitcoin ile fiat para birimi alışverişinde bulunmalarını sağlayan bir dizi Bitcoin borsası saldırıya uğradı. Bu hack’ler yüz milyonlarca dolar değerinde Bitcoin kaybı yaşandı.

Fiyat dalgalanması: Bitcoin’i kabul eden tüccarlar, ya yüksek derecede dalgalanan döviz kurlarına maruz kalırlar ya da bu dalgalanmalara karşı korunmak için ek maliyetlerle karşı karşıya kalırlar. Ayrıca, mevcut stabilecoin‘ler, gerçek dünyada volatiliteye başvurmadan benimsemeyi azaltan uygun olmayan bir altyapı üzerinde çalışıyor.

Değişmezlik: Güvenlik açısından bir güç olmasına rağmen, Bitcoin işlemlerinin kesinliği ve geri döndürülemezliği, genel ödeme anlamında para biriminin faydasını sınırlar.

Karmaşıklık: Tipik tüketiciler için Bitcoin edinme ve harcama süreçleri çok karmaşıktır ve para biriminin yeni kullanıcıları önemli bir öğrenme eğrisi ile karşı karşıyadır.