Kripto Para Birimi Tron (TRX) Nedir? Nasıl Çalışır?

Bu makale, Tron ağını, işleyişini ve kripto para birimi Tronix’i (TRX) daha yakından tanımanıza olanak sağlayacak

Tron nedir

Bu makale, Tron ağını, işleyişini ve kripto para birimi Tronix’i (TRX) daha yakından tanımanıza olanak sağlayacak. İlerleyen kısımlarda Tron Nedir? Nerede Saklanır? Nasıl Çalışır? Tron’un Ticaret Geçmişi? Tron Ekibinde Kimler Vardır? Tron Aşamaları ve Geleceği Nedir? gibi birçok sorunun cevabını bulabilirsiniz.

TRON Nedir?

Tron, dağıtılmış depolama teknolojisine sahip ücretsiz, küresel bir dijital içerik eğlence sistemi oluşturmayı amaçlayan ve dijital içeriğin kolay ve uygun maliyetli bir şekilde paylaşılmasını sağlayan, blockchain tabanlı merkezi olmayan bir platformdur.
Eylül 2017’de kâr amacı gütmeyen Singapur merkezli bir vakıf olan Tron Vakfı  adlı kuruluş tarafından kuruldu. Proje ekibi, başlangıçta 1 trilyon dolar değerinde olan küresel eğlence endüstrisiyle uğraşmaya çalıştı. Sonrasında tüm dapps pazarıyla mücadele ederek vizyonlarını büyük ölçüde genişlettiler.

İlk tanıtım raporuna göre,
“TRON’un ekip üyeleri; protokolün icat edildiği andan itibaren, küçük gruplar için kâr etme aracı olmaktan ziyade insanlar için bir varlık olduğuna ikna olan Sir Tim Berners-Lee’nin takipçilerinden oluşuyor.”

TRON’un açık, merkezi olmayan platformu ve dağıtılmış depolama teknolojisi, dijital içerik oluşturucularının Apple Store ve Google Play Store gibi aracıları kesmesine olanak tanır. İçerik üreticileri böylece doğrudan tüketicilerden fon elde edebilmektedir.

Şu anda, birçok kullanıcı verisi ve trafik Google, Facebook ve Amazon gibi birkaç şirket tarafından kontrol edilmektedir. TRON, verinin sahipliğini oluşturucunun eline alarak bu kontrolü hafifletmeye çalışır.

Tron’un Amacı Nedir?

TRON’un hedef aldığı sektör eğlence sektörüdür. TRX eğlence sektörüne hedef olma amacını gerçekleştirmek için kullanıcılarına her yönden sınırsız paylaşım yaptırmayı amaçlamıştır. Asıl amaç kişilerin TRON sisteminin alt yapısını kullanarak ürettikleri eğlence içeriklerini sanal ortam üzerinden TRX karşılığında satışa sunması ve bu içeriklerin TRX ödenerek satın alınmasıdır. Burada TRON’un asıl amacı bir uygulama marketi oluşturmak ve Steam, Apple Store ve Google Play gibi oluşumlara rakip olmak. TRON bunu yaparken hem aracıları ortadan kaldırarak maliyetleri azaltıyor hem de kullanıcının fazla para harcamasının önüne geçiyor.

TRON Aracıyı Ortadan Kaldırır

Blockchain ve eşler arası (P2P) ağ teknolojisinin özelliklerini kullanan Tron, aracıyı ortadan kaldırarak içerik oluşturucular ve içerik tüketicileri arasındaki boşluğu kapatmaya çalışır. Sonuç ise, kazan-kazan durumu sunan, içerik üreticisi için doğrudan makbuzlar yoluyla tüketici için genel bir maliyet azalması ve geliştirilmiş tahsilattır.

Gerçek dünya uygulamasıyla bir benzetme yapmak için, isteğe bağlı içerik sunan dijital eğlence hizmeti işleten Netflix’i düşünün. Tek bir kuruluş, verilen hizmetleri merkezi bir şekilde kontrol eder. Yalnızca Netflix platformunda barındırılan içerikleri ya da isteğe bağlı tercih ettiğiniz filmleri izlemek için Netflix’e abone olmanız ve ödeme yapmanız gerekmektedir. Aboneye tahsil edilen ücretten Netflix, filmi platformunda barındırmak için bir kesinti yapar ve kalanını yapımcılara öder. Genellikle bu tarz ödemelerde, büyük pay ve kazanç aracı tarafından alınır. Tabii ki aracı burada Netflix’tir.

Tron, bu iş modelini halka açık bir blockchain ağında çoğaltır ve daha verimli ve uygun maliyetli hale getiren dağıtılmış, merkezi olmayan bir depolama tesisi görevi görür. Yukarıdaki örnekte Netflix gibi aracıları, herkesin blockchain tabanlı ağında dijital eğlence içeriği barındırmasına izin vererek ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Global kitle, içeriğe erişmek için içerik oluşturuculara doğrudan ödeme yapabilir.

Bu süreçte, Tron’un açık, merkezi olmayan platformu ve dağıtılmış depolama teknolojisi de önemli bir konuyu ele almaya çalışıyor -interneti ve içeriğini kontrol eden çok az sayıda güçlü şirketler- onu düz bir oyun alanı haline getiriyor.

Tron’un Gelecek Potansiyeli

Tron, önümüzdeki yıllarda birçok potansiyel kilometre taşını sıralayan iddialı bir girişim olmayı başardı.

Tron’un ilk aşaması, eşler arası dağıtım ve içeriğin depolanması için uygun bir ücretsiz platform olan Exodus olarak adlandırılmaktadır. Exodus, IPFS’ye benzer bir şey üzerine kurulmuş basit dağıtılmış dosya paylaşımı sağlamayı amaçlamaktadır. Exodus şu anda blockchain teknolojisini kullanmıyor, ancak dediğimiz gibi dağıtılmış bir dosya sistemini destekleyen özel bir web tabanlı dosya sistemi protokolü kullanıyor. Bu aşama Aralık 2018’e kadar devam eden bir aşama oldu ve Exodus’u ikinci aşama olan Odyssey takip etti.

İkinci ve Sonraki Aşamalar

Odyssey adı verilen bir sonraki aşamanın Exodus’un ardından Ocak 2019 civarında hayata geçirilmesi planlandı. Blockchain’in gücünden yararlanacak olan Odyssey, Tron’da içerik oluşturulmasını ve barındırılmasını teşvik etmek için parasal teşvikler içerecek.

Odyssey, erişilen içeriğin tıklamalarını ve görünümlerini izlemenin geleneksel yollarını takip etmek yerine, teşvik üreticilerini kullanıcı etkileşimi ve içerikle etkileşime bağlı olacak bir yönteme dayandırmayı planlamaktadır. Bu bir “devrilme” planına bağlanabilir. Bu ifade kullanıcının içeriği ne kadar iyi algıladığına bağlı olarak ödül gibi bir şeyi ifade etmektedir.

Sokak köşesinde performans gösteren bir gitaristi dinlediğinizi düşünün. İlk melodiyi seviyorsunuz ve tüm performansı dinlemek için yaklaşıyorsunuz. Gösteri bittikten sonra, sokak sanatçısına performansından ne kadar hoşlandığınıza bağlı olarak bahşiş verirsiniz  ya da bir sonraki şarkısını duymaya devam etmek için ona daha fazla ödeme yaparsınız. Tron’un teşvik şeması benzer olabilir, burada ilk küçük fragmanlara ücretsiz veya küçük bir ücret karşılığında erişebilir ve ardından önizlemeleri beğendiyseniz tüm ücretli sürümleri seçebilirsiniz. Kullanıcılar nihayetinde TRX’de (µRaiden gibi tek yönlü ödeme kanalları aracılığıyla) işlem yaparlar. Bu, hizmetler için değer alışverişini daha hızlı kolaylaştırır, ancak kullanıcılar başlangıçta TRX’e sahip değilse bir TRX hesabına giriş / çıkış yapmak için bir tür ödeme gerektirir.

Great Voyage (2020 ortası) ve Apollo (2021 ortası) olarak adlandırılan sonraki iki aşamanın, içerik oluşturucuların markalarını oluşturmalarını bekleniyor. Buna ek olarak bireysel ilk para teklifleri (ICO) yayınlama ve hatta kişisel tokenlar yayınlamalarını sağlamaları da bu aşamanın diğer görevlerinden. Tron’un bu sonraki aşamaları Ethereum tarzı blockchain tabanlı uygulama platformlarına benzeyecek.

Tron ayrıca, katılımcıların merkezi olmayan oyun ve tahmine dayalı piyasa platformlarını oluşturabilecekleri ve ayrıca fon toplayabilecekleri Star Trek (2023 ortası) ve Eternity (2025’in sonu) adı verilen iki aşama daha bekliyor. Son aşama Eternity , topluluk büyümesine bağlı olarak para toplama ve para kazanma yeteneğini öngörmektedir. Nihayetinde TRON’un çekirdek teknolojisi büyük ölçüde IPFS ve Ethereum platformunun adaptasyonuna dayanacaktır. TRON’un birleştirmeye çalıştığı şeylerin çoğu farklı projeler tarafından yapılmaktadır.

Tronix (TRX) Para Birimi Nedir?

tronix-nedir

Tron ağı, Tronix (TRX) adı verilen kripto para birimini kullanıyor.

Tronix’i Liqui ve Binance gibi borsalarda ETH veya BTC gibi diğer kripto para birimleriyle değiştirerek satın alabilirsiniz. Şu anda fiat para birimlerini satın almak mümkün değildir. MyEtherWallet gibi Ethereum blok zincirini destekleyen cüzdanlarda saklanabilir.

Tronix, içerik tüketicileri tarafından erişmek istedikleri içeriğin ücretini ödemek için kullanılabilir. Bu paralar daha sonra diğer üreticilerin kripto para birimleriyle değiştirilebileceği veya blockchain hizmetleri için ödeme yapmak için kullanılabilecek içerik üreticilerinin hesaplarına gidecekti.

Şubat 2018’de TRX, piyasa değerine göre en büyük kripto paralar listesinde 15. sırada yer aldı.

Ekonomik Kazanç: TRON 20 Token ve TRON Power (TP) Nedir?

Tron 20 Token, değeri koruyacak ve bireysel içerik sahiplerinin kripto para birimi dalgalarına benzer şekilde platformda özel tokenlar yapmasına izin verecektir. TRON 20 Token’ının platformdaki değişim aracı olan Tronix ile aynı olmadığı belirtilmelidir.

Uzun vadeli yatırım arayan ve hızlı kar elde etmek isteyen yatırımcıları iten şirket ile TRX tokeni TP kazanmak için kilitlenebilecekler. Bunu yapmak kullanıcılara oy hakları ve daha yüksek statü gibi güç hareketleriyle ekosistemde yukarı doğru hareketlilik sağlayacaktır. Jetonlarınız ne kadar uzun süre kilitlenirse TP TRON sizi o kadar çok ödüllendirir.

TRON Takımı Kimlerden Oluşur?

justin_sun

Tron Vakfı Singapur merkezli kâr amacı gütmeyen bir kuruluş. Vakfın belirlediği misyon Tron kripto ağının şeffaflık, adalet ve açıklık ilkelerine dayanarak çalışmasını sağlamak. Vakıf Singapur Şirketler Hukuku ve Muhasebe ve Düzenleme Kurumu’nun denetimi altında bulunuyor. TRX için ICO tarihi 3 Ağustos 2017 ile 24 Ağustos 2017 arasındaydı.

TRON’un CEO’su ve kurucusu Justin Sun’ın “ileride Alibaba’nın kurucusu Jack Ma olacağı” söyleniyor. Sun 27 yaşında son derece etkileyici bir özgeçmişe sahip:

  • Pennsylvania Üniversitesi mezunu
  • Peiwo APP kurucusu (Çin’in Snapchat)
  • Jack Ma tarafından kurulan Hupan Üniversitesi’nden bir katılımcı
  • Ripple Çin eski eski temsilcisi.

Sun’ın yanı sıra, takım diğer önemli ekip arkadaşlarını da barındırıyor. CTO Lucien Chen, Netease, Qihoo 360 ve Tencent gibi birinci kademe internet şirketleriyle geniş deneyime sahip eski bir Alibaba çalışanıdır.

TRON, ekibindeki en iyi Çinli geliştiriciler tarafından zaten iyi bir şekilde destekleniyor, ancak Maorong Lin ve Xiadong Xie gibi kıdemli teknik uzmanlığa sahip üyelerle çalışan tabanını sürekli olarak genişletiyor. İki çalışan, eğlence endüstrisi ve internet ticaretinde yıllarca teknik geliştirme deneyimi getiriyor.

TRON, Hitters Xu (Nebulas’ın kurucusu), Tang Binsen (mobil oyun Clash of Kings’in kurucusu), Xue Manzi (ünlü Çinli melek yatırımcı), Chaoyong Wang (China Equity Group’un kurucusu) gibi Çin iş dünyasının önemli üyeleri tarafından desteklenmektedir.

TRX Madenciliği Yapılır Mı?

Hayır. TRX mayınını çıkaramazsınız. TRX kazımı da Blockchain alt yapısını kullanan diğer coinler gibi aynıdır. Sun, 18 Aralık 2017’de TRON Vakfı’nın 2020 Ocak ayına kadar 34.2 milyar dolar kilitlediğini açıkladı. Spekülatörler genellikle tokenların kilitlenmesinin tokenlarının değerini artıracağına inanıyorlar.

TRX Satış Noktaları Hangi Alanlardır?

TRX ile Liqui & Binance gibi borsalarda ticaret yapabilirsiniz. Yeni kullanıcılar Bitstamp veya Coinbase’den BTC veya ETH paraları satın alabilir ve Binance’deki ilgili cüzdanlarına bırakabilir. Binance, düşük ticaret ücretleri nedeniyle genellikle en iyi ticaret seçeneği olarak kabul edilir.

Kripto Para TRX Nerede Saklanır?

trx-ledger

TRX bir ERC-20 tokenıdır, bu nedenle Ledger Nano S ve Trezor gibi Ethereum blok zincirini destekleyen donanım cüzdanlarında saklayabilirsiniz. Ayrıca MyEtherWallet‘te (MEW) saklayabilirsiniz.

TRON: Sonuç ve Değerlendirme

Bu projenin nasıl geliştiğini görmek ilginç olacak, bu da eğlence endüstrisinde daha odaklı bir kullanım senaryosuna hitap ediyor. Çin iş dünyasında TRON ekibini destekleyen çok sayıda etkili üye var. TRON’un da bu çabaları destekleyecek güçlü bir geliştirme ekibi var.

TRX ve TRON platformu için net ve uzun vadeli bir vizyona sahiptir ve yatırımcılarına sınırsız fon sağlar. Bu durumun proje hakkında iyimser olmamıza sebep olabilir. Ancak, bu hiçbir şekilde bir yatırım tavsiyesi değildir.

Jack Ma liderliğindeki Alibaba grubunun birçok geliştiricisinin 2017’nin sonlarında Tron’un geliştirme ekibine katılmasıyla, Tron ve Alibaba arasındaki bir ortaklığın çalışmalarda olabileceği söylentileri var. Tron’un bu beklentileri karşılamak için nasıl geliştiğini zamanla göreceğiz.

Yatırım yapmayı düşünürken lütfen dikkatli ve araştırmalara açık olun.Daha ayrıntılı bir inceleme için lütfen TRON’un teknik raporlarını inceleyebilirsiz. CEO Justin Sun’ı Twitter’da takip etmek de gelişmeleri sürekli incelemek için bir seçenek olabilir.