Kripto Para Cüzdanınızı Değiştirmeli misiniz?

Kullanıcıların kripto para birimlerini saklamasına ve kullanmasına olanak sağlayan donanım veya yazılımlar kripto para cüzdanı olarak adlandırılıyor


Kullanıcıların kripto para birimlerini saklamasına ve kullanmasına olanak sağlayan donanım veya yazılımlar kripto para cüzdanı olarak adlandırılıyor.

Kripto para birimleri, itibari para birimlerinin aksine cüzdanda olarak değil, blockchain’de saklanıyor. Kripto paraları güvenli bir şekilde saklamanın çeşitli yöntemleri var. Bu yazımızda kripto para cüzdanı nedir, kripto para cüzdanı nasıl çalışır ve cüzdan türlerine yakından bakacağız.

Kripto para cüzdanları bir kullanıcının sahip olduğu dijital varlıkları görüntülemesine ve çeşitli işlemleri gerçekleştirmesine olanak sağlar. Kripto para cüzdanlarını bu anlamda geleneksel finanstaki dijital bankacılık işlemlerine benzetebiliriz.

Kripto Para Cüzdanında Pasif Getiri İmkanı

Gözetimli kripto para cüzdanları kripto para platformlarının kontrolünde olduğundan FTX başta olmak üzere birçok senaryoda kullanıcı fonlarının merkezi platformlar tarafından izin alınmaksızın kullanıldığına şahit olduk. Hatta FTX’in çöküşünde kullanıcı fonlarının izinsiz bir şekilde kullanılması ve büyük zararlar elde edilmesi büyük rol oynadı.

İşte tam da bu noktada yeni nesil kripto para platformu VestUp devreye giriyor. VestUp, yatırımlarını yönetme zahmetine girmeden kar elde etmek isteyen Türk kripto yatırımcıları için birinci sınıf çözümler sunuyor. Türkiye’deki düzenlemelerle tamamen uyumlu olan VestUp platformu, bankacılık entegrasyonu nedeniyle kolay banka transferlerine olanak sağlıyor. Kullanıcılarını korumak için ileri düzey güvenlik sunan VestUp aracılığıyla gönül rahatlığıyla rekabetçi faiz getirisi elde edebilirsiniz.

Geçen yıl Kur Korumalı Faiz Hesabı %0.1 ile %2.25 arasında, Altın %0.8 ve S&P 500 -%16.4 getiri sağlarken VestUp yıllık %10 faiz getirisi sunuyor.

VestUp ayrıca Türkçe ve İngilizce dillerinde 7/24 müşteri desteği sunuyor.

Private Key ve Public Key Kavramları

Kripto para cüzdanları private key ve public key adı verilen iki bileşenden oluşur. Public Key, geleneksel finanstaki IBAN adresine benzetilebilir. Public Key, kullanıcıların cüzdanınıza kripto para gönderebilmesi için paylaşmanız gereken adrestir. Adından da anlaşılacağı üzere Public Key’ler halka açık bir şekilde paylaşılabilir.

Private Key ise geleneksel finanstaki dijital bankacılık şifrenizdir. Private Key, kullanıcıların cüzdanlarına giriş yapabilmeleri adına bir anahtar işlevi görür. Bu nedenle eğer Private Key’inizi başkalarıyla paylaşırsanız cüzdan adresinizi başkalarıyla paylaşmış gibi olursunuz. Private Key, cüzdan sahipliğinin kanıtlanması ve fonların güvenli bir şekilde saklanması konusunda da büyük önem arz ediyor.

Bazı platformlar cüzdanın Private Key’inin kontrolünü kullanıcısına verirken bazıları ise vermiyor. İşte bu noktada gözetimli (custodial) ve gözetimsiz (non-custodial) cüzdanlar devreye giriyor.

Gözetimli ve Gözetimsiz Kripto Para Cüzdanları

Gözetimli ve gözetimsiz cüzdanlar özellikle kripto para piyasasına yeni giriş yapan yatırımcılar ve kullanıcılar için kafa karıştırıcı olabiliyor. Gözetimli cüzdanlara örnek olarak borsa cüzdanları örnek verilebilir. Borsalar, kripto para cüzdanlarının kontrolünü kullanıcılara vermediğinden aslında fonlar tam olarak kullanıcıların kontrolünde sayılmaz. Borsalar, cüzdanların özel anahtarlarını kullanıcıların adına saklar.

Gözetimli CüzdanlarGözetimsiz Cüzdanlar
Private KeyKullanıcı kontrolünde değilKullanıcı kontrolünde
ErişilebilirlikKayıtlı hesaplarHerkes tarafından erişilebilir
İşlem ÜcretleriNispeten yüksekNispeten düşük
GüvenlikNispeten düşükNispeten yüksek
Kullanıcı DesteğiYüksekDüşük
KYCGerekliGereksiz

Gözetimsiz kripto para cüzdanları ise kullanıcıların cüzdan özel anahtarlarına sahip olmalarına olanak sağlar. Bu sayede kullanıcılar kripto paraları üzerinde tam kontrol hakkına sahip olur. Bu noktada gözetimli cüzdanlar her ne kadar riskli gibi görünse de gözetimsiz cüzdanların da beraberinde getirdiği riskler yok değil. Bu nedenle hangi cüzdan size daha uygun olduğunu öğrenmek için Gözetimli ve Gözetimsiz cüzdanların avantajlarına ve dezavantajlarına göz atabilirsiniz.