Bitcoin ve diğer kripto para birimleri bankalara gereksinim duyulmadan kendi paramızı kontrol etme fırsatı vermektedir. Bu durum da borsalarda alışveriş yapmamızı yada kripto paralarımızı kendi çevrimdışı bilgisayarlarımızda saklayabilmemizi sağlar.
Ancak çoğu kişi kripto paralarını web sitelerinde tutmaktadır. Bunun sebebi bitcoin borsalarında işlem yapabilmektir. Hesabında kripto para bulundurduğun taktirde borsa oynayabilecek ve paralarını çoğaltabileceğini düşünürler. Ancak bu her zaman öyle olmayabiliyor. Çünkü genelde kullanıcılar 2FA anahtarları kullanmamakta ve bu da kullanıcının kripto paralarının çalınma riskini arttırmaktadır.
Bugüne dek borsalarının güvence altına alınamaması ve düzgün kontrol edilememesi sebebiyle yaklaşık 850.000 BTC kayboldu.
Ocak 2018’in sonunda Japonya’da yeni bir kripto para hırsızlığı yaşandı. Coincheck, 26 Ocak’ta, yaklaşık 523 milyon NEM kripto paranın çalındığını açıkladı. Coincheck’in yönetimi, NEM kripto paralarını bir cüzdan içinde tuttuklarını belirttiler. Ancak kullanıcılara çalınan paraları geri ödemeye söz verdiler.
Hırsızlık her zaman üçüncü tarafın hatası olamayabiliyor. Hesaplarımızı koruyamazsak, sosyal mühendislik saldırılarıyla karşı karşıya kalabiliriz. Bilgisayar korsanları için sosyal mühendislik saldırılarının yapılması oldukca kolaydır. Çünkü oldukca fazla bilinçsiz kullanıcı bulunmaktadır. Bir kimlik avı sitesi oluşturmak, 10 dolar şeklinde düşük bir maliyete kurulabiliyor ve dolandırıcılar kurmuş oldukları bu siteyle milyon dolarlar kazanabiliyorlar.
Kripto paramı nasıl güvende tutarım?
- Paralarınızı çevrimiçi olmayan (web bağlantısı olmayan) bir bilgisayarda saklayın,
- Google Authenticator’ı yada Authy’yi kullanın,
- Çevrimiçi tüm hesaplarınız için Kimlik Doğrulayıcı ile 2FA’yı kullanın,
- Değişik hesaplar için değişik şifreler ve giriş bilgileri kullanın,
- Toplumsal medyada her insana açık şekilde hangi bilgileri verdiğiniz mevzusunda dikkatli olun.