Kripto Para Terimleri: Coin ve Token

Kripto para birimleri için birçok terminoloji vardır

Blockchain

Kripto para birimleri için birçok terminoloji vardır. Yeni yatırımcılar çeşitli kategoriler arasında ayrım yapmayı zor bulabilirler. Bu rehber yazımızda, kripto coin ile token arasındaki farklara değineceğiz. Bunlara değinmeden önce kripto paralar hakkında ufak bir hatırlatma da yapmış olacağız. Ayrıca, her kategorideki alakalı projelerin bazılarını inceleyerek ve bazı kripto para birimi projelerinin dijital tokenlerden dijital coinlere nasıl geçtiğini anlamaya çalışacağız.

Kısaca “Kripto Paralar” Nedir?

kripto-para

Bir kripto para birimi, kriptografi ile korunan dijital veya sanal bir para birimidir, bu da sahte veya çift harcama yapmayı neredeyse imkansız hale getirir. Birçok kripto para birimi, farklı bir bilgisayar ağı tarafından uygulanan dağıtılmış bir defter olan blockchain teknolojisine dayanan merkezi olmayan ağlardır. Kripto para birimlerinin tanımlayıcı bir özelliği, genellikle herhangi bir merkezi otorite tarafından verilmemeleri, onları teorik olarak devletin müdahalesi veya manipülasyonuna karşı bağışık hale getirmesidir.

Kripto para birimi, altcoinler ve kripto tokenleri genellikle sanal para birimi dünyasında birbirlerinin yerine kullanılır. Bununla birlikte, kripto paralar altcoinler ve kripto tokenleri olmak üzere iki alt küme kategorisine sahiptir.

Bir kripto para birimi, Blockchain’de ödeme yapmak veya almak için kullanılan standart bir para birimidir ve en popüler kripto para birimi Bitcoin’dir.

Altcoinler, Bitcoin’in elde ettiği büyük başarıdan sonra başlatılan çeşitli alternatif kripto para birimleridir. Altcoin terimi, Bitcoin dışındaki alternatif paralar anlamına gelir. Bitcoin’in bazı olumsuz noktalarının üstesinden gelmek için iddialarla birlikte gelişmiş Bitcoin alternatifleri olarak lanse edilmişlerdir. Litecoin, Bitcoin Cash, Namecoin ve Dogecoin, altcoinlerin yaygın örnekleridir. Her biri çeşitli başarı seviyelerine sahip olsa da, hiçbiri Bitcoin’e benzer bir popülerlik kazanmayı başaramadı.

Kripto tokenleri, genellikle bir blok zincirinde bulunan bir ilk para teklifi (ICO) üzerinde oluşturulan belirli bir mantarlanabilir ve ticareti yapılabilir varlığı veya yardımcı programı temsil eder.

Kripto Para Birimleri Hakkında Temel Noktalar

  • Bir kripto para birimi, çok sayıda bilgisayara dağıtılan bir ağa dayalı yeni bir dijital varlık biçimidir. Bu merkezi olmayan yapı, hükümetlerin ve merkezi otoritelerin kontrolü dışında var olmalarını sağlar.
  • “Cryptocurrency” kelimesi, ağı güvence altına almak için kullanılan şifreleme tekniklerinden türetilmiştir.
  • İşlem verilerinin bütünlüğünü sağlamak için organizasyonel yöntemler olan blok zincirler, birçok kripto para biriminin önemli bir bileşenidir.
  • Birçok uzman, blockchain ve ilgili teknolojinin finans ve hukuk da dahil olmak üzere birçok endüstriyi bozacağına inanıyor.
  • Kripto para birimleri, yasadışı faaliyetler için kullanımları, döviz kuru oynaklığı ve bunların altında yatan altyapının zayıflıkları da dahil olmak üzere bir dizi nedenden dolayı eleştirilerle karşı karşıyadır. Bununla birlikte, taşınabilirlik, bölünebilirlik, enflasyona direnç ve şeffaflıklarından ötürü de övgüyle karşılandılar.
  • Kripto para birimleri, Blockchain boyunca işlemleri (ödeme yapma ve alma) kolaylaştırmak için kullanılan dijital para birimleridir.
  • Altcoinler ve kripto tokenleri, farklı işlevlere sahip kripto para birimleridir.
  • Kripto tokenleri, bir varlığı veya belirli bir kullanımı temsil eden ve blok zincirlerinde bulunan bir tür kripto para birimidir.
  • İlk madeni para teklifi (ICO) ile oluşturulan kripto tokenleri genellikle kalabalık satışlar için para toplamak amacıyla kullanılır.

Kripto Coin, Altcoin ve Token Nedir?

Kripto para birimleri, sistemin içindeki defter girişleri ile temsil edilen sanal “tokenlar” cinsinden çevrimiçi güvenli ödemelere izin veren sistemlerdir. “Kripto” genel-özel anahtar çiftleri ve karma işlevleri gibi bu girişleri koruyan çeşitli şifreleme algoritmalarını ve şifreleme tekniklerini ifade eder.

Kripto varlıkları olarak da adlandırılan kripto tokenleri, kendi blok zincirlerinde bulunan ve bir varlık veya yardımcı programı temsil eden özel sanal para tokenleridir. Çoğu zaman, kalabalık satışlar için para toplamak amacıyla kullanılırlar, ancak başka şeylerin yerine de kullanılabilirler.

Başka bir kripto tokenı, belirli bir blok zincirinde 15 Bitcoine eşit olan bir kripto tokenı gibi diğer kripto para birimlerini bile temsil edebilir. Bu tür kripto tokenleri, Blockchain’in çeşitli katılımcıları arasında takas edilebilir ve aktarılabilir.

Özünde, kripto para birimleri ve altcoinler, kendi özel blok zincirlerine sahip olan ve temel olarak dijital ödemeler için bir araç olarak kullanılan belirli sanal paralardır. Öte yandan, kripto tokenleri, merkezi olmayan uygulamaların ve akıllı sözleşmelerin oluşturulması ve yürütülmesi için bir araç görevi gören bir blok zincirinin üstünde çalışır. Bu tokenler işlemleri kolaylaştırmak için kullanılır.

Kripto tokenleri genellikle proje geliştirmeyi finanse etmek için bir kitle fonlaması alıştırması içeren standart ilk para teklifi (ICO) süreci aracılığıyla oluşturulur. Dağıtılır, satılır ve dolaştırılır.

Bu kripto varlıklar genellikle, kullanıcının token oluşturmasına olanak tanıyan Ethereum ağınınki gibi standart şablonlar kullanılarak oluşturulan blok zincirlerinde işlem birimleri olarak işlev görür. Bu tür blok zincirleri, akıllı sözleşmeler veya merkezi olmayan uygulamalar kavramı üzerinde çalışır ve burada programlanabilir. Kendi kendine çalışan kod, blok zincirinde meydana gelen çeşitli işlemleri işlemek ve yönetmek için kullanılır.

Kripto Coin ile Token Karşılaştırması

coin-vs-token

Evet, kripto para birimi için farklı terminolojilerin sayısı hem yeni hem de deneyimli yatırımcılar için bazı zamanlar kafa karıştırıcı olabilir. Bununla birlikte, kripto coinin ve tokenın sınıflandırılmasını anlaşılmasını kolaylaştıran basit bir ayrım vardır.

Coin terimi genellikle kendi ayrı, bağımsız blok zincirine sahip herhangi bir kripto para birimini ifade eder. Token veya dijital tokenlar terimi, mevcut bir blok zincirinin üzerine inşa edilmiş herhangi bir kripto para birimini ifade edebilir.

Daha yeni kripto para yatırımcıları için, bu terimleri basit bir metafor kullanarak düşünmek en iyisi olabilir. Aslında, coin bir binanın temeline veya iskeletine benzer bir kripto para birimini temsil eder. Buna karşılık, tokenlar mevcut bir altyapıya eklenen bir kripto para birimini temsil eder. Tamamen yeni bir blok zinciri oluşturma ve bir coin başlatma sürecinin tipik olarak daha karmaşık ve zaman alıcı olduğu düşünülmektedir.

Büyük Kripto Coin ve Token Projelerine Örnekler

Bitcoin belki de en iyi coin örneğidir. Bitcoin sadece dünyanın ilk kripto para birimini değil, aynı zamanda dünyanın ilk blok zincirini de temsil ediyor. 2009’daki lansmanından bu yana bir dizi yeni blok zincir ortaya çıktı. Bitcoin’in kodu açık kaynaklı yazılım olduğundan, birkaç proje yalnızca birkaç teknik bileşeni değiştirerek tamamen yeni blok zincirler başlattı. Çoğu zaman, yeni projeler ölçeklenebilirlik, blok boyutu veya diğer teknik bileşenlerde iyileştirmeler yapar. Örneğin, Charlie Lee bu yaklaşımla Litecoin’i yarattı.

Bir kripto para biriminin coin ya da token olup olmadığını belirlemek her zaman basit değildir. İlk bakışta, bir projenin adına bakmak, farklılaştırmanın etkili bir yolu gibi görünmektedir. Örneğin, Bitcoin (BTC) ve Litecoin (LTC) isimlerinde coin kelimesine sahiptir ve gerçekten de coindir. Ancak, Binance Coin (BNB), aslında Ethereum tabanlı bir dijital tokendır. Tipik olarak, bir projenin coin ya da token olup olmadığını öğrenmenin en iyi yolu proje web sitesine bakmaktır. Proje ekiplerinin bile bazen bu terimleri birbirlerinin yerine kullandıklarını belirtmek önemlidir.

Kripto Coin vs. Token: Hangisi Oluşturmak Daha İyi?

Hangi tür kripto para biriminin daha iyi oluşturulacağını belirlemek gerçekten her proje ekibine bağlıdır. Elbette, açık kaynak kodunun bulunmasıyla yeni bir blockchain kodlamak daha kolaydır. Bununla birlikte, mevcut diğer blok zincirlerinin teknik sınırlamalarını aşmak için yeni bir blok zinciri tasarlamak çok zaman ve çaba gerektirir.

Mevcut blockchain ağları üzerine kurulan tokenlar, kripto para piyasasında önemli bir rol oynamaktadır. Piyasa değeri sıralamasında kendi yerel blok zincirlerine sahip olmayan çok sayıda proje var. Örneğin, OmiseGo, 0x, Maker ve diğerleri, büyük teknik gelişmeler, sektöre özgü entegrasyonlar ve çok daha fazlasını yapmak için Ethereum’un blok zincirini kullanır.

Nihayetinde, yeni bir coin (ve yeni bir blockchain) oluşturmanın yeni bir token (mevcut bir blockchain kullanarak) karşı en büyük yararı, düzenli teknik iyileştirmeler yapmak için diğer takımlara daha az güvenebilmesidir.

Hard Fork (Sert Çatal) vs. Yeni Bir Blockchain

Gerçek şu ki, tüm proje ekipleri veya açık kaynak toplulukları, tüm konularda anlaşmaya varmış değillerdir. Çoğu zaman, bir blockchain ve ilgili coinin hangi yöne gitmesi gerektiğine dair tartışmalar görürüz. Örneğin, Bitcoin Cash ve Bitcoin Gold, orijinal madeni para olan Bitcoin’in sert çatalları olarak ortaya çıktı. Birçok durumda, bu sert çatallar mevcut blockchain projelerine uygulanabilir alternatifler oluşturur.

Sert çatallar kripto para piyasasına rekabetçi bir unsur eklese de, aynı blok zincirinden kaynaklanan çoklu kripto para birimlerinin uyum içinde olması çok mümkündür. Sert çatallardan kaynaklanan kripto para birimlerinin token değil, coin olduğunu belirtmek önemlidir.

Coin Swaps: Token’dan Coin’e Geçme

Sert çatal ile oluşturulan birçok coin, piyasa değeri bakımından yüksek sıralarda yer alırken, bu projeler kripto para birimlerinin çoğunu temsil etmiyor. 2018’de piyasadaki çoğu kripto para birimi projesi aslında bir coin yerine dijital bir token başlatarak başlıyor. Proje ekiplerinin bunu yapmasının birkaç nedeni vardır.

Birçok blockchain projesi, gelecekte kendi blockchain’lerini oluşturmak amacıyla ICO’ları sırasında tokenlar yayınlıyor. Bir ICO sırasında para toplama işlemi, halihazırda mevcut ve bağımsız bir blockchain’e sahip olmak için yeni bir projeye ihtiyaç duymaz. Proje ekipleri için mevcut bir blockchain yoluyla para toplamak ve tokenları dağıtmak daha kolaydır. Bu durum potansiyel teknik sorunları azaltır ve tüm ICO yatırım sürecini kolaylaştırır.

Genellikle, proje ekipleri halka açık bir kripto para birimi ana ağını yayınlamadan önce kendi blok zincirlerinin test ağlarını başlatır. Bir proje ekibi ana ağını başlatmaya hazır olduğunda, genellikle coin takası yapar. Bu olay token swap olarak da bilinir. Bu etkinlik sırasında, kullanıcılar dijital tokenlarını yeni, bağımsız blok zincirinde kullanılabilecek dijital coinlerle değiştirebilirler. 2018’de EOS, Tron, VeChain Thor ve diğer birkaç proje bu süreci tamamladı.

Yatırımcılar için coin takaslarının manuel veya otomatik olarak yapılabileceğini belirtmek önemlidir. Örneğin Binance gibi birçok borsa, dijital tokenları coinler için otomatik olarak değiştiren bir özelliğe sahiptir. Harici bir cüzdanda para saklayan yatırımcılar için, yeni paralar almadan önce birkaç manuel adım atmak gerekebilir.

Kripto Coin vs. Token: Sonuç

Dijital tokenlar ve coinler, kripto para piyasası için hayati öneme sahiptir. Bu iki kripto para birimi kategorisi arasında gerçekten sadece bir ana fark olsa da, kripto coin ile token arasındaki farkı bilmek, çeşitli proje ekiplerinin hedeflerini ve zorluklarını anlamak için şarttır. Buna karşılık, bu teknik bilgiye sahip olmak potansiyel yatırımcıların hem ICO’ları, hem de mevcut kripto para birimlerini daha iyi değerlendirmelerine yardımcı olabilir.