Bitcoin Dışındaki En Önemli On Kripto Para Birimi

Bitcoin sadece merkezi olmayan bir eşler arası ağ üzerine inşa edilmiş bir kripto para dalgasına dönüşen bir trend belirleyici olmakla kalmadı, aynı zamanda sürekli büyüyen bir takipçiler ile kripto para birimleri için fiili standart haline...

Kripto Para Cüzdanı

Bitcoin sadece merkezi olmayan bir eşler arası ağ üzerine inşa edilmiş bir kripto para dalgasına dönüşen bir trend belirleyici olmakla kalmadı, aynı zamanda sürekli büyüyen bir takipçiler ile kripto para birimleri için fiili standart haline geldi.

Temel Noktalar

  • Bir kripto para birimi, geniş çapta tanımlanmış “token” şeklini alan sanal veya dijital paradır.
  • Bunun ötesinde, on yıl önce bitcoin piyasaya sürüldüğünden bu yana, kripto para birimleri alanı önemli ölçüde genişledi.
  • Bitcoin, piyasa değeri, kullanıcı tabanı ve popülerlik açısından kripto para birimlerine liderlik etmeye devam ediyor.
  • Kurumsal çözümler için daha fazla kullanılan Ethereum ve XRP gibi kripto para birimleri de popüler hale geldi.
  • Bazı altcoinler, Bitcoin’e kıyasla daha üstün veya gelişmiş özellikler için onaylanmaktadır.

Kripto Paralar Nelerdir?

Bitcoin’e alternatif oluşturan bazı kripto para birimlerine daha yakından bakmadan önce, daha geriye giderek kripto para birimi ve altcoin gibi terimlerle ne demek istediğimizi kısaca inceleyelim. Bir kripto para birimi, geniş çapta tanımlanmış, token veya coin şeklini alan sanal veya dijital paradır. Bazı kripto para birimleri kredi kartları veya diğer projelerle fiziksel dünyaya girmiş olsa da, büyük çoğunluğu soyuttur.

Kripto para birimlerindeki “kripto” dijital para birimlerinin oluşturulmasına, işlenmesine ve bunların merkezi olmayan sistemlerde işlemlerine izin veren karmaşık kriptografiyi ifade eder. Sanal para birimlerinin bu önemli “kripto” özelliğinin yanı sıra merkeziyetsizdir. Kripto para birimleri genellikle düzenleme mekanizmaları (“madencilik” adı verilen bir süreç aracılığıyla) ve diğer kontroller tarafından oluşturulan ekipler tarafından kod olarak geliştirilir.

Kripto para birimleri her zaman hükümetin manipülasyonundan ve kontrolünden uzak olacak şekilde tasarlanmıştır. Ancak daha popüler hale geldiklerinden, endüstrinin bu temel yönü ateş altındadır. Bitcoin’den sonra modellenen para birimlerine toplu olarak altcoin denir. Genellikle kendilerini Bitcoin’in değiştirilmiş veya geliştirilmiş versiyonları olarak sunmaya çalışırlar. Bu para birimlerinin bazılarının madenciliği Bitcoin’e kıyasla daha kolay olsa da, daha düşük likidite, kabul ve değer tutma seviyelerinin getirdiği daha büyük risk dahil olmak üzere bazı farklılıklar vardır.

Aşağıda, Bitcoin dışındaki en önemli dijital para birimlerini inceleyeceğiz. Ancak böyle bir listenin tamamen kapsamlı olması imkansızdır. Bunun nedeni, Ocak 2020 itibariyle 2000’den fazla kripto para biriminin mevcut olması ve bu tokenlerin ya da dijital paraların birçoğunun, özel bir destekçi ve yatırımcı topluluğu arasında büyük bir popülerlik kazanmasıdır.

Bunun ötesinde, kripto para birimleri alanı her zaman genişliyor. Kripto topluluğundaki herkesin bildiği gibi, bir sonraki büyük dijital token yarın piyasaya sürülebilir. Bitcoin, kripto para birimleri dünyasında yaygın bir öncü olarak görülmekle birlikte, analistler, BTC dışındaki tokenleri değerlendirmek için birçok yaklaşım benimsemektedir. Örneğin, analistlerin kripto paraların piyasa değeri açısından birbirine göre sıralanmasına büyük önem vermesi yaygındır.

1. Ethereum (ETH)

ethereum-1

Listemizdeki ilk Bitcoin alternatifi olan Ethereum, Akıllı Sözleşmeler ve Merkezi Olmayan Uygulamaların (DApps) herhangi bir kesinti, dolandırıcılık, kontrol veya üçüncü bir tarafın müdahalesi olmadan oluşturulmasına ve çalıştırılmasına olanak tanıyan merkezi olmayan bir yazılım platformudur. Ethereum’daki uygulamalar, platforma özgü şifreleme tokenı, Ether üzerinde çalıştırılır. Ether, Ethereum platformunda hareket etmek için bir araç gibidir ve çoğunlukla Ethereum içinde uygulama geliştirmek ve çalıştırmak isteyen geliştiriciler tarafından veya Ether kullanarak diğer dijital para birimleri satın almak isteyen yatırımcılar tarafından kullanılmaktadır. Hâlihazırda, önemli bir farkla baskın kripto para biriminin gerisinde kalmasına rağmen, Bitcoin’den sonra piyasadaki en büyük ikinci kripto para birimidir. Ocak 2020 itibariyle, Ether’in piyasa değeri yaklaşık olarak Bitcoin’in büyüklüğünün 1/10’u kadardır.

Geliştiricilerine göre, “Ethereum, hemen her şeyi kodlamak, merkeziyetsizleşmek, güvence altına almak ve ticaret yapmak için” kullanılabilir. 2016’da DAO’ya yapılan saldırının ardından Ethereum, Ethereum (ETH) ve Ethereum Classic’e (ETC) bölünerek sert bir çatal yaşadı.

2. Ripple (XRP)

xrp-2

Ripple, anında, kesin ve düşük maliyetli uluslararası ödemeler sunan gerçek zamanlı bir küresel yerleşim ağıdır. 2012 yılında başlatılan Ripple “bankaların sınır ötesi ödemeleri gerçek zamanlı, uçtan uca şeffaflıkla ve daha düşük maliyetlerle çözebilmelerini sağlıyor.” Ripple’ın konsensüs defteri madencilik gerektirmediği için benzersizdir. Gerçekten de, Ripple’ın XRP tokenlerinin tamamı lansmandan önce mayınlandı, yani zaman içinde XRP’nin yaratılması, sadece ağın yönergelerine göre XRP’nin piyasa arzından çıkarılması ve kaldırılması anlamına gelir. Bu şekilde, Ripple kendisini Bitcoin ve diğer birçok altcoinden ayırır. Ripple’ın yapısı madencilik gerektirmediği için bilgi işlem gücü kullanımını azaltır ve ağ gecikmesini en aza indirir.

Ripple şimdiye kadar mevcut iş modeliyle başarıyı yakaladı; sınır ötesi ödemelerde devrim yaratmanın yollarını arayan geleneksel finans kurumları arasında en cazip dijital para birimlerinden biri olmaya devam ediyor. Ayrıca şu anda genel piyasa değeri ile dünyanın üçüncü büyük kripto para birimidir.

3. Litecoin (LTC)

litecoin-3

2011 yılında başlatılan Litecoin, Bitcoin’in ayak izlerini takip eden ilk kripto para birimleri arasındadır ve genellikle “GÜMÜŞ” olarak anılıyor. MIT mezunu ve eski Google mühendisi Charlie Lee tarafından geliştirilmiştir. Litecoin, merkezi bir otorite tarafından kontrol edilmeyen ve CPU’ların yardımıyla çözülebilen bir iş kanıtı olarak “scrypt” kullanan açık kaynaklı bir global ödeme ağına dayanmaktadır.

Litecoin birçok yönden Bitcoin’e benzer olsa da, daha hızlı bir blok oluşturma oranına sahiptir. Bu nedenle daha hızlı bir işlem onay süresi sunar. Geliştiriciler dışında, Litecoin’i kabul eden artan sayıda trader vardır.

4. Tether (USDT)

tether-4

Tether, volatiliteyi azaltmak için piyasa değerlerini bir para birimine veya başka bir dış referans noktasına sabitlemeyi amaçlayan bir grup sabit para, kripto para biriminin ilk ve en popülerlerinden biridir. Çoğu dijital para birimi, hatta Bitcoin gibi büyük para birimleri bile, sık sık dramatik dalgalanma dönemleri yaşadığından, Tether ve diğer stabilcoinler, daha temkinli olmak isteyen kullanıcıları çekmek için fiyat dalgalanmalarını düzeltmeyi amaçlar.

2014 yılında başlatılan Tether, kendisini “fiat para birimlerinin dijital olarak kullanımını kolaylaştırmak için tasarlanmış bir blockchain özellikli platform” olarak tanımlamaktadır.

5. Bitcoin Cash (BCH)

bitcoincash-5

Bitcoin Cash (BCH), altcoinlerin tarihinde önemli bir yere sahiptir, çünkü orijinal Bitcoin’in en erken ve en başarılı sert çatallarından biridir. Kripto para dünyasında, geliştiriciler ve madenciler arasındaki tartışmalar sonucunda bir çatal gerçekleşti ve Bitcoin Cash oluşturuldu. Dijital para birimlerinin merkezi olmayan doğası nedeniyle, genel fikir birliği ile tokenın altında yatan kodta toptan değişiklikler yapılması gerekebiliir; bu işlemin mekanizması belirli kripto para birimine göre değişir.

Farklı gruplar bir anlaşmaya varamadığında, bazen dijital para birimi bölünür ancak orijinal koduna sadık kalır. Yeni oluşturulan kopya para birimi,  kodunda yapılan değişikliklerle önceki tokenın yeni bir sürümü olarak başlar. BCH, bu bölünmelerden birinin sonucu olarak Ağustos 2017’de hayatına başladı. BCH’nin yaratılmasına yol açan tartışma, ölçeklenebilirlik meselesiyle ilgiliydi; Bitcoin ağının blokların boyutu üzerinde bir megabayt (MB) sınırı vardır. BCH, blok boyutunu 1 MB’den 8 MB’a çıkarır, daha büyük blokların daha hızlı işlem sürelerine izin vereceği düşünülmektedir. Ayrıca, blok alanını etkileyen Segregated Witness protokolünün kaldırılması da dahil olmak üzere başka değişiklikler de yapar.

6. Libra (LIBRA)

libra-6

Libra, Facebook tarafından başlatılan ve banka mevduatları ile kısa vadeli devlet tahvillerinin bir karışımıyla desteklenen bir kripto paradır. 2018’in ortalarına doğru, sosyal medya devi Facebook, Inc.’in (FB) kendi kripto para birimini geliştirdiğine dair söylentiler dolaştı. Facebook’un inanılmaz küresel erişimi ve platformunda devasa döviz hacmi potansiyeli göz önüne alındığında, kripto para birimi dünyası uzun zamandır sosyal medya titanının kendi dijital tokenını başlatabileceğini tahmin ediyordu.

Terazi başlatıldığında, kripto para birimi alanı içinde (ve dışında) büyük oranda dikkat çekecektir.

7. Monero (XMR)

monero-coin-7

Monero güvenli, özel ve takip edilemez bir para birimidir. Bu açık kaynaklı kripto para birimi Nisan 2014’te başlatıldı ve kısa süre sonra kriptografi topluluğu ve meraklıları arasında büyük ilgi gördü. Bu kripto para biriminin gelişimi tamamen bağış temelli ve topluluk güdümlüdür. Monero, merkeziyetsiz ve ölçeklenebilirliğe güçlü bir şekilde odaklanarak başlatılmıştır ve “ring signatures” adı verilen özel bir teknik kullanarak tam gizliliği sağlar.

Bu teknik sayesinde, en az bir gerçek katılımcı içeren bir grup kriptografik imza ortaya çıkar. Ancak hepsi geçerli göründüklerinden, gerçek olan izole edilemez. Bununla birlikte, Monero’nun kripto para birimi alanına önemli teknolojik ilerlemeler getirdiğini inkar etmek mümkün değildir.

8. EOS (EOS)

eos-8

Haziran 2018’de piyasaya sürülen EOS, kripto para öncüsü Dan Larimer tarafından oluşturuldu. EOS üzerindeki çalışmalarından önce Larimer, dijital para birimi değişimi Bitshares’in yanı sıra blockchain tabanlı sosyal medya platformu Steemit’i kurdu. Bu listedeki diğer kripto para birimleri gibi, EOS da Ethereum’dan sonra tasarlandığı için, geliştiricilerin merkezi olmayan uygulamalar oluşturabileceği bir platform sunuyor. Yine de EOS’un dikkat çeken birçok özelliği vardır.

Birincisi, ilk dijital para teklifi, bir yıl süren kitle kaynak sağlama çabalarıyla yatırımcı fonlarında 4 milyar dolarlık rekor kırdı, tarihin en uzun ve en kârlı para tekliflerinden biriydi. EOS, rakiplerinin ötesinde ölçeklenebilirlik sunmayı umduğu devredilmiş bir Proof of Stake mekanizması sunar.
IO, bir bilgisayarın işletim sistemine benzer ve dijital para birimi ve EOS paraları için blok zincir ağı olarak görev yapar. EOS, madeni para üretmek için bir madencilik mekanizması bulunmaması nedeniyle de devrim niteliğindedir. Bunun yerine, blok üreticileri blok üretir ve üretim oranlarına göre EOS tokenlarıyla ödüllendirilir. EOS, bu süreci yönetmek için karmaşık bir kurallar sistemi içerir.

9. Bitcoin SV (BSV)

bitcoin-sv-9

“Satoshi Vision” anlamına gelen “SV” ile Bitcoin’in kısaltması olan, Bitcoin SV (BSV), Bitcoin Cash’in sert bir çatalıdır. Bu anlamda BSV, orijinal Bitcoin ağının çatalının bir çataldır. Kasım 2018 için planlanan bir ağ yükseltmesi, BCH topluluğunda madencilik ve gelişmekte olan uluslar arasında uzun süreli bir tartışma ile sonuçlandı. Bu durum ise sert bir çatal ile BSV’nin oluşturulmasına yol açtı. Bitcoin SV geliştiricileri, bu kripto para biriminin Bitcoin geliştiricisi Satoshi Nakamoto’nun orijinal protokolünü geri yüklerken, aynı zamanda yeni gelişmelerin istikrarı artırmasına ve ölçeklenebilirliğe izin vermesine olanak tanıyor. Bitcoin SV geliştiricileri ayrıca güvenlik ve hızlı işlem işleme sürelerine öncelik verir.

10. Binance Coin (BNB)

Binance-Coin-10

Binance Coin (BNB), Binance kripto para birimi borsa platformunun resmi tokenıdır. 2017 yılında kurulan Binance, genel ticaret hacmi açısından küresel olarak türünün en büyük borsası haline geldi. Binance Coin tokeni, Binance kullanıcılarının Binance platformunda düzinelerce farklı kripto para biriminde etkili bir şekilde işlem yapmalarını sağlar. BNB, borsadaki işlem ücretlerini kolaylaştırmak için kullanılır. Ayrıca seyahat ücretleri ve daha fazlası dahil olmak üzere belirli mal ve hizmetler için ödeme yapmak için de kullanılabilir.