Multisig Cüzdan Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Temel Rehber

GİRİŞ Çoklu imza, bir işlemi yetkilendirmek için en az iki anahtar gerektiren bir cüzdan yapılandırmasıdır. Kripto para borsaları tarafından fonların sahte bir çalışan tarafından taşınmamasını sağlamak için yaygın olarak kullanılan multisig, son kullanıcılar için de uygulamalara...

Multisig-Cüzdan-nedir-temel-rehber-coin-bilgi

GİRİŞ

Çoklu imza, bir işlemi yetkilendirmek için en az iki anahtar gerektiren bir cüzdan yapılandırmasıdır. Kripto para borsaları tarafından fonların sahte bir çalışan tarafından taşınmamasını sağlamak için yaygın olarak kullanılan multisig, son kullanıcılar için de uygulamalara sahiptir. Bitcoin cüzdanınızın güvenliğini artırmak istiyorsanız, çoklu imza cevap olabilir.

Mükemmel bitcoin cüzdanı diye bir şey yoktur. Donanım cüzdanları baskı altında açılabilir. Kağıt cüzdanlar yok olabilir. Mobil cüzdanlar kaybolabilir. Ancak, gizli olmayan cüzdanların en iyi unsurlarından bazılarını birleştiren bir çözüm var: Multisig Cüzdan. Bir multisig cüzdan, bir işlemi yetkilendirmek için en az iki anahtar imzası gerektirir. Bu özelliği ile diğer cüzdanlardan ayrılır.

Multisig Cüzdan Nedir?

Çok imzalı cüzdanlar (veya kısaca multisig), bir işlemi imzalamak ve göndermek için iki veya daha fazla özel anahtar gerektiren kripto para cüzdanlarıdır. Depolama yöntemi, cüzdana erişmek için birden fazla kriptografik imza  gerektirir.

doğru şekilde kullanıldığında, multisig, işlemlerin geri döndürülemez olduğu dijital taşıyıcı varlıklarla uğraşmanın tehlikelerini azaltabilir. Aşağıda, mutisig’in nasıl çalıştığını, birisinin onu neden kullanmak isteyebileceğini, nasıl ters gidebileceğini ve daha fazlasını açıklayacağız.

Çok İmzalı Bir Kripto Cüzdanı Nasıl Çalışır?

Açmak için birden fazla anahtar gerektiren bir banka kasası hayal edin. Bu, çok imzalı kripto para birimi cüzdanlarının nasıl çalıştığına dair küçük bir fikirdir. Çok imzalı cüzdanlara genellikle kasa adı verilir. Kasayı açmak için kaç anahtara izin verildiğini ve bunun yanı sıra kilidini açmak için gereken minimum anahtar sayısını seçebilirsiniz.

Multisig Cüzdan şu şekilde çalışır: Justin, Vittie ve Craig’in, işlem göndermek için her birinin bir anahtar ve üç anahtardan ikisinin bulunduğu çoklu imzalı bir kripto cüzdanı kurması gerekir. Ödeme yapmak için, Justin bir işlem yaratır ve anahtarıyla bunu imzalar; daha sonra bu işlemi anahtarıyla imzalayacak olan Vittie’ye gönderir. Buradan, Vittie işlemi sonuçlandırmak için Justin’e geri gönderebilir ya da imzalaması için Craig’e gönderebilir. Bu son adım gerekli değildir, ancak cüzdanın kilidini açmak için üç anahtardan yalnızca ikisine ihtiyaç vardır.

Tipik olarak, donanım cüzdanları (yani Trezor, Coldcard ve Ledger), bir özel anahtarı saklamanın en güvenli yolu olduğundan, çoklu ağ kurulumunu kullanmak için başvurulacak seçenektir. Bu cüzdanlar çoklu ağ kurulumunda birleştirildikten sonra, her bir donanım cüzdanından bağımsız, tamamen yeni bir çoklu imzalı adres oluştururlar.

Çok İmzalı Bir Kripto Cüzdanı Ne Zaman Kullanılır?

En önemlisi, kripto borsaları, komisyoncular / OTC’ler, yatırım fonları ve diğer kripto şirketleri, soğuk depolama fonlarını güvence altına almak için çoklu imzalı depolamayı kullanır. Borsalar, komisyoncular ve benzerleri, riski dağıtmak amacıyla fonları için yönetici anahtarlarını dağıtır. Bilgisayar korsanları rezervlerine erişmek istiyorsa, bunu yapmak için birkaç anahtara ihtiyaçları olacaktır. Benzer şekilde, multisig, firmadaki hiç kimsenin hesaptan tek taraflı olarak para çekememesini sağlar. Bir işlemi gerçekleştirmek için ne kadar çok imzaya ihtiyacınız olursa, karar verme süreci o kadar dağıtılmış olabilir.

Multisig Cüzdanların Riskleri Nelerdir?

Multisig cüzdanlar, kripto para birimleri için ekstra bir koruma katmanı sağlar, ancak tamamen risksiz değildir.

Bitcoin için çoklu imzalı cüzdan yazılımı, Electrum’un ilk günlerinden bu yana uzun bir yol kat etti, ancak teknik olarak daha az bilgili kullanıcılar için hala karmaşık bir süreçten oluşuyor. Akıllı sözleşmelerin kodlanmasını kolaylaştırmak için Bitcoin’in kodlama dilini zenginleştirecek olan yakında çıkacak olan Taproot yükseltmesi, muhtemelen tüketici sınıfı multisig yazılımını geliştirecek.

Her tek imzalı cüzdan, kullanıcıların cüzdanlarını yedeklemelerine ve kurtarmalarına olanak tanıyan ilişkili bir tohum cümlesine sahiptir. Bununla birlikte, bir multisig cüzdan bu yedekleme mekanizmasına sahip değildir; bu, tasarımının bir parçasıdır. Dolayısıyla, bir multisig’deki cüzdanların çoğunu ve bu cüzdanlar için temel ifadeleri kaybederseniz, tüm kasaya erişimi kaybedersiniz. Elbette, aynı şey tek imzalı bir cüzdan için cihazı ve tohum ifadesini kaybetmek için de söylenebilir.

Multisig Cüzdan Kullanmalı Mıyım?

Çoklu imza savunucuları, çoklu imzanın kripto para birimini depolamanın en güvenli ve hataya dayanıklı yolu olduğunu savunuyorlar. Örneğin, bir hırsız cüzdanlarınızdan birini ele geçirse bile, kurulumdaki diğer cüzdanların anahtarları olmadan hesabınıza yine de erişemezler.

Yine de, çoklu imzalı kullanıcı deneyiminin ortalama kullanıcılar için yeterince basitleştirilmediğini savunan başkaları da var. İşte bu nedenle yalnızca ne yaptıklarını gerçekten bilenler bu cüzdanlarla uğraşmalıdır.

Multisig Bir Cüzdanı Nasıl Kurarım?

Tarihsel olarak, çoklu imzalı cüzdanlar geliştiricilerin veya sert Bitcoin’cilerin etki alanı olmuştur çünkü sıfırdan kurmak zordur. Günümüzde, multisig kurulum sürecini kolaylaştıran cüzdan yazılımlarının yanı sıra müşteri desteği ve anahtar yönetimi hizmetleri sağlayan hizmetler de bulunmaktadır. Örneğin, farkında olmayan bir müşteri ether’e bir donanım cüzdanını kaybederse, hizmetin yedek olarak bir anahtarı vardır.

Özellikle Bitcoin saklama için, kilit yönetim hizmetlerine sahip bazı popüler multisig hizmet sağlayıcıları arasında Blockstream, Casa ve Unchained Capital bulunur. Diğer açık kaynaklı, kendin yap multisig yazılımları arasında Caravan, Electrum, Lily, Nunchuk ve Spectre bulunur.