Bitcoin Borsaları Nasıl Çalışır? Coin Borsası Çalışma Mantığı

Bitcoin veya diğer kripto para birimlerine yatırım yapmak veya ticaret yapmak ilk başta göz korkutucu olabilir

Vitalik Buterin kimdir

Bitcoin veya diğer kripto para birimlerine yatırım yapmak veya ticaret yapmak ilk başta göz korkutucu olabilir. Kripto para ticareti yaparken dolandırıcılığa uğrayan ya da para kaybeden insanlar hakkında sık sık haberler görüyorsunuzdur. Ancak bilinçli şekilde yapıldığında kripto para birimine yatırım yapmak günümüzde oldukça kolay.

Bitcoin veya diğer kripto para birimleri ile işlem yaparken ve satın alırken en önemli endişe güvenliktir. İster satın alma ve uzun vadeli tutma niyetinde olun, ister sık ​​sık ticaret yapmak isteyin ya da sadece anonimlik veya mahremiyetle ilgileniyor olun veya kullanım kolaylığını önemseyin, aşağıdaki borsalar sahip olabileceğiniz herhangi bir kullanım durumu için en iyisidir.

Bitcoin veya diğer kripto para birimlerine yatırım yapmanın birkaç yolu vardır. Hangi kripto para borsasını kullanacağınıza karar verdikten sonra, güvenli depolama konusunda da tedbiri elden bırakmamak önemlidir. En iyi Bitcoin cüzdanları makalemizde en iyi depolama yöntemleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

2021’in En İyi Kripto Borsaları

  • Genel olarak En İyi: Coinbase ve Coinbase Pro
  • Yeni Başlayanlar İçin En İyisi: Cash App
  • Altcoinler için En İyisi: Binance
  • En İyi Merkezsiz Borsa: Bisq

Kripto Borsası Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Kullanacağınız kripto para birimi borsasını seçerken dikkate almanız gereken pek çok faktör var. En önemli faktörler arasında güvenlik, komisyonlar ve kullanım kolaylığı bulunuyor. Çoğu borsa, farklı yatırım tarzlarına ve tercihlerine hitap edecek benzersiz özelliklere sahip. İşte en popüler kripto borsalarının bazılarının sunduklarının kısa bir özeti:

Not: Bir itibari para birimi , bir hükümet tarafından desteklenen herhangi bir para birimidir. Ülkelerin yasal para birimleridir. İtibari para birimi örnekleri: ABD Doları, İngiliz Sterlini ve Çin Yuanıdır.

1. Coinbase ve Coinbase Pro

Ücretler : Satın alma işleminin dolar değerine bağlı olarak 0,99 ila 2,99 ABD doları arasında.

Amerika Birleşik Devletleri’nde en çok bilinen ve kullanılan kripto para borsası Coinbase’dir. Coinbase, Bitcoin’in kodunun 2009’da yayınlanmasından çok kısa bir süre sonra 2012’de kuruldu ve tamamen düzenlenmiş ve lisanslı bir kripto para borsasıdır.

Artıları

  • Altcoin çeşitliliği
  • Son derece basit kullanıcı arayüzü
  • Çok yüksek likidite

Eksileri

  • Coinbase Pro kullanılmadığında yüksek ücretler
  • Kullanıcı cüzdan özel anahtarlarını kontrol edemezler
  • Diğer bazı borsalardan daha az altcoin seçeneği

Kripto para birimi sektörü dolandırıcılık odaklı kripto paralar ve şüpheli borsalarla dolu olsa da Coinbase, bu tartışmalardan büyük ölçüde uzaktır. Coinbase, genellikle kafa karıştırıcı ve kıvrımlı bir yol olarak görülen kripto para birimi yatırımı için giriş engelini büyük ölçüde azaltan, kullanımı son derece kolay bir borsa sunar.

coinbase-2

Coinbase ayrıca yatırımcılara yatırımlarını saklamaları için sigortalı saklama cüzdanları sunar. Unutulmamalıdır ki, hesabınız kendi işinizden ödün verirse, bu sigorta geçerli değildir. Ancak içlerindeki kripto paraların özel anahtarları yatırımcıya değil Coinbase’e aittir.

Ayrıca Coinbase, farklı ama daha ucuz bir ücret yapısına ve grafikler ve göstergeler açısından önemli ölçüde daha fazla seçeneğe sahip ücretsiz Coinbase Pro sürümünü de sunuyor. Coinbase Pro, Coinbase borsasını tercih eden kullanıcılar için mükemmel bir sonraki adımdır ve daha gelişmiş kullanıcıların isteyeceği özellikleri ekleyerek genel teklifin tamamlanmasına yardımcı olur.

2. Cash App

Ücretler : Cash App her işlem için bir hizmet ücreti alır. Ayrıca, fiyat oynaklığına göre belirlenen bir ücret alır. Bu ücretler, piyasanın faaliyetine bağlı olarak değişir.

Cash App, Venmo’ya çok benzeyen bir eşler arası para transfer sistemidir. Bu tür bir hizmet, kullanıcıların yiyecekleri bölmesine, bir oda arkadaşına kira ödemesine ve hatta Cash App’i destekleyen bir perakendeciden çevrimiçi alışveriş yapmasına olanak tanır. Cash App temelde bir banka hesabı görevi görebilir ve kullanıcılar kendi Cash App banka kartlarına sahip olabilir. Bu hizmet kendi başına çok kullanışlıdır, ancak Cash App çok daha fazla özelliğe sahiptir.

Artıları

  • Venmo veya Zelle gibi eşler arası para transferi
  • Bitcoin çekebilme yeteneği
  • Son derece basit kullanıcı arayüzü

Eksileri

  • Şu anda yalnızca Bitcoin yatırımına izin veriyor
  • Bağlı bir kredi kartıyla para gönderirken %3 ücret
  • 24 saatte bir 2.000 $ değerinde Bitcoin para çekme limiti

Cash App ayrıca kullanıcılarının, Robinhood’un yaptığı gibi hisse senetlerine, ETF’lere ve kripto para birimine yatırım yapmalarına izin veriyor. Bu borsanın kullandığı mobil öncelikli arayüzün anlaşılması ve kullanılması çok kolaydır, bu da onu ilk kez yatırım yapacak olanlar için ideal kılar.

Cash App, kullanıcının kripto para birimi yatırımlarını kendi cüzdanınıza çekmesine izin vermesi bakımından farklılık gösterir. Bitcoin satın almak isteyen yeni başlayanlar için en iyi seçenek olarak Cash App’i Robinhood yerine seçmemizin ana nedeni budur.

Bir borsadan kripto para çekme yeteneği, kripto para birimi topluluğunda son derece önemlidir. Robinhood ile kripto para birimine yatırım yapabilir ve ticaret yapabilirsiniz, ancak onu dilediğiniz gibi çekip harcayamazsınız. Bu, kripto paraların saklandığı cüzdanın özel anahtarlarını elinizde tutmazsanız, bunların fiilen size ait olmadığı anlamına gelir..

3. Binance

Ücretler : Alıcı taraf için % 0.1 ve satıcı taraf için % 0.1. Bu, ticaretin her iki tarafı için ticaret hacmiyle %0,02’ye düşer. Binance’in yerel kripto para birimi BNB’yi kullanmak, ücretleri %25 oranında azaltır.

Binance borsası, 2017 yılında altcoin paritelerine güçlü bir şekilde odaklanan bir platform. Binance, farklı kripto para birimleri arasında kullanıcılarına 100’den fazla farklı ticaret çifti sunuyor. Binance’de fiat-kripto çiftleri de yer alıyor ancak, ancak çiftlerinin çoğu kripto para birimleri arasında.

Artıları

  • Yaygın olarak kullanılan diğer borsalardan daha düşük ücretler
  • Çok çeşitli kripto para birimleri ve ticaret çiftleri
  • Daha gelişmiş grafikler

Eksileri

  • Daha ileri düzey kullanıcılar için tasarlanmıştır
  • Binance US, uluslararası emsallerinden daha az alım satım çiftine sahiptir, ancak hala 100’den fazla alım satım çiftine sahiptir.

Şu anda Binance, günlük kripto para işlem hacminin önemli bir bölümünü elinde tutuyor. Bu nedenle Binance dünyanın en büyük kripto para borsası olarak gösteriliyor. Borsa şu anda ABD doları ile para yatırmaya izin vermiyor, ancak bir kredi veya banka kartıyla belirli sayıda kripto para birimini doğrudan satın almanıza izin veriyor. Euro dahil 20’den fazla diğer itibari para birimini kullanarak para yatırmaya olanak sağlıyor.

Binance, daha az bilinen altcoin’lere yatırım yapmak veya alım satım yapmak isteyenler için en uygun olanıdır. Örneğin, Coinbase sadece 22 farklı kripto para birimi sunarken, Binance 50’den fazla kripto para birimi sunuyor. Binance, altcoin ticareti yapmak isteyen veya diğer birçok borsadan daha gelişmiş grafik isteyenler için ideal bir borsa.

4. Bisq

Ücretler : Alım satım ücretleri BTC veya BSQ (ağın yerel kripto para birimi) cinsinden ödenir. Ücretler için Bitcoin kullanarak  ödeme yaparken, bir Bitcoin ticareti yapmanın maliyeti üretici tarafında % 0,10 ve alıcı tarafında % 0,70’dir. BSQ platformunda Bitcoin alım satım işlemleri için ödenen komisyon oranı satıcı tarafında %0,05 ve alıcı tarafında %0,35’tir.

Bitcoin’in öncülü, bir hesap birimine açık ve ücretsiz erişim sağlamasıdır. Bir çek veya tasarruf hesabı gibi bankacılık ürünlerine yalnızca, devlet tarafından verilmiş yasal olarak kanıtlanabilir bir kimliğiniz varsa erişilebilir. Bitcoin ile bu gerekli değildir. Uyruğu veya yeri ne olursa olsun ve herhangi bir kimlik bilgisi olmadan erişilebilir.

Artıları

  • Merkezsiz, KYC gerektirmeyen bir borsa
  • Zelle dahil 26 farklı ödeme seçeneği
  • Hem Android hem de iOS için mobil uygulama

Eksileri

  • Ödeme yöntemine bağlı olarak işlem hızı yavaş olabilir
  • Alım satım hacimleri düşük olabilir
  • Aktif ticaret için tasarlanmamıştır

Birçoğu bu erişilebilirliğin suç faaliyeti için olanaklar yarattığını iddia etse de, aynı zamanda daha az gelişmiş bankacılık sistemlerine sahip ülkelerdeki bireylere hemen hesap birimleri veriyor. Dünyada banka hesaplarına veya ticaret araçlarına erişimi olmayan milyonlarca insan var. Çünkü ülkeleri uygun finansal altyapıya sahip olmayabilir veya bireylerin devlet tarafından verilmiş kimlikleri olmayabilir. Bisq gibi merkezi olmayan bir borsa ile birlikte kullanılan Bitcoin, bu durumlarda iyi bir çözüm olabilir.

Bisq, indirilebilir bir yazılım ve eşler arası merkezsiz Bitcoin ve kripto borsası olarak öne çıkıyor. Bisq gözetim altında değildir, yani kullanıcı dışında hiç kimse kullanıcının fonlarına dokunmaz veya onu kontrol etmez. Coinbase, kullanıcının özel anahtarlara sahip olmadığı bir saklama hesabındaki kullanıcının fonlarını kontrol ettiği için Coinbase gibi merkezi borsalardan farklıdır. Bu senaryoda, Coinbase, faaliyet bulunduğunuz yerde gerçekten yasa dışı olsa da olmasa da, hesap hareketlerinizi şüpheli gördüğü takdirde paranıza el koyma hakkını saklı tutar.

Kayıt işlemi veya KYC (Müşterini Tanı) kuralı olmadığı için Bisq’e bilgisayarı veya akıllı telefonu olan herkes anında erişebilir. Bu, mahremiyet arayanlar, baskıcı bir rejim içinde yaşayan muhalifler veya devlet tarafından verilmiş herhangi bir kimliği olmayan herkes için idealdir.

Bisq, USD dahil olmak üzere birkaç farklı fiat para biriminin yanı sıra Bitcoin ve diğer bazı kripto para birimlerinin alım satımını sunar. Merkezi olmayan ve eşler arası özellikleri, düşük işlem hacimleri ve daha yavaş işlemler anlamına gelebilir, ancak bazıları için buna değer.

5. Kraken

Kraken bir kripto para borsasıdır. Kullanıcıların fiat para birimlerinin yanı sıra kripto para birimleri kullanarak ticaret yapmalarına olanak tanır.

Kraken, kullanıcıların şu itibari para birimlerinde işlem yapmasına izin verir :

  • ABD Doları (USD)
  • Japon Yeni (JPY)
  • Kanada Doları (CAD)
  • İngiliz Sterlini (GBP)
  • Euro (EUR)
  • Avustralya Doları (AUD)
  • İsviçre Frangı (CHF)

Bu para birimlerinin her birinde harcanan miktarın toplamına işlem hacmi denir . Kraken, diğer tüm borsalar arasında en büyük Euro işlem hacmine sahiptir.

Borsada 38 farklı kripto para birimi ve daha fazla kullanılabilir çift var. Bir kripto para birimi ne kadar popülerse, o kadar fazla işlem çifti olacaktır.

6. Uniswap

Uniswap, merkezi borsalara göre birçok avantaj sunan bir DEX’tir. Uniswap, şifrenizi doğrudan yazılım cüzdanınızdan değiştirdiğiniz için merkezi borsalardan çok daha güvenli. Platform üzerinden likidite sağlayarak Uniswap kullanarak kripto varlıklarınıza faiz kazanabilirsiniz.

Uniswap hakkında daha fazla bilgi edinmek için hazırladığımız Uniswap rehberine göz atabilirsiniz.

7. Coinmama

Coinmama, hemen hemen her ülkedeki müşterilerin bir kredi veya banka kartıyla Bitcoin, Litecoin, Ethereum ve diğer birçok coin’i satın almasına izin veriyor. Her satın alma işleminde %4,9 -%5,9 ücret alırlar.

Artıları
  • Hemen hemen tüm ülkelerde çalışır.
  • Kredi kartıyla Bitcoin satın almak için en yüksek limitler.
  • Güvenilir

Yerli Kripto Para Borsaları

Btcturk sektördeki geçmişi ve komisyon ücretlerinin nispeten düşüklüğü; Paribu da kullanıcı dostu arayüzü ve portföyünün genişliği ile yatırımcılarını karşılamaktadır. Birçok banka ile anlaşması olan bu borsalar, TL ile 7/24 havale/EFT yapmaya olanak sağlamaktadır.

Türk kripto para yatırımcılarının sıklıkla kullandığı diğer borsalar ise şu şekilde:

  1. Paribu
  2. BtcTurk
  3. Bitexen

1- Paribu

Hızlı ve güvenli bir şekilde Bitcoin (BTC) başta olmak üzere birçok kripto para için alım satım işlemine aracılık eden Paribu, Türkiye’nin en yüksek hacimli borsalarından biridir. 14 Şubat 2017’de kullanıma açılan Paribu, Türk Lirası ile kripto para alış veya satış işlemleri yapılabilen bir kripto para borsasıdır.

paribu-güvenilir-mi-yasal-mi

Kullanıcılar, Paribu üzerinde hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde 7 gün 24 saat kripto para işlemleri yapabiliyor, Türk Lirası çekme ve yatırma işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar.

Paribu, kurulduğu günden bu yana birçok başarıya imza atmıştır. Bunlar:

  • Aralık 2017’de 5.800 BTC’lik hacme ulaşarak CoinMarketCap-World listesinde 16. sıraya yükseldi,
  • 20 Mart 2020’de 9.900 BTC’lik hacme ulaştı,
  • 1 Nisan 2020’de 15 milyon WAVES’lik hacmiyle bu kripto paranın hacim sıralamasında dünyada birinci oldu,
  • 4 Mayıs 2020’de 12 milyon dolarlık HOT hacmiyle bu kripto paranın hacim sıralamasında dünyada birinci oldu,
  • 4 Mayıs 2020’de 1,4 milyon dolarlık CHZ hacmiyle bu kripto paranın hacim sıralamasında dünyada ikinci oldu.

Ayrıca Paribu’nun iOS ya da Android için uygulaması bulunmaktadır. iOS ve Android için Paribu uygulaması üzerinden kolay ve her yerden işlem yapma avantajını elde edebilirsiniz.

2- BtcTurk

BtcTurk, 2013 yılında Kerem Tibuk tarafından kurulmuş, dünyada dördüncü olarak açılan bir Bitcoin ve altcoin alım-satım platformudur. Sadece bir iki dakikada hızlı ve güvenli bir şekilde üye olunabilinen kripto para borsasının komisyon ücretlerinin de nispeten düşük olduğu biliniyor.

BtcTurk Nedir

BtcTurk, sadece Bitcoin (BTC) alım satımı için kullanılmaktadır. Bunun dışında diğer kripto para birimleri için BtcTurk Pro’yu kullanmanız gerekmektedir. BtcTurk Pro’da listelenen kripto varlıklar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • BTC
  • ETH
  • LTC
  • XRP
  • XLM
  • USDT
  • NEO
  • EOS
  • DASH
  • LINK
  • ATOM
  • XTZ

Listelenen bu kripto paraları TRY, ABD Doları ve BTC bazında markette trade (al-sat) yapma imkanını kullanıcılarına sunan BtcTurk Pro, basit ve gelişmiş market seçeneklerini barındırması ile daha profesyoneldir.

3. Bitexen

Bitexen, Türkiye’de kurulu ve İTÜ ARI Teknokent teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyet gösteren Bitexen Teknoloji A.Ş tarafından geliştirilmiş, bir online dijital varlık alım satım platformudur.

Bitexen, bankacılık, parite ve türev yatırım araçları alım satım platformları, ödeme sistemleri, bilgi güvenliği, finansal suistimallerin önlenmesi ve inovasyon konularında yıllarca çalışmış olan Türk mühendisler tarafından geliştirilmiştir. Bitexen, mevcut yerel ve global dijital varlık alım satım platformları analiz edilerek, yenilikçi bir bakış açısıyla, dijital varlık yatırımcısının temel ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap verecek global bir platform oluşturma hedefiyle kuruldu.

Türkiye’nin en geniş ürün yelpazesini kullanıcılarına sunan Bitexen Dijital Varlık Alım Satım Platformu’nda yüzden fazla dijital varlık listelenmektedir. İstanbul Ticaret Odası’na kayıtlı Bitexen Teknoloji A.Ş. 5.000.000 Türk Lirası ödenmiş sermaye ile hizmet vermektedir.

Kripto Para Borsaları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İhtiyaçlarınıza en uygun borsayı seçmek için, borsa türlerini tam olarak anlamak önemlidir. Rehber içeriğimizin bu bölümünde kripto para borsaları hakkında en çok merak edilen sorulara yer vereceğiz.

Merkezileştirilmiş Borsa Nedir?

İlk ve en yaygın borsa türü, merkezi borsalardır. Bu kategoriye giren popüler borsalar Coinbase, Binance, Kraken ve Gemini’dir. Bu borsalar, kripto para birimi ticareti için platformlar sunan özel şirketlerdir. Bu borsalar, Müşterini Tanı (KYC)  prosedürü olarak da bilinen kayıt ve kimlik onaylama işlemini gerektirir .

Yukarıda listelenen borsaların hepsin aktif ticaret, yüksek hacim ve likiditeye sahip. Bununla birlikte, merkezi borsalar Bitcoin’in felsefesiyle uyumlu değil. Merkezi değişim platformları bir saldırı vektörü oluşturan kendi özel sunucularında çalışırlar. Şirketin sunucuları tehlikeye atılırsa, tüm sistem bir süreliğine kapatılabilir. Böyle bir durumda kullanıcıları hakkında daha kötü, hassas veriler açığa çıkabilir.

Daha büyük, daha popüler merkezi borsalar, yeni kullanıcılar için açık ara en kolay rampadır ve sistemleri arızalandığında bir miktar sigorta bile sağlarlar. Bu doğru olsa da, kripto para birimi bu borsalarda satın alındığında, anahtarlara sahip olduğunuz kendi cüzdanınızda değil, onların gözetim altında tuttukları cüzdanlarında saklanır. Sağlanan sigorta yalnızca değişimin hatalı olması durumunda geçerlidir. Örneğin, bilgisayarınız ve Coinbase hesabınız tehlikeye atılırsa, paranız kaybolur ve muhtemelen sigorta talep etme imkanınız olmaz. Bu nedenle merkezi borsalarda, büyük meblağları geri çekmek ve güvenli depolama uygulamak önemlidir.

Merkezi Olmayan Borsa Nedir?

Merkezi olmayan borsalar, Bitcoin ile aynı şekilde çalışır. Merkezi olmayan bir borsanın merkezi bir kontrol noktası yoktur. Bunun yerine, sunucudaki her bilgisayarın dünyaya yayılması ve bu sunucunun bir bölümünü oluşturan her bilgisayarın bir kişi tarafından kontrol edilmesi dışında bir sunucu olarak düşünün. Bu bilgisayarlardan biri kapanırsa, ağın tamamı üzerinde hiçbir etkisi olmaz çünkü ağı çalıştırmaya devam edecek çok sayıda daha başka bilgisayar vardır.

Bu, bir sunucuyu tek bir yerde kontrol eden bir şirketten büyük ölçüde farklıdır. Bu şekilde dağılmış ve merkezi olmayan bir şeye saldırmak, önemli ölçüde daha zordur. Borsanın merkeziyetsiz olması bu tür saldırıları muhtemelen başarısız kılar.

Bu merkezsizlik nedeniyle, sistemi çalıştıran belirli bir kişi veya grup olmadığından, bu tür borsalar herhangi bir düzenleyici kurumun regülasyonlarına tabi olamaz. Katılan kişiler gelir ve gider, bu nedenle bir hükümetin veya düzenleyici kurumun gerçekçi bir şekilde takip edebileceği tek bir kişi veya grup yoktur. Bu, platformda işlem yapanların kimliklerini beyan etmelerine gerek olmadığı ve platformu yasal olsun ya da olmasın istedikleri şekilde kullanmakta özgür oldukları anlamına gelir.