IOTA (MIOTA) Nedir? Kripto Para IOTA Nasıl Çalışır?

Kripto para birimlerindeki piyasa genişliyor ve Bitcoin’e alternatif ürünler çoğalmaya devam ediyor

iota-nedir-gorsel

Kripto para birimlerindeki piyasa genişliyor ve Bitcoin’e alternatif ürünler çoğalmaya devam ediyor. Bunların arasında en çok ilgi görmeye başlayan yeni kripto para birimi ise IOTA. Bu yazımızda IOTA Nedir? Nasıl Çalışır? IOTA Hakkında Eleştiriler Nelerdir? gibi birçok soruya cevap bulabilirsiniz.

IOTA Nedir?

IOTA, Nesnelerin İnterneti (IoT) ekosistemindeki makineler ve cihazlar arasındaki işlemleri kaydetmek ve yürütmek için tasarlanmış dağıtılmış bir defterdir. Defter, ağındaki işlemleri hesaba katmak için mIOTA adlı bir kripto para birimi kullanır. IOTA’nın en önemli yeniliği, işlemleri onaylamak için kullanılan bir düğüm sistemi olan Tangle’dır. IOTA, Tangle’ın kripto para birimlerinde kullanılan tipik blok zincirlerinden daha hızlı ve daha verimli olduğunu iddia ediyor. Defterden sorumlu kar amacı gütmeyen vakıf olan IOTA vakfı, platformun bağlı cihazlar arasında hizmet alanını genişletmek için Bosch ve Volkswagen gibi önde gelen şirketlerle anlaşmalar imzaladı.

IOTA’yı Anlamak

Araştırma firması Gartner’a göre, 2020 yılına kadar İnternet’e 20.4 milyar cihaz bağlı olacak. Bu Nesnelerin İnterneti (IoT) ekosisteminde, her cihaz gün boyunca yapılan işlemlerde birden fazla diğer cihazla veri ve ödeme bilgileri alışverişinde bulunacak.

IOTA, cihazlarda işlem yürütmenin standart modu olmayı hedeflemektedir. Kurucuları bu dağıtılmış defteri  “Nesnelerin İnterneti için birden fazla cihaz arasında birlikte çalışabilirlik sağlayan kamuya açık izinsiz bir omurga” olarak tanımladılar. Basit bir deyişle, bu, bağlı cihazlar arasındaki işlemleri etkinleştireceği ve herkesin bu cihazlara erişebileceği anlamına gelir.

IOTA’nın kurucuları, standart blok zincirlerde geliştirilen kripto paraları rahatsız eden birçok sorunu çözdüğünü iddia ediyor. Bu sorunlar, madenciliğin merkezileştirilmesinden belirli bir gruba, düşük ağ hızlarına, ölçeklenebilirliğe veya diğer ölçümleri etkilemeden bir blockchain tarafından işlenen işlem sayısını artırma sorununa kadar uzanmaktadır.

Bu sorunlara öncelikle Bitcoin’in blok zincirindeki işlemlerin birikmesi neden oluyor. İş birikiminin kendisi, küçük blok boyutlarından madencilerin ödül olarak kripto para kazanmak için çözmesi gereken bulmacaların zorluğuna kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanmaktadır. IOTA bu sorunları, blockchain’in mimarisini, verileri düzenlemenin ve işlemleri onaylamanın yeni bir yolu olan Tangle’a yeniden yapılandırarak çözmektedir.

IOTA Tarihçesi

IOTA, Serguei Popov, David Sønstebø, Dominik Schiener ve daha sonra katılan Sergey Ivancheglo birlikte kuruldu.

Blockchain, çevrimiçi bir Bitcoin forumunda token satışını açıklayan bir yazı ile Ekim 2015’te duyuruldu. Aslında IOTA’nın kökleri “Jinn Projesine” dayanıyor. Bu proje, IoT ekosisteminde kullanılmak üzere üçlü donanım ve başta genel amaçlı işlemciler olmak üzere düşük maliyetli, enerji tasarruflu bir donanım geliştirmeyi amaçladı. Jinn, Eylül 2014’te tokenları için bir satış gerçekleştirdi. Bu satış sırasında 250.000 dolarlık koleksiyonlara karşılık gelen yaklaşık 100.000 token satıldı.

2015 yılında, Jinn Tokenı ‘IOTA’ olarak yeniden adlandırıldı ve başka bir token satışı yapıldı. Bu sefer, tokenlar faydalı tokenlar olarak pazarlandı. Buna ek olarak, daha önceden Jinn almış token sahipleri tokenlarını yeni blok zinciriyle eşdeğer olarak değiştirebilirlerdi. David Sønstebø’ya ifadelerinde; “IOTA, Jinn projesi nedeniyle doğdu… bu yüzden IOTA’dan önce Jinn’i daha yakından tanıtmak mantıklı olacaktır.” cümlelerini kullandı.

IOTA’nın genesis işlemi, mayınlanacak tüm kripto para birimi olan tüm mIOTA’yı içeren bakiyeye sahip bir adrestir. Ancak raporlar, oluşturma işleminin anlık görüntüsünün henüz çevrimiçi bulunamadığını belirtiyor. Bu tokenlar diğer “kurucu” adreslere dağıtıldı. Var olması planlanan toplam mIOTA sayısı 27 katrilyon. IOTA’nın kurucularına göre, mIOTA’ların toplam sayısı bir programlama dili olan Javascript’te izin verilen maksimum tamsayı değeriyle iyi uyuyor. Kripto para piyasalarındaki ilk çıkışından itibaren üç ay içinde mIOTA, yaşanan engellere rağmen Bitcoin’in umutları hakkında 14.5 milyar dolarlık bir zirve değerine ulaştı.

IOTA Foundation Nedir?

iota-ortaklik

IOTA sistemi, IO.TA Foundation kurumu tarafondan izlenir. Bu kurum kar amacı gütmez ve iş birliği yapmak isteyen tüm geliştiricilere ücretsiz lisans sağlar. IO.TA Foundation kurumu, Volkswagen ve Innogy gibi firmalarla otomobiller için şarj ağı, dijital kimlik ve denetim izi imkanı veren CarPass adı verilen IOTA tabanlı bir teknoloji için iş birliği yapmaktadır. Deutsche Telekom, Microsoft, Fujitsu ve Samsung gibi teknoloji devleri ile IOTA teknolojisini kullanan bir veri pazarı açmıştır. IOTA Foundation ayrıca Bosch, Consensys, USbank ve Cisco gibi firmaları da içeren Trusted IOT Alliance’ın kurucu üyesidir

IOTA Hakkında Önemli Çıkarımlar

  • IOTA, IoT ekosistemindeki bağlı cihazlar arasındaki işlemleri gerçekleştirmek için geliştirilmiş bir blok zinciridir. Kripto para birimi mIOTA olarak bilinir.
  • Hayata geçirilme amacı, düşük maliyetli ve genel amaçlı işlemciler tasarlamaktır ve IOTA bir donanım projesidir.
  • Kullanıcılarına, blok zincirini, her yeni işlemin önceki iki işlemi onayladığı bir düğüm sistemi olan Tangle ile değiştirerek Bitcoin ile ilgili önemli ölçeklenebilirlik ve performans sorunlarını çözmeyi vaadediyor.
  • IOTA’nın kendi ölçekleme sorunları vardır ve güvenlik için kullanılan “Curl hash function” saldırılara karşı savunmasızdır. Bu durum da IOTA’nın olumsuz yanlarından biri olarak gösterilebilir.

IOTA Nasıl Çalışır? Bitcoin’in Ölçeklenebilirlik Sorunlarını Nasıl Çözer?

kripto-iota

IOTA’nın Bitcoin’in sorunlarına çözümü, bir blok zincirinin çeşitli temel kavramlarını ve topografik kısıtlamalarını ortadan kaldırmaktır. IOTA’nın kripto para birimi olan mIOTA, önceden mayınlı ve işlemlerin fikir birliği bir blockchain’e göre farklı şekilde gerçekleşiyor. IOTA geliştiricileri, Tangle olarak bilinen yeni bir veri yapısı önermişlerdir. Tangle kısaca bilgisayarın belleğindeki sayısal gösterimleri düzenlemenin bir yoludur.

Decentralized Acyclic Graph (DAG), dolaşmayan, sıralı olmayan bir düğüm sistemidir. Böylece, her bir düğüm bir Tangle içindeki diğer birden fazla düğüme bağlanabilir. Ancak sadece belirli bir yönde bağlanırlar, yani bir düğüm kendi kendine geri dönemez. Standart bir blockchain aynı zamanda bir DAG’dır, çünkü sıralı bağlantılı bir settir. Ancak IOTA’nın Tangle’sı, işlemlerin ardışık olarak değil, aynı anda işlenebildiği paralel bir sistemdir. Buna daha fazla sistem eklendikçe, Tangle işlemi işlemlerinde daha güvenli ve verimli hale gelir.

Tangle’da Full Node Madencileri gerekli değildir. Her yeni işlem, önceki iki işleme başvurarak onaylanır ve bir işlemi onaylamak için gereken zaman ve bellek miktarı azaltılır. Kolayca çözülebilen ve anlaşılır Proof of Work (PoW) algoritması, işleme son adım olarak eklenir. Seçilen iki işleme ipucu adı verilir. IOTA’nın sistemi, işlemi onaylamak için bir önlem olarak “confidence” bir ipucu seçim algoritması kullanır. Bir işlem geçmişte 97 kez onaylanmışsa, bir düğümün gelecekte onaylayacağına dair %97 güven vardır.

“Confidence” kavramı ilgili bir işlemin ağırlığıdır. Güven anlamına gelir. Tangle ilerledikçe işlem ağırlık kazanır. Bir işlemin ağırlığı onay sayısı arttıkça artar. Bir işlem onaylandıktan sonra, tüm ağa yayınlanır ve onaylanmamış başka bir işlem, yeni onaylanan işlemi, kendisini onaylamak için ipuçlarından biri olarak seçebilir.

Bir işlemi onaylamanın bu yöntemi hiçbir ücret talep etmez ve düşük güç tüketimi ile sonuçlanır, bu da mIOTA’nın farklı güç gereksinimlerine sahip çok çeşitli cihazlarda ve makinelerde kullanılmasını sağlar.

Yönetişim Protokolü

IOTA, blok zinciri için bir yönetim yapısının ana hatlarını çizmedi. IOTA Vakfı öncelikle IOTA’nın finansmanı ve öncü gelişiminden sorumludur. IOTA’nın Ekosistem Geliştirme Fonu’nun (EDF) eski genel müdürü John Licciardello, EDF’nin IOTA topluluğunun üyelerinin gelecekteki yönüne ilişkin tekliflere oy vermesini sağlayacak bir program oluşturmayı planladığını belirtti. Ancak girişimde henüz güncelleme yok.

IOTA’yı Nereden Satın Alabiliriz?

IOTA satın almakla ilgileniyorsanız, Bitfinex ve Binance en iyi seçeneklerinizdir. Bitfinex en yüksek işlem hacmine sahip olsa da, ABD vatandaşları tarafından kullanılamaz. Yani, ABD’deyseniz, bunun yerine Binance’e göz atmalısınız.

IOTA Nerede Saklanır?

IOTA depolama alanınız için dikkate almanız gereken iki cüzdan seçeneği vardır: resmi masaüstü GUI‘si ve Trinity cüzdanı.

Masaüstü GUI, IOTA ekibinin paranızı güvenle saklamak için kullanmanızı önerdiği alandır. GUI cüzdanı Windows, Mac ve Linux aygıtlarında bulunur. Bu cüzdanı kullanarak, bir night node veya full node olarak erişme seçeneğiniz vardır.
Trinity cüzdanının kullanımı ise  GUI’den daha kolaydır.

IOTA’ya Yönelik Endişeler, Zayıf Yönler ve Eleştiriler

IOTA’nın eleştirisi esas olarak teknik kusurları etrafında toplanmıştır. Çoğu kripto para biriminde olduğu gibi, IOTA’nın sistemi yeni ve kanıtlanmamıştır. Ağındaki kimlik avı saldırısı, mIOTA’nın hırsızlığına neden olarak 3,94 milyon dolar oldu. Saldırıya yanıt olarak, IOTA geliştirme ekibi, kripto para birimini kullanmak için güçlü bir tohum üretme adımlarını özetleyen bir blog yazısı yazdı.

Bazı kripto teknolojisi uzmanları IOTA’nın bir platform olarak uygulanabilirliğini sorguladı. Bir çok yeni teknolojiyi aynı anda uygulayarak, uygulamasında zayıflık veya kusur olmadığına inanmak zor. IOTA’nın arkasındaki teknoloji, nasıl ölçekte çalışacağını ve saldırılara nasıl dayanacağını bilmek için yeterince test edilmedi. Bu genel test eksikliği ve hakem değerlendirmesi, IOTA’nın engelleyicileri için en büyük endişe kaynağıdır.

Geçen yıl, MIT ve Boston Üniversitesi, Curl hash fonksiyonundaki kritik güvenlik kusurlarını özetleyen titiz bir kağıt yayınladıklarında dalgalar yaptılar. “Kendi kripto paralarınızı yuvarlayabileceğiniz” fikri, toplumda ve uzmanlar arasında güçlü bir şekilde inceleniyor. İyi kriptografinin geliştirilmesi, test edilmesi ve gözden geçirilmesi yıllar alır. SHA-3 karma algoritmasının tamamlanması dokuz yıl sürdü ve uzmanlar IOTA’nın geliştiricilerinin belirlenmiş standartları kullanmak yerine kendi şifrelemelerini yazmaya çalıştıklarından endişe duydular.

IOTA ile ilgili bir diğer sorun da ağının küçük boyutudur. Araştırmacılar, bilgisayar korsanlarının, onu azaltmak için gereken toplam hash gücünün yalnızca% 33’ünün kontrolünü ele geçirmeleri gerektiğini bulmuşlardır. Bitcoin’de, blok zincirini aşağı indirmek için bir ağın% 51’inin kontrolü gereklidir. IOTA’nın durumundaki nispeten daha düşük yüzde, ağının mevcut boyutunun bir fonksiyonudur.

Güvenliği sağlamak için IOTA’nın ağı şu anda işlemleri işlemek için Koordinatör olarak bilinen merkezi bir sunucu kullanıyor. Bu uygulama, bir Koordinatörün tanıtımı tek bir başarısızlık noktasının ortaya çıkmasıyla sonuçlandığından merkezi olmayan bir sistem olduğu iddialarını sulandırmıştır. Koordinatör tabanlı bir sistemde paralel işlem gerçekleşmediği için ağın hızını da yavaşlatmıştır.

Bununla birlikte, her yeni teknolojinin teknik engellerden ve büyüyen acılardan geçtiğini unutmak kolaydır. Bitcoin, Mt. Gox skandalı ve Ethereum DAO saldırılarını yıprattı. IOTA’nın arkasındaki teknoloji ve uygulama kesinlikle değişecek olsa da, yatırım yapmayı düşünürken IOTA kripto para biriminin genel mimarisini ve geliştirme ekibinin geçmişini düşünmelisiniz.

IOTA: Sonuç

IOTA kripto para birimi, çok fazla potansiyele sahip teknoloji kullanıyor.

Başarılı olursa, Arapsaçı işlemler için blockchain teknolojisine uygun bir rakip olabilir ve IoT mikroişlemler pazarı sadece büyümeye devam edecektir. Ancak IOTA son teknoloji olduğundan, teknolojisi büyük ölçüde test edilmemiştir. Sonunda, madeni para satın alma kararınız teknoloji ve kurucuları hakkında kapsamlı bir araştırmaya dayanmalıdır. IOTA’nın Arapsaçı, kriptografide bir sonraki büyük ilerleme olabilir, ancak test edilmemiş bir teknolojiye yatırım yapmak doğası gereği risklidir,