Bitcoin’in Yükselmesi Yeni Bir Düşüşün Habercisi Mi?

Kripto para yatırımcılarını dehşete düşüren ayı sezonu beklenilenden de uzun sürecekmiş gibi görünüyor


Kripto para yatırımcılarını dehşete düşüren ayı sezonu beklenilenden de uzun sürecekmiş gibi görünüyor. Reuters’un 8 Şubat’ta yayımladığı bir rapora göre geliştirici şirketler son yılların en düşük seviyesinde hareket eden kripto para piyasasında hayatta kalmak için daha fazla kripto para satmak zorunda kalabilir.

Yatırımcıların Başı Belada

Geçtiğimiz yıl, token geliştiricileri kripto para piyasasında fiyatların iyiden iyiye düşmesiyle ICO’da topladıkları Ethereum’ları elden çıkarmaya çalışmış bu durum kripto para piyasasında özellikle Ethereum’da ciddi fiyat kırılmalarına neden olmuştu. Kripto para piyasası yaklaşık 1 yıl 2 aydır ayı sezonunun etkisi altında. Bitcoin önderliğindeki kripto para piyasası 17 Aralık 2017’den beri değerinin %80’ini kaybetti.

ICO furyası kripto paraların 20 kat değer kazandığı 2017 yılında iyiden iyie alevlendi. ICO’lar deyim yerindeyse bir bataklığa dönüştü. Ancak 2018 yılıyla birlikte gelen ayı sezonu başta ICO’lar olmak üzere tüm kripto para piyasasını yıkıcı etkisi altına aldı. SEC’in bazı ICO’ları menkul kıymet olarak kabul etmesi de fitili ateşleyen diğer bir etmen oldu. Vadeli işlemler başlayacak, ETF’ler onaylanacak derken piyasada yatırımcılar kendilerini türlü bahanelerle avuttu ancak boğalar bir türlü kripto para piyasasının yakınına uğramadı.

Peki Şimdi Ne Olacak?

Kripto para piyasasına 2017 yılında yaşanan yükselişlerle birlikte dahil olan yatırımcılar, tarihin en uzun ayı sezonuyla karşı karşıya kalınca piyasaya olan tüm güvenlerini kaybetti. Ancak unutmamak gerekir ki para piyasalarında yükselişler de düşüşler de bir gerçek. Bitcoin 2014-2015 yılındaki ayı sezonunun ardından tarihinin en uzun ayı sezınunu test ediyor. Ancak 2014-2015 sezonunda piyasaya inancını kaybetmeyen yatırımcıların 2017 yılındaki 20x’lik boğa koşusunda sevindiğini de unutmamak gerek.