Longhash Raporu: Bitcoin’in Yükselişinde İran’ın Etkisi Var Mı?

2020 kripto paralar için nasıl başladı

Bitcoin rehberleri

2020 kripto paralar için nasıl başladı? Dünyanın en büyük ekonomik ve askeri süper gücü ABD ile İran arasındaki gerilimin iyice artmasıyla Bitcoin önemli bir yükseliş kaydederek güvenli liman rolünü bir kez daha pekiştirdi.

3 Ocak’ta, İran’ın askeri komutanı Kasım Süleymani, ABD liderliğindeki bir drone saldırısı sonucu öldürüldü. İki ülke arasındaki uzun süredir devam eden gerginliklerin artması, yalnızca siyasi dünyada değil, küresel pazarlarda şok dalgaları gönderdi.

Jeopolitik Riskler ve Bitcoin

Altın ve Petrol ayrı nedenlerle önemli eğilimler gördü. Ekonomik ve politik kargaşa dönemlerinde güvenli bir sığınak olarak görülen sarı metal, yatırımcıların acele ettiğini, sığındığını, petrol yükseldiğini gördü, çünkü konu Orta Doğu! Bitcoin, bu yükselişten kayda değer ölçüde fayda sağladı.

Öyle ki Bitcoin, bir saat içerisinde yüzde 3,59 değer kazanarak 250 dolar arttı. Bu haftanın başında İran’ın misilleme saldırısı gerçekleştirdiği haberinin medyaya yansımasıyla, Bitcoin Kasım 2019’dan bu yana ilk kez 8.000 doları aşarak yüzde 5’in üzerinde yükseldi. Bitcoin’in “güvenli liman” olarak altına benzediğini herkese kanıtladı.

Bu korelasyonel veya rastlantısal yukarı hareketle Bitcoin, meşru bir varlık sınıfı olarak gördüğü talebi arttırdığını kanıtladı.

Bitcoin Fiyatını İran Yükseltmiyor

Kısaca söylemek gerekirse, Longhash’in son yayımladığı raporda da belirttiği üzere, “Bitcoin’in Fiyatı İran’da Yükselmiyor”. LocalBitcoins’den gelen verilere atıfta bulunan rapor, Fars ülkesinin paralel döviz kurlarını hesaba katarak, Bitcoin’in İran’daki fiyatının 8,000 dolarlık küresel ortalamaya yakın olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla, yakın zamanda İran riyali (IRR) ‘den Bitcoin’e sermaye uçuşu göstergesi yok.

Önceki siyasi veya ekonomik kargaşa vakalarında, Bitcoin yerel bazda önemli yükselişler kaydetmişti. Örneğin Hong Kong’u ele alalım. Haziran 2019’da, Çin’in sermaye çöküşü korkusundan dolayı, Bitcoin borsaları Hong Kong doları (HKD) karşısında 1.000 dolar kadar bir prim gördü. Arjantin ve Venezüella’da devam eden ekonomik çöküşlerde de benzer vakalar kaydedilmişti.

Longhash raporu, İran’daki LocalBitcoins hacminin geçtiğimiz hafta Bitcoin ticaretinde büyük bir artış olmadığını da destekliyor. Çünkü ülkede internete erişimin kapatılması insanların Bitcoin’e erişimini olumsuz etkiledi.

2020’li Yıllarda Bitcoin

Geride bıraktığımız 10 yılda yaşananlar gösteriyor ki küresel bir piyasa oynaklığı, izole bir ekonomik krize değil Bitcoin’in patlamasına yol açacak.