Kripto Para Birimi Monero (XMR) Nedir? Nasıl Çalışır?

Son yıllarda birçok kripto para birimi piyasaya sürüldü


Son yıllarda birçok kripto para birimi piyasaya sürüldü. Bu kripto para birimlerinden bazıları ise tüm işlemlerin herkese açık olarak görüntülenmesine izin verirken, diğerleri gizliliği isteğe bağlı kılar. Bazıları ilk olarak gizliliği ve anonimliği geliştirmeyi amaçladılar ve gizlilik özelliğini kesinlikle kapalı tutmayı tercih ettiler.

Kripto para birimi Monero, gizlilik odaklı özellikleri için yüksek düzeyde popülerlik ve kabul gördü. Bu rehber yazımızda , Monero’nun temel kavramları, özellikleri, amaçları, Bitcoin ile farkları ve Monero hakkındaki eleştiriler gibi birçok merak edilen açıklanmaktadır.

Kripto Para Birimi Monero (XMR) Nedir?

monero-nedir

2014 yılında piyasaya sürülen Monero (XMR), blockchain konsepti üzerine inşa edilen ve çalışan açık kaynaklı, gizlilik odaklı bir kripto para birimidir. Dijital para birimlerinin altında yatan teknolojiyi oluşturan bu blok zincirler, katılımcıların ağdaki tüm işlemleri gösteren faaliyetlerinin kamu defterleridir.

Monero’nun blok zinciri kasıtlı bir şekilde opak olarak yapılandırılmıştır. Gönderenlerin ve alıcıların kimliği ve her işlemin miktarı gibi işlem ayrıntılarını, katılımcılar tarafından kullanılan adresleri gizleyerek anonim hale getirir.

Anonimlik ile birlikte, Monero madenciliği süreci eşitlikçi bir kavrama dayanır. Bu durum Monero’nun tüm insanların eşit olması ve eşit fırsatları hak etmesi ilkesine dayanır. Monero’yu başlatırken, geliştiricileri kendileri için herhangi bir pay ayırmadılar ve sanal para birimini daha da geliştirmek için katkılardan ve topluluk desteğinden yararlandılar. Proje ömrü boyunca 30’un üzerinde geliştirici ve 420 katılımcı bulunmaktadır. Monero gizliliğe odaklandığından, birçok ekip üyesinin anonim kalmayı seçmesi şaşırtıcı değildir

Monero, madencilik havuzlarına katılarak bireylerin faaliyetleri için ödüllendirildiği bir madencilik sürecini destekler veya Monerosları tek tek madencilik yapabilirler. Monero madenciliği standart bir bilgisayarda yapılabilir ve uygulamaya özel entegre devreler (ASIC’ler) gibi özel bir donanıma ihtiyaç duymaz.

Monero, Windows, macOS, Linux, Android ve FreeBSD dahil olmak üzere tüm önde gelen işletim sistemi platformlarında çalışır

Monero’nun Amaçları Nelerdir?

Monero, kriptodaki en aktif geliştirme ekiplerinden birine sahiptir, bu nedenle projenin dönüm noktaları sürekli olarak geliştirilmektedir. Monero ve topluluğunun üç temel değeri vardır: (1) Güvenlik, (2) Gizlilik ve (3) Merkeziyetsizlik

Monero web sitesi bu değerleri daha ayrıntılı olarak açıklanmaktadır:

  1. Güvenlik
    Kullanıcılar hata veya saldırı riski olmadan Monero’ya işlemlerinde güvenebilmelidir.
  2. Gizlilik
    Monero gizliliği ciddiye alır. Monero’nun kullanıcıları bir mahkemede ve aşırı durumlarda ölüm cezasından koruyabilmesi gerekir.
  3. Merkeziyetsizlik
    Monero, merkeziyetsizlik sağlama konusunda kararlıdır.

Monero Hakkında Teknik Detaylar

Lansman tarihi: 14 Nisan 2014

Toplam madeni para arzı: Başlangıçta 18,4 milyon token (Bundan sonra, yılda kaybedilen tokenları dengelemek için dakikada 0,3 XMR kalıcı olarak sabit bir üretim yapılacaktır.)

Algoritma: CryptoNight kullanan Proof of Work (PoW)

Blok ödülü: Sorunsuz değişen

Blok süresi: 120 Saniye

Zorluk: Her blokta yeniden hedefler.

Monero Gizliliği Nasıl Artırır? Nasıl Çalışır?

Monero, ‘Ring Signatures’ adı verilen ve gizliliğe odaklanan uygulama düzeyinde bir şifreleme protokolüne dayanır. Monero, Ring Signatures ve gizli adres kavramlarını kullanarak gizlilik endişelerini hafifletir.

Ring Signatures, gönderen bir katılımcının bir gruptaki diğer katılımcılardan kimliğini gizlemesini sağlar. Ring Signatures, grubun bir üyesinin anonim dijital imzalarıdır, ancak hangi üyenin işlemi imzaladığını açıklamazlar.

Monero platformu, bir Ring Signatures oluşturmak için, gönderenin hesap anahtarlarının bir kombinasyonunu kullanır ve onu blok zincirindeki genel anahtarlarla eşler. Bu da onu benzersiz ve özel kılar. Bu durum, grup üyelerinin anahtarlarından hangisinin karmaşık imzayı üretmek için kullanıldığını tespit etmek ve hesaplamak imkansız olduğundan gönderenin kimliğini gizleme yeteneğini sağlar.

monero-gizlilik

Gizli adresler, alıcı adına her işlem için bir kerelik kullanım amacıyla rastgele oluşturmuş adresler olduğundan ek gizlilik sağlar. Bu gizli adreslerin kullanılması, bir işlemin gerçek hedef adresini gizlemeyi sağlar ve alıcı katılımcının kimliğini gizler.

Ayrıca, Ring Confidential Transactionsl veya RingCT, işlem tutarının gizlenmesini sağlar. Gönderenlerin ve alıcıların kimliklerinin gizlenmesinde başarılı olduktan sonra, Ocak 2017’de RingCT işlevselliği tanıtıldı ve RingCT Monero ağında yapılan tüm işlemler için zorunlu hale getirildi.

Monero’nun Bitcoin’den Farkı Nedir?

Monero-vs-Bitcoin

 

Bir kişi “Bitcoin” kelimesini söylediğinde ne düşünüyorsunuz? Birçoğu için Bitcoin ile işlem yapmak, gizlilik, anonimlik, bir işlemi ayak izi bırakmadan tamamlama yeteneğidir. Piyasaya ilk giren Bitcoin, en yüksek token değerine sahip ve pazar lideri konumunu koruyor. ancak Bitcoin rakipsiz değil. Özellikle gizlilik konusunda ciddi bir rakibi var: Monero

Kripto para birimleri, işlemler için daha yüksek düzeyde gizlilik sağladığı için yaygın olarak biliniyor, ancak Monero geliştiricileri gizliliğin beklendiği kadar sağlam olmadığını keşfetti. Bu dezavantajı görünce, gizliliği gerçekten korumak için tasarlanmış yeni bir kripto para birimi oluşturdular. İşte Bitcoin ve Monero arasındaki bazı önemli farkları aşağıda bulabilirsiniz.

-Gizlilik

Bitcoin işlemleri kişisel bilgilere bağlı değildir, ancak cüzdanınıza bağlıdır. Küçük bir analizle, kalıpları, zaman dilimlerini ve diğer önemli veri parçalarını gözlemleyerek bir kişinin kimliğini ortaya çıkarmak tamamen mümkündür. Bu, çeşitli durumlarda bir sorun teşkil edebilir.

Örneğin, suç oranı yüksek bir bölgeyi ziyaret ettiğinizi ve Bitcoin ile ödeme yapmaya karar verdiğinizi varsayalım. Ödemenin alıcısı kişisel kimliğinizi göremese de, bitcoin cüzdanınızda ne kadar para tuttuğunuzu görebilir. Bu denge yüksekse, bu şeffaflık bir güvenlik riski oluşturabilir.

Başka bir örnek, Bitcoin ile tedarikçilere ödeme yapan bir iştir. Tedarikçiler, işletmenin ne kadar para birimine sahip olduğunu görebilir ve fiyat duyarlı olup olmadığını tahmin edebilir. Tedarikçi aynı zamanda, şirketin diğer şirketlerle ne yaptığı gibi diğer hassas ayrıntıları da ortaya çıkarabilir.

-Madencilik Algoritması

SHA-256 algoritmasını kullanan Bitcoin ve Cryptonight (GPU madenciliği) kullanan Monero ile farklı madencilik algoritmaları kullanır. Bu ikisi arasında birkaç fark yaratır; örneğin, bitcoin algoritması, ASIC’ler, uygulamaya özel entegre devreler olarak bilinen çok daha hızlı özel madencilik yongalarında çalışır. İlk bakışta, bu bir fayda gibi görünebilir – özellikle madencilik için bir ASIC bilgisayarına yatırım yapmayı göze alabiliyorsanız – ancak beraberinde bazı problemleri de ortaya çıkarır.

ASIC bilgisayarları, daha fazla bilgi işlem gücü nedeniyle CPU ve GPU ekipmanlarına göre büyük bir avantaja sahiptir. Bu, madencilerin ASIC’ler kullanıldığında başka herhangi bir bilgisayar türünü kullanmaya çalışmasını anlamsız hale getirir. Çok sayıda ASIC’e sahip olmak, dünyanın çeşitli yerlerinde düşük enerji maliyetleri olan madencilerin bir konsantrasyonunu da yaratır, çünkü bu birimler büyük miktarlarda güç tüketir.

Monero Madenciliği, ASIC bilgisayarlarının sıradan bilgisayarlara göre çok fazla avantajı olmayacak şekilde tasarlanmıştır. Sonuç olarak, sıradan insanlar basit bir CPU kullanabilir ve bilgisayarlarında hemen madenciliğe başlayabilir, bu da süreci daha kullanıcı dostu hale getirir.

-Uyarlanabilir Blok Boyutu Sınırı

Bitcoin ağı meşgul olabilir ve bitcoin maksimum blok boyutuna sahiptir, bu da yoğun zamanlarda işlemleri yavaşlatabilir. Daha yüksek işlem ücretleri ödemek hızı artırabilir, ancak bu pahalı olabilir.

Monero’nun uyarlanabilir blok boyutu sınırı vardır, bu nedenle işlem hacimleri yükselirse blokların boyutu otomatik olarak genişleyebilir. Bu, kripto para birimi kullanıcıları için kritik bir avantajdır, çünkü çift alıcı doğrulaması gereken bazı alıcılarda işlem süreleri önemli ölçüde gecikebilir.

-Gelecekteki Gelişmeler: Pasif Ağ İzleme

Monero madenciliğine yol açan en büyük avantajlardan biri, diğer madeni paralardan daha fazla güvenlik ve gizlilik sağlamasıdır. Pasif ağ izlemenin geliştirilmesi ile bu fayda gelecekte daha da güçlenebilir. Geliştiriciler şu anda “görünmez bir internet projesi” üzerinde çalışıyor.

Proje, kullanıcıları pasif ağ izlemesinden koruyacaktır. Örneğin, insanlar sistemde göz ardı edemezler ve işlemler ve bireylerin kimlikleri hakkında daha fazla bilgi edinemezler. Mevcut sistem çok özeldir, ancak bu ek koruma sağlayacaktır.

-Sonuç:

Bitcoin piyasaya ilk giren ve çoğu insanın dijital para birimini denemeye karar verirken ilk düşündüğü kripto para birimiydi. Ancak mevcut tek seçenek yalnızca Bitcoin değil. Monero gibi kripto para birimleri, kullanıcılara gizlilik gibi belirli ihtiyaçları olan dijital para birimi alanına katılım için ek seçenekler sunuyor.

Monero, Bitcoin hakkındaki gizlilik endişelerini gideren ve kullanıcıların ASIC ekipmanı pahasına daha fazla güvenlik ve mayınla işlem yapmalarına izin veren gizlilik merkezli bir altcoindir.

Monero’nun Başarıları

Monero İşlemleri yüzde 97 oranında indirimli – Yakın zamanda yaşanan sert çatal yükseltmesi ile işlemlerin boyutunu ve maliyetini azaltan bir şifreleme şeması olan “bulletproofs” uygulaması yapıldı. Sonuç olarak, Monero’nun işlem ücretleri yüzde 97 oranında azaldı ve 0,60 dolardan sadece 0,02 dolara düştü.
Görünmez İnternet Projesi olarak bilinen C ++ – I2P’de I2P katmanıyla daha güvenli işlemler yaratan Kovri fork, ağa aktarılan tüm işlemler için güvenli bir katman ekleyecek bir TOR alternatifidir.
Monero Donanım cüzdanı piyasaya sürüldü – Bu proje Monero Forum Funding System (FFS) topluluğunda bir finansman mekanizması olarak organize edildi ve oluşturuldu. Kovri’nin baş geliştiricisi olan yazılım ve yapımcı kıdemli Michael Schloh von Bennewitz projeye öncülük etti. Ledger ve Trezor da XMR desteği ekledi.
Overstock’u Monero ile ödeyebilirsiniz – Shapeshift ve API’leri sayesinde Overstock artık Monero’nun yanı sıra diğer bazı altcoinleri de kabul ediyor. Bu, daha yaygın bir şekilde benimsenmesi için daha fazla güvenilirlik göstermektedir.

Monero (XMR) Nasıl Satın Alınır?

Binance’de XMR’yi BTC veya ETH ile satın alabilirsiniz. XMR’yi doğrudan fiat ile satın almak istiyorsanız, Bitfinex ve Kraken iki ek seçeneğiniz olabilir.

Monero (XMR) Nasıl Saklanır?

Linux, Mac ve Windows destekli Monero için çeşitli masaüstü cüzdanları vardır. Mobil ve hafif cüzdanlar arasında Pake Cüzdanı, Monerujo ve My Monero bulunur.

Donanım cüzdanının ekstra güvenliği daha sıkıysa, Ledger ve Trezor XMR’yi destekler. Monero ayrıca topluluk tarafından finanse edilen ve şu anda geliştirilmekte olan dahili bir cüzdan planına sahiptir.

Monero’ya Yönelik Eleştiriler, Zayıf Yönler ve Endişeler

Monero’nun birçok olumlu yanı var gibi görünse de, bazı zayıf yönleri de vardır. Bu gizlilik avantajları Monero’nun hızlı bir şekilde benimsenmesini hızlandırırken, aynı zamanda zorlukları da beraberinde getirdi. Bunlara aşağıda bir göz atalım:

Gizlilik – Bir işlemin kaynağı olan düğümün IP adresini izleme yeteneği vardır. IP adreslerinin bu şekilde kaydedilmesi, kullanıcıların anonimleştirilmesine neden olabilir. Bununla birlikte, Monero gelişimi gizlilik işlevselliğini sürekli olarak geliştiriyor ve bu riski azaltmak için belirli Tor yeteneklerini ekledi.

Madencilik Merkezileşmesi – Monero madenciliğinin çoğuna, her biri %20’den fazla olmayan dört havuz hakimdir. Bu merkezileşme artık bu durumda değil, ama yine de potansiyel bir tehdit.

Darkweb PR – Bu Monero ekibinin doğrudan bir nedeni olmasa da, markalaşma ve kamuoyu algısının her zaman akılda tutulması gereken bir şey olduğu ve insanların yasadışı amaçlarla kullanımından korktuğu için benimsenmeyi yavaşlatabileceği için belirtmek gerekir. Monero’nun izlenebilirlik ve gizlilik özellikleri, bunların itibarsız amaçlarla ve uyuşturucu ve kumar gibi şüpheli pazar yerlerinde kullanılmasına izin verir. AlphaBay ve Oasis gibi karanlık ağdaki pazarlar, monero kullanımının arttığını gördü.

İşlem Boyutu – Monero işlemleri Bitcoin’lerden çok daha büyüktür, daha fazla veri gerektirir ve günlük olarak büyüyen daha büyük bir blok zincirine neden olur.

Geliştirme Zorluğu – Çoklu sanal para cüzdanları ve daha yaygın kullanılmasını sağlayacak diğer entegrasyonlarla birleşme yeteneği yavaş olmuştur.

Sınırlı Satıcı Araçları – Satıcıların ödemeleri entegre etmelerine yönelik araçlar şu anda entegre edilmesi zor ve zordur. Ancak, bunu düzeltmek için giderek daha fazla üçüncü taraf hizmeti ortaya çıkıyor.