Ethereum Casper Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Temel Rehber

Ethereum Casper-Ethereum 2.0’a Giriş Ethereum, piyasadaki dünyanın en büyük ikinci kripto para birimi ve merkezi olmayan uygulamalar (dApps) için lider platformdur. Bununla birlikte, Ethereum’un mevcut uygulamasının, ölçeklenebilirliğin önemli sorunlardan biri olduğu birkaç sınırlaması vardır. Bu platformla ilgili...

Ethereum nedir? ETH rehberi

Ethereum Casper-Ethereum 2.0’a Giriş

Ethereum, piyasadaki dünyanın en büyük ikinci kripto para birimi ve merkezi olmayan uygulamalar (dApps) için lider platformdur. Bununla birlikte, Ethereum’un mevcut uygulamasının, ölçeklenebilirliğin önemli sorunlardan biri olduğu birkaç sınırlaması vardır. Bu platformla ilgili tüm endişeleri gidermek için Ethereum, Ethereum Casper olarak bilinen Ethereum 2.0 adlı bir evrim geçiriyor.

Ethereum Casper, Ethereum’un tercih ettiği POS (Proof of Stake) protokolüdür ve Casper’ın sonunda Ethereum’u bir PoS blok zincirine dönüştürecek uygulama olduğunu söyleyebiliriz. Bu sadece belirli bir proje değil; Ethereum ekosisteminde ortak geliştirilmiş iki Casper uygulaması var. Bu iki proje, Friendly Finality Gadget (FFG) ve Correct-by-Construction (CBC) ‘dir. Casper, diğer blockchain ağlarında da benimsenip uygulanabilen bir PoS modelidir ve bu iki sürüm de özellikle Ethereum için geliştirilmiştir.

Kısaca Proof of Stake Nedir?

Ethereum Casper’ın uygulamasının ayrıntılarına girmeden önce, değişikliğin bağlamını anlamak önemlidir. Casper’ın ana hedefi, Ethereum’u mevcut Proof of Work (PoW) mutabakatından çok daha az enerji kullanan ve ağı ölçeklendirmenin yeni yollarının kapısını açan Proof of Stake (PoS) konsensüsüne çevirmektir. Blockchain araştırmacıları, birkaç yıldır PoS fikir birliğinin kusurlarını tartışıyorlar.

Bir Proof of Work sisteminde, madenciler deftere yeni bir blok eklemek amacıyla zorlu bir bulmacayı çözmek için rekabet ederler. Bu bulmacayı çözmenin tek yolu, işe yarayan bir cevap bulana kadar milyarlarca veya trilyonlarca olası cevabı tahmin etmek ve kontrol etmektir.

PoW madencileri bu hesaplamaları yürütmek için yüksek güçlü bilgisayarlar kullanırlar ve buldukları her yanlış cevapla elektrik tüketirler. Sonuçta, bu bir yarış ve sadece cevabı bulan ilk bilgisayar ödülü kazanacak. Dünyadaki diğer tüm madencilik bilgisayarlarından gelen diğer tüm yanlış cevaplar, boşa harcanan çabadır.

Proof of Stake Avantajları Nedir?

Proof of Stake ise temelde fikir birliğini değiştirir. Zorlu bir bulmaca sunmak yerine, bir bloğun içeriğini birleştirmek ve doğrulamak için rastgele birini seçer. Bununla birlikte, rastgele kişinin yanlış işlemler oluşturmasını veya ağa saldırmasını önlemek için algoritma, doğrulayıcının kendi kişisel parasını teminat olarak koymasını gerektirir. Ağ, doğrulayıcının işlemlerini kabul ederse, doğrulayıcı bir ödül alır. İşlemlerin yanlış olduğu tespit edilirse, doğrulayıcı teminatlarını kaybeder.

Göreceğimiz gibi, Proof of Stake fikir birliği sisteminin potansiyel faydaları çoktur. Bununla birlikte PoS mutabakatı, her olasılık için iyi yazılmış bir algoritma ve planlama gerektirir. Teminat, ödül ve ceza fikrini ortaya attığınızda, davranışı tahmin etmek daha karmaşık hale gelir. Ek olarak, PoW madenciliği için donanıma büyük yatırım yapan madenciler, donanım yatırımlarının değerini kaybedecekler. Bu nedenle, Ethereum Casper, güvenlik ve şeffaflığı sağlamak için yıllar boyunca PoW’dan PoS’ye kademeli bir geçiş ve birçok yineleme önermektedir.

Ethereum Casper Nasıl Çalışır?

Vitalik’in Casper’ı olarak da bilinen Casper FFG, Ethereum ağı için PoS’u tanıtmaya yönelik çok adımlı bir geçişe daha çok odaklanan POW / POS konsensüs mekanizmalarının bir melezidir. Casper CBC adı verilen ikinci protokol, yapı gereği düzeltme protokolü olarak bilinen protokolü kullanır.

Madencilerin işlem blokları oluşturmak ve doğrulamak için pahalı ve özel sistemler çalıştırdığı PoW’dan farklı olarak Casper uygulaması, madencilik sürecini Ethereum’dan kaldırmayı amaçlamaktadır. Burada yeni blokların doğrulanması, hisselerine göre seçilecek olan blok doğrulayıcılar tarafından yapılacaktır. Bunlara ek olarak, her doğrulayıcının oylama gücü, riske attıkları ETH miktarına göre belirlenecektir.

PoS uygulamasının birçok avantajı vardır. Merkeziyetsizçilik, güvenlik, enerji verimliliği ve en önemlisi ölçeklendirme elde edilmesine yardımcı olur.

Casper’ın tamamen piyasaya sürülmesi yıllar alacak, ancak uygulanması Ethereum’u yeni bir ölçeklenebilirlik ve kullanışlılık aşamasına taşıyacak. Bununla birlikte, PoS’nin ilk sürümlerinin merkezden dağıtılmayacağını akılda tutmak önemlidir. Ethereum stake etme mekanizmalarını test ettiğinden, yalnızca birkaç katılımcının katılmasına izin verilecek. En eski sürüm, ETH’de 1 milyon doları aşan cüzdanların katılabileceğini öngörüyor. Zamanla bu sayı azalacak ve temeldeki protokoller üzerinde çok çalışma yapılacaktır.

Bu kesinlikle kısa vadeli bir proje değil. Ethereum ekibi, geliştirmeleri konusunda titiz ve temkinli davrandıklarını gösterdi. Ethereum ağının, muazzam kurumsal müşterilerin yakından izlediği multi-milyar dolarlık bir varlık olduğu düşünüldüğünde, dikkatli olunması ve yavaş bir geçişin güvenli olduğu söylenebilir. Nihayetinde, Casper’ın tam anlamı ile uygulamaya geçmesi ve anlaşılması yıllar alacak, ancak bunu başarabilirlerse çabaya değer olacaktır.

Ethereum 2.0 Artıları ve Eksileri Nelerdir?

Artıları

PoS, fikir birliği kararı için hesaplama gücü yerine bir hisseye dayanır. Payla ilgili önemli bir özellik, hissenin blok zincirinin “içinde” bir şey olmasıdır, bu da çift harcama saldırısı riskini azaltmak için mekanizmalar tasarlamanın daha kolay olduğu anlamına gelir. Casper, blockchain projelerinin güvenlik ve merkeziyetsizçilik gibi ek özelliklere sahip olmasını sağlar. Casper güvenlidir. Çünkü herhangi bir doğrulayıcı, kötü niyetli bir faaliyette bulunursa kesilip devralınabilir. Doğrulayıcı kötü niyetli davranırsa, çabucak kaldırılır ve cezalandırılır. Kuralları aldatmanın cezası ise doğrulayıcının hissesi, yani ETH’dir.

Eksileri

Şu anda Casper’ın verimliliği ve güvenliği hala kanıtlanmamıştır. Teorik yönlere göre, Ethereum Casper, Ethereum’un doğrulama sistemi bozulursa blokları tamamlayamayacak ve dahası % 51 saldırılarına tamamen dirençli değil.

Son Düşünceler

Casper hala geliştirme aşamasında ve yaygın bir şekilde benimsenmeye hazır olması için biraz daha zamana ihtiyacı var. Ethereum, madencilik kavramından uzaklaşıyor ve kullanıcıların blok zinciri ekosistemini güvence altına almak için bir para yatırma adresinde eteri paylaşacakları stake etmeye doğru ilerliyor. Belki Casper başarıyla uygulandığında, diğer kripto para birimleri ve blok zinciri tabanlı platformlar da aynı şeyi takip edecek. Ethereum 1.0’ın Ethereum 2.0’a geçişi, dikkate değer etkiler getirebilir. Bununla birlikte Ethereum 2.0 resmi olarak piyasaya sürüldüğünde, Ethereum tarihinde önemli bir dönüm noktası olacaktır.