Dubai’deki tüm araçlar Blockchain teknolojisine kavuşacak!

Birleşik Arap Emirlikleri‘nin başkenti Dubai‘nin Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, blockchain tabanlı yeni ulaşım sistemini 2020’ye kadar hayata geçirmeye planladıklarını açıkladı


Birleşik Arap Emirlikleri‘nin başkenti Dubai‘nin Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, blockchain tabanlı yeni ulaşım sistemini 2020’ye kadar hayata geçirmeye planladıklarını açıkladı. Yeni sistem sayesinde vatandaşlar, arabalarını üretim bandından indiği günden hurdalığa gönderileceği güne dek çevrimiçi olarak takip edebilecekler.

Uzmanlar tarafından oldukça “inovatif” bulunan bu proje, Dubai hükümetinin önümüzdeki 10 yıl içinde BAE‘yi dünyanın geri kalan ülkelerinden daha da gelişmiş bir hale getirmek için hazırlanan Dubai 10X girişimi kapsamında geliştirildi.

Dubai 10 yıl ileri taşınacak

Bahsi geçen 10X girişimi, geçtiğimiz yıl Dubai Prensi Şeyh Raşid El Maktum tarafından 5. Dünya Hükümet Zirvesi‘nde kamuoyuna tanıtılmıştı. Dubai’yi 10 yıl ileriye taşımayı hedefleyen projeye eklenen son yenilikçi fikir, ulaşımda blockchain teknolojisinden faydalanmak oldu. Ayrıca bu sistem, Dubai’de blockchain teknolojisinin kullanıldığı ilk kamu projesi olma özelliğine de sahip.

Blockchain yerine ArabChain!

Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü bu projeyi ArabChain olarak adlandırıyor. Projenin amacı ise hem alıcı, hem de satıcılar için şeffaf ve güvenilir bir platform oluşturmak. Araba üreticileri, otomobil galerileri, sigorta şirketleri ve hatta tamirhaneler dahi bir arabanın tüm geçmişine ArabChain ağı üzerinden erişebilecek. Arabanın daha önce kimler tarafından kullanıldığı, kaç kez el değiştirdiği, satış ve kaza raporları da sistemdeki yerini alacak.

Amerikan teknoloji firması IBM‘nin danışmanlığı ile birlikte yürütülen proje Dubai Gelecek Vakfı tarafından da destekleniyor.

[fat_coincap id=”5″]