Dağıtık Defter Teknolojileri (DLT) Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Temel Rehber

GİRİŞ Blok zinciri etrafındaki heyecanın çoğu kripto para birimlerinin kullanımından kaynaklanırken, tasarımcılar blok zinciri ve diğer dağıtılmış defter teknolojisi (DLT) biçimlerini kullanarak sistem sorunlarını çözmek için ilginç yollar bulmaya başlıyor

Distributed-Ledger-Technology-nedir-temel-rehber-coinbilgi

GİRİŞ

Blok zinciri etrafındaki heyecanın çoğu kripto para birimlerinin kullanımından kaynaklanırken, tasarımcılar blok zinciri ve diğer dağıtılmış defter teknolojisi (DLT) biçimlerini kullanarak sistem sorunlarını çözmek için ilginç yollar bulmaya başlıyor. Dağıtılmış defterler için en yaygın kullanılan veri yapısı ise blok zinciridir.

Merkezi bir sunucu kullanmadan dağıtılmış ve güvenilir veri sağlayan özellikleri ile DLT, birçok karmaşık dağıtılmış sistem için doğal bir araç gibi görünmektedir ve bir dizi uygulama önerilmiştir.

Bu yazıda size Dağıtılmış defter teknolojisi hakkında ayrıntılı bir rehber sunacağız.

Dağıtık Defter Teknolojisi (DLT) Nedir?

Dağıtılmış defter teknolojisi (DLT), güvenliğinden ödün vermeden web’in açıklığını geri getirmekten sorumlu anahtar teknolojilerden biridir. DLT’ler, yaygın olarak kripto para birimi olarak bilinen para birimlerinde dijital varlıkları takas etmek için daha güvenli ve hesap verebilir bir ortam sağladığından, ticari ve yasal işlemler artık tamamen web üzerinden gerçekleştirilebilir.

Dağıtılmış bir defter, bir eşler arası düğümler ağı arasında fikir birliği ile tutulan dağıtılmış bir işlem kaydıdır. Mutabakat, profesyonelce kabul edilebilir, desteklenebilen bir çözüm olarak tanımlanabilir. Temelde, dağıtılmış sistem arasında tek bir veri üzerinde gerekli anlaşmayı sağlamak için kullanılan bir mekanizmadır. Ayrıca DLT’ler kayıt tutmada da faydalıdır.

Bu, zincire yeni bir blok eklemeden önce belirli kurallara uyulması gerektiği anlamına gelir. Ayrıca, herhangi birinin deftere bilgi ekleme veya engelleme hakkını kazanması için, hesaplama gücü gerektiren kriptografik problemin çözülmesi gerektiğini belirtir. DLT’nin en yaygın bilinen şekli, kripto para birimleri ve çeşitli diğer uygulamalar için temel sağlayan blok zinciri yapısıdır.

Dağıtık Defter Teknolojisi (DLT) Türleri Nedir?

DLT platformları iki ana kategoriye ayrılır: İzinsiz (genel) ve İzinli (özel).

1) İzinsiz: İzinsiz DLT platformlarında, genel ağdaki düğümler arasında işbirliğine dayalı eylemle sürdürüldüğü için defter herkese erişilebilir. Herkes ağa girebilir ve fikir birliği sağlamak için bir blok doğrulama sürecine girebilir. Bitcoin ve Ethereum blok zincirleri, izinsiz blok zincirinin bir örneğidir.

2) İzin Verilen: İzin Verilen DLT platformları, işlemlerin daha hızlı doğrulanmasını sağlar ve gelişmiş gizlilik sunabilir.

Dağıtık Defter Teknolojisi (DLT) Özellikleri

Dağıtılmış defter teknolojisinin (DLT) özellikleri kısaca şu şekilde açıklanabilir:

1) Anonimlik: Özellikle kripto para birimi için, blok zincirleri yalnızca tanımlayıcıları kullanarak katılımı mümkün kılar. İzin verilen blok zincirleri bu özelliği içermeyebilir.

2) Şeffaflık: Her katılımcı, anonim hale getirilmiş olsalar da blok zincirindeki tüm işlemleri görebilir. Bu özellik ayrıca İzin verilen sistemlerde sağlanmayabilir.

3) Küçük işlem boyutu: Blok zincirleri başlangıçta parasal işlemler için tasarlandı, bu nedenle mesajların nispeten küçük olduğu varsayılır.

4) Değişmezlik: Bağlantılı kayıtların kriptografik karmaları zincirinin bir sonucu olarak, bir kayıttaki değişiklik sonraki kayıtların karmasının geçersiz olmasına neden olur. Bu nedenle değişiklikler tüm zincirin yeniden hesaplanmasını gerektirir. Bir blok zincirindeki herhangi bir kaydı değiştirmek genellikle zordur.

5) Blok sipariş garantisi: Mutabakat mekanizması blokların ve dolayısıyla işlemlerin sıralanmasını sağlayarak çift harcama olasılığını ortadan kaldırır.

6) Merkeziyetsizlik: Kayıtlar için merkezi bir otorite yoktur. Her güncellemede, kayıtlar eş zamanlı olarak eş düğümlere dağıtılır ve bu da güncellemelerin doğru olmasını sağlar.

7) Senkronizasyon garantisi: İşlemler, ağın tüm düğümlerinde çoğaltılır, böylece her düğüm, en son güncelleme döngüsüne kadar geçerli olan tüm işlem kayıtlarının aynı kopyasına sahip olur.

8) Bütünlük koruması: Kriptografik karmalar, kayıtların değiştirilmediğini garanti etmek için kullanılır.

DLT Nasıl Çalışır?

Adım 1: Dağıtılmış Defter, bir ağın eşleri arasındaki, zamana göre sıralanan ve her bir eşin yerel bir kopyayı tuttuğu işlem kümelerinin bağlantılı bir listesidir.

Adım 2: Kayıt, bir eş düğüm tarafından defterde saklanan bir işlemdir. Bütünlüğü ve inkar etmemeyi sağlamak için genellikle bir kriptografik anahtar kullanılarak şifrelenir.

Adım 3: Blockchain gibi dağıtılmış defter teknolojisi (DLT) ile işlem yönetimi taraflar arasında paylaşılır.

Adım 4: Dağıtılmış defter, kullanıcıların fikir birliğine göre tutulur. Merkezi bir otorite veya merkezi veri depolama yoktur.

Adım 5: Dijital veriler çoğaltılır, paylaşılır ve belki birden çok fiziksel konuma veya düğüme yayılır.

Dağıtık Defter Teknolojisi (DLT) Platformları

1) Bitcoin BlockChain: İlk dağıtılan defter, BitCoin BlockChain biçiminde kavramsallaştırıldı. Ağdaki tüm Bitcoin işlemleri için halka açık bir defter tutan kripto para Bitcoin’in temel altyapısını gerçekleştirmek için uygulandı. Bitcoin blockchain, çift harcama sorununu güvenilir bir otoriteye ihtiyaç duymadan çözmeyi mümkün kıldı ve kripto para birimlerini pratik hale getirdi.

2) Ethereum: Ethereum, büyüyen bir başka DLT platformudur. Programlanabilir ve akıllı sözleşme işlevselliğini destekleyen açık kaynaklı bir genel blok zinciridir. Madencilik sırasında daha verimli blok süresi sağlayan BitCoin’in fikir birliği mekanizmasının değiştirilmiş bir sürümünü destekler.

3) HyperLedger Fabric: Hyperledger Fabric, İzin Verilen (özel) bir blok zinciri olan açık kaynaklı, işbirliğine dayalı bir DLT’dir. Hyperledger, blok zinciri tabanlı dağıtılmış defterleri çok çeşitli uygulamalara taşır. Hyperledger Fabric, fikir birliği mekanizması ve Ledger hizmetleri için tak ve çalıştır modüllerine sahip modüler bir mimariye sahiptir.

4) Ripple: Merkezi olmayan bir platform olan Ripple, ilklerden biriydi, bir tür blok zinciri gibi bir tür dağıtılmış defterdi, kullanıcıların kendi aralarında para göndermelerine olanak tanıyor. Ripple şirketi, Ripple ödeme protokolünü ve değişim ağını icat etti. Başlangıçta Opencoin olarak adlandırıldı ve 2015’te Ripple Labs olarak yeniden adlandırıldı.

Son Düşünceler

Dağıtılmış defter teknolojileri, birçok endüstride devrim yaratabilecek büyük potansiyeli göstermiştir. Merkeziyetsizlik, güvenlik ve düşük işletme maliyeti, DLT’lerin getirdiği özellikler arasındadır. Ek olarak, blok zinciri topluluğundaki hızlı gelişme, açık sorunların çoğunun araştırıldığını gösteriyor.

Blockchain, yıllarca dağıtılmış defter teknolojisinin eşanlamlısı olarak hizmet etti. Ve durum şimdi değişiyor.