GoChain Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Temel Rehber

Giriş Ölçeklenebilirlik, son zamanlarda Blockchain topluluğu tarafından oldukça tartışılan, üzerine çalışma ve yatırımlar yapılan belkide en büyük problemlerden birisi oldu


Giriş

Ölçeklenebilirlik, son zamanlarda Blockchain topluluğu tarafından oldukça tartışılan, üzerine çalışma ve yatırımlar yapılan belkide en büyük problemlerden birisi oldu. En azından gelecek için büyük bir problem potansiyeli bariz durumda. Peki tamam da bu ölçeklenebilirlik ne?

Kısaca ölçeklenebilirlik, veri ağının aşırı büyümesini engellemek için zincir üzerindeki yapılabilecek işlemlerin sayısına bir limit uygulanmasıdır. Eğer veritabanı çok hızlı şekilde çok büyürse Node’lar buna yetişmekte zorlanır, ve bu sistemin yavaşlaması ve belki tıkanmasıyla sonuçlanır. Bu tür problemleri daha önce Cyptokitties olayında görmüştük. Kullanıcıların sayısının artmasıyla Ethereum Blockchain’i yavaşlama yaşamış ve ekosistem bundan zarar görmüştü. 

Bu tarz sorunlara çözüm arayışları sürerken, GoChain isimli Blockchain, bu duruma çözüm alternatifi olarak sunuluyor. Gelin birlikte bu projeye bir göz atalım.

GoChain Nedir?

2017 yılında kurulan GoChain, Ethereum’dan 100 kat daha hızlı olmasının yanı sıra, Bitcoin ile karşılaştırıldığında 10 kat daha fazla merkeziyetsiz olmayı ve 1000 kat daha az güç tüketimi sağlamayı hedefleyen bir proje.

GoChain’in “Proof of Reputation” (İtiba Kanıtı) modeline geçişi, tamamen güvenli ve dahili veya harici sorunlardan arınmış bir ağ sağlamak için tüm ağ katılımcılarının itibarını hesaba katıyor. GoChain Blockchain’inde tüm katılımcıların bir itibara sahip olması gerekiyor ve sistemi finansal veya markalaşma açısından aldatmaya çalışmanın ciddi sonuçları oluyor.

Temelde GoChain, çoğu ağ katılımcısı için Proof of Authority modelini Proof of Reputation’a çevirerek geliştirilmiştir. Yetki Kanıtı yine de kullanılabiliyor, ancak yalnızca son derece yüksek bir itibara sahip olan ve ağa büyük değer katan düğümler için kullanılabilir durumda. Böylece güvenlik artırılmış olunuyor. Ayrıca bu Blockchain, Ethereum uyumlu olacak şekilde oluşturuldu, yani mevcut Ethereum tabanlı zincirler kolayca GoChain’e geçilebilir. 

GoChain, Proof of Work’ü bir fikir birliği mekanizması olarak kullanan Blockchain’lerin merkezileştirme, ölçeklenebilirlik ve enerji tüketimi sorunlarını çözmeye çalışıyor. Proof of Work, Blockchain’ler için iyi bir algoritma olsa da devrimi başlatarak amacına hizmet etmesine rağmen yeterli değil. Şimdi daha hızlı, daha ölçeklenebilir, daha az merkezileştirilmiş ve daha az enerji gerektiren bir şeyde değişiklik yapma zamanı. İşte GoChain tam olarak bunu planlıyor. Dahası, daha istikrarlı ve kullanışlı bir şey yaratmak için Ethereum akıllı sözleşmelerinin de ötesine geçiyor.

Akıllı sözleşmeleri desteklediği için Ethereum, en çok kullanılan Blockchain protokollerinden biri haline geldi. Akıllı sözleşmeler birçok farklı sektörde ve kullanım senaryosunda gerekli olduğundan, GoChain, mevcut akıllı sözleşmeleri, kullanımlarını kolaylaştırmak ve hatalara karşı dayanıklı hale getirmek için geliştirmek istiyor. Çünkü Ethereum günümüzün en iyi akıllı sözleşme ağı olmasına karşın maalesef mükemmel değil. Ethereum’un karşılaştığı sorunlardan bazıları şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Ethereum, Google’dan 3 kat daha fazla enerji kullanıyor.
  • Merkeziyetsizlik söz verildiği kadar büyük durumda değil.
  • Ethereum saniyede yalnızca 13 işlem gerçekleştirebiliyor. (Evet sadece 13)
  • Akıllı sözleşmeler maalesef hack / hırsızlığa dayanıklı değil.

GoChain ekibi ise bu noktada, bu sorunları 10 kat daha merkezi olmayan, işlem sayısının 100 katı ve 1000 kat daha az enerji tüketen bir Blockchain yaparak çözmeyi planlıyor. Aslında, ağ halihazırda saniyede 1.300 işlem gerçekleştiriyor, bu nedenle zaten üç hedeften birine ulaşılmış durumda diyebiliriz ki bu oldukça etkileyici. Peki bu hız ve verimlilik nereden geliyor derseniz, cevaben Blockchain’in (PoR) kullanıyor olması diyebiliriz.

GoChain Neden “Proof of Reputation” (PoR) Modelini Kullanıyor?

Herhangi bir iş anlaşmasında itibar son derece önemlidir. Bir kişi veya kuruluştan bahsederken bu doğru bir önerme kabul edilebilir. Bir kişi veya şirket dürüst olmayan veya etik olmayan bir şekilde hareket etmeye başladığında, genellikle satışların düştüğünü, müşterilerin başka yere gittiğini ve genel olarak işlerinin yavaş yavaş düştüğünü göreceklerdir. Başarılı bir iş yaratmak, güven oluşturmaya bağlıdır. Ve bu, GoChain için Proof of Reputation sisteminin temelidir.

GoChain’de temel PoR’a ek olarak model, ayrıca bir ‘Yetki Kanıtı Konsensüsü’ olarak çalışan otorite Node’ları olarak ağdaki Node’ların oylanmasına da izin verir. Bu hibrit modeli kullanarak, yalnızca yetkili node tarafından blokların imzalamasına ve doğrulamasına izin verilir.

İş dünyası (Bizim konumuzda Blockchain ekosistemi), bir PoR ağında birbirlerini tasdik etmelidir. Risk sınırlıdır ve otorite Node’ları en güvenilir ve saygın kişilerden oylanacağından endişelere gerek kalmayacaktır. Herkes, bu verilerle kime güvendiğini tam olarak bilecektir.

Yetkili Node’lar Nasıl İşliyor?

GoChain ağındaki yetkili imzalayanlar, blokları diğer ağ düğümlerine dağıtmadan önce oluşturacak, imzalayacak ve doğrulayacak kişiler olacaktır. Bu, bir Proof of Work sistemindeki madencilere biraz benzer, ancak rekabet veya madencilik ücretleri yoktur.

GoChain Blockchain’i, zincirde yetkili imzalayanların bir listesi olacak şekilde oluşturulmuştur. Yalnızca yetkili node’lar, blokları imzalama yeteneğine sahip olacak ve her blok, hangi Node’un yetkili imzalayanlar listesinde olduğunu onayladığından emin olmak için bir doğrulama sürecinden geçecektir. İmzalama için kullanılan bu algoritma, Proof of Work algoritmasına benzer, ancak farklı bir başlık kümesine sahiptir.

PoW başlıkları eklenir ve ardından oylamayı sağlayan ekstra başlıklar eklenir. Ağ, N yetkili imzalayan yetkisi verildiğinde, bir imzalayanın yalnızca her (N / 2) + 1’de bir blok imzalayabilmesini izin vererek güvenliği sağlar. Bu, birisi kötü niyetli ekleme yapmaya çalışırsa, imzalayanların yüzde 50’sini kontrol etmesi gerektiği anlamına gelir. Tamam biraz karmaşık olduğunu biliyoruz. Ama iş aslında oldukça basit bir mantığa dayanıyor, güven. 

Ödül ve Teşvik Sistemi Nasıl Çalışıyor?

Bunca işlem ve veri akışı anlattık, peki bunlar nasıl finanse ediliyor, emeğin karşılığı nasıl veriliyor? GoChain ağında madencilik ücreti bulunmamakla birlikte, yetkili Node’lar imzaladıkları her blok için 1 GO Token ödül alacak şekilde çalışıyorlar. Bu oran, toplam tokenlerin %5’i dağıtılıncaya kadar yürürlükte kalacak. Bundan sonra ödül olan 50.000.000 Token’ın tamamı dağıtılıncaya kadar zaman içinde istikrarlı bir şekilde azaltılacak.

Go Token (GO) Nedir?

GO, Haziran 2018’de 20.000 ETH veya 13.7 milyon dolar toplayan başarılı bir ICO’nun ardından dağıtılan GoChain Token’ın hisse senedi sembolüdür. GO Token, Ethereum tabanlı bir ERC-20 Token’dır ve tüm GoChain platform hizmetlerine erişmek için “gas” olarak kullanılabilir.

Toplam arzı 1.000.000.000 GO Token seviyesinde. Mevcut dolaşımdaki arz 498.943.652 GO. Kalan Token’lar, ana ağ operasyonunun ilk yılında dağıtılacak olan %5 veya 50.000.000 GO Token ile imza ödülleri olarak dağıtılacak. Daha sonra, 500.000.000 GO Token’ının tamamı dağıtılıncaya kadar dağıtım oranı düşecek.

GoChain’in Arkasındaki Ekip

GoChain ekibi, başarı için iyi bir temel sağlayan iş liderleri, teknoloji girişimcileri ve yazılım mühendislerinden oluşuyor. Kurucu üyelerin çoğu, Blockchain ekosistemine geçmeden önce bulut bilişim alanına dahil oldu. Dağıtılmış bulut uygulamaları oluşturmadaki deneyimler, onlara merkezi olmayan dağıtılmış bir Blockchain ağı için mükemmel bir arka plan sağlamışa benziyor.

  • Jason Dekker – CEO – finans, biyoteknoloji, teknoloji ve yiyecek ve içecek endüstrilerinde yoğun bir şekilde C düzeyinde deneyimli.
  • Chad Arimura – Oracle’da VP Bulut
  • Morgan Mackles – X.ai şirketinde VP Sales

Son Düşünceler

Günümüz Blockchain devriminde, kripto paralar ve merkeziyetsiz sistemlerde gitgide bu tarz girişimlere daha çok ihtiyaç duyuyoruz. Kripto paralar yavaş yavaş kendisini ispatlıyorlar, artık eskisi gibi kimsenin bilmediği, üzerine konuşmadığı veya yasa dışı işler için para aklama yöntemi değiller. Artık insanların karşılığında bir meta edinebileceği para konumundalar. Paranın olağanüstü bir devrim yaşadığına gözlerimizle şahit oluyoruz ve bu durumun yakın zamanda durmayacağı aşikar. Daha fazla kurum-kuruluş ödeme olarak kripto para kullanacak. Daha fazla şirket hazinesinde kripto paralara yer verecek ve kamusal alanda yakın bir zamanda kripto paranın nasıl normalize edildiğine şahit olacağız. İşte bu noktada bu tarz şirketlere ve projelere, bu tür yüklerin altından kalkacak sistemler geliştirmek düşüyor. GoChain gibi birçok projeler, geleceğin para dünyasında birer basamak olarak karşımıza çıkıyorlar. Ve uzun bir süre bu projelerin arkasının kesilmeyeceğini söyleyebiliriz.