Türk kripto para topluluğunun önemli simalarından Kadir Has Üniversitesi Medya Bölümü Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat, BusinessHT‘de Hande Berktan’ın konuğu oldu ve 4 Kasım’da 2020 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda duyurulan TCMB’nin kripto para hamlesine ilişkin açıklamalarda bulundu.
#CANLI TCMB'nin dijital para planı https://t.co/cvtTmvPbsO
— BusinessHT (@BusinessHTcom) November 5, 2019
İsmail Hakkı Polat, Hande Berktan’ın kendisine “2020 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer alan TCMB’nin dijtial para planının uygulamaya konulacağı ifadesi ne anlama geliyor?” sorusunu yöneltmesi üzerine şunları kaydetti:
“Bu aslında çok ilginç bir anlam ifade ediyor. Orada yazılandan çok daha fazla anlam yüklüyor. Ancak burada çok önemli bir şey daha var. Bir üst madddeye baktığımızda hedef ülke merkez bankalarıyla ödeme sistemlerinin uyumlu çalışması imkanları araştırılacak ve ticaret güvenliğini güçlendirici ve hızlandırıcı önlemler alınacaktır demiş. Bu konuda da yine merkez bankasını ve Ticaret Bakanlığı’nı göstermiş.”
“Rusya’nın SWIFT’e alternatif olarak geliştirdiği SPSF’ye yönelik inceleme çalışmaları sürdürülerek Türkiye’nin bunu kullanmasına yönelik çalışmalar takip edilecek. Bu ikisi bir araya geldiğinde aşağıdaki maddeden (Tedbir 249.5) daha fazlasını öngörüyor. Çünkü Türkiye’nin Blockchain tabanlı merkez bankası parasını çıkarması ülke içerisindeki para dolaşımı ticaret maliye, ekonomi bunların hepsinde çok önemli bir hızlanma yaratacak. Bu hızlanmanın sonucunda Kurumlar kendi kripto paralarını geliştirecek. Startup ekosistemleri bunun etrafında şekillenecek. Blok zincir aynı Çin’in yaptığı gibi dev bir ekosistem haline gelicek.”
İsmail Hakkı Polat ayrıca, Türkiye’nin hedef ülke merkez bankalarıyla ödeme sistemlerini Blockchain üzerinden birleştirerek uyumlu çalışmasını ve bu uyumlu çalışma üzerinden başta Rusya olmak üzere doğudaki Çin, Hindistan gibi partnerlerle de bölgesel ekonomi ve ticaret sistemi oluşturmaya çalışarak doların küresel para konumunu kırmayla ilgili niyeti olduğunu bildirdi.
“Cumhurbaşkanlığı’nın 2020 yılı programını bu bağlamda hem ticareti hem ekonomiyi hem de teknojiyi geliştirme bağlamında birbiriyle uyumlu hedeflerden oluştuğunu görüyoruz. “
TCMB’nin kripto parasının her ne kadar 2020’de piyasaya sürüleceği belirtilse de İsmail Hakkı Polat, 2020’nin testlerle geçeceğini belirtiyor. Türkiye’nin Blockchain konusunda Rusya ve Çin’le birlikte ön almaya çalıştığını belirten Polat, Doğu Bloku üzerinden gelişen ticaret ve ekonomide söz sahibi olan ekonomi olarak konumlanacağını belirtti.