Kripto Para Birimi EOS Nedir?

Bu rehberimizde EOS Nedir? EOS Nasıl Satın Alınır ve Saklanır? gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. EOS hakkında merak edilen her şeyi ele aldığımızı bu yazımızda EOS’a Yönelik Eleştirileri de görebilirsiniz

EOS-nedir

Bu rehberimizde EOS Nedir? EOS Nasıl Satın Alınır ve Saklanır? gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. EOS hakkında merak edilen her şeyi ele aldığımızı bu yazımızda EOS’a Yönelik Eleştirileri de görebilirsiniz.

EOS, Ethereum işlevine benzer şekilde merkezi olmayan uygulamaların (dapps) geliştirilmesi için bir blockchain platformudur. Aslında, taraftarlar bunu “Ethereum Katili” olarak adlandırdılar. EOS, işletim sistemlerine benzeyen bir dizi hizmet ve işlev sunarak dapp geliştirmeyi kolaylaştırır.

EOS’un arkasındaki fikir, çeşitli akıllı sözleşme teknolojilerinin en iyi özelliklerini ve vaatlerini bir araya getirmeyi amaçlamaktadır. Örneğin; Bitcoin’in güvenliğini alır, Ethereum’un ise bilgisayar desteğinden faydalanır. Basitçe söylemek gerekirse, EOS topluluğu, günlük kullanıcı için kullanımı kolay, büyük ölçüde ölçeklenebilir bir dapp platformu sağlamak için çalışıyor.

EOS’u Kim Kurdu?

EOS, 2017 yılında özel şirket bloğu tarafından kuruldu. Şu anda block.one kuruluşuna ait olan EOS, Bitshares ve Steem gibi yerleşik platformların kurucusu ve yaratıcısı olan Dan Larimer tarafından başlatıldı.

EOS.IO ve EOS Tokenları

EOS ekosistemi iki temel unsurdan oluşur: EOS.IO ve EOS Tokenları.

EOS.IO bir bilgisayarın işletim sistemine benzer, EOS blockchain ağını yönetir ve kontrol eder. EOS.IO, merkezi olmayan uygulamaların dikey ve yatay ölçeklendirilmesini sağlamak için oluşturulmuş blockchain mimarisini kullanır. EOS token’ı, EOS ağının kripto para birimidir.

Bir geliştiricinin, ağ kaynaklarını kullanmaya ve dApp’ları oluşturmaya ve çalıştırmaya uygun olması için EOS paralarını harcamak yerine tutması yeterlidir. Herhangi bir uygulama çalıştırmayan bir token sahibi de bant genişliğini ihtiyaç duyabilecek diğer katılımcılara tahsis edebilir veya kiralayabilir.

EOS Nasıl Çalışır?

DAPP-IN-EOS

EOS’un vizyonu, uygulama geliştiricilerine, girişimcilere ve kullanıcılara erişilebilir bir deneyim sağlarken, saniyede binlerce işleme güvenli ve sorunsuz bir şekilde ölçeklenebilen bir blockchain dapp platformu oluşturmaktır. Kullanıcı kimlik doğrulaması, bulut depolama ve sunucu barındırma gibi hizmetler sağlayarak merkezi olmayan uygulamalar için eksiksiz bir işletim sistemi sağlamayı amaçlamaktadır.

EOS ağı, tam özellikli bir kimlik doğrulama sistemine girmenizi sağlayan uygulamalar için hazır bir platformdur. Farklı izin düzeyleriyle tamamlanan kullanıcı hesapları ve kendi yerel olarak güvenli kullanıcı verileri, ağın bir özelliği olarak gelir. Ayrıca hesaplar arasında veritabanı erişimini paylaşabilir ve kullanıcı verilerini blockchain dışındaki yerel bir makinede depolayabilirsiniz.

Çalınan hesapların geri kazanımı da sisteme eklenir. Kimliğinizi doğrulamak ve güvenliği ihlal edilmiş bir hesaba erişimi geri yüklemek için çeşitli yöntemleriniz vardır. EOS, belirlenen paydaşlar arasında çoğunluk onayı ile geri alma ve hata düzeltme gibi anında üst düzey kararlar alma esnekliğine izin veren Proof-of-stake (dPoS) kullanır.

Bulut Depolama

Sunucu barındırma ve bulut depolama da EOS sisteminin bir parçasıdır. Bir uygulama geliştiricisi olarak, barındırma, bulut depolama ve sistemin sağladığı bant genişliği ile uygulamalar oluşturabilir ve dağıtabilirsiniz. Bu, depolama ve bant genişliği sağlama taleplerinden bağımsız olarak fikirlerinizi gerçeğe dönüştürmenizi sağlar.

Bir geliştirici olarak, depolama ve bant genişliği için kullanım analizlerine doğrudan EOS üzerinden erişebilir ve belirli uygulamalar için sınırlar belirleyebilirsiniz. Bu hizmetler için ödeme belirterek ödeme yaparsınız.

Ölçeklendirme

En yaygın blok zincirleri (Bitcoin ve Ethereum’u düşünün) odak durum üzerinde konsensüs kullanır, yani ağdaki tüm bilgisayarlar tüm blok zincirinin mevcut durumunu doğrulayabilir. Bunu yapmak sahtekarlığı önlemeye ve işlemleri onaylamaya yardımcı olur. Bu durumlarda blok zincir, sistemin durumunun bir grafiğidir. Ve her yeni blok, blok zincirine eklendiğinde, ağdaki düğümler her işlemi bloktan alır ve bu işlemlerle ilişkili her adresin durumunu günceller.

Öte yandan, EOS durumlar üzerinde konsensüs uygular. Durumlar üzerinde konsensüs kullanılırken, odak durumun aksine işlemlere (veya sadece mesajlara) odaklanır. Düğümler, herhangi bir zamanda ağın durumunu doğrulamak yerine, ağ durumunu izlemek için o ana kadar gerçekleşen olay serisini doğrular. Sistem yeniden başlatıldığında işlemlerin geçmişini tamamen yeniden teyit etmek daha uzun sürer, ancak çalışırken işlemlerin çok daha yüksek bir verimini işleyebilir.

Basitçe söylemek gerekirse, ağ, tek bir makinede saniyede bir milyon işleme ölçeklenebilir. Ayrıca teorik olarak çok sayıda makine arasında paralel olarak sonsuz ölçeklendirme de mümkündür.

Ücretsiz Olması

Varsayılan olarak, EOS platformunda oluşturulan bir uygulama, son kullanıcılar tarafından işlem göndermek ve blok zincirinde görevler gerçekleştirmek için mikro ödemeler gerektirmez. Bireysel uygulama geliştiricileri, kullanıcıların işlem ücretlerini nasıl ödediğini belirler. Dolayısıyla şirketler kendi para kazanma stratejilerini geliştirmekte özgürdürler.

Hatalar ve Sorunlar Minimum Seviyede

EOS sistemi, blok üreticilerine dayanan, hangi işlemlerin onaylandığına, bir uygulamanın doğru çalışıp çalışmadığına ve bireysel uygulamaların kaynak kodundaki değişikliklere ve sistemin kendisine yapılan oylamaya göre bir yönetim modeli sağlar. Topluluk, sistemdeki hataları etkin ve demokratik ve güvenli bir şekilde yükseltebilir, eski sürüme geçirebilir ve düzeltebilir.

Sistem gecikmeyi azaltır ve her bloğu (her 0,5 saniyede bir üretilen) sıralı döngülere daha da hassas bir şekilde yapılandırarak performansı en üst düzeye çıkarır. Döngüler, döngüler içinde paralel uzanan iplikler içerir. Bu yapılandırma, tek bloklar içinde ve bloklar arasındaki işlemleri göndermenize ve yanıtlamanıza olanak tanır.

Yol Haritası, Ekip ve Topluluk

EOS projesi, Block.one adlı bir şirket tarafından oluşturuldu. Şirket, Dan Larimer (Bitshares ve Steemit’in kurucu ortağı) ve Brendan Bloomer tarafından yönetilmektedir. Her ikisi de kripto dünyasında ciddi bir deneyim sunuyor ve kendi projelerine ek olarak teknolojiyi bir bütün olarak tanıtmak için kamuoyunda aktif rol oynuyor.

EOS Dawn 1.0, 14 Eylül 2017’de piyasaya sürüldü, Dawn 2.0 sürümü, 4 Aralık 2017’de kaynak izleme ve bloklar arası iletişim getirdi ve Dawn 3.0 sürümü (projenin resmi lansmanı) Nisan 2018’de gerçekleşti.

EOS’un arkasındaki topluluk, yatırımcılardan ve katkıda bulunanlardan çok fazla sevgi görür ayrıca canlı ve küreseldir. Buluşmalar yaygındır, Telegram grubu aktiftir ve Facebook, Twitter ve Steemit’te daha fazla topluluk bulunabilir.

EOS-1

Şu anda EOS ağında 100’den fazla dapp var. Ne yazık ki, bu dapps üzerindeki aktivite biraz eksik. En aktif uygulama olan PRA CandyBox, günlük 6.000’in üzerinde aktif kullanıcıya sahiptir. Bununla birlikte, bu sayı Ethereum’un en popüler dappı olan IDEX  borsasından önemli ölçüde daha yüksek.

EOS’un Demokratik Enflasyon Bazlı Ekonomisi

EOS kurulumunda herhangi bir madencilik konsepti yoktur. Aksine, sadece gerekli sayıda blok üreten ve ürettikleri her yeni blok için yeni EOS tokenları yaratarak ödüllendirilen blok üreticileri vardır. Blok üreticileri, beklenen ücretleri için istenen bir rakamı yayınlama esnekliğine sahiptir ve oluşturulan token sayısı, tüm blok üreticileri tarafından yayınlanan beklenen ücretin medyan değerine göre hesaplanır.

Blok üreticileri açıkça daha yüksek ücret istediği için, bu özellik kolayca kötüye kullanılabilir. Bu konuyu ele almak için, token arzındaki yıllık toplam zammı %5’i aşmayacak şekilde üretici ödüllerini sınırlamak için bir mekanizma vardır. Bu tür konularda seçmen olan token sahipleri, gerekli gördüğü şekilde daha fazla enflasyon isteyen blok üreticilerini oy kullanma yetkisine sahiptir.

Tüm mekanizma sahipleri, yıllık enflasyonun bir kısmı aracılığıyla EOS ağındaki dosyaların depolanması için ödeme yapacağı için bu mekanizma, EOS depolamasını tamamlayıcı niteliktedir. Ağda bir dosya sakladıkları sürece, EOS tokenları tutulacak ve enflasyon oranında değer kaybedecektir.

Daha fazla depolama alanı gerektiğinde, token sahipleri tarafından onaylanabilen yüksek ücret enflasyonu ile çalışmaları için daha fazla değer talep edebilen blok yaratıcılarından daha fazla blok talep edilecektir. Depolama talebinin azalması durumunda enflasyon daha düşük olacak ve böylece tutulan EOS tokenlarının değer kaybında daha az bozulmaya yol açacaktır.

EOS Token’ı ve Ticareti

EOS token satışı daha önce görülmemiş tarzda benzersiz bir tarzdır. 26 Haziran 2017’den başlayarak 350 dağıtım dönemi ile bir yıl boyunca gerçekleşti. Her dönemin sonunda, o dönem için belirlenen toplam token sayısı, katkıda bulundukları ETH miktarına göre toplam katkı miktarına bölünerek paydaşlara dağıtıldı.

Bu süre zarfında, büyük borsaların çoğu EOS token’larını listeledi. Bu nedenle, piyasa esas olarak fiyatı belirledi. Bu, satışla ilgilenen herkese satış açtı ve katkıda bulunmadan önce ekibin gelişimini ve ilerlemesini izlemek için bolca zaman verdi. Sonuç, bugüne kadarki en kazançlı token satışlarından biri oldu ve bu arada token için çok fazla büyüme gerçekleşti.

EOS tokenının kendisi bir işlev gerçekleştirmez. Yalnızca platformda uygulama geliştiren geliştiricilerin belirli uygulama simgelerini oluşturmak için bunları kullanmaları yararlı olur. Ayrıca, her uygulamanın platformdaki kabulü, token sahiplerinin oy kullanmasına bağlıdır.

EOS Nasıl Satın Alınır?

eos-nasil-alinir

EOS’u satın almanın en basit yolu, Binance’den USDT, BTC veya ETH ile satın almaktır. BitFinex, Huobi veya OKEx’ten de satın alabilirsiniz, ancak işlem o kadar basit olmayabilir.

Şu anda yalnızca USD (veya başka bir fiat) varsa, bazı ek adımlarınız var. İlk olarak, fiat-kripto borsalarını destekleyen bir platformda bir hesap oluşturmanız gerekir. Gemini, GDAX ve Coinbase popüler seçeneklerdir.

Bir hesap oluşturduktan sonra, banka hesabınızı bağlamanız ve platforma USD göndermeniz gerekir. Daha sonra Bitcoin Satın almalısınız.

Artık Bitcoin’e sahip olduğunuza göre, orijinal değişiminizden Binance’e gönderin. Son olarak, Binance’de Bitcoin’inizi EOS ile değiştirebilirsiniz.

EOS Nerede Saklanır?

EOS tokenlarınızı saklarken seçim yapabileceğiniz topluluk tarafından oluşturulmuş birkaç cüzdan seçeceğiniz var.

Greymass cüzdanı, topluluğun ezici favorisi gibi görünüyor. Tokenlarınızı saklamak ve Blok Üreticileri için kullanımı kolay bir düzende oy vermek için ihtiyacınız olan her şeye sahiptir.

Simpleos, topluluk üyelerinin önerdiği sağlam bir seçenektir. Adından da anlaşılacağı gibi, cüzdan acemi token sahiplerinin bile rahatça kullanması gereken basitliğe odaklanıyor.

Daha teknoloji meraklıysanız, her zaman blockchain ile birlikte gelen  CLI cüzdanını kullanabilirsiniz. Bu cüzdan açık kaynaklıdır ve doğrudan Block.one’dan sağlanmıştır, bu yüzden en güvenli seçeceğiniz olabilir.

EOS’a Yönelik Tartışmalar

Belki Ripple (XRP) veya Bitcoin Cash (BCH) dışında, EOS muhtemelen alandaki en polarize projedir. Rakipler, projenin uygulanması nedeniyle, sadece 21 Blok Üreticisinin işlemleri doğruladığı bir dPoS-konsensüs mekanizması nedeniyle yoğun bir şekilde merkezileştirildiğini savunuyor.

Ne yazık ki EOS ağı da hatalardan payına düşeni aldı. Platformun ana ağının başlatılmasına yol açan birkaç kritik güvenlik açığı ortaya çıktı ve birçok insan bu kadar büyük bir bütçeyle bunun nasıl olabileceğini merak ettiler. Lansmandan sonra, hayırsever hackerlar tespit edilen hatalardan sonra bile hata bildirmeye devam ettiler.

EOS: Sonuç

EOS, kanıtlanmış bir ekip, büyük vizyon, ancak şu ana kadar şüpheli bir uygulama ile dapp arenasında tartışmalı bir projedir. Bununla birlikte, projenin yapması gereken her şeyi başarması için 4 milyar dolarlık bütçenin fazlasıyla yeterli olması gerekiyor. Önümüzdeki birkaç yıl, platformun dapp pazarında bir dayanak oluşturması için çok önemli olacak. Birçok olumlu ve olumsuz yanı olmasına rağmen EOS’un ilerleyişini zaman gösterecek.