Kripto para birimleri gerçek paralar gibi hareket edebilir aslında bir anlamda gerçek paradır. Kripto paralar dijital veya sanal biçim alırlar ve herhangi bir merkezi otorite tarafından yönetilmezler. Dijital çağın gerçek bir ürünü olan kripto paralara,
hiçbir bankanın, hükümetin veya herhangi bir aracının dahil olmasına gerek yoktur.
Kripto para alanında güvenliği sağlayan şey, kriptografi adı verilen özel bir bilgisayar koduyla şifrelenmiş (güvenli) olmalarıdır. Kasıtlı olarak karmaşık bir bulmaca gibi tasarlanan kriptonun, böylece güvenliğinin kırılması zor hale geliyor.
Kripto Coinler ve Tokenlar
Tüm coinler ve tokenlar kripto başlığı altında yer alabilir ve genellikle iki özel olarak adlandırılmış kategoriden birine girerler: Alternatif Kripto Paralar (Altcoinler) veya Tokenlar.
Alternatif Kripto Paralar (Altcoinler)
Altcoin genellikle Bitcoin olmayan herhangi bir madeni paraya atıfta bulunur. Örneğin; Peercoin, Litecoin, Dogecoin, Auroracoin ve Namecoin. Aslında, “Altcoin” adı “Bitcoin’e alternatif” anlamına gelir. Namecoin, 2011 yılında oluşturulan ilk Altcoin olarak kabul edilir.
Bitcoin gibi çoğu kripto para, dengeyi kontrol altında tutmak ve algılanan değerini güçlendirmek için sınırlı miktarda para arzına sahiptir. Kullanılabilecek yalnızca 21 milyon Bitcoin vardır. Daha fazlasını getirmenin tek yolu, Bitcoin protokolünün buna izin vermesidir.
Birçok Altcoin, Bitcoin’in daha iyi sürümleri olduğunu iddia ediyor, ancak çoğu Bitcoin ile aynı temel çerçeve üzerine inşa edildi. Yine de her sistem, çeşitli amaçlara ve uygulamalara hizmet etmek için yaratıldıkları ve farklı şekillerde tanımlandıkları için genellikle diğerlerinden farklıdır. Ve bazı kripto paralar, Bitcoin’in yaptığı gibi aynı açık kaynak protokolüyle çalışmaz. Örneğin Ethereum, Ripple, Omni, Nxt, Waves ve Counterparty gibi para birimleri kendi ayrı sistemlerini ve protokollerini oluşturdular ve kendi kendilerini destekliyorlar.
Token
Altcoin’lerin aksine, tokenler, hisse senedi teklifine çok benzer şekilde, İlk Para Teklifi veya ICO aracılığıyla oluşturulur ve dağıtılır. Değer tokenları (Bitcoins), güvenlik tokenları (hesabınızı korumak için) veya yardımcı token (belirli kullanımlar için belirlenmiş) olarak temsil edilebilirler.
Bir işlevi tanımlamak için kullanıldıkları için çok fazla para olarak kullanılmaları amaçlanmamıştır. Amerikan doları gibi, değeri temsil ederler ama kendi içlerinde değerli değiller. Tokenlar, özellikle para transferi veya fatura ödemesi gibi bir işlemde kullanılan kriptoyu temsil eden uzun sayı ve harf satırlarına atıfta bulunan bir şifreleme türüdür. Kısacası, simgeler bir dizi anlamı kapsar.
Örneğin, hem Bitcoin hem de Ether (Ethereum’dan) kripto token olarak kabul edilir.
En Yaygın Kripto Para Birimi Türleri
Aşağıdaki şimdiye kadarki en popüler kripto para birimi projelerini listeledik;
Bitcoin
Muhtemelen tüm kriptoların, adı en tanınan ve kripto para birimi sistemiyle en yakından ilişkili olanıdır.
Halihazırda 21 milyonluk bir sınıra karşılık, dolaşımda 17.6 milyondan fazla Bitcoin token var.
Bitcoin Cash
2017’de tanıtılan Bitcoin Cash, piyasadaki en popüler kripto para birimi türlerinden biridir. Orijinal Bitcoin ile temel farkı blok boyutudur: 8MB. Bunu orijinal Bitcoin’in sadece 1MB’lık blok boyutuyla karşılaştırın. Bunun kullanıcılar için anlamı daha yüksek işlem hızı demektir.
Litecoin
Litecoin, Bitcoin ile giderek daha fazla aynı alanda kullanılıyor ve pratik olarak aynı şekilde çalışıyor. Google’ın eski bir çalışanı olan Charlie Lee tarafından 2011 yılında oluşturuldu. Daha kısa işlem süreleri, daha düşük ücretler ve daha konsantre madencilerle Bitcoin teknolojisini geliştirmek için tasarlandı.
Ethereum
Bitcoin’den farklı olarak, Ethereum, merkezi olmayan uygulamalar (telefon uygulamaları) kadar dijital para birimine odaklanmaz. Ethereum’u bir uygulama mağazası olarak düşünebilirsiniz.
Platform, uygulamaların kontrolünü orijinal yaratıcılarına iade etmek ve bu kontrolü aracılardan (örneğin Apple gibi) almak istiyor. Uygulamada değişiklik yapabilecek tek kişi orijinal oluşturucu olacaktır. Burada kullanılan token, uygulama geliştiricileri ve kullanıcıları tarafından para birimi olarak kullanılan Ether olarak adlandırılır.
Ripple
Ripple bir tür kripto para birimidir, ancak Blockchain tabanlı değildir. Ripple, büyük şirketler için, dünya çapında daha büyük miktarlarda para (madeni parası XRP olarak bilinir) taşımak anlamına gelir.
XRP kriptosundan daha çok dijital ödeme protokolü ile tanınır. Bunun nedeni, sistemin dolar veya hatta Bitcoin (veya diğerleri) gibi herhangi bir biçimde para transferine izin vermesidir. Saniyede 1.500 işlemi (tps) işleyebileceğini iddia ediyor. Bunu 3-6 tps işleyebilen Bitcoin ile karşılaştırabilirsiniz. Ethereum ise 15 tps işleyebilir.
Stellar
Stellar para transferlerine odaklanır ve ağı, bunları ulusal sınırların ötesinde bile daha hızlı ve daha verimli hale getirmek için tasarlanmıştır. Ripple kurucu ortağı Jed McCaleb tarafından 2014 yılında tasarlandı ve Stellar.org adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından işletiliyor.
Amacı, geleneksel bankalara ve yatırım fırsatlarına erişimi olmayan gelişmekte olan ekonomilere yardımcı olmaktır. Stellar ağını kullanmak için kullanıcılardan veya kurumlardan ücret almaz ve vergiden düşülebilir kamu bağışlarını kabul ederek işletme maliyetlerini karşılar.
NEO
Eskiden Antshares olarak adlandırılan ve Çin’de geliştirilen NEO, hızlı bir şekilde büyük bir küresel kripto oyuncusu olmayı hedefliyor. Odak noktası, kullanıcıların bir aracı kullanmadan anlaşmalar oluşturmasına ve yürütmesine olanak tanıyan akıllı sözleşmelerdir (dijital sözleşmeler).
Ana rekabeti Ethereum’un peşinden gidiyor, ancak NEO’nun baş geliştiricisi Erik Zhang, NEO’nun üç farklı avantaja sahip olduğunu belirtti: daha iyi mimari, daha geliştirici dostu akıllı sözleşmeler ve gerçek dünyaya daha kolay entegrasyon için dijital kimlik ve dijital varlıklar .
Bir NEO teknik raporu, geliştiricilerin ortak programlama dillerini kullanarak akıllı sözleşmeler geliştirebileceğini açıkladı. Ethereum ise geliştiricilerin kendi platformunda akıllı sözleşmeler oluşturmadan önce öğrenmeleri gereken kendi programlama dillerini kullanıyor.
Cardano
Cardano (ADA), dijital para göndermek ve almak için kullanılır. Kripto para birimleri için daha dengeli ve sürdürülebilir bir ekosistem olduğunu ve “bilimsel felsefe ve araştırma odaklı yaklaşıma” sahip tek para olduğunu iddia ediyor.
Bu, bilim adamları ve programcılar tarafından özellikle titiz incelemelerden geçtiği anlamına gelir. Aynı zamanda Ethereum’un kurucu ortağı Charles Hoskinson tarafından kuruldu.
IOTA
2016’da piyasaya sürülen IOTA, Nesnelerin İnterneti Uygulaması anlamına gelir. Diğer birçok Blockchain teknolojisinin aksine, aslında bir blok zincirle çalışmaz; Nesnelerin İnterneti (IoT) üzerindeki akıllı cihazlarla çalışır.
Bunu kullanmak için yapmanız gereken tek şey, Directed Acyclic Graph (DAG) olarak adlandırılan IOTA defterinde önceki iki işlemi doğrulamaktır, ancak IOTA yaratıcıları buna Tangle adını verir.